Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@moje prdelky Měla si někdy takové dítě?
Já jsem jich měla v okolí docela dost a musím říct že mlácení fakt nepomohl právě naopak.
Já myslím že to je dáno v povaze daný osoby…s tím už člověk asi moc nenadělá… ![]()
Zakladatelko - psala jsi, že při minulém období agrese nepomohlo trestání, ale naopak chválení. Nešlo by to použít znovu? Já se tedy přiměřeným trestům nebráním, malý taky dostane občas na zadek, když nereaguje na předcházející varování a upozornění a stále dělá neplechu, kterou chci zatrhnout. Ale jestli máš vyzkoušené, že na syna platí spíš pozitivní přístup, tak to zkus zopakovat.
A buď ráda, že ve školce a doma je v pohodě. Hernám se člověk může vyhnout a nemusí tam každý den, takže se můžete konfliktním situacím vyhnout. Věřím, že to malého přejde a je to jen nějaké období…
@moje prdelky krev téct nemusí, já nedělám z nějakého občasného a přiměřeného dávání na zadek hned drámo, týrání a domácí násilí, takové úlety v těchto diskuzích padají vždycky z úst jiných přispěvatelek
U tvých dětí taková výchova třeba fungovala, u jiných moc ne.
Já mám na tenhle styl výchovy momentálně děsnou pifku, protože nejproblémovější a nejagresivnější děti tady na vsi jsou vychovávané takto. Abych za chvíli neřešila nějakou šikanu ve škole…A týrané a bité nějak přes míru ty děcka nejsou, mají jinak normální rodiče, chyba je asi někde jinde že.
Ale zpět k tématu, už nebudu plevelit ![]()
@ospalámyš Já si nemyslím, že by byly problémové kvůli pár na zadek, domů jim nevidíš, takže nevíš, jak to tam probíhá. Oni můžou dostat na zadek jen venku, aby třeba lidi neřekli a doma si dělat co chtějí. Je moc variant. Ti nejzlobivější bývají opravdu ty děti, které rodičům přerostly přes hlavu nebo utlačované v rodině.
A kdyby to mělo být podle toho, že dítě které dostane na zadek bude agresor, tak všichni co jsou narození před revolucí by museli být agresoři a co teprve babičky a dědové, kteří dostávali rákoskou ve škole.
Když jsem byla na praxi ve škole, zkusil to na mě jeden ten divočejší, no lapla jsem ho za vlasy, zaklonila hlavu a zeptala se co že chtěl. No a měla jsem klid. Kdyby dostal poznámku, vysmál by se mi. Tím chci říct, že i na takový to šéfy zabírá ukázat, kdo je tady ten kdo se poslouchá.
druhý případ sjem zažila, kdy prvňáček, normálně mlátil učitelku, plival po ní, kousal ji a podobně. Tak mě prosila, abych při záchvatu došla. Tak jsem došla. válející kluka lapla za ruku a řekla at si stoupne, nechtěl, počítala jsem do tří a věř, že hodně zle, nechtěl, ale stoupl a odvedla jsem ho ven na chodbu, snažil se kroutit, aby jsem mu ruku pustila, ale já se nedala. Postupně se uklidnil. Když jsme ve třídě suplovala, žádný záchvat zuřivosti neproběhl. Nedovolil si. Já jsem tvrdá a paličatá taky. Na druhou stranu jsem ho nezatratila a pak s ním normálně komunikovala.
To plácnutí platí na všechny, jen to nesmí být opravdu plácnutí, ale někdy je potřeba, aby to to dítko opravdu ucítilo. A když ne plácnutí, tak pevný stisk ruky, ze kterého se nevykroutí. Což jsem zakladatelce napsala, biješ děti na písku, budeš sedět vedle mě za trest a koukat jak si hrají.
@moje prdelky Je to možné, samozřejmě, asi dělají nějakou chybu, že se jim ty děti tak projevují. Ono je to právě tak, že ty chyby ve výchově může být nechat si dítě přerůst přes hlavu a neřešit jeho chování stejně tak jako mu dávat na zadek a neřešit jeho chování jinak.
Právě proto mi vadí takovéto typické vzývání výchovy alá zlobíš, ubližuješ, tak rána na pr..del a je vystaráno a vychováno. Ve všech diskuzích okamžitě padají rady dej na zadek, jakoby by to byl nějaký zázračný výchovný prostředek, který vždy funguje. Jenže u některých dětí to spíš způsobí opak.
No v tomhle se asi moc neshodneme, já si myslím, že někteří rodiče by spíš potřebovali naučit vychovávat trochu jinak, míň dávat na zadek za kdejakou prkotinu a víc se věnovat dítěti, pochopit důvody proč něco dělá nebo nedělá a vymezit mu hranice jiným způsobem.
A s některými dětmi opravdu funguje ten tvrdý způsob jak popisuješ, jenže tam už je většinou an nějakou výchovu asi pozdě, tam to zvorali rodiče.
@ospalámyš No shodneme se v tom, že by se dávalo na zadek za prkotinu, však to já ani neradím. Vždy říkám, že je to nejvyšší trest. Ale myslím si právě, že když někdo mlátí neustále někoho a bezdůvodně, myslím dítě, tak nějaké vysvětlování nepomůže. Tam se to musí utnout v zárodku co nejrychleji. To dítko většinou ani nechce slyšet nějaké řeči. A na víc bych řekla, že ani neposlouchá, co máma říká.
Trestů je velká řada a podle mne správně vedená výchova je právě ty tresty stupňovat, odlišovat co za co.
A neřekla bych, že tady na diskuzích padne hned dej na zadek, ba naopak, tady je zvykem se pitvat v dětské psychice. Nějaký na zadek je tady právě přečin.
@moje prdelky píše:
Zakladatelko, já osobně bych rozlišovala bití a bití. Podívej píšeš, že se někdy aji brání a nebo brášku, což je naprosto v pořádku. Pokud mu někdo vezme hračku a nebo bráškovi, jen ať se brání. Za to bych ho rozhodně netrestala. Sama vím, že řada maminek na hřišti nechá svoje dítě ubližovat jiným a jen na to kouká. Takže pokud moje dítě by se bránilo, nechám ho. Já je to i učím, že se musí umět bránit. Ví, že nesmí bouchnout první, ale že když je na ně někdo hnusnej, ať to oplatí. A je fakt, že nejstarší se ve školce několikrát porval, ale když se zastávala slabších a dokonce přepral o rok starší dva kluky, kteří byli hnusní na malýho chlapečka. Takže dostal pochvalu, že se ho zastal. Když tam byl jeden uzurpátor, tak syn nechtěl kvůli němu chodit do školky, tak jsem mu řekla, jak se má bránit, učitelce jsme to oznámila, malej se jednou nedal a byl klid. A ano i takto malý pochopil, že na obranu je to dobrý.
Pokud ubližuje dětem jen ze své radosti, tak bych ho čapla a posadila vedle sebe na lavičku a že se bude jen dívat, když si neumí hezky hrát. Říkáš, že plácnutí nezabírá, ono je plácnutí a plácnutí a i když tady píší ostatní, že to dítě nepochopí, tak pochopí, pokud dá bezdůvodně někomu facku a nebo na něj schválně háže písek a podobně a dostane pár na zadek, ne plácnutí, které je jak pohlazení, pochopí rychle, že přestřelil. Nechceš plácat, chyt ho za ruku a drž vedle sebe na lavičce, aby věděl, že pokud bude zlí, bude trest, ale zároveň tím nebyl poškozený bráška, který si hezky hraje, myslím, kdyby jsi jako trest zvolila odchod domů. Znáš malýho nejlíp, víš jaký trest nesnáší, tak ho vždy použij, a mladej si postupně dá bacha. Jen člověk musí být důsledný.
To si děláš prdku ne? Vezmou mu hračku, tak ať je bije pěstmi
A když se pere, tak mu „vysvětlím“, že se druhej nemlátí tak, že ho ztřískám
Super logika a co z takových dětí vyroste si netroufám hádat ![]()
@araw Ne nedělám, a nenapsala jsem pěstmi, zas někdo kdo si něco přečte a žene to do krajností. Jo a je to moje logika, ta kterou moje děti naprosto zvládají a já zvládám své děti a nemám strach s nimi jít ani na hřiště a ani do obchodu a umí pozdravit a poděkovat, poslechnou a nejsou s nimi problémy ani ve školce a ani ve škole. Tak taková ta moje logika je špatná. Jo navíc se se mnou i mazlí, hrají, blbnou, říkají, jak mě milují. To mám tedy špatnou logiku a grázly doma. Díky za potlesk
@moje prdelky píše:
@araw Ne nedělám, a nenapsala jsem pěstmi, zas někdo kdo si něco přečte a žene to do krajností. Jo a je to moje logika, ta kterou moje děti naprosto zvládají a já zvládám své děti a nemám strach s nimi jít ani na hřiště a ani do obchodu a umí pozdravit a poděkovat, poslechnou a nejsou s nimi problémy ani ve školce a ani ve škole. Tak taková ta moje logika je špatná. Jo navíc se se mnou i mazlí, hrají, blbnou, říkají, jak mě milují. To mám tedy špatnou logiku a grázly doma. Díky za potlesk
No vidíš, i já mám děti, které jsem nemusela a nemusím tlouct a taky jsou vychované a slušné. v tom řezat dítě to není
A taky mě moje děti milujou, ale nevychovávám ranama
a prostě je to proti logice, nesmíš mlátit druhé děti, neposlechneš? Tak tě zmlátím, fakt bomba logika
a kupodivu ani my jsme jako děti mlácené nebyly, ono se to ani dřív tak neřešilo všude. Ono to i bez bití jde. je zvláštní, že když se mezi sebou uhodí partneři, tak je to na rozchod, ale mlátit děti je naprosto v pořádku, něco je prostě špatně ![]()
@moje prdelky V zivote jsem mela nekolik dobrych ucitelu a zadny z nich si nepotreboval zjednavat respekt tahanim zaku za vlasy… ![]()
@araw Pro tebe je to proti logice, pro mě ne. Asi moje děti chápou více. A mimochodem jsem s nimi nikdy problém s agresí neměla, nikdy jiné děti nebyli. Já nevidím problém dát dítěti na zadek a srovnávat pár na zadek s rvačkou partnerů už mě příjde jako přeháňka. Tam jde naprosto o něco jiného.
Já ti tvoji výchovu neberu, vychovávej jak sama umíš. Mě taky naši nějak extra nebyli a já děcka taky extra nebiju. Budu opakovat, že když někdo napíše, že potrestá dítě pár na zadek, neznamená to, že ho bude mlátit hlava nehlava i za to, že nezavře dveře. prostě na zadek je ta nejvyšší forma trestu, rázné upozornění.
Pokud příjde dítě k jinému dítku a začne ho mlátit, tahat za vlasy, kopat, tak je nasnadě, dát přes zadek. nemyslím si, že v této situaci by jakékoliv vysvětlování mělo smysl. Dítě to zarazí. A jak jsem psala nebude přemýšlet nad tím, že já můžu a ono ne, ale pochopí, že něco provedl a proto byl trest.
@WaIl protože má mladší dítě kteríé nevím proč by kvůli staršímu mělo o hernu a děti přicházet. Třeba.
@wewa píše:
@WaIl protože má mladší dítě kteríé nevím proč by kvůli staršímu mělo o hernu a děti přicházet. Třeba.
Pořád je možnost jít do herny v čase, kdy je starší ve školce.
@open mind Tak já ti je neberu.
To je zase reakce. No chtěla bych vidět, kdyby jsi přišla do třídy jako studentka, to je tedy jen o pár let starší než tvoji žáci, na praxi a jeden samozřejmě zkusí se nad tebou vytáhnout. Naváděl spolužáka, aby mě nakopl, myslel si, že se leknu. Ne nelekla jsem se a ukázala jsme mu, co si ke mne dovolovat nebude.
A mimochodem, když učím, žáky za vlasy netahám. Mám u nich přirozenou autoritu. A budeš se asi divit, ale nejlepší vztahy mám právě s problematiky. A navíc, se dokáži s žáky i zasmát a dělat si legraci a zároveň si udržím v hodinách klid. Ono je totiž strašně jednoduché, vytáhnout jednu větu z popisu a někoho napadnout. Tak až budeš na mých hodinách a nebo budeš mluvit s mými žáky, tak potom mě můžeš srovnávat a kritizovat. Jinak bohužel nemáš nárok.