Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Holky, první dcerku jsem nekojila, takže jsem v tomto uplný nováček. Malému jsou zítra 3měsíce a už tak dva týdny mi spí celou noc. Usne v osm a vstává kolem sedmé, osmé. Začal mi „haprovat“ přísun mléka, tak jsem ho začla „budit“. Vždy než jdu spát, tak mu dám ještě napít..většinou kolem té desáté a když se ho pokusím v pět vzbudit, aby mi trošku odpil prsa, tak dostane uplně brutální záchvat a není k utišení až když ho zase položím na bříško a on může dál chrnět. Nevím, jestli ještě není brzo na to, abych ho celou noc nekrmila??? Tohle u dcerky vůbec neznám. Ta mi i dnes ve třech letech min. jednou za noc vstává. Když byla stará jak prtous, tak jsem vstávala co každou hodinu v noci. Jinak malej krásně přibírá. Má 6kg a je ho kousek. Přes den stihneme tak 6, někdy i sedm kojení, když se mi podaří mu dát i na tu desátou a nevzbudím ho. Jak ho vzbudím, tak je zle. Jinak odsávat nemůžu…mám od narození na prsou velké ragády, takže odsávačka mi to ještě víc natrhává
![]()
@rozinka7 z čeho usuzuješ, že ti hapruje tvorba mléka? Já osobně bych malého nebudila, ta délka spánku může být normální, syn mi určitou dobu taky tak dlouho spával. Prostě nemá hlad, tak proč to do něj cpát, když ti krásně přibírá?
@Ondrášovka.N píše:
@rozinka7 nebudit. Zkus odstrikat rukou jestli to pujde
Pokouším se, ale moc mi to nejde ![]()
Nemáš malýho v posteli? To by si pak teoreticky ani nemusel všimnout, ze mu dáváš kozu a pil by v polospánku… ![]()
@Hoa Mai píše:
@rozinka7 z čeho usuzuješ, že ti hapruje tvorba mléka? Já osobně bych malého nebudila, ta délka spánku může být normální, syn mi určitou dobu taky tak dlouho spával. Prostě nemá hlad, tak proč to do něj cpát, když ti krásně přibírá?
Protože už nemám ráno takového mléka jako dřív a i přes den musím dávat prckovi z obou prsou…
@brko píše:
Nemáš malýho v posteli? To by si pak teoreticky ani nemusel všimnout, ze mu dáváš kozu a pil by v polospánku…
No právěže v posteli ho mám, ale jak ho přetočím, tak se vzbudí a kojení v leže nemá moc rád, protože mu trvá než se nerovná, aby se správně připojil. Takže já se v noci vzbudím, nandám kojící polštář, překulím ho na bříšku, hodím na polštář, ale jak se vzbudí, tak začne řev. Ale na druhou stranu, když se zadaří a nevzbudím ho, tak krásně pije i 20minutek třebas. Já se v tom prostě nevyznám. Dcerka se mi pravidelně budila a hlásila o flanděru. Malej se hlásil o jídlo přesně každý tři hodky v 6nedělí. Ted si dá občas i přes den 5hodinovou pauzu…tak jsem z té nepravidelnosti zmatená a bojím se vždycky, jeslti se něco neděje..
@rozinka7 to je ale úplně normální jev. Kolem třetího měsíce se často upravuje tvorba mléka podle poptávky dítěte, takže se mléko tvoří až s tím, jak začně dítě sát. Proto se ti možná mimčo vzteká, protože najednou musí makat, zatímco předtím to měl bez práce. Kolem třetího měsíce taky často začíná období spurtu, to může být další důvod. Být tebou, tak to nechám tak, jak to je, mimčo v noci nebudím, pokud ti pak brečí, koj klidně z obou prsou a tipuju, že se problémy do pár dnů upraví samy. To vztekání budeš muset přežít, je to nepříjemné, ale dělá to v určitých obdobích většina miminek a není to důvod k panice.
@Hoa Mai píše:
@rozinka7 to je ale úplně normální jev. Kolem třetího měsíce se často upravuje tvorba mléka podle poptávky dítěte, takže se mléko tvoří až s tím, jak začně dítě sát. Proto se ti možná mimčo vzteká, protože najednou musí makat, zatímco předtím to měl bez práce. Kolem třetího měsíce taky často začíná období spurtu, to může být další důvod. Být tebou, tak to nechám tak, jak to je, mimčo v noci nebudím, pokud ti pak brečí, koj klidně z obou prsou a tipuju, že se problémy do pár dnů upraví samy. To vztekání budeš muset přežít, je to nepříjemné, ale dělá to v určitých obdobích většina miminek a není to důvod k panice.
No on se mi přesně vzteká, že zezačátku musí pořádně tahat a tak dvě minutky nic neteče a najednou se začne prso nalívat a on se začne dávat, tak se dostane záchvat, protože to zase nestíhá a dusí se. A pak už mi dá hodně práce ho zpátky k prsu dostat. Jako je to fakt boj a kolikrát mám takový nervy, protože s námi ještě spí moje tříletačka a ta má zase hrozný problémy se spánkem, takže jí nechci vzbudit, protože pak strašně špatně usíná a propláče mi noc. Bohužel, jsme i měsíc tady na to sami, takže není šance to nějak jinak řešit. Snažím se obrnět, ale každý večer už mám žaludek na vodě, jestli mi projde „uspávací“krmení a jak ho tentokrát ošálím…
@rozinka7 no to je blbé, že jste na to sami. Ale vydrž to přejde. Fakt je to normální. V zájmu vašeho dobrého spánku bych se na to noční buzení fakt vykašlala, akorát z toho budete všichni nevyspaní a zbytečně nervózní. Vůbec si neříkej, že máš málo mléka - nemáš. A hlavně do toho netahej UM, protože to většinou problémy akorát prodlouží a zhorší. Mám takhle několik kamarádek, co si pohnojily kojení přesně z těchhle důvodů. Třetí měsíc - spurt - dítě se vzteká, ježíšmarjá, honem flašku - a do pár týdnů bylo po kojení.
@rozinka7 jinak teda můžeš zkusit různé rady na uvolnění toku mléka - před kojením nahřát prsa, vypít hrnek horkého čaje (já vím, v těch vedrech má člověk na horký čaj fakt chuť
), dávat si miminko kůži na kůži, nosit v šátku…
@Hoa Mai píše:
@rozinka7 no to je blbé, že jste na to sami. Ale vydrž to přejde. Fakt je to normální. V zájmu vašeho dobrého spánku bych se na to noční buzení fakt vykašlala, akorát z toho budete všichni nevyspaní a zbytečně nervózní. Vůbec si neříkej, že máš málo mléka - nemáš. A hlavně do toho netahej UM, protože to většinou problémy akorát prodlouží a zhorší. Mám takhle několik kamarádek, co si pohnojily kojení přesně z těchhle důvodů. Třetí měsíc - spurt - dítě se vzteká, ježíšmarjá, honem flašku - a do pár týdnů bylo po kojení.
Já chci moc vydržet. Ani nevíš, co jsem si s tím prsem zažila…záněty, honění po doktorech a od porodu tam mám opravdu velkou, hlubokou a nehojcí se ragádu, takže každý kojení je „slast“, ale říkám si, že to dám. Ještě nás čeká další štafeta..odvykání kloboučků :-/ Ale na to počkám až na manžela, který se má po měsíci na pár dní vrátit domů. To bych asi psychicky fakt nedala..
@Hoa Mai píše:
@rozinka7 jinak teda můžeš zkusit různé rady na uvolnění toku mléka - před kojením nahřát prsa, vypít hrnek horkého čaje (já vím, v těch vedrech má člověk na horký čaj fakt chuť), dávat si miminko kůži na kůži, nosit v šátku…
Jinak toto všechno jsem zkoušla…šátkujeme…doma jsem pořád nahá, při kojení vysvlékám, horký čaj piju a je to k ničemu…jediný, co maličko pomáhá mu strčit dudlík na uklidnění…on se ududá do polospánku a pak rychle vyměním za prso, ale né vždy se to povede…je to vždy sázka do loterie, jestli se zadaří nebo ho vytočím ještě víc…
@rozinka7 Já osobně bych ho na kojení večer nebudilla (to než jdeš spát). Mám také 3měsíčního chlapečka a poslední kojení probíhá mezi 19-20 hodinou a pak většinou krmím tak kolem páté ráno. Takhle to máme nastavené už poměrně dlouho. Častěji ho krmím odpoledne, to mu dávám tak po dvou hodinách (někdy i kratší interval), aby mi to vyšlo na dobu posledního kojení. Jinak taky kojím většinou 6× nebo 7× za den jako ty. Tvůj chlapeček má i víc kilo než můj (ale zase záleží na porodní váze). Hlavně zůstaň v pohodě, jestli přibírá, tak je vše OK. Kdyby měl hlad, tak se určitě přihlásí.
@rozinka7 no vidíš, to by byla škoda to vzdát. Jako kdyby to mělo trvat nějakou delší dobu, tak by stálo za úvahu se na to vyprdnout. Ale to, co popisuješ nahoře, je fakt normální a pokud to člověk vydrží, trvá to jen pár dnů.