Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím všechny diskutující, jako kojící matka - začátečník se často setkávám v chytrých knížkách, brožurách i na internetu s poučkou, že patří „vždy dítě k prsu, ne prs k dítěti“. A nejde mi do hlavy, proč tomu tak je…
Taky netuším, běžně dávám prs k dítěti. možná pro ty, kterým to zatím nejde, tak je to asi snazší? jinak taky nevím. ale při rozjetém kojení si myslím, že je to asi fuk ![]()
@Icestar protože dítě si k prsu napolohuješ snáze, než prso k dítěti. Ovšem při dlouhodobějším kojení už máš tak nějak grif a klidně přikládáš prs k dítěti. Tohle je rada hlavně na začátek.
Příspěvek upraven 22.07.15 v 12:06
@Icestar To jsem nikdy neřešila…hlavní je aby poloha u kojení byla pohodlná tobě i dítěti ![]()
Protoze kdyz se nad ditetem hrbis, tak to muze ovlivnovat spousteni a tok mleka, nemluve o tom, ze te casem muzou zacit bolet zada, kdyz dite pije dele nebo hodne casto.
Kdyz zatinas svaly, aby ses udrzela v urcite poloze, tak se muze hur spoustet mleko, mene tect. Kdyz jsi pohodlne oprena, svaly jsou uvolnene
Ja teda nejsem odbornik, ale neni to treba kvuli pohodli… aby se zenska nejak nehrbila, netahala si prso, ale spis manipovala s ditetem?
Se nekdy ocitnu v takove poloze, kdy dite spokojene pije a ja pocitam vteriny nez mi krupne v pateri ![]()
Příspěvek upraven 22.07.15 v 12:08
@Icestar Moc čteš. Koj tak aby to bylo pohodlné tobě i dítěti. ![]()
Já myslím, že je to kvůli správné technice přisátí. Když dáš „prs k dítěti“, může se ti snadno stát, že ho budeš nějak vytahovat nebo deformovat, abys „dosáhla“, a dítě se pak nemůže přisát správně - uchopit celý nebo většinu dvorce, ne jenom bradavku. Vznikají z toho pak zbytečně poranění a prasklinky.
A taky jde o pohodlí matky. Když každé kojení trvá třeba 20 minut, tak je lepší pohodlně si sednout/lehnout a dítě si naštělovat k sobě, než se nad ním celou dobu nějak nepohodlně hrbit a kroutit.
Je to proto, že když budeš nahánět dítě s kozou, tak budeš mít špatnou polohu. je to myšleno tak, že si máš pohodlně dát dítě k prsu a pak mu ho strčit do pusinky.ono se to takhle blbě vysvětluje…ale asi chápeš.
Dítě vždy přikládáme k prsu, nikdy necestujeme s prsem za dítětem – to je na úkor Vašeho pohodlí. Nad dítětem se nahrbíte, aby jste mu nějak prso do pusy nacpala a za chvíli bolí záda, trošku se narovnáte a vytáhnete bradavku částečně z pusinky dítěte. Proto opravdu – maminka se pohodlně usadí, pevně dítě chytne a v ten správný okamžik ho k prsu přistrčí.
Mě bylo řečeno, že je to proto, že když dáváš prso dítěti, tak se obvykle přisaje hůř a vznikají poranění bradavek a také je větší pravděpodobnost, že si žena zbytečně „vytahá“ prsa.
@Icestar prvně si najdeš pohodlnou polohu a pak přikládáš dítě. ![]()
Ostatně, přikládat prs k dítěti mohou jen obdarovanější ženy. ![]()
Těm, ke kterým byla příroda méně štědrá, volí postup A. ![]()
Je to myšleno tak, aby si zbytečně nehmoždila prs a bradavku, aby si byla při kojení co nejvíce v pohodě. ![]()
I v leže musíš to dítě napolohovat „k prsu“, samo si nepomůže. Určitě ne ty moje housenky, co byly zavázané, aby se ani nehnuly ![]()