Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
moje holčička 15 měsíců.. poslední 3 dny šílené tlačí a tlačí a pak jsou v plence jenom 1-2 bobky.. ale opravdu male, černé a tvrdé.. Je to zácpa? mam ji na to něco dat?
2 dny ji davam švestkovou štavu, ale jako by ji to nezabírá..
nebo je to normální stav?
Netváří se, že by ji bolelo bříško..
@hkac píše:
Ahoj. Pije dost?
Právě, že moc ne..
pití je u nás boj.. tak 50-100ml za den vypije.. a pak kojení..
ale pije pořád stejně.. a předtím s kakanim nebyl vůbec problém..
Myslím, že to zácpa je, mladší na ni taky občas trochu trpí..ale nijak zvlášť mu nepomáhám, max tu švestkovou přesnídávku. udělá párkrát bobek, a pak se mu to povede, a vyhodí všechno
Zácpa může být i z nedostatku tekutin. Zkoušela bych všechno možné pití, popř. potraviny s větším množstvím vody (ovoce..).
Holky a co když se to nerozjede samo? jak dlouho mám čekat? a potom k doktorce? nebo ji dat něco?
@Helll Zkus zítra doktorce zavolat, za to nic nedáš. Já, když si nejsem jistá, jestli jet či nejet, tak volám (aspoň zbytečně nechytíme nějaké bacily).
Nacpavala bych aspon vodnatou zeleninou - okurka, meloun. Hodne pit, asi trochu nutit ![]()
Pokud není plačtivější, není teplota, nebo prostě celkově je ok a jsou to jen ty „bobky“, ještě bych počkala. A cpala vyloženě projímavýma věcma. A to i sebe - pokud kojíš.
Zkus zapátrat, co jsi jedla poslední dobou Ty, co malá, třeba na něco přijdeš…
A pokud kojíš, tak bych zkusila nabízet častěji, když nechce pít.
Náš jeden synek taky nechtěl pít, to byly boje vždycky. ![]()
Víc pít, zkusit švestkovou, hruškovou štávu. popř má ráda třeba zákys - klidně i ovocný? ten zabírá mně
A pokud kojíš, tak sobě taky něco z toho dopřej ![]()
Taky jsme to párkrát měli, vždy po hořké čokoládě - tchýně jí ládovala vždy, když jela malá sama s mužem na návštěvu
za pár dnů byl klid, ale cpala jsem jí výše uvedenýma věcma ![]()
Malému vždy pomůže pár lžiček ovesné kaše z celých ovesných vloček nebo čerstvé ovoce - hrozny, broskve, meloun
My bojujem se zácpou od narození do teď -Barunce je 5. Třeba by se to tak nerozjelo, kdybych ji víc nutila pít. Byla schopna jít nejdřív po 4 dnech. Takže 5.-6.den byl normálka. Jednou jsem ji po hodině řvaní na záchodě musela vrazit
a ona se vykakala. Akorát ona neměla u toho žádné bolesti, tvrdé bobky apod, prostě kakat nechtěla. Byli jsme i v gastro poradně. A prý přístup tělesných trestů v tomto případě je schvalován… no, byla období, kdy to bylo fakt husté a o stolici jsme mluvili jako o věci veřejné
(jako - Baru, vidíš, jdu kakat!
)
Ted je to tak, pokud nevypije na lačno aspon 2dcl vlažné vody, nedostane snídani. Je to drsné, ale funguje to, už to bere jako normál. Pravda, ze začátku byla schopna hladovět (i kvůli lactulose na změkčení stolice i půl dne nejedla, nepila…), ale nejel přes to vlak. Ovoce nechce. Jen hrušky - občas.
Zakladatelko, zkus postourat teplomerem, dat hodneee piti, dat glycerinovy cipek nebo mini klyzma - do strikacky vlaznou vodu a je vymalovano–a to doslova
Taky se nám to stalo, že byly jen bobečky a hodně tlačila, ale po švestkový šťávičce to bylo další den ok. Když by ji to mělo trápit, tak bych se zeptala doktorky.
Na tohle dáváme glycerinový čípek, syn pije hodně, jí ovoce i zeleninu, ale prostě kadí bobky. Šťourat teploměrem v zadečku už fakt nechci, vždycky to obrečí.