Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jinak k zakladatelce - moje sestra má 5 dětí a zvládnout to musí víceméně sama, jelikož její partner je po-pá pracovně 100km daleko. My jsme jí rozmlouvali už třetí i čtvrté dítě, protože měla hrozné partnery a složitou životní situaci. Dnes samozřejmě všechny děti milujeme. Nejstaršímu je 13let a nejmladší 3roky, takže ti starší už se umí postarat sami a čas si mezi ně snadno rozdělí. Pokud 4.dítě chcete, tak není co řešit. Pokud váháte, tak bych s tím počkala…
@Anonymní píše:
Zdravím, zajímala by mě zkušenost rodičů se 4 a více dětmi. Uvažujeme nad 4 dítětem a já dumám jak bych to dělala abych zvládala rozdělit pozornost mezi 4 děti, zvládáte s každým strávit alespoň nějaký čas o samotě? Je to velký rozdíl proti třem? Prosím zachovat anonym, nechci se zatím šířit s tím že uvažujeme o dalším dítěti.
Mám 4 děti. Ale rozdíl mít 3 nebo 4 nevím, to moje třetí jsou dvojcata -3 týdny. Dcera 22 měsíců a syn 3,5 roku. Baví me s nimi každý den. užívám si to. a doma je navareno, upeceno a uklizeno. A to jsem hodně kontaktní rodič, takže ani jeden neusina sam.
A klidně bych pokračovala, jenže jsem po dvou cisarich
. no a okolí raději nekomentovat. Prostě kdo ma víc jak 2 děti, maximálně 3 děti ke naprostý vyvrhel a sociální případ ![]()
@fragola fakt 11??? Tak to je krásný
já ti fandim, co bych za takových děti dala ![]()
My cekame treti dite s vetsim vekovym rozestupem, nemam z toho vubec stracg, naopak. Ta laska k detem se uz ted tak prohlubuje, ze to ani nejde popsat. Pokud finance a zdravi dovoli, pujdem jeste do 4
ale to jsou opravdu jen plany. Chceme velky dum a velkou rodinu. ![]()
@Anonymní píše:
My cekame treti dite s vetsim vekovym rozestupem, nemam z toho vubec stracg, naopak. Ta laska k detem se uz ted tak prohlubuje, ze to ani nejde popsat. Pokud finance a zdravi dovoli, pujdem jeste do 4ale to jsou opravdu jen plany. Chceme velky dum a velkou rodinu.
Taky jsem to mela vysněný. Velký dum už mám, 4 děti taky. A myslím, ze ještě jedno si dam ![]()
Ahoj, my jsme 4 děti. A naši nikdy nelitovali toho že nás mají ale co vím, že třeba začátky školního roku a Atd byli hodně finančně náročné. Ale třeba každý rok jsme jezdili na dovolenou k moři pod stan.. Krása.. Teď jsem vdaná a chtěla bych také 4 děti. Zatím máme jedno tak uvidíme. Ale mi tím že jsme byli 4 jsme měli super dětství. A můj syn má 2 úžasné tety a 1 úžasného strejdu ve věku 14,17,23.. a užívá si to. Za mě ano ale - poreste peníze..bydlení..
@fragola Máš i můj obdiv
ale honí se mi hlavou i pár otazníků… Musíte mít mega dům a taky ty děti něco stojí, to se musí manžel pěkně otáčet
když máš tolik let jen rodičák
Máte nějakou pomocnici na uklid a postarání o děti? ![]()
Fakt si to nedovedu představit, tolik oblečení, bot a všeho ![]()
Taky bych brala vidět o vás dokument nebo Výměnu manželek
![]()
Příspěvek upraven 21.10.16 v 07:13
@fragola Moc moc gratuluji
A přej Ti, ať je těhotenství bezproblémove a vse je v pořádku. A samozřejmý zdravicko celé Tvé úžasné rodince ![]()
@fragola
gratuluji! Čtu Tvé příspěvky vždy jedním dechem a čekala jsem, kdy bude další drobek ![]()
Mě by zajímal i pohled z druhé strany, tedy těch dětí, protože si myslím, že není vše tak sluníčkové, jako u Betynky. Známí (z nichž nejmladší je můj vrstevník) mají dětí pět. Mezi prvním a druhým je rozdíl 2 roky, mezi ostatními rok. Jsou to super hodní lidé a právě proto, že jsme se celé dětství stýkali vím, že to má hodně ale, které možná rodiče předem nevidí. Nejstarší byla holka, jinak kluci a nemusím asi popisovat, jak vypadalo její dětství. Když jsme běhali venku, ona buď hlídala nebo vařila, či pomáhala s domácností. Až ostatní dorostli, tak se samozřejmě zapojili, ale jsou to kluci. Také proto, že jich bylo celkem 7 byly větší výlety nebo dokonce dovolené tabu (možná je to i dobou, tehdy opravdu auta pro 7 lidí nebývala), kroužky taky, všechno se dědilo, takže když nejmladší dostal něco, co je jen jeho, byla to pro něj abnormální radost. Ano, možná namítnete, že materiální stránka není důležitá, ale to dítě to vnímá jinak, když v tom žije. A vím i z jejich vyprávění, že se i když se mají bezmezně rádi, tak by si tuhle cestu sami dobrovolně nezvolili a nejen kvůli výše zmíněnému.
Uf, to jsem se rozepsala. Proto by mě zajímal názor i té druhé strany. ![]()
Prosím o anonym, mluvím o cizích lidech, jejichž příslušníci to mohou číst a nechci dělat zpětně rozbroje v rodině.
Ahoj, máme pět dětí a za každé jsem neskutečně šťastná. Nemusím tu psát, že čím více dětí, tím více musí člověk počítat, přeci jen, když se pak nabalí různé hudebky, lyžáky atd., tak to je dost zásah peněženky, ale zase se dá šetřit jinde.Jsme na vesnici, takže spousta jízd autem, to také naskakuje. Naučili jsme se s mužem věnovat čas dětem i zvlášť, protože to svádí dělat všechno společně, takže on je třeba doma a já si vyjdu s dcerou na nákupy, do cukrárny, do divadla…Občas mluví všichni najednou a to už mozek nebere, ale na všechny se vždycky dostane. Nejsem nijak ambiciózní, co se zaměstnání týká, takže raději na půl úvazku a více s dětmi. Myslím, že nemůžeš dát na nikoho jiného než na tebe a manžela, sami víte, jak vše zvládáte a jestli byste se oba na dalšího člena těšili..Za mě - každé moje dítko je pro mě požehnáním a radostí, nevím, co víc by mě v životě neplňovalo než rodina ![]()
Taky máme 5 dětí, nejstaršímu je 9, nejmladšímu rok. Občas je to hukot, když každý zrovna něco potřebuje, tak mám hlavu jak pátrací balón… ale neměnila bych, jsem za ně za všechny moc vděčná. Na druhou stranu, byť s obdivem hledím na lidi, co mají 10 a více dětí (znám 2 osobně + fragolu virtuálně:) tak vím, že těch 5 je náš strop. Že další těhotenství už bych odprdla zdravotně a že ten čas a energii, nervy, už bych hrabala z rezerv. Je to asi dost individuální, někdo tyhle pocity mívá už po prvním dítěti:-) Takže spíš než názorům v diskuzi to chce naslouchat sama sobě (a partnerovi), v tomhle vám nikdo neporadí.