Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, náš 4 měsíční syn (por. váha 3600g), který je jen kojený výborně prospíval. Na kontrolách měl většinou o kilo víc. Nyní už 5 týdnů stojí na váze(5780g). Většinou je spokojený jen v noci se mi začal budit na jídlo. Dřív spal celou noc. Po vážení vím, že někdy vypije 40ml a někdy i 200ml. Je ale velice aktivni. V podstatě až na odpolední spaní v kočárku je neustále v pohybu. Nevím jestli tedy raději nezačít s příkrmy a nebo je to normální?
Já začala přikrmovat od 4 měs. Kluk prospíval i mléka jsem měla dost,
potom tedy razantně přibral. Takže DOPORUČUJI PŘIKRMIT.
Ahoj Zdeniku,já měla stejný problém. Malá mi krásně přibírala na váze a za poslední měsíc jen 340 g. Začala se v noci budit o 2-3 kojení vícekrát
Mudra sama navrhla polední příkrm zeleninku a večer kaše (rýžovou). Teď maximální spokojenost. Kojení první třeba až kolem druhé,třetí ráno. Malá je spokojenější a klidnější. Nám bude 5 měsíců 30.1. Lepší začít s příkrmy,než dávat UM!
Je pravda, že teď jsme o 4cm vyrostli a tak doktorka byla spokojená. To ale ještě spal celou noc. Teď se už budí 2×. Nám jsou dnes 4 měsíce takže už můžem dávat zel. příkrm?
My naměřili 11.1. ve 4 měs. 5 590 g a 61cm (por. váha 3060 a 46cm, narodila se 38+1) mě se taky zdá, že malá málo přibírá a to je od 2,5 měs. jen na umělém mléku, po kterém si myslím, že by měla přibírat víc, začli jsme 1 ledna přikrmovat dostává na oběd zeleninu a na zapití šťávu, dostává rýžovou mléčnou kaši, od té doby co je na příkrmech, tak jsem ji neslyšela hystericky plakat, protože je spokojená, jediné co se jí nelíbilo, tak byla rýžová nemléčná kaše, u té dělala scény, tak letěla do popelnice, ale jinak je spokojená, asi jí jen to mléko už nestačilo . Tak zkus taky začít přikrmovat, začni mrkví pár dní a pak přidávej po jedné zelenině, po 14 dnech můžeš k zelenině dát i maso, když ho bude chtít. My dneska přikrmujeme 14 dní takže zkusím dát už maso, ve čtvrtek jsem si pro ni zavavařila domácí přesnídávky a baští krásně ani neprská ![]()
Ve 4 měsících je na příkrm dost starý, pokud bys chtěla začít. Více kamarádkám se přesně v tu dobu začala mimča budit v noci hlady a některá začala zeleninkou, některá kaší. Co na to řekla doktorka?
A jste na začátku 4. měsíce nebo máte ukončený 4.měsíc?V tom je rozdíl.Musíte mít ten 4.měsíc ukonený, tedy být na začátku 5.měsíce, aby jste mohli začít s příkrmy.
My jsme začly s příkrmem malá neměla uk. 4 měs. v noci sice spí od 5 týdne durch celou noc, ráno ji musím budit, že musíme vstávat a vést starší do školky, tak aby se mrně nasnídalo než půjdeme, ale pak jedla co dvě hodiny. Jí i na příkrmech co 2 h. přes den, ale to nevadí, hlavně, že se nají a je spokojená. My teda asi spíš rosteme do délky jak do váhy
.
My měli porodní váhu 3,780 kg a přibírala úplně super. Ale teď přibrala opravdu málo a sama doktorka na kontrole navrhla, že můžeme s příkrmy začít (a vlastně nemáme ještě ukončený ten 4 měs.). Popravdě my když jsme byly malé, tak jsme taky měli polívečky asi tak už od dvou měsíců
a nikdo to neřešil, že a jak jsme pěkně vyrostly
Malá také právě hodně vyrostla - za měsíc o 6 cm, tak doktorka nechtěla věřit. Ale asi se jednalo o ten růstový spurtík, kdy rychle rostou míma do délky ale nepřibývají moc na váze. Já jsem se držela toho, co řekla doktorka. Samozřejmě, že ze začátku jsou to třeba 2 lžičky zeleninky zbytek dokojím…spíše večer ty kaše. Ona se mi fakt začla budit, nakojila jsem v 7h, tak se vzbudila v jedenáct, v jednu, ve tři, v pět apod..no mazec a to se mi předtím budila třeba až ve tři, takže jí to opravdu nestačilo. Teď dáváme po koupání kaši a budí se poprvé kolem té půl třetí, třetí, takže to zabralo. Je navíc spokojená ![]()
kacakaca píše:
Ve 4 měsících je na příkrm dost starý, pokud bys chtěla začít. Více kamarádkám se přesně v tu dobu začala mimča budit v noci hlady a některá začala zeleninkou, některá kaší. Co na to řekla doktorka?
Když jsme tam byli naposledy sice nic nepřibral, ale spokojeně spal celou noc. Říkal,že je to v pořádku, ale pořídila jsem si domů váhu a zjistila jsem, že ani za další týden nepřibral ani gram.
Lucik.Kop píše:
A jste na začátku 4. měsíce nebo máte ukončený 4.měsíc?V tom je rozdíl.Musíte mít ten 4.měsíc ukonený, tedy být na začátku 5.měsíce, aby jste mohli začít s příkrmy.
Jestli to dobře hápu tak máme. Narodil se 16. září. Jen nevím jestli je lepší začít nějakou kaší a nebo rovnou teda zeleninku.
wikinka píše:
My měli porodní váhu 3,780 kg a přibírala úplně super. Ale teď přibrala opravdu málo a sama doktorka na kontrole navrhla, že můžeme s příkrmy začít (a vlastně nemáme ještě ukončený ten 4 měs.). Popravdě my když jsme byly malé, tak jsme taky měli polívečky asi tak už od dvou měsícůa nikdo to neřešil, že a jak jsme pěkně vyrostly
Malá také právě hodně vyrostla - za měsíc o 6 cm, tak doktorka nechtěla věřit. Ale asi se jednalo o ten růstový spurtík, kdy rychle rostou míma do délky ale nepřibývají moc na váze. Já jsem se držela toho, co řekla doktorka. Samozřejmě, že ze začátku jsou to třeba 2 lžičky zeleninky zbytek dokojím…spíše večer ty kaše. Ona se mi fakt začla budit, nakojila jsem v 7h, tak se vzbudila v jedenáct, v jednu, ve tři, v pět apod..no mazec a to se mi předtím budila třeba až ve tři, takže jí to opravdu nestačilo. Teď dáváme po koupání kaši a budí se poprvé kolem té půl třetí, třetí, takže to zabralo. Je navíc spokojená
Můžu se zeptat, jakou kaší večer krmíte? Přes den si vystačím s MM a na noc bych mu dala nějakou tu kašičku. JEn nevím jestli je lepší poradit se s doktorkou a nebo to prostě zkusit.
zdenik1988 píše:Lucik.Kop píše:Jestli to dobře hápu tak máme. Narodil se 16. září. Jen nevím jestli je lepší začít nějakou kaší a nebo rovnou teda zeleninku.
Můžeš obojím, tak kaše ani zeleni mimi nijak neublíží
Zdeniku, poradit se můžeš, ale kašičky už můžou, takže to ničemu nevadí. Já také kojím přes den, mléka mám dost, ale nevím, jak výživné
plánuju kojit, dokud to půjde. Akorát večer po koupání dávám 180 ml kaše a případně ještě dokojím, podle Sofinky, jak si řekne. Pokud bys začla s kašičkou, zkus nejprve třeba poloviční dávku, tj. většinou těch 70 ml. Jinak já dávám HAMI rýžovo-mléčná banánová. Jen se udělá s vodou. Potom mají ještě nemléčné kaše, ale ty se připravují s MM, nebo UM. Nevím, zda by jsi takhle denně odstříkala klidně třeba těch 150 ml mléka. V těch mléčných kaších je částečně UM, ale zase máš zajištěný přísun vápníku. Ty nemléčné se dají udělat jen s vodou, jako rýžový odvar, ale to je divné, já jsem zkoušela a nic moc. Důležité je, aby kaše byla bezlepková - na krabicích to uvádějí, na to mají prckové ještě v tomto věku čas ![]()
Napíšu ti, jak jí naše malá 4 měs., ale je to protože jsem vysledovala, že je tak spokojená, tak vyzkouším a když nijak negativně nereaguje, tak tak jí normálně.
Ráno dostane 133ml pak jdeme zavést starší do školky vrátíme se a dostane Hami mléčnou rýžovou kaši s příchutí vanilky (od 4 měs.) pak spí, na oběd dostane tu zeleninu a mkvovojablečnou šťávu co ji zavařuju, pak jde si dá rychlo šlofík, za hodinu je zbuzená a chce zas 133ml mléka na dopití, pak za dvě hodiny zas 133ml mléka, odpoledne dostává už naškrabkaný banán (že po něm hezky kaká) zapije ho 133ml, koupeme se 17:30 po koupání dostane tu Hami mléčnou rýžovou kaši s vanilkou (že nechtěla nemléčnou jen u ní řvala, tak jsem ji vyhodila, nebudu jí nutit co ji nechutná), po té kaši si dá šlofíka, probudí se před 20h. dostane 133ml a pak spí v kuse zas až do rána, přes den když má i žízeň tak dávám tu mkvovojablečnou šťávu, když vidím, že nemá žízeň, ale hlad, tak dostane zas mléko. Zatím nám to tak funguje, malá je spokojená, pořád se usmívá. Dneska po 14 dnech příkrmů dostane prvně masozeleninu, tak jsem zvědavá jestli jí bude chutnat
. Ale já si to opravdu dělám dle sebe, jak vidím, že to vyhovuje malé, když jí něco nevyhovuje, tak to vyhodím a už jí to nedám hotovo
, dětské jsem minulou středu jen řekla co a kdy malá jí, jen přikývla, že je to ok, sama vidí, jaká je malá nenasyta.