Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Možná se vám budu připadat jako blázen, ale už dlouho nad tím přemýšlím…můj syn, když se točí dokola, tak nechává oči „jakoby“ za sebou na straně, že je mu vidět jen bělmo a vypadá to dost blbě. Všimla jsem si, že ostatní děti koukají při točení normálně před sebe. Už začínám přemýšlet, zda to nemůže něco znamenat…
Hlavně já nejsem ten typ, který každou blbůstku řeší, ale tohle mi v hlavě hlodá, nejraději bych ho natočila na video a ukázala, je to fakt divné…
A jinak má oči v pořádku? Byli jste už někdy na vyšetření zraku? Dělá to při točení na obě strany? A co když se netočí, ale jen se zprudka podívá na druhou stranu, stává se to taky?
Takto je těžko radit, ale pro jistotu bych ho nechala vyšetřit kvůli případné tupozrakosti. Můžete jít normálně na oční, nebo si najdi pracoviště, kde vyšetřují přístrojem Plusoptix. Je to jednoduché vyšetření, dítě ti sedí na klíně a lékařka ho změří přístrojem ze vzdálenosti cca 1m. Je to hned hotové. Pokud se najde nějaký problém, tak by vás pak poslali na oční tak jako tak.
Více informací a seznam pracovišť tady .
Zaregistrovala jsem to jen při točení, dělá to na obě strany, když se točí doleva, jdou mu oči „silně“ vlevo. je to jak kdyby je nemohl udržet před sebou. Ale jinak jsem si toho nevšimla. chtěla jsem jít za naším dětským lékařem, ale zase si nechci připadat jak blbec…Jinak vidí dobře…
Lepší být desetkrát za blbce, než něco zanedbat. Jinak na ten Plusoptix doporučení lékaře nepotřebuješ, je to zpoplatněno (v Praze 150 Kč, žádná horentní suma).
Ty ostatni deti urcite nenechavaji oci „v prostredku“, teda nejsou-li slepe. I pri otaceni se zrak vzdycky na neco fixuje a preskoci na dalsi bod, kdyz to neco zmizi ze zorneho pole, rika se tomu optokineticky nystagmus. hadam, ze tvuj chlapec jen fixuje na nejaky bod vice na kraji zorneho pole anebo je to jeden z tech s vetsimi ocnimi sterbinami a proste je videt vic oka - v kazdem pripade nejsou-li jine priznaky poruchy zraku neresit.