4. týden těhotenství a konec smlouvy v červenci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69235
12.6.15 17:01
@Anonymní píše:
@terinka4444 Moc děkuji.. A je nějaká možnost jak by to šlo udělat? Abych si mohla vybrat třeba tu 3 letou variantu? Omlouvám, ale vůbec se v tom nevyznám..

no ano, tříletá varianta je třeba možná volit přes tatínka dítěte, pokud ten splňuje podmínky jakoby pro nárok na mateřskou, nedostane jí, jen musí splňovat v den porodu podmínky, pak se přes něj může volit ta tříletá varianta. Takže vlastně musí být zaměsnán tak, aby byl účasten platby sociálního pojištění, popřípadě OSVČ, a musí si dostatečně dlouho, 270 dnů před porodem platit takové to nemocenské připojištění.

Kdybys byla na neschopence těhotenské, a to je věc, co já nevím, jestli lze, aby s prostě přešla z té úrazové neschopenky na těhotenskou, když už nebude trvat pracovní poměr, to fakt nevím, ale za situace, kdy bys byla na těhotenské neschopence, na té skončil pracovní poměr, nadále pokračuješ v neschopence, pak nenastoupíš těch osm týdnů před porodem na mateřskou, když ti na ní nevznikne nárok, ale zůstáváš na neschopence až do porodu a 6 týdnů po porodu a pak jdeš teprve na rodičák a tohle samo o sobě ti zakládá nárok na volbu tříleté varianty.
Ale u tebe nevím, počkáme, jestli dorazí @j.a.n.i1 jestli se prostě dí přejít z neschopenky na neschopenku a plynule pokračovat, kdyby jo, tak platí výše uvedené, kdyby ne, tak volit tříletou variantu přes otce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4621
12.6.15 17:28

@Frogie taky si myslím, že mateřskou platí zaměstnavatel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16281
12.6.15 17:37
@Terlas píše:
@Frogie taky si myslím, že mateřskou platí zaměstnavatel…

Nesmysl, dřív zaměstnavatel PPM pouze vyplácel (administrace šla přes něj, ale peníze dostával od státu), dnes už to dělat nemusí a peníze posílá rovnou sociálka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4621
12.6.15 17:51

@zrcadlo tak to nevím, řešila jsem to naposledy před 5lety :)já jen že jí tvrdí, ž je mateřská jiných lidí stála moc peněz, taky tomu nerozumím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16281
12.6.15 18:07
@Terlas píše:
@zrcadlo tak to nevím, řešila jsem to naposledy před 5lety :)já jen že jí tvrdí, ž je mateřská jiných lidí stála moc peněz, taky tomu nerozumím…

Tak on jednak po dobu mateřské vzniká nárok na dovolenou, kterou zaměstnavatel musí proplatit, a také náklady s hledáním a zaškolením náhrady nejsou nijak malé. Ale samotnou dávku PPM vždy platil stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
12.6.15 19:03
@Terlas píše:

no tak to nevím, hradí to stát a zaměstnavatel neplatí ani sociální a zdravotní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky