Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
zdravím maminky ![]()
mám doma 5měsíčního lumpíka, co se neustále přetáčí na bok (při přebalování a oblíkání), prská jídlo do vzdálenosti 2m, škube mámě vlasy, vykřikuje jak na lesy a nejaktivnější je těsně před spaním
![]()
tak by mě zajímalo jak si užíváte denní radosti s vašimi miláčky?
v kolika jste začaly s příkrmy a kašičkami a jaké máte osvědčené? co už všechno dokáže vaše mimčo kolem půl roku? my se přetáčíme na bříško, snažíme se vyšpuleným zadkem a zarytým obličejem do dečky doplazit za pejskem a chňapnout ho za ucho a pořád se přitahujeme do sedu ![]()
ještě by mě zajímalo jaké máte denní rituály a jak hodně důsledně je dodržujete? ![]()
gabi.design píše:
Máme 6,5 měsíčního klučinu a je děsně akční.Ale jinak je hrozně hodný, vystačí si sám se sebou a pomalu o něm ani půl dne nevím. Umí se přetočič ze zad na bříško a zpátky, paseme koníky s propnutýma ručičkama, občas se mu podaří dostat na všechny čtyři, otáčí se kolem své osy, plazí se dozadu a dělá letadýlka. Jinak miluje všechno, co je nové, po všem chňape, všechno musí prozkoumat - stahuje ubrusy, rozebírá pěnové puzzle, hází s hračkama, miluje šuplíky, buší rukama do země a to ještě stále nevím, co to znamená. Umí na mě volat „ÁÁÁÁÁ“, tak mě přivolává.
S příkrmy jsme začali ve 4 měsících, od narození jsme na UM. Je to jedlík hned od těch 4 měsíců. V poledne už má normálně masozeleninu s přílohou, na svačinu odpoledne ovoce a k večeři kaši. Jíme všechno, teď mu teda poslední dobou nejedem moc brokolice, ale vybíraví teda nejsme.Režim máme od nějakých 3, 4 měsíců. Vstáváme mezi 8 a 9 hodinou. Dopoledne někdy spát chodí, někdy ne. Obědvá o půl dvanácté, po obědě chodí asi na hodinu, hodinu a půl spát. Po obědě většinou chodíme ven. V kočárku ještě tak půl hodiny spí, když ven nejdeme, tak tu půl hodinku spí doma. V pět má večeři, kolem šesté koupeme a v sedm chodíme spinkat.
tak to máte taky o zábavu postaráno s takovým lumpíkem, ale když si vydrží hrát sám to je paráda
já mám holčičku a ta si hraje na dečce tak 10 min tak, že bojuje s plyšákama a všechno zkouší spapat, ale většinou chce po chvíli aby s ní někdo pokecal
jak to máte se spinkáním, vydrží chrupkat až do rána když večeří v 5?
Tak Sofii je dnes 6 měsíců
toto letí… Je to taková malá pohodářka, sem tam se vzteká ale nic hrozného. Spí 1× dopoledne, 2-3× odpoledne cca tak hodinku, někdy víc. Večer chodí okolo 20h a pak se budí jak chce, teď je nemocná takže v noci odsáváme, kašle. A taky se naučila na dudlíka takže nevím kam se ztratilo to dítě co se budilo 1× za noc ![]()
Otáčí se na břicho od konce 4tého měsíce, otáčí se kolem své osy a couve dozadu, občas se přetočí z břicha na záda, dělá letadlo. Mrská nožkami a dává nahoru zadeček takže se snad brzo rozleze. Vydrží sedět bez opory, přitahuje se sama za ruce. Když brečí tak mi přijde že říká mama, i partnerovi se to zdá ale bůh ví.. ![]()
Jinak miluje své hračky která slintá, teď je v oblibě farma se zvířátky které vydává zvuky, mačká to neustále. Pak máminy dlouhé vlasy, štípání do krku, co nejrychleji si nacpat mé či tátovi prsty do pusy. Puzzle jí také baví, ovladač a mobil by chtěla ale má smůlu ![]()
Miluje našeho psa, nejvíc šťastná je když ta naše 40kg „obluda“ kolem ní chodí a ona na ní může výskat a smát se.
Na příkrmech je od 4tého měsíce. S jídlem nemá problém kromě špenátu a brokolice. Oběd masozelenina x jen zelenina, na svačinu ovoce, večeře mléko. Včera jsem dala mlíčko s kaší od nestlé a chutnalo. Jinak jí stačí 180ml UM na noc.
Je hodně samostatná, sama si hraje, když jí to nebaví, zavolá si mně ![]()
Příspěvek upraven 04.01.12 v 15:08
Ahojky, tak my máme doma taky 5ti měsíční mimi, ale teda koukám co vaši mrňousci dovedou, to já mám nějakého lenocha. On teda i víc spí, tak pak asi nemá tolik času na trénink ![]()
My vstáváme tak v 8 - 9, jdeme do kuchyně, tam ho dám do postýlky,v které má plno hraček, hraje si, a okolo půl 10 až půl 11 chce zase spát. to se vzbodí tak před dvanáctou, zase se napapáme, je s náma v sedátku při jídle, a pak třeba ve 2 chce zase spát. Když je vzhůru tak taky všechno co mu dáme zkoumá, taky rád tahá ubrus, trhá hračky z kolotoče nad postýlkou
Na bříšku se mu nelíbí, takže se na něj ani neotáčí, ale otočí se na záda, na bok se taky obrací. Jinak víská, prdí pusinkou, chrastí s hračkama, hází s nima, a tak. Začíná něco zkoušet mluvit, občas řekne ama, někdy to zní skoro už jako mama. Když je pod hrazdičkou, tak mu zkouším dávat hračky za něj, a třeba chrastit, jestli se otočí, a nic ![]()
Koupeme po 6 h, a nejdýl do půl 7 chodíme spát. Zatím ho jen kojím, s příkrmama začnu asi od půl roku, jsem na to zvědavá, teď když jíme tak nám kouká do talíře a vypadá to jako kdyby si taky chtěl dát ![]()
Já se taky hlásím
, holčička 6,5 měsíce. Spí od 7 do 6, v noci občas zapláče, otočí se na břicho a já ji musím otočit zpátky, utišit atd., ale už nejí. Přetáčí se na břicho a zpátky (jen v noci to zpátky nejde
), kolem dokola a zkouší zvedat zadek se zabořenou hlavou. Taky se po všem sápe a chce všechno prozkoumat, nevydrží si ale sama dlouho hrát, musí mě mít aspoň na očích. Nejvíc ji zajímá mobil a hodinky
.
Jinak je na UM, příkrmy máme oběd masozelenina a odpolední svačina ovoce, začli jsme v 5ti měsících. Spí 3× denně tak po 40ti minutách, když má dobrý den tak dopoledne dýl.
nám se taky moc líbí mobil, ovladač, cennosti a samé takové věcičky
jednou jsem našla v její ručičce manikúrní nůžtičky…
ještě by mě zajímalo kolik toho vaše mimča asi spapají k obědu? my jsme zatím zkoušeli jen vařenou mrkev nebo brokolici s masem, ale většinou si dá pár lžiček a prská to… mámu pak berou všechni čerti tak jde a udělá mlíčko
a zeleninu kupujete klasickou nebo bio?
hello kitty píše:
nám se taky moc líbí mobil, ovladač, cennosti a samé takové věcičkyjednou jsem našla v její ručičce manikúrní nůžtičky…
ještě by mě zajímalo kolik toho vaše mimča asi spapají k obědu? my jsme zatím zkoušeli jen vařenou mrkev nebo brokolici s masem, ale většinou si dá pár lžiček a prská to… mámu pak berou všechni čerti tak jde a udělá mlíčkoa zeleninu kupujete klasickou nebo bio?
já to střídám, když vařím tak zelenina z obchodu (ne BIO). Skleničky hodně hami, hamánek nebo z DM babylove, altermed bio. Sofie je jedlík takže sní v 6ti měsících když jí chutná i celou skleničku což je myslím 190g
Prskala a brečela u špenátu a brokolice tak jí to nedávám. Občas také zkouší že nebude jíst, vezmu do ruky hračku nebo pustím tv a hned je v ní celá sklenička ![]()
Tak u nás se neděje absolutně nic.Na břichu se točí kolem osy,někdy vystrkuje zadek a couvá,tím jeho aktivita končí.Rád se chová.Všechno rve do pusy.Kojím,takže ještě nepřikrmuju.Chodí spát mezi 21.30-22.30 většinou u prsa a pak přenáším do postýlky,budí se 1× za noc,vstáváme kolem 9.h.Přes den spí 2-3× po 45 minutách,na procházce někdy déle.Přes den buď uhladím v posteli a zůstanu ležet s ním,nebo unosím a dám do postýlky,vzhledem k váze 9.3kg raději leyu do postele sním.Ještě jsem se chtěla zeptat kolik měří vaše děti v tomto věku?Martík asi 66 cm,není to málo? ![]()
Tak já mám čerstvě 5měsíčního prcka, zkoumá všechno, otáčí se na břicho, sem tam se mu povede otočit se zpátky, šikanuje staršího bráchu
, dělá letadlo, cpe si kolínka pod břicho a pase s propnutejma rukama…
Jestli sedí bez opory nebo se přitahuje do sedu, to fakt netuším, protože mu nechci odrovnat záda, dokud si nesedne sám, má smůlu…
A pevnej režim úplně nemáme, jen plus mínus usínání (kolem 8. se starším prckem) a vstává kolem 6. do 8 nechce chrnět, pak ještě většinou na chvíli usne a přes den to je jak kdy… ![]()
luciezesvetic píše:
Tak u nás se neděje absolutně nic.Na břichu se točí kolem osy,někdy vystrkuje zadek a couvá,tím jeho aktivita končí.Rád se chová.Všechno rve do pusy.Kojím,takže ještě nepřikrmuju.Chodí spát mezi 21.30-22.30 většinou u prsa a pak přenáším do postýlky,budí se 1× za noc,vstáváme kolem 9.h.Přes den spí 2-3× po 45 minutách,na procházce někdy déle.Přes den buď uhladím v posteli a zůstanu ležet s ním,nebo unosím a dám do postýlky,vzhledem k váze 9.3kg raději leyu do postele sním.Ještě jsem se chtěla zeptat kolik měří vaše děti v tomto věku?Martík asi 66 cm,není to málo?
waaau to je pěknej jedlík
a kolik vám je? Elenka měřila naposledy 62 cm, ale to bylo před měsícem tak myslím, že to málo není…
K obědu sní skoro celou velkou skleničku, když vařím, tak podobně. Vařím „nebio“, jen se snažím vybrat pěknou zeleninu, když není, tak i zmraženou. K té celé skleničce jsme se dopracovaly tak za měsíc.
Jinak má 6,65 kg a 68 cm, ale to měření délky nevypadá moc spolehlivě
.
A nůžky na nehty jsou taky neodolatelný
.
ahojky, tež mám 5ti měsíčního prcka… Hraje si s hrazdičkou, s hračkama, v lehátku u tv ho baví nejvíce barevný spořič
Přetáčí se na bříško, je to cvalik, tak baští krásně a přikrmy máme od konce 4tého měs - od narození jsme na UM, skleničku jak kdy - někdy celou , jindy na dvakrát… Jak máte velké děti na těch pěti měsících? ![]()
hello kitty píše:luciezesvetic píše:waaau to je pěknej jedlík
Tak u nás se neděje absolutně nic.Na břichu se točí kolem osy,někdy vystrkuje zadek a couvá,tím jeho aktivita končí.Rád se chová.Všechno rve do pusy.Kojím,takže ještě nepřikrmuju.Chodí spát mezi 21.30-22.30 většinou u prsa a pak přenáším do postýlky,budí se 1× za noc,vstáváme kolem 9.h.Přes den spí 2-3× po 45 minutách,na procházce někdy déle.Přes den buď uhladím v posteli a zůstanu ležet s ním,nebo unosím a dám do postýlky,vzhledem k váze 9.3kg raději leyu do postele sním.Ještě jsem se chtěla zeptat kolik měří vaše děti v tomto věku?Martík asi 66 cm,není to málo?a kolik vám je? Elenka měřila naposledy 62 cm, ale to bylo před měsícem tak myslím, že to málo není…
Je mu 5 měsíců a týden,manžel říká,že budu mít za chvíli svaly jako kulturista,vzhledem k tomu,že ho pořád chovám ![]()