Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jo a jeste bych doplnila ze malej mi nekadi, davame easylax jednou za 4dny… ale ikeyz je po kadeni, tak stejne nespi ![]()
My máme také 5 měsíční baby, ale je na UM a s prikrmy teprve začínáme (zhruba v poledne půl skleničky daňového pyré). Abychom se vyhli tomu narušení režimu, máme to v podstatě jednoduchy: co 3 hodiny nabízíme mléko (nejdéle 4, pak budime) a co 2-3 hodiny nabízíme spánek (kočár, nebo doma zatemneni a uspavani). Z 24 hodin prospi obvykle 15, což je tabulkové. 12 hodin v noci, 3 přes den. Večer uspavame nejpozději mezi 19-19:30.
Tak ja mam pul rocni a rezim nemame vubec zadny.
Asi mesic zpatky jsem se o nejaky snazila, ale marne.
Kojim vetsinou po 2,5 hodinach, ale nekdy i po hodine. Prikrm jsem zaradila pred mesicem, ale porad nejak nechce, tak jsme zatim jen na zeleninovem prikrmu a tak dve lzicky. Nekdy ma pres den dva spanky, nekdy ctyri. V postylce si da vetsinou dvacetiminutovku, v kocarku vydrzi spat i pres dve hodiny. Rano vstava mezi 7.00 az 8.30. Vecer chodi spat mezi 20.00 a 22.00. Usina vzdy u prsa. Koupu jen 2× tydne, jinak otiram zinkou (ma ekzem).
Máme už staršího, ale když měl kolem půl roku tak jsme režim neměli žádný. Příkrmy jsem dávala jednou za čas, nejevil moc zájem a začali jsme naplno až teď skoro v 10 měsících. S příkrmy neni kam spěchat, zelenina, ovoce a maso zatim stačí. Později kolem 8.-10. měsíce můžeš zkusit jogurt. Na netu je spostu kucharek a stranek s přikmy. Uspávám při prvních známkách únavy, někdy to je v 8 a jindy o půl 1, záleží jak hodně spí přes den. Únavu poznám tak, že začne kňourat, sahá si na obličej a chce se nosit. Když se mi ho do 10 minut nedaří uspat tak si jdeme zase hrát a pozdeji to zkusím znovu. Spánek se každou chvíli mění, někdy spí přes den 4× někdy jen 2×, neřeším to, beru to tak jak to vyjde a nestresuju se tím že by měl zrovna spát.
Ahoj holky,
Jaky mate rezim s vasim 5 mesicnim mimi?
Nas kluk je uz castecne na prikrmech, sni velkou porci, ze ho ani nekdy nekojim- mela bych dokojivat pokazde?
Spi do 7:00, nakojim v posteli, pak nez se dostaneme z postele, dame kapicky, udelame ranni hygienu tak je tak 8:30, nakojim a usne. Spi tak do 9-9:30, hrajem si, pak okolo 12:00 jdeme ven, jsme venku rak do 14:00, to spi celou dobu kdyz je v kocarku, ja se najim, on si hraje a pak treba okolo 16:00 nakojim a usne zas. V 18:00 -18:30 koupacka, 19:00-19:30 spi. Spi se mnou, a budi se tak 3-4× na prso..
Manzel mel ted pres svatky volno, a rezim je uz tak 2 tydny naruseny kvuli navstwvam, vyletum, zarizovani apod. Driv mi spal treba hodinku- hodinku a pul, nekdy dve ale ted mi usina jen na pul hodiny a i v kocarku se vzbudi, misto 3 sloficku ma jeden max dva
a vcera sel spat v 22:00 a uspavani ale bylo mega rychyl.. driv uspavala treba i hodinu… pere se semnou, chce se tocit furt na brisko, oci jak sova, hejka jak hejkal 
No tak se chci zeptat jak to mate vy? A kolikrat denne davate prikrmy? Malej je ted na ovoci, zelenine, masicku, co mame delaz dal? Jaky je spankovy minimum? Jak poznam pretazeny dite? A kdyz ho uspavam talhle dlouho neni to signal, ze malej neni dostatecne unaveny? Jak najit ten balanc presne uprostred?
Pediatr bohuzel uplne nefunguje a nikdy moc neporadi
ale menit nemuzu, nemame tady na vesnici na vyber
Příspěvek upraven 25.12.22 v 19:24