Pětitýdenní kojenec špatně pije

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
katka379
9.5.13 10:12

5-týdenní kojenec špatně pije

Ahoj holky, píšu kvůli své malé neteři. Včera jí bylo 5 týdnů. Při narození měla 3.810g a 50 cm, narozená v termínu, porod bez potíží, slabá novorozenecká žloutenka. Od narození je taková spavější a velice špatně pije. Je kojená + dokrmovaná MM přes stříkačku. Na jedno kojení vypije za 20 min. tak 30ml a zbytek (aspoň ještě 30-50ml) se do ní snaží dostat maminka stříkačkou. U toho se ale malá zlobí a mlíčko pouští koutkem. Občas se stane, že si na jedno kojení vypije max. 70 ml, ale to je spíše výjimka. Jedno krmení tak zabere i 1,5 hoďky :(. Současná váha je asi 4.190 a 55 cm. Takže pomaloučku přibírá a roste, ale to úsilí kolem krmení je šílené. Malá má ještě dvouletou ségru, takže pro maminku je to fakt náročné. Dokonce byly teď s malou i v nemocnici na pozorování a na nic se nepřišlo, technika kojení dobrá, malá nemá žádný zánět v těle, sono bříška dopadlo dobře. Malá vypadá spokojeně, nepláče, hodně spinká.. ale člověk si není jistý, jestli prostě není tak slaboučká, že ani moc nepláče. Když nebyla dokrmovaná stříkačkou, tak nepřibírala nic, dokonce malinko zhubla, takže rada, ať ji prostě kojí podle toho, kolik si sama vypije v tomto případě nebyla účinná :(. UM taky nechce..Já moc nevím, co ještě poradit, protože náš malý byl pěkný násoska a nespavec, takže úplný opak…takové mimi je pro mě úplné sci-fi :). Nemáte někdo podobnou zkušenost, nebo tip, co ještě zkusit?? Případně pokud jste některá měla takovou „nežravku“, kdy se to zlomilo? Švagrová je z toho už dost unavená a já bych ji ráda nějak pomohla nebo ji aspoň povzbudila…Díky moc :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3348
9.5.13 10:19

Zkušenost nemám vlastní ale od kamarádky. nebylo to technikou kojení ale polohou při něm…holčička měla zvrácenou hlavičku a nemohla pořádně sát - když byla hladová, něco vypila, ale vyčerpávalo ji to, tak hodně spala. píše se o tom v Něžné náruči rodičů taky. ať zkusí kojit vleže - mimčo na boku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
katka379
9.5.13 10:25

@Alyss1 Díky za tip, knížku mám doma, tak na to kouknu :mavam:

• Citovat
  • Upravit
24798
9.5.13 10:27

Jestli vydrží přicuclá u prsu, co suplementor :think: Ale nevím, nemám zkušenost, jen mě to napadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
9.5.13 10:35

Za pokus nic nedáte, je to od stránky 214. zrovna tuhle jsem viděla maminku jak takhle špatně kojí a měli s tim velké problémy, doktorka na to naštěstí přišla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
katka379
9.5.13 10:36

@Pipet Právě že přicuclá nevydrží :(. Dá si 30 ml a nazdar. Suplementor myslím teď v nemocnici taky zkoušeli - a nic.

• Citovat
  • Upravit
3348
9.5.13 10:36

No a v tomto případě se bohužel radí striktně budit na kojení, i v noci:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
katka379
9.5.13 10:39

@Alyss1 Kouknu na to, ale kojení konzultovala přímo s nějakou lékařkou, která se právě problematikou v této oblasti zabývá a ta neshledala žádnou chybu - závěrem řekla, že s takovým mimi snad ještě neshledala :nevim:

• Citovat
  • Upravit
katka379
9.5.13 10:41

@Alyss1 No jo, jenže ona jednak vzbudit téměř nejde a pokud ano, tak se prostě nechytí…já bych tomu snad ani nevěřila, kdybych to neviděla na vlastní oči. Já měla doma pravý opak…Včera jsem se ji snažila přikrmit tou stříkajdou, malému jsem tak dávala vždycky v mlíku Vigantol a ten to slupnul jak malinu i po kojení…no a ta malá na mě koukala a pouštěla všecko koutkem ven

• Citovat
  • Upravit
3348
9.5.13 10:44

Já mám taky pravý opak:( lékařka třeba kouká na techniku přisátí a ne na polohu mimča:( ale nevim, ale touhle radou se nedá nic zkazit:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
9.5.13 11:03

@katka379 - mám doma sice taky samý násosky :lol:, ale kamarádka měla takhle špatně pijící holčičku. Poradila jim až paní z laktační ligy - malá pila krátce, i když silně a pití jí hrozně vyčerpávalo. Všechno bylo správně - přisátí, poloha atd., ale rychle se pouštěla a málo přibírala. Vybrali nějakou neobvyklou polohu (myslím, že jí měla jakoby posazenou obkročmo na noze a hlavičku jí přidržovala rukou) a za čas se to spravilo tak, že už mohla pít i v jiných polohách.
Možná bych být švagrovou zkusila pro vlastní klid osobní konzultaci s nějakou laktační poradkyní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367
9.5.13 21:03

Slabý sací reflex…měla jsem doma to samé. Krmit, i v noci, co hodinu a půl jsem musela. Rada na to asi není, mě se malá rozjedla, až ji nasondovali a roztáhli jí sondou žaludek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
katka379
10.5.13 11:05

@Samara5 A jak jste mimi „přinutila“ tak často pít? Tahle malá se buď nedá v noci po tak krátké době vzbudit, nebo se prostě nechytí - u kojení brečí, jako by se jí děla nějaká křivda, ze stříkajdy téměř všechno pustí koutkem ven a z lahve taky necucne :nevim:. A v jakém věku jste na nasondování byli? Pro mě je takové mimi fakt záhada, když si vzpomenu na našeho násosku - ten měl v 6 týdnech už o kilo a půl více…

• Citovat
  • Upravit
367
10.5.13 11:22

Sondovali nás ještě v porodnici, na malou se chodilo dívat celé oddělení. Mléko mi stříkalo na všechny světové strany, malá vypadala, že aktivně pije a na váze 5ml, ze stříkačky i flašky to pustila bud koutkem nebo to vyblinkala, i to sondu musela mít na samospád. Malá mi u toho taky spala-tak jsem ji budila-mokrou hadýrkou, štípaním a ušní lalůčky, lechtáním na nožičkách apod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4156
10.5.13 12:54

Malá mi taky strašně špatně pila. Krmila jsem i hodinu a půl. U nás trochu „pomohlo“, že se mi neudělalo mléko, i když jsem se snažila s odsávačkou. Takže jak jsem zrušila přiládání a dala flašku, tak se mi trochu rozpila. Běžně jsem si dávala na jídlo budík, na jídlo se nebudila. Trochu se to zlepšilo okolo 3. měsíce. To se i začala trochu hlásit o jídlo, ale pak si dvakrát cucla a byla tuhá. Jinak už ale nebyla tak spací, normálně reagovala, byla i dost uřvaná, ne že by pořád byla šípková růženka, ale jak dostala flašku do pusy, tak vytuhla :zed: A po pravdě jí mizerně do dnes. Kolikrát za den nesní skoro nic :?
Teď jsem ležela po dvou letech v porodnici a laktační hned jak mě viděla, tak si vzpomněla, že jsem měla tu extrémě spací holčičku. Jinak mi tenkrát sama radila přikládat třeba jen ob jedno až dvě kojení a snažit se rozkojit odsávačkou. Protože jí to u prsa prostě tak vyčerpalo, že pak nebyla schopná už nic vypít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí