Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, maly se mi nejak „nezdal“-zmerila jsem tedy teplotu v konecniku a namerila 37.9 pak jsem se docetla, ze se ma odecist 0,5 ale take ze snad u miminek do 6 tydne se neodecita-jsem z toho jelen-jak to tedy je? Ma mikulasek po odectu teda 37,4 anebo tech 37,9? dopoledne mene papal,ted odpoledne uz vic,spinka,rucicky ma studenejsi jako vzdycky ale na hlavicce ve vlascich ma semtam bile olupujici se supinky. Cetla jsem ze se resi teplota az nad 38,5…ale jak se „resi“ teplota u tak maleho mimiska? na online lekarnach jsem nenasla lek, ktery by byl pro tak male dite…diky za rady…je to moje prvni a jsem nejak ze vseho vyplasena,nema mi tady kdo poradit ![]()
ahoj, mě doktorka poradila paralen čípky pro děti, jsou ale až od určitých kil, takže takhle malýmu mímu se dává jen čtvrtka, max. půlka? máme je doma, ale naštěstí jsme je nepotřebovali… jinak v zadečku se snad odečítá vždy, ne?
ahojky,odecita se pul stupne,takze jakoby mel 37.4stupne…to se neresi nijak,jen ho sleduj,mer pravidelne teplotu…teplota se resi nad 38.5stupnu a tim,ze se da cipek do zadecku,zalezi kolik ma kilo…myslim ze paralen baby je jeden cipek na 7kilo,pokud ma mene,tak se urizne jakoby cast,ze si vydelis priblzne,…pozdeji se muze dat nurofen sirup…
Ze zadečku se odečítá vždy, i u tebe kdybys náhodou měřila.
Dávala jsem půlu čípku Parelenu, vždy když měl teplotu 38,0 a šlo to nahoru
37,4 je normální telota, mimča mívají o stupeň víc než dospělí. ![]()
Příspěvek upraven 18.01.12 v 16:22
Ahoj tak podle mého se teplota měřená v zadečku vždy odečítá o 0.5 stupně. A to vždy ne jenom 6týdnů. Jinak malá když měla teplotu nad 38 tak dostala kousek paralenového čípku. Ale uvidíš jak to bude s malým. Kamče jsem taky občas naměřila o něco vyšší teplotu a za hodinku to bylo zase v pořádku-nevím ale někdy ji to takto vylítlo.
malej ma ted taky zvysenou teplotu,tak jen sleduji a pridavam tekutiny navic…
diky za radu, nevim kde jsem to vycetla ze do 6 tydnu se neodecita-nejaky pribalovy letak neceho to byl…ok,skocim pro jistotu do lekarny pro ty cipky at mame „zachranu“ kdyby to nekleslo…snad to taky nakonec nebudem potrebovat.
Uju píše:
Jo paralenové čípky se dávkují myslím podle váhy.
jojo,me bylo eceno,ze cely cipek je na 7kilo,kdyz ma 3.5kg,tak pulku…proste potrebnou cast v pomeru s vahou se upravi…
Jeannie2 píše:
diky za radu, nevim kde jsem to vycetla ze do 6 tydnu se neodecita-nejaky pribalovy letak neceho to byl…ok,skocim pro jistotu do lekarny pro ty cipky at mame „zachranu“ kdyby to nekleslo…snad to taky nakonec nebudem potrebovat.
v klidu,ja mam taky prvni dite,tak tu zakladam diskuze ci chvili,to je normalni a takova domaci lekarnicka neni od veci…ja bydlim 20km od mesta,tak doma mame nejake veci,co by se mohly siknout…
Já jsem jednou byla se synem,byly mu asi dva týdny, na pohotovosti, protože měl v zadečku taky vyšší teplotu, a bála jsem se,ale nic mu nebylo,doktor říkal,že třeba máme i víc vytopeno,malej je nabalenej,nebo mu je horko, a hned tyhle děti mají vyšší teplotu,ale pokud se Ti novorozenec nezdá,šla bych na pohotovost,90Kč Tě nezabije a budeš mít jistotu,že je prcek dobrej,ale určitě dobrej bude,protože my měli to samý a nic to nebylo, dcera v tý době ještě navíc teploty měla a brala ATB,tak jsem raději šla…
jinak nurofen sirup je pak od 3mesicu…jedna holka tady mi vysvetlila,ze neni spatne mit jak cipky,tak nurofen,ze proste kdyz ma prujem,tak se tezko zavede cipke a opacne,kdyz blindi,tak sirup je naprd…
RadanaH píše:Jeannie2 píše:v klidu,ja mam taky prvni dite,tak tu zakladam diskuze ci chvili,to je normalni a takova domaci lekarnicka neni od veci…ja bydlim 20km od mesta,tak doma mame nejake veci,co by se mohly siknout…
Ono je jedno jestli první nebo druhé
Já mám druhé a kolikrát se nestačím divit, co je po pár letech jinak nebo co člověk už dávno zapoměl ![]()
celý čípek je od 7 kilo, pokud má 5, tak bych dala tak 2/3, pokud míň, tak 1/2 čípku…
(Taky jsem četla, že u dítek do 6 týdnů se nemá odečítat ten půl stupeň, ale zase tvému už je 6 týdnů, takže to mžeš brát, že můžeš odečíst a čípek se doporučuje od 38stC, pokud je teplota nižší, tak se tělo samo vypořádává s něčím, infekcí, atd… ale zase, pokud máš pocit, že je neklidný a něco ho bolí, tak bych dala…)
(A další doporučení je, pokud je dítě mladší 3 měsíců a má horečku, tak je lepší zajet i třeba na pohotovost, aby ho prohlédl lékař, a pokud máš doma pztlíček na sběr moči, je dobré vzít i moč, aby to nebyla močová infekce…)