8m údajně neprospívá

24
28.8.24 19:33

8m udajne neprospiva

Ahoj holky, potrebovala bych poradit.
Dcerka 8m je drobek, s vahou jsme od 6m mesice tesne pod 3. percentilem. Je plne kojena, prikrmy davame od 6m. Moc toho nesni, par lzicek, i kdyz se to postupne zlepsuje. Puvodne jsem jidlo nabizela po kojeni, ale na radu nasi dr kojeni postupne omezuji, a vzdy zacinam prikrmem nez nabidnu mlecko, aby toho snedla vic. Do prikrmu pridavam par kapek kvalitniho oleje nebo maslo kvuli extra kaloriim, davam ji kasi, jogurty, i treba avokado, zkratka snazim se vybirat kalorictejsi jidla. Prikrm nabizim 3× denne, rano obvykle jogurt s ovocim, k obedu masozeleninu, vecer kasi s ovocim.
Dcerka pri narozeni delka 5. percentil, vaha 50. percentil.
Ten postupny vahovy propad z 50. na 3. vahovy percentil je prave ten problem. Ze je dcerka od narozeni konstitucne mensi nasi dr nezajima.
Psychomotoricky vyvoj ma primereny, leze, zacina sedet, nahlas se smeje, zvatla mama, tata, atd, ma spoustu energie. Pomer vahy k delce mame taky v poradku.
Od zhruba 5. mesice kdy zacala perovat na kolinkach a ma vice pohybu pribira pomaleji, ale pribira. Dr strasila nedostatkem zeleza, tak se delal odber z prstiku, vysledky v poradku. Po mesici dalsi odber, stejny vysledek. Jelikoz si ale dcerka drzi ten 3. percentil chce po nas ted zilni odbery a dokonce hospitalizaci pro neprospivani.
Z meho pohledu nejevi zadne znamky malnutrice ani jinych potizi krome relativne nizsi vahy. Nasi dr ale uz nekolik mesicu nezajima jeji psychomotoricky vyvoj, jedine co sleduje je vaha.
Mate nekdo prosim podobnou zkusenost? Taky vam doporucili omezit kojeni? Ma smysl se to snazit odlozit, muze se to pribirani jeste zlepsit? Nebo ma dr pravdu a mam se obavat? :(
Nejradeji bych se dalsim odberum vyhla, mj. protoze se mi zda, ze i v pripade dobreho vysledku by nas tam za mesic akorat posilala znova.
Na druhe strane samozrejme nechci nic podcenit. Proto se chci zeptat na vase zkusenosti, pripadne nazory.
Predem vsem dekuji za prispevky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7221
28.8.24 19:49

CO vyměnit večerní kaši za pořádnou polívku? :nevim:

Naše Dr říkala, že děti kolem půl roka a roka mají tendenci nepřebírat tolik. Jsou víc aktivní. Byla jsem s dcerou na převážení asi po 14 dnech a to už byla Dr spokojenější. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4615
28.8.24 19:55

Jakou mela porodni vahu a kolik ma ted? Nas druhy syn se narodil velky 3,8 kg, prvni tydny nabiral mega rychlosti a po 3. mesici to leze nahoru snecim tempem, v roce mel 8,5 kg. Taky jsem mu delala co nejhodnotnejsi jidla, navic je to milovnik jidla od prvni lzicky, dr se divila, ze nemel v roce alespon 10 kg, ale neresila, preci jen to jeste byla celkem v pohode vaha, navic jsem ji rikala, ze fakt ji, ted v 15 m ji stejny porce jako 3,5 lety bracha.

Netere byly neskutecni drobci, pri narozeni obe kolem 2,4 kg a ta mladsi mela snad v 10 mesicich lehce pres 6 kilo a pediatr to neresil vubec.. asi zalezi na konkternim lekari, no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3086
28.8.24 20:00

Syn je od narození doteď (9 let) drobek a dětská to neřešila. Vždy jí jen zajímalo, zda se vyvíjí správně, je akční, usměvavý, prostě spokojené dítě. A já jsem také malá a drobná, tak to přisuzuje tomu, že je po mě. Pokud měla dcera odběry krve v pořádku, nikam do nemocnice bych s ní nechodila. Kolik malá váží, mohu dohledat syna míry :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3052
28.8.24 20:06

No ten propad trochu smrdi, ja mam syna nekde kolem 5. percentilu ale od narozeni, rostl podel te rustove krivky, jen se drzel nizko. Vsichni mi rikali, ze problem je, kdyz ten percentil pada, hlavne dlouhodobe, ze to opravdu muze znacit nejaky problem.
Ale kdo vi…ja jsem byla dite v dobach, kdy se asi percentily a krivky nesledovaly, ale zjevne jsem byla mimo tabulky a doktorka vysilovala stejne jak ta tva..na odberch jsem byla pecena-varena a dokonce jsem v dospelosti zjistila, ze mam v karte napsanou i anemii, i kdyz mamka tvrdi, ze nikdy nevysly blbe ani jsem nic nebrala, tak se mozna chtela kryt nebo nevim…nicmene, prisla puberta a bylo vyreseno, zakulatila jsem se vic, nez bylo zadouci :oops:
Takze tezko rict no…ale pokud ten percentil klesa, tak bych se asi uplne testum nebranila..nicmene omezovat kojeni je blbost, v prvnim roce je mleko primarni zdroj vyzivy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
28.8.24 20:13

Nase dr nam tu kasi prave docela vnucuje, pry je kaloricka, takze tu si nahrazovat netroufnu. Polevku ale zkusim k obedu, dekuji za tip.
Uz jsme byli na x prevazeni, ale pribirame porad pomaleji, i kdyz mirne zlepseni tam je.
Pri narozeni mela 3,5kg, v brisku jeste musela papat vsechno co ja :)
Je to trochu specificky pripad, protoze porodni vaha byla vetsi, az postupne nam prepadla k tomu 3. percentilu, aktualne mame 6,5kg. Kdyz je dite male pri narozeni a male zustane, tak to zda se nikdo neresi. My jsme se ale propadly v rustovem grafu :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42277
28.8.24 20:15

Pád z 50. pod třetí percentil opravdu není obvyklý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31034
28.8.24 20:24

Dcera narozena s 2980 g, mela v 6m 5970 g, v 8m 6780, v 10m 7150, ve 12m 7810, v 18m 8820 - ve 12m i 18m ma v prukazce oznaceno stav vyzivy neprimereny, v 19m jsme byli na krvi, na nic se neprislo. Jeste mela v 5m stav neprimereny, to jsem ji pak 14 dni kojila co 2 hodiny a vykrmila ji za 14 dni o pul kila, chudak dite ted zpetne :oops:. Po 6m tedy zacala brzdit a brzdila az do 9r, kdy konecne zacala rust. Nespadla tedy tolik jako Tvoje, ale pak se dlouho drzela na 2.-3. percentilu. Celou MS, ZS byla nejdrobnejsi, ted je ji 12r, ma cca 153 cm (jako ja).

edit. Krvi bych se nebranila.

Příspěvek upraven 28.08.24 v 20:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
986
28.8.24 20:24

Já bych byla naopak ráda, že se doktorka zajímá a nenechává to plavat. Samozřejmě to prostě může být jen menší miminko a nic z toho, ale taky tam může být nějaký skrytý problém, a pak je lépe, když se na něj přijde dříve než později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.8.24 20:26

Kolik tedy měří a váží? Nejsou všechny děti stejné, ale jestli chápu správně, je na 3. percentilu váhou a na 5. výškou. Opravdu nemáš pocit, že pro jistotu ji vyšetřit, ujistit se, že je u ní opravdu všechno v pořádku, je správně? Proč? Měla jsem také 3-percentilové děti, u jednoho problém byl, druhé je zdravé, nepoznala bych to bez správných vyšetření a nemohla mu začít pomáhat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4105
28.8.24 20:27

Jak je na tom s výškou? Nemůže mít nesnášenlivost bílkoviny kravského mléka? Ta může vést ke špatnému prospivani. Má treba ekzém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22594
28.8.24 20:27

Za me je normalni postup jidlo nabizet pred kojenim. Dite se naji a pak se dokoji. Obracene by nemuselo nic snist, kdyz se nacpe mlekem. Kazdy lekar tu vahu jinak hroti. Syn se taky propadl. Pri narozeni nebyl uplne hubenour (nejak 3,3 kg) a pak uz ano a to mu zustalo do ted a za chvili pujde do skoly. A nase dr. jen poznamenala, ze vypada spokojene a vesele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4385
28.8.24 20:30

Já bych kojení neomezovala. Kojení malé dává stále to co potřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4354
28.8.24 20:53

Jj, prvne prikrm, pak dokojit, kojeni bych neomezovala uz kvuli horkemu letu…
vysetreni jinde bych se nebranila, co kdyz ma nejakou intoleranci jak se tu pise, pro sichr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24330
28.8.24 20:56

Kojení neomezovat. Prvně příkrm a dokoupit je lepší. Naopak by opravdu nic nesnědla. Místo kaše bych dala maso zeleninu. To bude mít víc kalorií. Zařadila bych třeba vajíčka, pomazánky ( rybičkovou například) místo jogurtu. On ten jogurt je taky na kalorie nic moc. Jinak bych určitě považovala o alergii na bílkovinu kravského mléka. Co ekzémy, stolice? U nás právě děti přestali přibírat z tohoto důvodu. Vyšetřit bych dítě nechala. Na dietě mi pak děti začali rychle přibírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí