Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, plánujeme jet autem na dovolenou. Četla jsem, že se to těhotným nedoporučuje, ale nevím proč? Problémy nemám. Jely by jste? Co za problém může nastat? Díky
Byla jsem v Itálii. Chce to časté pauzy, nepřehřát se. Dítěti teoreticky můžou vadit ty otřesy. Já hlavně řešila kvalitu hygieny a zdravotnictví v místě. Kdyby něco. Vše bylo OK.
No, jet téměř na 8 měsíci těhotenství 9hod autem? Já teda těhotná nikdy nebyla, ale přijde mu to nezodpovedny a nebezpečný, jak zdravotně, tak je na tak dlouhé cestě riziko nehody ![]()
Ale třeba ti někdo zkušenější poví něco jiného. Za mě rozhodne ne.
Já jela teď v 30tt 11 hodin do Chorvatska, ve 32tt jedeme zpátky ještě asi o hodinu delší cestu. Cesta super, stavěli jsme jenom 3× a měla jsem teda kompresní punčochy.
Po svy aktualni zkusenosti bych nikam nejela. Porod muze prijit uz kdykoliv, ikdyz nemas absolutne zadny problemy a nasledky muzou bejt fatalni…. Zbytek si domysli, nas konec bych nikomu neprala..
Byla jsem taky v podobnem case, predtim jsem byla na kontrole a doktorka nevidela duvod proc nejet
doporucila kompresni puncochy, hodne pit a treba kazde dve hodky zastavit a protahnout se ![]()
Jen si ohlidej cestovni pojisteni.. takhle pozde pojistuje tehotne snad jen ERV ![]()
@Kitokato píše:
No, jet téměř na 8 měsíci těhotenství 9hod autem? Já teda těhotná nikdy nebyla, ale přijde mu to nezodpovedny a nebezpečný, jak zdravotně, tak je na tak dlouhé cestě riziko nehody
Ale třeba ti někdo zkušenější poví něco jiného. Za mě rozhodne ne.
Nejak prispevek nechapu, kdyz zkusenosti nemas ![]()
Mozna kdyz lepe rozvedes proc je to nezodpovedny a nebezpecny? A riziko nehody je asi stejne jako vzdy
kdyby letela letadlem, tak ji to schvalis??
No, já bych nejela ani omylem…v tomto jsem fakt opatrná. A proč se to nedoporučuje? Tak vím jenom o důvodech, které mě napadaji tak nějak laicky: nebezpečí nehody (přece jen dlouhá cesta), termín porodu se ti už blíží, za mě je to zbytečně riziko a předčasný porod - není o co stát, za ty komplikace to nestojí - komplikace pro miminko, ještě nemá dovyvinute všechny orgány atd. Vedro na cestě, i když auta mají klimatizaci, tak i přesto…
Já jsem v této fázi těhotenství byla ráda, že jsem ráda. Nějaké dlouhé cestování mě ani nenapadlo, radši jsem odpočívala doma, připravovala věci pro miminko a snažila se být v klidu. Ale když se na to, zakladatelko, cítíš…
Za mě je to prostě už finiš a nastávající maminky by se už měly tak nějak celkově zklidnit a chystat se v klidu a pohodě na velkou změnu… a zbytečně daleko netrajdat. Ale každá to má jinak.
Příspěvek upraven 25.06.23 v 18:18
@Vesnickaholka píše:
Nejak prispevek nechapu, kdyz zkusenosti nemas
Mozna kdyz lepe rozvedes proc je to nezodpovedny a nebezpecny? A riziko nehody je asi stejne jako vzdykdyby letela letadlem, tak ji to schvalis??
a vzali by ji vůbec do letadla v tomhle týdnu?
@vokishka píše:
Ano, třeba emiráty berou bez problémů do 36tt, výjimkám i později, smartwing do 34tt, Ryanair bez omezení do 28tt potom stačí potvrzení od doktora. Pokud lékař dovoli cestu, tak nevidím důvod, proč nejet, pokus nepojedete někam do Keni.
@Karinka323 píše:
@DandátkoP co se stalo?
V 33. tydnu jsem z niceho nic porodila, nikdo moc nevi ani proc, ze se prej obcas stava. A to dcera nechtela naopak ven u prvniho tehotenstvi
a stalo se to nejhorsi co mohlo, dite se narodilo zdravy, ale pak nastaly komplikace a nezvladlo to. A jo, taky bych driv jela, protoze jsem neverila. Ted by me nikdo nikam nedostal, nikdy. Bylo to tak rychly, ze byt nekde v cizine, tak tu nebudu ani ja…
@clairfox píše:
Ano, třeba emiráty berou bez problémů do 36tt, výjimkám i později, smartwing do 34tt, Ryanair bez omezení do 28tt potom stačí potvrzení od doktora. Pokud lékař dovoli cestu, tak nevidím důvod, proč nejet, pokus nepojedete někam do Keni.
Me doktor cestu taky povolil v 30tt, ze prej vsechno v klidu… hmmm..
@vokishka píše:
Kdyz bude mit potvrzeni od doktora, tak ano..
Ja tim spis ale chtela rict, ze mi prijde v tehotenstvi bezpecnejsi jet autem, nez letet letadlem..
@Karinka323 píše:
Ahojky, plánujeme jet autem na dovolenou. Četla jsem, že se to těhotným nedoporučuje, ale nevím proč? Problémy nemám. Jely by jste? Co za problém může nastat? Díky
Problémů může nastat více. Mají být tropický horka. Potřebuješ kvalitní pojištění kdyby jsi rodila v cizí zemi, jinak se nedoplatíš. Již zmíněné otřesy autem. Já jsem jela v 7 měsíci autobusem asi 2 hodiny cesta do Vídně a než jsem tam dojela tak jsem měla dobře oteklé nohy, myslím celé, jsem se tak lekla, že jsem byla šťastná když dojela ten den domů v pořádku. Nevím kam jedeš, do které země, ale fakt bych to neriskovala.