Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@broskvová zmrzlina kež by si to zakladatelka vzala k srdci… a taky mnoho dalsich…
Neni to o tom, ze by tehotne byly predpos*ane nekam jet a ze by se tam vsem neco stalo.
Ale vzdy je to benefit vs. riziko.
A jestli je to nezbytne.
Zatimco rizik se da napocitat pomerne dost, tak benefit je co - dovolena v cizine? Jako fakt se bez ni clovek rok neobejde? To mi prijde uz jako extra rozezranost.
Ahoj,
já bych to v žádném případě neabsolvovala. I když máš nyní bezproblemové těhotenství.
Ano, stát se může vždy cokoliv. Nikdo nevíme.
Ale, pokud by případně došlo k nějaké lehčí autonehodě, miminko to může poškodit nebo může i zemřít a to, úplně zbytečně.
Chci tím říct, že kdyby jsi nebyla těhotná, odnesla by jsi to třeba jen s lehčím či středně těžkým poraněním. Ale ve tvém stavu ohrožuješ své nenarozené dítě na životě.
Je otázkou, zda ti takové riskantní
rozhodnutí stojí za to.
Hlavně si zjisti, jestli tě pojištovna pojistí do zahraničí i na případné problémy s těhotenstvím. Já takhle dlouho v těhotesntví nikam nejezdila, ale problémy v autě jsem také neměla, někomu ale může začít tvrdnout břicho a je nepohodlné sedět tolik hodin v jedné poloze. Je to individuální. Pokud ale budeš mít pojištění a je ti dobře, proč ne.
Ahoj
, zitra zacinam 33tt a dnes jsme se vratili ze Slovenska, cesta zhruba 6 hodin. Kompresni ponozky, pas pro tehotne, hodne vody, zastavky na prochazku a vse ok
. Pojisteni jsem mela od ERV, kdyby cokoliv. Lekar cestu schvalil.. pokud se na to citis, tak jed ![]()
@Karinka323 píše:
Ahojky, plánujeme jet autem na dovolenou. Četla jsem, že se to těhotným nedoporučuje, ale nevím proč? Problémy nemám. Jely by jste? Co za problém může nastat? Díky
Ne. Ve vedru a dlouho ne. Z vlastní pohodlnosti.
@Černá Madonna píše:
Ahoj,
já bych to v žádném případě neabsolvovala. I když máš nyní bezproblemové těhotenství.
Ano, stát se může vždy cokoliv. Nikdo nevíme.
Ale, pokud by případně došlo k nějaké lehčí autonehodě, miminko to může poškodit nebo může i zemřít a to, úplně zbytečně.
Chci tím říct, že kdyby jsi nebyla těhotná, odnesla by jsi to třeba jen s lehčím či středně těžkým poraněním. Ale ve tvém stavu ohrožuješ své nenarozené dítě na životě.
Je otázkou, zda ti takové riskantní
rozhodnutí stojí za to.
Nabourat se může i po cestě k doktorovi nebo v MHD. To mi jako argument nepřijde.
Nejela bych. Cestovala jsem těhotná hodně a vším možným. Ale tohle mně přijde už pozdě a daleko.
Ve stejné situaci jsem měla minulý rok jet - a nakonec nejela. Syn a manžel jeli sami. Oni měli super bonding, já se skvěle vyspala
. Taky dobrý. Nějak se mi nechtělo rodit nikde jinde, nebo řešit případné komplikace, než jsem byla domluvená. A stát se může opravdu cokoliv. Ta cesta samotná by mi tolik nevadila.
@MamkaDouDou píše:
Nabourat se může i po cestě k doktorovi nebo v MHD. To mi jako argument nepřijde.
To není argument. Je to jen můj názor a má rada.
Ano, psala jsem, že stát se může cokoliv a nikdo to nevíme.
Ale takovouto cestu, která není podle mě nezbytně nijak důležitá, bych zvážila.
Nesrovnávala bych to s nutností jet MHD k lékaři.
Ona je budoucí maminka, je to jen její rozhodnutí.
Ať se zařídí jakkoliv.
Já už bych nejela. V těhotenství jsem si jezdila kam me napadlo a týden před dovolenou jsem v 32.týdnu porodila. Do te doby jsem byla úplně v pohodě, vsechno ok.
Kamarádka zas přenášela, atak jela na dovcu ve 40.týdnu. Já si jen tukala na čelo. Člověk neví, co se vsechno muže stát, dokud se mu to neprihodi osobne.
No je to tvé rozhodnutí, ale ne, nejela bych.
Ve 24tt jsem začala hodně krvácet. Stát se to v jiné zemi, tak možná se dcera ani nenarodí.
Prostě by mi žádná dovolená za to nestála.
Neteř je narozena ve 28tt, v létě… ještěže sestra neměla potřebu jezdit na dovču…
Ja jsme si vzdycky rikala, jaka je v danem miste zdravotni pece, kdyz tam predcasne porodim, dam to a ja dite? Pojisti me nekdo? Kolik me to bude stat mimo pripadne pojisteni (dite v nemocnici, me propusti) a jak nas zvladnu prepravit zpatky…
Ja osobne bych v 31tt nejela. V te dobe se mi delalo v aute po hodine/hodine a pul delalo spatne a uz jsem nevedela, jak si sednout, aby me nebolala zada (a to mi jinak nic nebylo).
@Černá Madonna píše:
To není argument. Je to jen můj názor a má rada.
Ano, psala jsem, že stát se může cokoliv a nikdo to nevíme.
Ale takovouto cestu, která není podle mě nezbytně nijak důležitá, bych zvážila.
Nesrovnávala bych to s nutností jet MHD k lékaři.
Ona je budoucí maminka, je to jen její rozhodnutí.
Ať se zařídí jakkoliv.
Však rizika posoudí sama, jen narážím na to, že délka cesty není úměrná velikosti rizika. Jezdit autem/MHD každý den do práce je z hlediska účasti na nehodě vyšší riziko než jedna dálková cesta po dálnici. “Nutnost a potřeba” jsou samozřejmě velmi subjektivní.