Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všichni, jdu si pro radu, utišení ani nevím
…už jsem jednou podobne tema zakladala, ale ted se veci změnily.
Malému je 7 měsíců, nikdy nebyl nejaky extra spavec, ale poslední 3 měsíce je to uplne strasny, už jaksi pletu nohama a usínám za chuze, malej v noci nedokaze spat ani 2 hodiny v kuse, od 7mi co ho uložím se budí kazdou hodinku, knoura, ted poslední tyden se vzbudí ve 23h a brečí, dokud ho nevezmu na ruku a neuhoupu, zkoušela jsem vazne uplne vsechno, zavinout, přežrat, nedat najist, oblict, neoblict, postel, postylka, vykoupat, nevykoupat, polštář pod nej, nic nezabírá a v 5:30 ma vyspáno, přes den spinka i hodinu, nekdy i hodinu a pul tak 3-4× za den jak kdy. Před 2 dny nám vylezly dolní zuby, přikládala jsem to zubum, ale jsou cele venku a zadne zmeny, snad je to vecer co vecer horší
…mate nejaka podobnou zkusenost? Nebo zmení se to? ![]()
@Afroditka85 No, jestli ma mensi potrebu spanku a naspi 5 hodin pres den, tak celkem chapu, ze v noci prudi. Bud se prizpusob jemu a spi pres den taky nebo bych to pres den stahla na min spanku. Jo a sice te to asi neuklidni, ale me se deti budily v noci jeste ve 2 letech, ale umely usinat, tak to bylo na 5 minut.
Měla jsem to úplně stejně od porodu prcek vstával v noci po hodině, dřív jsem s ním musela chodit po bytě a nebo houpat aby usnul a když zabral tak za hodinu nanovo. Později stačilo dát čaj nebo dudak, stejně ale co hodinu budíček. Někdy třeba nespal v noci i tři hodiny a když konečně usnul tak by za hodku vzhůru. Takhle to trvalo cca do devíti měsíců pak se intervaly začaly prodlužovat a spal i tři hodiny v kuse dnes mu je 13 měsíců a první noc spal od deseti do šesti. Je to neuveritely pocit, po tak dlouhé době prospat celou noc. Tak snad u vás už bude taky brzy líp. Jinak jsem zkoušela úplně vše a nic. Prostě nespavec ![]()
@Afroditka85 já bych ho přes den nedávala spát tolikrát, naše od půl roku spala jen jednou denně na 2-3 hoďky a stačilo jí to. Zkusila bych to stáhnout na max 2 spánky odpo
S tím spaním přes den me to taky napadlo, ale on nevydrží, je protivnej, knoura, mne si očka..vetsinou uz dve hodiny od ranního probuzení usne tak na hodku, pak jde ve 12 a pak treba ve 3 a pak v 7 spinkat…ale vcera od 14h nespal az do 19a pak mi usnul už u jidla
a ucinek zadny, stejne se neustale budil
…on proste nevydrží být vzhuru déle jak 3h, to je take divne že?
@Afroditka85 Ne, to divne neni, to je celkem normalni, ale ma to otocene, jako budit se v noci muze, to je taky normalni, ale po nakojeni, pohlazeni nebo vraveni dudlu by mel zas usinat.
Omlouvám se ale todle mi nepřipadá jako nespavec. Náš malej když se v noci budil co hodinu, chodil spát v 9 večer vstával ve 4 ráno a spal mi 3× 20 minut přes den to je mazec. A to mu byli 4 měsíce…
Když přes den naspi 4-6hodin tak je jasné že v noci spát nebude protože to naspal přes den.. A když chodí spát v 7 večer je jasné že mezi 5-6 bude vstávat to je 10-11h spánku. Myslim že to chce jen dávat přes den méně spát a později ukládat a bude líp
![]()
Doporučuju knihu každé dítě může dobře spát. Nám moc pomohla. Krásně přes den spinká už hodinku a od 8 večer do 7 ráno.
@Afroditka85 píše:
S tím spaním přes den me to taky napadlo, ale on nevydrží, je protivnej, knoura, mne si očka..vetsinou uz dve hodiny od ranního probuzení usne tak na hodku, pak jde ve 12 a pak treba ve 3 a pak v 7 spinkat…ale vcera od 14h nespal az do 19a pak mi usnul už u jidlaa ucinek zadny, stejne se neustale budil
…on proste nevydrží být vzhuru déle jak 3h, to je take divne že?
A zkoušela si to třeba dva dny tři dny ho nechávat dýl vzhůru? Ono to většinou trvá chvilku
Zkoušela, natahuju co to dá, ale nejak bez efektu, spíš naopak, přetahne a pak nemuze zabrat a musim uhoupavat
@Mamdad Já take nemyslela to spaní přes den, to spí krásně ja mam namysli noční spaní a kdyz pak jde ve 3 odpo tak to uz nespí hodinu, to si dá tak 20min max pul hodinky
@Afroditka85 za mě určite zkus tu knížku jsou tam rozebrane všechny spankove modely děti a člověku je pak spousta věcí jasnější.
A taky jsem přestala uhoupávat a tak malýho. A v momentě kdy ho dám do postýlky nevytahovat. Maximalně pohladit, dát duslík a tak. Aby se naučil usínat sám a být v pohodě… To všechno je v té knížce. Některé děti musejí mít bohužel režim. A neber to nějak zle jen chci poradit sama sem si tim prošla a až poslední dobou je to lepší a kdybych spoustu věcí věděla a udělala dřív byl by dřiv klid. Tu knížku si můžeš stáhnou na uložto.
AHOj, môj syn je o trošku starší, ale cez deň spí už len raz a to niekedy 2 hodiny, niekedy 3 hodiny a niekedy len hodinku. Potom ale v noci spí krásne, zaspí už o 19.30 a spí do rána 7.00. Nenechávaj ho cez deň toľko spať, musíš mu úplne zmeniť rytmus dňa, alebo sa mu prispôsobiť a dospávať počas dňa s ním.
Ahoj, moje dcera to měla taky tak, od miminka se mi asi do půl roku budila po hodině, někdy byla i tři hodiny vzhůru než znovu usnula a když spala dvě hodiny v kuse, byl to skoro zázrak. Přes den spala třikrát po půlhodině až hodině až do devíti, desíti měsíců, kdy začala spát jednou dopo a jednou odpoledne, po jednom roce už spala jenom po obědě cca hodinu. V noci se to začalo zlepšovat asi na roce, to se vzbudila už jenom pětkrát až šestkrát, usínala (u prsa a hodinu i dýl) kolem osmé a vstávala v sedm. Pak se ve mně něco zlomilo a já začala padat na hubu, tak jsem se rozhodla ji v noci přestat kojit, čímž se počet buzení snížil na cca čtyři až pět. Teď je jí 15 měsíců, budí se cca 4×, ale už jsme zažily asi tak 2 noci, které spala od 8 do 5 v kuse
držím palce! ![]()