Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je to opravdu normální - normální je i 21 dní u kojených dětí. Náš prcek chodí 1× do týdne. Prdíky měl dřív taky hodně, ale co se začal otáčet tak prdí krásně ![]()
a jak použít tu rourku??? já ji tam zasunula a nic žádnej prd nevyšel, tak nevím kde jsou když pořád tlačí a ven žádnej nejde ![]()
Ahojte..prosím o názor, radu,…Syn 3týdny starý, nekojený, UM - Beba HA od 6.dne,po přechodu na UM kakal tak 1× za 2-3 dny, stolice tužší. Bolesti bříška od narození. UM jsem nechala a zatím měnit nechci (pokud to nebude nezbytně nutné) a kpupila jsem Infacol a BioGaia kapky. Hned od 1.dne podávání kapek začal kakat několikrát denně,…po týdnu užívání se ustálil počet stolic na 2-3× denně, míchaná vajíčka, jasně žlutá barva, bolesti bříška přes den jsou, ale rozhodně se to zmírnilo a dalo by se označit za občasné. Ale co mě trápí… 1) při kakání hrozně pláče, až se zalyká, kaká na několikrát, třeba 20 minut,hooodně tlačí,ale stolice není tuhá, nevím co ho při tom může bolet,..dneska jsem 2× našla ve stolici i krvavou mini tečku,zatím teda usuzuji, že by mohlo jít o prasklou žilku nebo trhlinku z toho tlačení, ale jistá si tím nejsem (při zhoršení nebo trvání půjdu k dr.,samozřejmě)
2) Večer po koupání a krmení strašně pláče, přerušovaně třeba hodinu, také se zalyká, nejde utišit, prdí při tom. Vím, že děti trápí větry, ale je mi divné, že přes den je to téměř nebrečící, celý den spící miminko, po krmení vždy spokojený, atd..jen takový záchvat 1× denně ve stejnou dobu - je to normální? Děkuji ![]()
Večerní záchvaty jsou normální, prdy, zážitky, únava, mají to skoro všechny děti. Co se týče UM, mám na něm obě děti, u první dcery jsem se zuby nehty držela Nutroše, nechtěla jsem měnit, dcera měla bolení a teď má tři a doteď se to nesrovnalo, pořád trpí na zácpy, biju se do hlavy, že jsem jí jako miminu to mlíko nezměnila. U syna jsem teď hledala co mu bude vyhovovat a má Hipp, a ejhle, bříško nebolí, prdí krásně, kaká bez bolesti, prostě jsem zkoušela, dokud mu něco nesedlo a jedeme bez kapek, probiotik, jenom s UM. Takže o tom zkus popřemýšlet. Jinak u dcery se mi hoooodně osvědčila rektální rourka, když se nemohla vykakat a taky malinko namazat třeba špičku teploměru krémem, tím ten zadeček namazat trošku vevnitř a pak se vykakala, trošku jí to od tlačení ulevilo, šlo to prostě líp ![]()
@Ivtcha Děkuji za reakci…Vím, že to bude znít ode mě sobecky, ale ještě 1 balení Beby musí vydržet - mám ho koupené a 500,– jen tak nevyhodím, tak zkusím ještě chvilku vydržet… Já po té, co jsem našla tu krev ve stolici, tak jsem pomocí rourky namazala konečník „ze vnitř“ bepantenem, zatím nevím jestli to k něčemu bylo, ale…nevím, prostě..nechci zbytečně šťourat něčím do zadku, když má tu stolici téměř řidkou, měkkou,..mám strach, že pokud ten zadek má bolavý, moc mu tím nepomůžu..samozřejmě na aplikaci mastičky je to třeba, ale..prostě něvím proč mu nejde normálně kakat, když stolice je pravidelně, několikrát za den, měkká, atd…jestli je to k těm kolikám, nebo je to normální, nebo je zádrhel někde jinde…
A k tomu brečení…a je normální že to může být jen 1× denně a pokaždé na minutu přesně ve stejnou dobu? Já totiž pořád přemýšlím, co dělám jinak, co mu večer tak vadí a na nic jsem nepřišla, navíc je jen koupání a z toho nemá snad důvod ![]()
To brečení, klidně i na minutu přesně, je fakt normální, má to spousta malých dětí. Většinou večer bolí to břicho nejčastěji, jsou přetažení, vstřebávají a zpracovávají zážitky z celého dne, takže spustí a řvou, neřeš to, časem to přejde ![]()
Stolici může mít měkkou, ale třeba ho bolí ty prdy, který jdou spolu s tím, proto třeba tak moc tlačí a dlouho mu trvá, než je dostane ven
Zkoušeli jste pecičkový polštář?
Já mám tento…
http://www.branakdetem.cz/…popolini.htm
Je výborný právě na prdy a zároveň u nás zabírá i na to večerní řvaní, nahřeju polštářek v mikrovlnnce, malýho si dám na sebe a připlácnu z druhé strany tím polštářkem a jak cítí to teplo z obou stran, tak se uklidní a relaxuje. Občas to zabere i když potřebuju něco dělat, šoupnu ho do sedačky, připlácnu teplým polštářkem a dám deku a malý si lebedí, protože mu z toho jde teplo. A vždycky se u toho vykaká, to je jako bonus
![]()
Dcera mela od malinka taky problem s kakanim, nejdriv zacpa, ta se upravila po zmene UM, ale i kdyz mela kakani ridke, tak se sama vykakala treba jen 1× za dva tydny, jinak jsme museli pomahat rourkou, protoze strasne plakala. Nektere deti pry neumi zkoordinovat tlaceni a uvolneni sverace, takze se nevykakaji. Rourka nam vydrzela sest mesicu
ale ted uz je v pohode a vykaka se, i kdyz ma tuhy bobek po mrkvi ![]()