Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Zdravím, je tu někdo kdo má zkušenosti z AD Fevarin? Přecházím z Asentry…
@Miskule18 píše: Více
Ahoj, jj, já ho brala, 200 mg denně, nějaký čas na deprese celkem fungoval, ale časem přestal, ale brala jsem k němu ještě několik jiných léků. Co je blbé, že občas mívá výpadky v lékárně. Držím palce, ať ti pomůže. Asentru jsme brala 300 mg denně a efekt nula.
@Lollitka ME právě Asentra vytáhla z toho nejhoršího.. jenže teď poslední dobou nejsem ve své kůži a strašně mě bolí hlava. Tak mi dr napsala Fevarin…No bojím se toho přechodu, ale děkuji doufám, že nebudou vedlejší účinky jak u Asentry a zabere… ![]()
@Miskule18 píše: Více
Zdravím, jak jste zvládla ten přechod z Asentry na Fevarin? Díky
Ahoj, předem se omlouvám za anonym, ale je to pro mě hodně citlivé téma - syn, PAS, vstupuje do puberty a krom toho, že začal být trochu vzdorovitější (dřív totiž poslechl, cokoliv se mu řeklo a kdokoliv mu to řekl) a některé věci prostě udělat nechce, nebo je udělá až napotřetí, s ním žádné problémy nebyly. Ale škola trvala na vyšetření u pedopsychiatra, a hned při první návštěvě syn dostal Asentru. Po osmi šílených týdnech, kdy mu Asentra navodila ukázkové OCD a záchvaty v vzteku se sebeagresí, jí doktorka vysadila a dala Fevarin. V lékárně na mě koukali jako na sadistickou stvůru, že se odvažuju dát dítěti takový lék (na příbaláku je napsáno, že krom výjimečných případů není určen pro děti a mladistvé). Syn užíval do maximální (200 mg) dávky cca měsíc, za celou dobu to vypadalo, že Fevarin má jediný účel, a to posílit, upevnit a postrčit na vyšší level OCD, což také splnil. Jako jediné. Teď postupně vysazujeme, ale ta vylepšená a silnější verze OCD zůstává… Doktorka krčí rameny, paradoxní reakce… Jsem z toho zoufalá, takový strašný propad v chování jen díky lékům, které měly pomoci, mě prostě děsí. Nevím, jak dál, na vyšetření na pedopsychiatrii jsme čekali 10 měsíců a to jsme se ani nedostali k doporučenému pedopsychiatrovi, musela jsem jediného, co byl ochoten nás přijmout - za 10 měsíců. Máte někdo nějakou radu, podobnou zkušenost, doporučení?
@Anonymní píše: Více
Zdravím, snad u všech AD je napsáno, že nejsou pro děti a mladistvé. Dcera brala Asentru skoro tři roky, pomohla jí, ale po těch třech letech nastal zlom, zhoršení stavu, tak doktorka předepsala právě ten Fevarin. Taky jsem se bála vedlejších účinků, přechod léků zvládla dobře, první dva měsíce to vypadalo, že se stav zlepšuje, ale pak se to zas zhoršilo, nevím jestli to dělaly ty léky, ale zhoršil se spánek, přitom přes den byla unavená, bez energie, ale pak nemohla spát, bylo jí špatně od žaludku. Tak zase změna léků na Deprex, ten bere už nějakou dobu a na potíže co má vůbec nepomáhá. Mě se zdá, že ty léky stav spíš zhoršují. Doktorka tvrdí, že léky musí pomáhat a není s ní o tom řeč, ale najít jiného dětského psychiatra je nemožné. Takže radu nemám, ale chápu jak vám je
Ano, najít dětského psychiatra je nadlidský výkon. A pocit z léků mám stejný jako Vy. Jsem z toho na dně, protože zhoršení (a ještě tak výrazné) jsem fakt nečekala. A když už, tak jsem doufala, že s postupným vysazováním to bude zvolna odeznívat, ale ono to zůstává, to je to, co mě ničí. Ale i tak Vám moc děkuji, je to pro mě určitá forma psychické podpory, že v tom nejsem (se synem) sama.
Určitě v tom nejste sama, bohužel takových dětí co musí brát antidepresiva je hodně. Ale kdyby aspoň ty léky pomáhaly že, takhle mám pocit, že jí spíš ubližuju než pomáhám. A jak dlouho syn ten Fevarin vysazuje? A bude brát něco jiného?
Už dva týdny, je na 50 mg denně, ale OCD je furt šílené (co všechno udělá, než dojde ty tři metry od stolu ke křeslu, to by vydalo na regulérní rozcvičku). Zhoršilo se mu i chování, ale tady si nejsem jistá, zda to není i mnou (momentálně řeším problémy existenčního charakteru, mám příšerný strach z budoucnosti, co bude s dětmi), jsem ve stresu, takže je dost dobře možné, že vnímá můj stres a odráží se to v jeho chování. Doktorku se mi podařilo přemluvit, aby mu nechala měsíc bez jakýchkoliv léků, aby bylo vidět, zda to bez léků bude stejné jako s léky, nebo ne. Pak asi bude následovat něco dalšího, nevím. Jen mě přivádí k zuřivosti, že škola (syn chodí do specky) si vydupala psychiatra a ten všechno medikací jen zhoršil. A jen proto, že se prostě s veskrze poslušného dítěte stalo v pubertě lehce vzdorovité dítě (ano, zhoršil se, ale nebylo to na medikaci, aspoň ne dle mého pohledu). Já dokážu pochopit, že i ve specce je toho na ně moc, ale mají tam mnohem hůře zvladatelné děti, a tady mi to přišlo, že snaží jedno z mála dosud absolutně bezproblémových dětí zachovat v té jeho „bezproblémovosti“, bez ohledu na nastupující pubertu.
A mě doktorka řekla vysadit během týdne z dávky 150mg na nulu, dělala jsem to pomaleji a stejně bylo dceři celou dobu hodně špatně fyzicky i psychicky. A pak začala brát ten Deprex. Já bych ji taky nejradši nechala bez léku, ale bojím se jak by jí bylo, i když teď jí taky není dobře a spíš čím dál hůř. Doktorce už nevěřím, protože mi nikdy ani nevysvětlí proč předepisuje zrovna tento lék, jaké může mít vedlejší účinky, to si zjišťuju sama a když jí pak řeknu, že jsem si o tom něco přečetla, tak prý vím všechno nejlíp.
To teda máte brutální doktorku. Tohle mi ještě neřekla, ale zato mi nabídla AD, abych zvládala synovy excesy. Řekla jsem jí, že léky nepotřebuju, že potřebuju, aby byl syn v pohodě a zatím mám pocit, že léky všechno jen zhoršují a ona na to jediné - paradoxní reakce. Ano, troje léky a na všechny paradoxní reakce… Kde máte psychiatru (stačí kraj)? My nejsme z Prahy, ale dojíždíme (naštěstí má termíny i pro registrované pacienty jednou za šest měsíců, tak se to tak neprodraží, ale jezdit k ní co měsíc, tak dám tři čtvrtiny peněz za benzín).
Takto se začala chovat když zjistila, že hledám jinou doktorku, protože ani předtím jsem s ní nebyla spokojená a dcera tam taky nechce chodit. Jihomoravský kraj. Takže chodíte na kontroly jednou za půl roku? To je docela málo ne, my teda tak jednou za dva až tři měsíce, i když je teda pravda, že to stejně nepomáhá.
Taky dobrý s těmi léky pro vás, přesně to říkám já, že potřebuju aby dcera byla v pohodě a budu taky. Všechny ty léky jsou málo vyzkoušené na dětech a to je asi ten problém. Do toho ta puberta, která sama o sobě dělá problémy i zdravým dětem
A máte nějakou alternativu na doktora? Já se musela obrátit na pojišťovnu - ale i tam řekli, že mi zkusí někoho najít, ale že zrovna pedopsychiatři jsou zoufale nedostatkové zboží, takže ano, ale nebude to v našem kraji a tak jezdíme Prahu. Jenomže já si nejsem jistá, jestli by to jinde bylo lepší - obávám se, že v našem případě (syn nekomunikuje) to bude neustálá metoda pokus-omyl. Takže vyzkouší jeden lék, pak druhý, třetí, osmý, dvanáctý… snad něco zabere. Jo, byli jsme v lednu a další kontrolu máme v červenci. Což při markantním zhoršení stavu je docela solidní časovej rozptyl, ale což…
Bohužel jiného doktora zatím nemám, zkoušela jsem to i přes pojišťovnu, která mi poslala nějaký seznam doktorů, kteří by měli brát, ale žádný nebere, všude plno. No taky si říkám, jestli jinde to bude lepší, protože je asi pravda, že ti fakt dobří doktoři mají plno.
To zkoušení léků je hrozné, jak pokusní králíci, chudáci děti. Ohledně těch léků jsem našla zajímavou věc, tyto testy a v diskuzi na FB mi několik lidí napsalo, že jim to dělal přímo psychiatr a pak odeslal na vyhodnocení. Když jsem se na to zeptala naší doktorky tak vůbec nevěděla o co jde a sama jsem našla jen placenou variantu, hodně drahou.
Test PharmaGen® zjišťuje varianty v genech, které ovlivňují metabolizaci běžně užívaných léků zejména v oborech psychiatrie, neurologie a vnitřního lékařství. Rychlost odbourávání léku, jeho koncentraci v krvi, účinnost léčby i riziko vzniku nežádoucích účinků ovlivňují naše genetické predispozice. Zjednodušeně řečeno pomocí genetické analýzy lze zjistit, jaký lék a v jaké dávce je právě pro vás vhodný, a jakým lékům se naopak raději vyhnout, čímž se může výrazně urychlit nasazení vhodné léčby a zvýšit její účinnost.
Tak to jsme na tom podobně, kamkoliv jsem volala, bylo plno, nabídli mi čekací listinu (a upozornění, že na čekačce můžeme být i dva tři roky, než se uvolní místo). To je fakt zoufalství. O testu jsem vůbec nic nevěděla, a vsadila bych se, že ani naše doktorka nic takového nebude znát. Dívala jsem se na to, a ta cena je fakt hrozná pro samoplátce. Ale až se s ní za skoro půlroku potkám, hned se na to zeptám, děkuji za inspiraci! ![]()