ADHD ve 4 letech

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
22370
8.4.21 15:51
@Anonymní píše:
@Oriseka Diky moc a promin s tou Krci, neuvedomila jsem si to. Uz jsem tam volala a pani byla moc mila, pry max 2 hodiny, spise hodinu a pul, nerikala nic ohledne prostoru pro otazky, naopak se divila ze jsem svolila ze pujdu jen ja a manzel ne, ale muz musi hlidat dcerku, takze to by ani neslo. Pak jeste zkousela jeslti by tam syn nezustal sam, coz ale netusim, asi uvidime na miste. Tak jsem zvedava jak to nas brouk zvladne a co se dozvime, urcite pak napisu :mrgreen:

Napis. Jsem zvedava. To ze by mel pripadne asistentku ve skolce, tak neznamena, ze by ji pak mel automaticky i ve skole. Deti se vyviji. Syn ji dostal na 2 roky a ted na 3.rok ve skolce se to bude znovu posuzovat. Skola se bude resit zas za rok. Deti maji vyvoj. Ve skolce ty asistentky casto chteji-je to dalsi pracovni sila i na zaskoky a tak. Syn ji potrebuje mozna na par situaci a zbytek casu se venuje dalsim detem. Skola bude kapitola sama o sobe. Snad narazime na vstricny pristup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.4.21 14:46

@Oriseka Ahojky, tak už máme po vyšetření, paní doktorka (ač to tedy doktorka není, je tuším Mgr.) byla skvělá, bohužel to na ADHD vidí, konkrétně nejhorší stránky u syna jsou hyperaktivita a impulzivita. Za půl roku jdem na kontrolu a měli jsme asi velké štěstí protože už opět nebere pacienty :)

Byla milá, nic moc nám teda neporadila, syn zlobil i přímo u ni a neposlouchal ani ji; takže řekla ze chápe důvody proč ho v MŠ nechtějí, navrhla mi abych zkusila PPP/SPC požádat at vezmou v potaz její zprávu a na základě té mu přidělí asistentku, když ho sami nestíhají diagnostikovat do zápisu pro další rok… zkusím to, ale moc nevěřím ze to vyjde. Zato už mám domluvenou tu menší školku, ze to zkusíme, plus by snad mohli mít otevřeno i přes prázdniny, což by bylo prima.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.4.21 14:52

@Oriseka Jo jinak o logopedii nic nerikala, syn podle ni vyslovuje moc hezky, ale zato je pozadu s emocemi a ani neumí vysvětlit co se mu odehrává v hlavičce, doporučila mi řešit jeho zacpu, ze to muže souviset (potýkáme se s tím od podzimu), divila se, ze si syn nehraje “napodobou s hračkami” (figurkami a plyšáky), nedoporucila speciální školku, ale buď normální s asistentem nebo normální s menším kolektivem, hodně rutinu, duslednost, pravidla, určitě dat do školky, a říkala ze některé ty jeho projevy ji připadají jako nešťastně volené volání po pozornosti nebo snaha navázat kontakt a ze to se pravé jediné muže naučit mezi dětmi v kolektivu.

• Citovat
  • Upravit
22370
12.4.21 18:35
@Anonymní píše:
@Oriseka Ahojky, tak už máme po vyšetření, paní doktorka (ač to tedy doktorka není, je tuším Mgr.) byla skvělá, bohužel to na ADHD vidí, konkrétně nejhorší stránky u syna jsou hyperaktivita a impulzivita. Za půl roku jdem na kontrolu a měli jsme asi velké štěstí protože už opět nebere pacienty :)Byla milá, nic moc nám teda neporadila, syn zlobil i přímo u ni a neposlouchal ani ji; takže řekla ze chápe důvody proč ho v MŠ nechtějí, navrhla mi abych zkusila PPP/SPC požádat at vezmou v potaz její zprávu a na základě té mu přidělí asistentku, když ho sami nestíhají diagnostikovat do zápisu pro další rok… zkusím to, ale moc nevěřím ze to vyjde. Zato už mám domluvenou tu menší školku, ze to zkusíme, plus by snad mohli mít otevřeno i přes prázdniny, což by bylo prima.

Tak je alespon jasneji. Jinak ted jsem se objednavala u nas do PPP a mame termin z 5 tydnu, takze tady to funguje dobre. Jestli je to jen ADHD, tak je to jeste dobry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22370
12.4.21 18:54
@Anonymní píše:
@Oriseka Jo jinak o logopedii nic nerikala, syn podle ni vyslovuje moc hezky, ale zato je pozadu s emocemi a ani neumí vysvětlit co se mu odehrává v hlavičce, doporučila mi řešit jeho zacpu, ze to muže souviset (potýkáme se s tím od podzimu), divila se, ze si syn nehraje “napodobou s hračkami” (figurkami a plyšáky), nedoporucila speciální školku, ale buď normální s asistentem nebo normální s menším kolektivem, hodně rutinu, duslednost, pravidla, určitě dat do školky, a říkala ze některé ty jeho projevy ji připadají jako nešťastně volené volání po pozornosti nebo snaha navázat kontakt a ze to se pravé jediné muže naučit mezi dětmi v kolektivu.

Syn je taky opozden ve zpusobu hry. To uz k tomu patri. Taky mame doporuceno, co nejvic chodit do skolky, coz je fajn, kdyz jsou vsechny zavrene a kdovi kdy se pro mladsi deti otevrou. Alespon se snazim zajistit mu nejake kamarady, ale kolektiv nenahradis. Rika se, ze deti s poruchou pozornosti potrebuji hodne pozornosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.4.21 19:40

@Oriseka Hele a mate doporuceno neco na ten zpusob hry a jeho rozvijeni? Nam nic nerekla, ken se o to hodne zajimala, a mne zas pripada ujety nasilim se synem trenovat neco co nikdy nedelal… nevim. A pak taky hodne resila PMV od miminka, ten byl taky prekotny a nektere faze syn uplne preskocil/vynechal, ale kdo tehdy mel sakra vedet ze to je predzvest tohohle? Taky se snazim zajistit aspon nejake kamarady, ale u nas mi pripada ze 2 deti nestaci, ze se syn vybarvi az ve vetsim kolektivu.

• Citovat
  • Upravit
22370
12.4.21 23:49
@Anonymní píše:
@Oriseka Hele a mate doporuceno neco na ten zpusob hry a jeho rozvijeni? Nam nic nerekla, ken se o to hodne zajimala, a mne zas pripada ujety nasilim se synem trenovat neco co nikdy nedelal… nevim. A pak taky hodne resila PMV od miminka, ten byl taky prekotny a nektere faze syn uplne preskocil/vynechal, ale kdo tehdy mel sakra vedet ze to je predzvest tohohle? Taky se snazim zajistit aspon nejake kamarady, ale u nas mi pripada ze 2 deti nestaci, ze se syn vybarvi az ve vetsim kolektivu.

Nevim, me zas tvrdila, ze jsou deti se zavaznymi problemy v PMV(treba na voziku), ale psychicky jsou naprosto ok, takze to nemusi mit souvislost. Syn nemel prekotny vyvoj. Delal vse spis pozdeji, ale jeste v norme. Spatne lezl a prave jsem se ptala, jestli to ma souvislost a rekla, ze pry asi ne. Ta hra je podle me hoodne dulezita. Jaky je to prusvih jsem si uvedomila, az kdyz jsem videla mladsiho syna, jak si hraje, jakou fantazii pri tom pouziva, ze si vylozene vymysli veci, co tam vubec nejsou a operuje s nimi. Deti se hrou a napodobou uci. Je to asi taky jeden z duvodu, proc si syn hraje radeji s mladsimi detmi. Takze starsi syn to okoukava hodne od mladsiho a nebo od jinych deti. Je to i soucasti terapie, na kterou chodi. Urcite se v tom posouva, ale kdyz vidim mladsiho, tak je to smutny(takto je to teda v mnoha vecech). Urcite neni na skodu to s ditetem trochu rozehrat, pripojit se nenasilne k jeho hre a dat tomu vic fantazie-takto nejak to pry probiha na te terapii. Takze dite si jezdi autem a ty se zeptas, kam jede, vymyslis, ze treba pichlo kolo a musite to opravovat nebo jet do servisu. Dat tomu nejake dialogy.Jsou k tomu lepsi urcite ty deti. Dospeli to tak dobre nevymysli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.21 07:55

@Oriseka Aha, tak ohledne PMV zajimavy, syn lezl jen asi 2-3 dny, zato se dlouho plazil po zemi a odstrkoval se ruckama, a pak se v 10,5 mesicich postavil a hned zacal chodit i do prostoru, uplne vynechal obchazeni nabytku :nevim: Mne tehdy RHB Mudr rikala ze to neni dobre, ale spis ve smyslu ze se mu nevyvine uplne spravne kostra (taky ma silene ploche nohy a jako malicky mel hodne nohy do O) a ze to pak nebude na vrcholovy sport…

S tou hrou jsem asi spatne pochopila psycholozku, to, co popisujes, tak syn dela, a i ma fantazii velmi bujnou. Nase se vyslovene ptala na to, zda si hraje s panacky a panenkami a nechava je jakoby mluvit, rozhovory apod. a to nedela a nikdy nedelal. Dcera uz ted v 16M jakoby koji miminko, dava mu svuj dudlik a lahvicku, a chova ho…ale bral ajsem ze on to neela nebot je kluk, proste mu vic sedi hrat si na porouchane auto :nevim: Ale diky za tip, asi se na to priste zeptam, jak ze to bylo myslene.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.4.21 08:33

Tak nás se v rámci diagnostiky ADHD taky hodně ptaly na vývojové fáze, psychiatrička i psycholožka. A u dcery to tak bylo znát i v miminkovském věku i později. Třeba brzy si stoupla, aby viděla, kam chtěla, ale pozdě začala chodit vzpřímeně. Brzo mluvila. To vývojové přeskakování se objevuje docela často. U nás i ve školním a předškolním věku např. z nudy se naučila číst v 5 letech, ale psaní ji nejde vázaným písmem ani v 5. třídě. Atd.atd. nebo ve třetí třídě psycholožce v PPP líčila ideální den a to by si hrála na schovávanou s kamarádkou a pak by si četla o Masarykovi nebo horory v angličtině :mrgreen:. Takže schovka odpovídá předškolnímu věku a Masaryk střední škole. No a tenhle rozptyl i způsobuje to, že se neumí začlenit mezi vrstevníky a je to dost kalamita.
Ke hře, tou hrou se učí taky sociální chování proto ty dialogy. Třeba dcera chodila na terapii, kde terapeutka byla unešená z toho co vymyslí při terapeutické hře, že fantas má skvělou ale dialogy, že jsou na pováženou. Ona komplet uvízne ve svém vysněném světě, kde se cítí bezpečně a silná a realita ji uniká zcela. Tak dá se s tím dobře pracovat.

• Citovat
  • Upravit
22370
13.4.21 10:21
@Anonymní píše:
@Oriseka Aha, tak ohledne PMV zajimavy, syn lezl jen asi 2-3 dny, zato se dlouho plazil po zemi a odstrkoval se ruckama, a pak se v 10,5 mesicich postavil a hned zacal chodit i do prostoru, uplne vynechal obchazeni nabytku :nevim: Mne tehdy RHB Mudr rikala ze to neni dobre, ale spis ve smyslu ze se mu nevyvine uplne spravne kostra (taky ma silene ploche nohy a jako malicky mel hodne nohy do O) a ze to pak nebude na vrcholovy sport…S tou hrou jsem asi spatne pochopila psycholozku, to, co popisujes, tak syn dela, a i ma fantazii velmi bujnou. Nase se vyslovene ptala na to, zda si hraje s panacky a panenkami a nechava je jakoby mluvit, rozhovory apod. a to nedela a nikdy nedelal. Dcera uz ted v 16M jakoby koji miminko, dava mu svuj dudlik a lahvicku, a chova ho…ale bral ajsem ze on to neela nebot je kluk, proste mu vic sedi hrat si na porouchane auto :nevim: Ale diky za tip, asi se na to priste zeptam, jak ze to bylo myslene.

Tak ty rozhovory, tak to vubec a popravde jsem tak videla si hrat prevazne holcicky. Holky zajimaji vic panenky/panacci/plysaci. Kluci maji vetsinou jine hry. Schvalne se na to zeptam kamaradek, co maji taky 2 kluky. Rozhovory nedela teda ani mladsi syn. Starsi si hraje tak, ze bud neco stavi, nebo si jezdi auty, nebo neco tvori z papiru nebo hodne s micem a pak porad beha skace, cvici. Ty rozhovory pandulaku trenujeme v ramci logopedie a presto si tak nikdy sam nehral. Je to jen z donuceni a nebavi ho to. Malokdy sam vymysli nejakou svoji vetu. On ma ale takove autisticke rysy(podezreni na aspergera), coz vam nevyslo. Celkove mi z popisu prijde, ze u vas nebude nejaky vetsi problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.21 11:09

@Oriseka Zejo, ze to kluci nedělají? Já to taky vidím kolem sebe spis u holek, Mého nej kamose dcerka dělala třeba kino plysackum (má 2 a 9M)…

U nás je pruser synova mohutnost v kombinaci s impulzivitou, prtotoze jak nedomysli, co děla, muže být nebezpečný sobě i okolí. Na jedné dovolené vloni podpálil penzion :,( :,( :,( byla to teda velice nešťastná souhra okolnosti a byla v tom veliká chyba od nás, ze jsme netušili ze na odchodu z pokoje otočil knoflikem el. sporaku (nezná to, doma mám indukci) a chyba ubytovatelky ze přes sporák měla plastovou decku :cert: mohli vyhoret, takhle to “jen” zacmoudilo, ale ta ostuda a měla jsem z toho pěknou depku :oops:

• Citovat
  • Upravit
22370
13.4.21 12:39
@Anonymní píše:
@Oriseka Zejo, ze to kluci nedělají? Já to taky vidím kolem sebe spis u holek, Mého nej kamose dcerka dělala třeba kino plysackum (má 2 a 9M)…U nás je pruser synova mohutnost v kombinaci s impulzivitou, prtotoze jak nedomysli, co děla, muže být nebezpečný sobě i okolí. Na jedné dovolené vloni podpálil penzion :,( :,( :,( byla to teda velice nešťastná souhra okolnosti a byla v tom veliká chyba od nás, ze jsme netušili ze na odchodu z pokoje otočil knoflikem el. sporaku (nezná to, doma mám indukci) a chyba ubytovatelky ze přes sporák měla plastovou decku :cert: mohli vyhoret, takhle to “jen” zacmoudilo, ale ta ostuda a měla jsem z toho pěknou depku :oops:

Cudlikama zkusi otocit spousta deti, proto se delaji detske pojistky. Ja to vzdy kontroluji, ale verim ze vetsina lidi ne. Tak oni i kluci preferuji jiny druh hracek. My doma mame panenku jednu a lezi nepovsimnuta. Mame kuchynku, lux, uklizeci vozik, takze to neni, ze by jim clovek predkladal jen genderove stereotypy-s timto si hraji. K vlackodraze je spousta panacku a lezi to tam. Kluci stavi koleje a vlaky jezdi, ale panacci jsou maximalne pasazeri, kteri nepovidaji. Syn je bohuzel taky veliky a silni a impulzivni. Jo, je to hloupe. Nekdy me to i mrzi, ze me deti nikdo nepochvali(ikdyz by si to zaslouzili), protoze vypadaji starsi. Mladsi nema ani 3 roky a je velky, jak petileta drobnejsi holcicka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.21 13:18

@Oriseka Fakt to mame jak pres kopirak, kuchynka u nas jede taky :mrgreen: Akorat ja mam 3,5 a 16M a Ty jsi o 2 roky pred nami, ze?

Souhlas, je to trosku nefer ze pak lidi maji spis dojem ze by ta decka mela umet vic, ac jsou vlastne jeste prtata. U nas takto tchanovci stale podvedome porovnavaji syna s vnoucaty od svagra (14,11 a 10 let :roll: )

Ja taky knofliky kontroluji; tehdy to bylo hned po prijezdu a vybaleni, byli jsme unaveni, venku vedro, radi ze pujdem na chvili ven na zmrzku… jeste si vybavuji jak jsem si v duchu rikala ze by muj tata silel, byl eletrikar a takovehle veci ho umely nastvat; ale pak jsěm zahnala myslenku s tim ze manzel bude naprdly pokud ho pozadam at hned jde hledat na neznamem miste jistic a vypne to; ani jsme si pak nevsimli ze se syn na odchodu vkradl zpet do pokoje a ze to otocil :roll:

• Citovat
  • Upravit
22370
13.4.21 16:34
@Anonymní píše:
@Oriseka Fakt to mame jak pres kopirak, kuchynka u nas jede taky :mrgreen: Akorat ja mam 3,5 a 16M a Ty jsi o 2 roky pred nami, ze?

Souhlas, je to trosku nefer ze pak lidi maji spis dojem ze by ta decka mela umet vic, ac jsou vlastne jeste prtata. U nas takto tchanovci stale podvedome porovnavaji syna s vnoucaty od svagra (14,11 a 10 let :roll: )

Ja taky knofliky kontroluji; tehdy to bylo hned po prijezdu a vybaleni, byli jsme unaveni, venku vedro, radi ze pujdem na chvili ven na zmrzku… jeste si vybavuji jak jsem si v duchu rikala ze by muj tata silel, byl eletrikar a takovehle veci ho umely nastvat; ale pak jsěm zahnala myslenku s tim ze manzel bude naprdly pokud ho pozadam at hned jde hledat na neznamem miste jistic a vypne to; ani jsme si pak nevsimli ze se syn na odchodu vkradl zpet do pokoje a ze to otocil :roll:

Nic si nevycitej. Nejde uhlidat vsechno. Ja si vzdy davam pozor na horke napoje. Davam je vzdy dozadu na linku a na stul, az kdyz jsou zchladle k piti a stejne se mi jednou povedlo dat teply caj na bar a zrovna tam syn z druhe strany poprve vylezl. Bylo jen stesti, ze to na sebe nezvrhl. Velke deti maji smulu. Zase kluk prcek taky do budoucna zadna vyhra. Jo, skoro presne o 2 roky obe deti. Jsem teda docela rada, ze uz jsou kluci starsi. Uz me to na rodicaku moc nebavi. Jsem doma skoro 6 let. Sice par hodin tydne pracuji, ale kvuli Korone skoro vse z domova, takze socialni kontakt, ktery mi prace prinasela neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22370
13.4.21 16:48
@Anonymní píše:
Tak nás se v rámci diagnostiky ADHD taky hodně ptaly na vývojové fáze, psychiatrička i psycholožka. A u dcery to tak bylo znát i v miminkovském věku i později. Třeba brzy si stoupla, aby viděla, kam chtěla, ale pozdě začala chodit vzpřímeně. Brzo mluvila. To vývojové přeskakování se objevuje docela často. U nás i ve školním a předškolním věku např. z nudy se naučila číst v 5 letech, ale psaní ji nejde vázaným písmem ani v 5. třídě. Atd.atd. nebo ve třetí třídě psycholožce v PPP líčila ideální den a to by si hrála na schovávanou s kamarádkou a pak by si četla o Masarykovi nebo horory v angličtině :mrgreen:. Takže schovka odpovídá předškolnímu věku a Masaryk střední škole. No a tenhle rozptyl i způsobuje to, že se neumí začlenit mezi vrstevníky a je to dost kalamita.
Ke hře, tou hrou se učí taky sociální chování proto ty dialogy. Třeba dcera chodila na terapii, kde terapeutka byla unešená z toho co vymyslí při terapeutické hře, že fantas má skvělou ale dialogy, že jsou na pováženou. Ona komplet uvízne ve svém vysněném světě, kde se cítí bezpečně a silná a realita ji uniká zcela. Tak dá se s tím dobře pracovat.

Vsude se nas taky ptali na vyvoj, ale u syna tam neni nic moc zajimaveho. Vse relativne pozde, ale porad v norme i vyvoj reci ok. Myslim si, ze u nas je to dano genetikou. Vic deti v rodine melo jako maly problemy s chovanim. Ze vsech vyrostli normalni, slusni lide. Akorat pred 60 lety nebo 30 lety dostalo dite pres zadek, ve skole poznamky, hodne veci se vubec neresilo. Kluci se prali a rozbijeli okna a byla to prakticky norma. Nerikam, ze to bylo driv lepsi, ale jiny. Schovku hraji rady i deti na prvnim stupni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí