Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi ti neporadim, ale jen chci říct že obdivuju lidi, kteří mají vlastní děti a chtějí adoptovat cizí. Přeju hodně štěstí a ať se přání vyplní.
@Anonymní píše:
Přeji pěkný den, prosím o zachování anonymity, protože zatím nechci, aby to někdo ze známých/rodiny atd věděl. Přemýšlíme s manželem o tom, že bychom si adoptovali dítě. Nevím, jestli je lepší adopce nebo pěstounská péče, prostě bychom rádi nějakému dítěti poskytli domov. Nelpíme na tom, aby to bylo miminko či batole, klidně i starší dítě. Chci se jen zeptat, zda tu s tím někdo máte zkušenosti, problém vidím v tom, že jsme dost mladíJe nám 23 let. Máme dvě malé děti, staršímu budou dva roky. Tak by mě zajímalo, jestli si tu tím někdo prošel, co je potřeba vyřídit, jaké jsou nároky, podmínky atd. Předem děkuji
Zrovna u adopce je hodně podmínek
vím, že jsme se o tom nedávno bavily s kamarádkou, a říkala něco o tom, že u adopce zájemci musí mít vlastní bydlení. ![]()
Každopádně jsem našla toto:
http://www.penize.cz/…eka-a-nemine
Tak vám držím palce!!
![]()
Mám adoptované dítě, podmínek je několik…musíte být manželé a pokud jste manželeé a máte svoje biologické děti, tak nesplňujete podmínku pro adopci.Pro adopci mají přednost manželé, kteří nemůžou mít svoje biologické děti. V případě pěstounské péče je to jiné, to můžeš mít biologických dětí kolik cheš
@matiz2610 píše:
Mám adoptované dítě, podmínek je několik…musíte být manželé a pokud jste manželeé a máte svoje biologické děti, tak nesplňujete podmínku pro adopci.Pro adopci mají přednost manželé, kteří nemůžou mít svoje biologické děti. V případě pěstounské péče je to jiné, to můžeš mít biologických dětí kolik cheš
já mám známou, která adoptovala holčičku (dnes je jí šest let) a měla vlastní dítko
![]()
V přípravě jsou s námi manželé s biologickým dítětem, kteří žádají o adopci, takže to lze. Doporučuji navštívit sociální pracovnici na městském úřadě nebo magistrátě s rozšířenou působností, tam dostaneš nejvíce správných informací. Držím palce.
Tady je to zase samá jedna paní povídala. ![]()
Váš věk až takový problém nebude, to spíš věk vašich dětí - při adopci i pěstounské péči se do rodiny umisťuje dítě jako nejmladší, nejlépe s rozumným věkovým rozdílem oproti starším dětem a i ony jsou posuzovány psychologem, jestli je pro ně vhodné mít nebiologického sourozence. Pokud váš starší má teprve 2 roky, určitě to zatím nedoporučí.
@Missy_X vlastní bydlení mít nemusíš.
@matiz2610 neplodnost opravdu není podmínkou pro adopci.
Nechci šťourat a mám to jen z doslechu, ale… známej známé pracuje v dětským domově a říkal, že právně volné děti k adopci bývají cikáňata a jiné „problémové“ děti. Že už to má vypozorované (dělá tam skoro 30 let) a i když jsou rodiče sebelepší a dají dětem sebelepší výchovu, nejpozději v pubertě se ty geny projeví a je to fakt peklo… Děti kradou, lžou, drogují kouří (jasně to všechno můžu zvládnout naše vlastní taky, ale většinou v určitém procentu populace - tady je to prý skoro pravidlo) Jsou výjimky, kdy se to fakt podaří, ale je jich velmi, velmi málo ![]()
![]()
Jinak si lidí, kteří jsou ochotní vychovávat cizí dítě a dát mu lásku a zázemí nesmírně vážím a hluboce před nimi smekám, já bych to nedokázala.
@iva2009 boooože. Hlavněže nikdy žádné bílé dítě vyrůstající v harmonickém prostředí nelhalo, nekradlo, nekouřilo a hlavně nebralo drogy! ![]()
@iva2009 Jo tenhle názor jsem nedávno slyšela v jedné restauraci. Jak jim je 13 rupne jim v kouli a je to, je uplně jedno jak jsou vychovávaní..
Myslela jsem, že se zvednu a slečně vysvětlim, že je uplně pitomá. Nejsi z Tábora, že bys to byla ty? To je opravdu názor, bych se styděla něco takového vypustit z huby…
@iva2009 máme zažádáno o adopci. Byli jsme v rámci přípravky v kojeňáku k mému překvapení tam bylo jen 1 romské dítě. Ostatní bílé - a většinou holčičky.
@iva2009 píše:
Nechci šťourat a mám to jen z doslechu, ale… známej známé pracuje v dětským domově a říkal, že právně volné děti k adopci bývají cikáňata a jiné „problémové“ děti. Že už to má vypozorované (dělá tam skoro 30 let) a i když jsou rodiče sebelepší a dají dětem sebelepší výchovu, nejpozději v pubertě se ty geny projeví a je to fakt peklo… Děti kradou, lžou, drogují kouří (jasně to všechno můžu zvládnout naše vlastní taky, ale většinou v určitém procentu populace - tady je to prý skoro pravidlo) Jsou výjimky, kdy se to fakt podaří, ale je jich velmi, velmi málo![]()
Jinak si lidí, kteří jsou ochotní vychovávat cizí dítě a dát mu lásku a zázemí nesmírně vážím a hluboce před nimi smekám, já bych to nedokázala.
No my si tím prošli a také nám to říkali, prostě to tak romové mají. Psycholožka říkala, že ani moc romské děti k adopci do Čr nenabízejí, prostě v určitým věku jsou problémovější, no.
Ahoj všem adopmamčám. S manželem jsme se rozhodli, že bychom chtěli adoptovat mimčo. Zatím si sháním pouze informace o všem. Pročetla jsem si celou diskuzi a chtěla jsem se zeptat na tu návštěvu z OSPODu. Máme obývák s kuchyní a ložnici, nemáme klasický jídelní stůl. Postýlku bychom dali k nám do ložnice, máme tam i skříňku, kde by malé mělo věci, koupelnu jsme zrekonstruovali loni a schválně dali malou vanu - pro dítě. Pořád jsme doufali, že se zadaří. Nebude vadit ten malý byt? Chystáme se do 3 let zrekonstruovat větší byt v domě, který nám patří. A ještě bych se chtěla zeptat na to potvrzení od lékaře - o jakého lékaře jde (gynekolog, praktický, jiný) a co se tam potvrzuje? A co chtějí po zaměstnavateli za potvrzení? Děkuji za info. ![]()
@wom
Ahojky, ohledně velikosti bytu bych byla v pohodě. Přijde k vám pracovnice OSPODu se mrknout, ale velikost se neřeší…Potvrzení od lékaře by mělo být od praktického lékaře a budete to muset mít oba dva. Většinou tam dr. napíše, že jste zdraví a jste schopni adoptovat dítě. Nebo něco podobného. Dále chtějí potvrzení o příjmech, to píše ten zaměstnavatel. Nebo se může dát i daňové přiznání myslím…
Ale nejdříve si domluvte schůzku na příslušném OSPODu a tam vám paní řekne vše co a jak a dá milion papírů na vyplnění. Pak dorazí na další schůzku k vám domů…Počítejte s tím, že na zdravé miminko se čeká třeba i 3 roky
. Budu držet palce
.