Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@pet p píše:
Dřív byl větší význam rodiny (taky ekonomický - společné statky, bydlení více generací, rodinné podniky), dnes spíš význam manželství a rodiny (tím víc té vzdálenější jako tety, bratranci) upadá. Více mladých lidí se nijak nežene do toho mít děti. Dřív se víc usilovalo o konformitu, dnes o individualitu. Dřív osobní styky, dnes sociální sítě, virtuální svět, anonymita. Dnes se klade větší důraz na ochranu životního prostředí (bio jídlo, eko výrobky, třídění odpadu apod.). Dnes je jiné využití volného času, hlavně se víc cestuje, platí se za služby jako zábavní parky, restaurace. Globální život (např. covid na druhé straně světa a hned tady). Celkově vztah k materiálním věcem se změnil (dříve se šetřilo, vše se upotřebilo, spravilo, vypěstovalo, zavařilo, uskladnilo, dnes se více kupuje a následně vyhazuje). Obecně odklon od náboženství (nebo řekněme prostě vnitřních hodnot) a větší soustředění se na vnější věci, hmotné věci.
A toto všechno co píšu, to nezacházím nijak daleko do historie, bavíme se o několika desetiletích.
Ty to tak nevnímáš, že se společnost mění?
Samozřejmě, že vnímám, ale nějak tápu v tom, jaké přizpůsobení tomu všemu očekáváš od základního školství.
@hanka.br. To by vyžadovalo větší zamyšlení, do hloubky to fakt promyšlené nemám. Ale zkusím aspoň něco napsat, abys pochopila, jak to myslím.
Vezměme si např. ty sociální sítě. Jak moc se tohle promítá do výuky? Kolik času se tomu věnuje? Jak fungují sociální sítě, jejich vliv na sebehodnotu. Proč se mi zobrazují z tisíce věcí zrovna těch x, které se mi zobrazují - personalizace obsahu. K čemu jsou ty cookies? Nemyslím vysvětlovat po technické stránce, ale po té „sociální“ - sběr dat, proč a k čemu, pro koho. Jak funguje závislost na počítačových hrách a soc. sítích, vyplavování dopaminu. Jednoduše se to dá podat už na prvním stupni.
Důvěryhodnost internetových zdrojů, dezinformace. To je další téma, které by děti ve škole rozhodně neměly minout, ale pořádně se mu věnovat.
Pak by semělo věnovat víc času vnitřním hodnotám. Respektu - umět respektovat jinakost. Protože v globálním světě prostě jinakost potkáváme pořád a budeme potkávat víc (barva pleti, vyznání, teď dokonce další pohlaví a nevím co ještě). Jak se o tom ve škole vyučuje? Školství by mělo jít s dobou a věnovat se tomu, co je aktuální. A ne už tolik taxonomii živočichů, kterou vygooglíš za tři vteřiny. Víc se soustředit na soft skills místo hard skills. Oceňovat nejen to, že někdo dobře spočítal příklad, ale i to, že je empatický, dovede řešit konflikt atd.
@pet p píše:
@hanka.br. To by vyžadovalo větší zamyšlení, do hloubky to fakt promyšlené nemám. Ale zkusím aspoň něco napsat, abys pochopila, jak to myslím.
Vezměme si např. ty sociální sítě. Jak moc se tohle promítá do výuky? Kolik času se tomu věnuje? Jak fungují sociální sítě, jejich vliv na sebehodnotu. Proč se mi zobrazují z tisíce věcí zrovna těch x, které se mi zobrazují - personalizace obsahu. K čemu jsou ty cookies? Nemyslím vysvětlovat po technické stránce, ale po té „sociální“ - sběr dat, proč a k čemu, pro koho. Jak funguje závislost na počítačových hrách a soc. sítích, vyplavování dopaminu. Jednoduše se to dá podat už na prvním stupni.
Důvěryhodnost internetových zdrojů, dezinformace. To je další téma, které by děti ve škole rozhodně neměly minout, ale pořádně se mu věnovat.
Pak by semělo věnovat víc času vnitřním hodnotám. Respektu - umět respektovat jinakost. Protože v globálním světě prostě jinakost potkáváme pořád a budeme potkávat víc (barva pleti, vyznání, teď dokonce další pohlaví a nevím co ještě). Jak se o tom ve škole vyučuje? Školství by mělo jít s dobou a věnovat se tomu, co je aktuální. A ne už tolik taxonomii živočichů, kterou vygooglíš za tři vteřiny. Víc se soustředit na soft skills místo hard skills. Oceňovat nejen to, že někdo dobře spočítal příklad, ale i to, že je empatický, dovede řešit konflikt atd.
Já ti v tom rozumím, to se neboj. Jen pro tvou informaci - to jsou přesně ty věci, na které ale dnešní základní školství již dlouho reaguje. Co se týče moderních komunikačních technologií, Schopnosti je ovládat a zároveň jim nepodlehnout - tomu se intenzivně věnujeme tam, kde to lze. Jinakost a respekt - ano, i to jsou naprosto jednoznačně stěžejní témata etické výchovy. Empatie, ocenění žádoucího jednání - ano, kolonka na vysvědčení na to sice není, ale díky hokeji můžeme denně určit hráče dne. Soft skills místo hard skills je hezká myšlenka, ale bude to myslíš u přijímaček stačit? My pořád vlastně nemáme jednoznačné zadání. Rodiče volají po osobnostní výchově, respektu k individualitám a odklonu od učení jako takového, ale na druhou stranu po nás chtějí, abychom připravili děti na přijímačky bez jejich přičinění. Zrovna před chvílí jsem četla článek o tom, jak je možné, že základky děti dostatečně nepřipravují, zadarmo a v rámci výuky. Takže se motáme v kruhu požadavků - učte zábavně, individuálně každého co a jak potřebuje, nevyžadujte kázeň a respektujte, že tohle se děti doma neučí, dejte do výuky všechno, co si kdo vzpomene, ale hlavně děti připravte na Cermat testy. nenuťte rodiny se do vzdělávání dětí zapojovat a koukejte to všechno stihnout. Jenomže je tady spousta témat, která jedni považují za extrémně důležitá a jiní jsou proti tomu, aby se ve školách vůbec zmiňovala…Takže třídění živočichů je docela bezpečná zóna, která ve finále je dost užitečná. Děti potřebují umět používat paměť a musejí umět pracovat. Pořád ještě je práce to, co ty děti jednou bude živit.
@hanka.br. Ano, o tom už jsme spolu mluvily v jiné diskuzi a tady asi už nic nového nevymyslíme.
@hanka.br. píše:
Chápu. Tatínkové by nejraději, aby jejich učitelka vypadala jako Angelina Jolie, byla poutavá jako Rowlingová a pilná jako včelka Mája. Tak držím palce.
tak to fakt neee.. já věděla že nemám psát nic o paní učitelce… ach booože…
@hanka.br. píše:
Souhlasím, že děti už jsou unavené. V téhle části školního roku výborně funguje už jen pracovat venku ve dvojicích nebo skupinách, kde je spolupráce žádoucí, děti mají pohyb a rychle jim to uteče. Já tedy nevím, jak ta výuka u vás probíhá a nechci na paní učitelku nasazovat, že si neumí poradit a tvou dceru zaměstnat, tohle posuzování práce kolegyň, které se k tomu nemohou vyjádřit, se mi příčí. Už je to jen pár týdnů, pak si obě odpočinete.
Taky už chodíme ven co to jde. Zrovna dnes jsem říkal dětem, že zítra půjdeme na 3. a 4. h. ven.
@sloninka taky se snažíme. Poslední dobou je s nima k nevydrženi už od pondělí od rána. V některých předmětech už máme dobrano, tak počítám, že též budeme chodit víc ven. I se učit. A je i spousta školních akcí. Už stříháme metr.