Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, poradíte tipy na dárek pro čtyřleťáka, který by byl nějak kreativní nebo rozvíjející smysly?
něco jako lego, puzzle…už ho moc nebaví si jen tak jezdit autíčkama, ale spíš rád vytváří: hraje si s plastelinou, staví z lega, maluje temperkama, stříhá…
Ahoj, mám čtyřletý dvojčata a syn si teď nejraději hraje s legem, Sevou, modelína, vodovky a moc rád má hru Tučňáci na ledu. Dostal jí minulý vánoce starší syn a malý v ní teda válí, zabaví ho na dlouho.
Tak náš na vánoce čerstvě čtyřleťák dostane jako hlavní dárek velkou stavebnici magformers a tablet a k tomu interaktivní pero od epline.
@jopo píše:
Tak náš na vánoce čerstvě čtyřleťák dostane jako hlavní dárek velkou stavebnici magformers a tablet a k tomu interaktivní pero od epline.
a tablet od jake firmy prosim? jdu kuknout na to pero a stavebnici
Já teda držím mladšiho synka od tabletu a počítačů dál jak to jen jde, je to jako droga. Od sestřenky dcerka(5 let) sedla jednou k počítačia a když ji řekli po hodině, že už na něm nemůže být, tak se až panicky rozbrečela.. radši ať mě přijde domů večer celej od bláta a špivanej, než aby trávil čas u počítače ![]()
Tak ta stavebnice vypada super, ale od tech pokrocilejsich technologii ho jeste drzime dal, je zatim pocitacovy analfabet ![]()
@mala-eva :jj, tak nejak, nastesti ho nebere ani televize, bo ji poustime az vecer na zpravy, sice by to asi ulehcilo pri nemoci nebo tak, ale on se krasne zabavi i bez ni, takze nez bude jednou spat ve skolce, tak asi nebude znat ani ty spidermany, spongeboby apod, tam jim to pak pousteji pri odpocinku, protoze cteni pry je nebere
ale zrovna vcera jsem rikala manzelovi, jestli bychom ho nemeli „ogramotnit“ nejakym detskym tabletem, ten to rezolutne odmitl, ze casu dost, at lita venku ![]()
@mala-eva Tak já bych to zase tak nezatracovala, je to hodně o přístupu rodičů. Problém je v tom, že náš skoro čtyřleťák už čte, počítá a chce se učit psát písmenka, třeba duplo a podobný ho moc nebere. Ale rozhodně nebude mít tablet k dispozici celý den, ale pouze pod dozorem a pouze výukový věci, žádný blbosti, internet atd.
@bylinka Tak je dětský tablet Sencor elements, stal nějak 2900,– pero je od epline, máme ho doma už měsíc a teď jsem koukala, že na něj běží reklama v tv. Na výuku psaní, kreslení je to super, jsou tam i nějaké hry, je toho dost. Mrkni. A ta stavebnice je super, když jsem ji koupila, tak jsem ji otevřela a musím říci, že jsem u toho vydržela hooooodně dlouho, když mi mladší po obědě spala.
@mala-eva jo a ještě k tomu, proč jsme ho koupili. Sice počáteční investice je větší, ale když si vezmu, kolik pracovních sešitů už jsem koupila a když je kluk vyplní, jde to do kytek, tak na tablet mu můžu stahodat další a další věci, neustále obměňovat a pak už mě to nic nestojí. Tak proto. A to musím říci, že jsem u nás doma to byla já, že tv, pc atd. budu hooodně regulovat. Ale holt doba je někde jinde, takže jsem podlehla. Ale tv u nás teda moc nejede, kluk je hodně akční, má adhd, je to sportovec, takže toho času na pc moc nebude.
Lego Duplo už tu padlo, pak dceru hodně baví Logico Primo, vydrží u toho dlouho - budu teď určitě dokupovat nějaké další sady karet. Pak třeba Den a noc od Mindoku (případně Zámecké schody), s tím si taky vyhraje. Loutkové divadlo je taky fajn ventil pro kreativitu - dcera si pořád hraje divadlo s plyšákama, tak jí chceme nadělit loutky pod stromeček
@jopo píše:
@mala-eva Tak já bych to zase tak nezatracovala, je to hodně o přístupu rodičů. Problém je v tom, že náš skoro čtyřleťák už čte, počítá a chce se učit psát písmenka, třeba duplo a podobný ho moc nebere. Ale rozhodně nebude mít tablet k dispozici celý den, ale pouze pod dozorem a pouze výukový věci, žádný blbosti, internet atd.
taky ho děti používají ale nekupovali jsme záměrně jako dárek pro ně, ale prostě se koupil domů a děti ho mají pod dozorem nás na „příděl“. Naučili se pravidla rychle a na cesty a při nemoci super, v běžným dnu nepoužíváme tolik. Mají tam pohádky a naučný hry a to si myslím že je fajn. Ale všeho s mírou. Vztekat se taky u toho umí ale spíš ten mladší ale to se naučí sakra rychle, že takto to nefunguje.
Moja stvorrocna ‚zerie‘ spolocenske hry… momentalne mame teda len albertacke zoo a ‚gargamelovu past‘… sice sa nie vzdy trafi do cisla na kocke a prejde si policka obcas viac jak jej vyhovuju, nez ma, ale vydrzala by pri tom cely den…
Kluka baví společenské hry… máme jich už celkem dost a přibudou další. Pak jsem mu pořídila modelínu - zubaře. Pořád se nám chce šťourat v puse
U nás je samozřejmost další rozšíření vláčkodráhy. Stavebnice ho moc neberou - duplo vůbec, to spíš normální lego. Ale u tý vláčkodráhy si taky dost zlepšuje motoriku, přemýšlení. Občas žasnu, co za dráhu dokáže vytvořit.
Jinka ještě u nás již loňska měly obrovský úspěch lyže a brusle. Na bruslích mu to teda moc nešlo, ale bavilo ho to hodně.
Už jsem psala výše, tak jen doplňuji. Hodně si doma hrajou s dětským počítačem. Starší syn ho dostal asi ve 3 letech a dvojčata na něm jsou teď. Baví je hledat čísla, písmenka, pouští si melodie. Kupovali jsme ho v tescu a opravdu zabaví a děti se učí sami hrou.
Našla jsem na něj odkaz na MMB http://www.mimibazar.cz/foto.php?…