Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, pisu s problémem, který mě podle mého trápí už pár měsíců, rozhodně to není týden nebo pár dní.. k problému.. přes den chodím normálně na malou.. večer před spaním si skočím na WC, lehnu si a do půl hodiny musím jít zase, mám takový tlak na podbřišek (nevím, jak jinak napsat), prostě nutkání jít opět na malou, kde fakt je to jen čůrek.. zase zalehnu a za chvíli musím jít zase.. jdu takhle třeba 8×, v lepším případě třeba i 3-4× a to je vážně na palici.. nemyslím si, že by to byl zánět močových cest, protože to nějakou dobu i trvá.. když usnu, tak jdu až po pár hodinách, někdy v noci nejdu vůbec a když už, tak fakt curam, pořádně, ne žádný ucvrkavani.. mohlo by to být chronicky nebo psychicky? Děkuju za odpověď
Máš dráždivý močový měchýř. Nicméně, asi by to chtělo navštívit urologa, abys neměla reflux, kdy se ti může moč vracet zpátky do ledvin a pak znovu klesat dolů, takže se vlastně nikdy zcela nevyprázdníš, protože v tobě stále něco zůstává.
To je jedna z mnoha možných příčin pocitu časté potřeby na wc.
Měla jsem to samé, po všech vyšetřeních se ukázalo, že je to psychické.
@Vlastina18 a nemáš teď nějaký stres?? To může být psychické ![]()
@Vlastina18 píše:
@vokishka Jenže já chodím než usnu snad každých 10 minut..
Než usnu, jdu taky několikrát. K tomu se vzbudím i v noci.
1. jdi s čertvou ranní močí k praktickému lékaři. Myslet znamená houby vědět a ten zánět je třeba aktivně vyloučit. Nebo si alepspoň kupt diagnostické papírky na moč ve zdravotnických potřebách. Zároveň to může být příznak i vážnějších problémů v močových cestách a prostě chceš, aby to lékař prošetřil a vyloučil.
2. zaveď si režim jako u dětí - soustřeď se na to, aby si pořádně pila přes den, aby si do sebe sktuečně dostala alespoň 1,5 litru tekutin bez alkoholu a kofeinu. Pij spíš častěji po menších dávkách, než po delší době půl litr něčeho. Klidně si pro to, než si navykneš nařiď na mobilzu alarm po 30-40 minutách a jdi pokaždé vypít tak deci, deci a půl vody.
No a večer 3 hodiny před spaním už nepij a jdi se před spaním opravdu důkladně vyčůrat. Zároveň k večeři nejez polévky.
Vynech na týden kofein jako takový, může dráždit močovou trubici. Jestli to pomůže, tak už se k němu nevracej.
3. začni cvičit na srovnání pánevního dna - buď klaiku - kegelovy cviky, nebo hormonální jogu, cvičení podle mojžíšové, mohenodžáro, nebo podobné systémy.
https://www.musimcasto.cz/…ni-informace
4. pokud špatně zvládáš stres, což na močový měchýř má dost vliv, tak to chce začít s tím něco dělat - nejjednodušší to je v psychoterapii. Nebo se alespoň inspiruj v téhle knize
https://www.kosmas.cz/…mozte-stres/#…
5. pokud máš výraznou nadváhu, tak to taky může funkci měchýře zhoršovat a zlepšení množství pohybu a složení stravy jen pomůže - a to i se spoustou dalších věcí.
Měla jsem v životě uz par takovych období, kdy jsem chodila čůrat před spaním taky často. Maximalně ale 3×. Psychicke to nebylo. Urcite je potreba vyšetřit moč -kultivace, muzes si to klidne zaplatit v laborce sama, jestli se ti nechce k doktorovi. Stojí to cca 300kc. Prineses zkumavku se strednim proudem moči. Nesmis mit MS a mela bys byt umytá. V případě, že by te to nepřešlo, šla bych k lékaři-na urologii.
@ivašot. píše:
Měla jsem to samé, po všech vyšetřeních se ukázalo, že je to psychické.
A můžu se prosím zeptat co tedy pomohlo dekuji
@ddenule píše:
A můžu se prosím zeptat co tedy pomohlo dekuji
Pomohli mi antidepresiva Trittico, srovnaly mi usínaní, takže jsem neměla večer po ulehnutí čas přemýšlet, jestli potřebuju čůrat ![]()
@ivašot. píše:
Pomohli mi antidepresiva Trittico, srovnaly mi usínaní, takže jsem neměla večer po ulehnutí čas přemýšlet, jestli potřebuju čůrat
Díky za info jenomže mě i zůstává moc v močovém mechyri a nevím jestli i na to může mít vliv psychika
@ddenule píše:
Díky za info jenomže mě i zůstává moc v močovém mechyri a nevím jestli i na to může mít vliv psychika
Za to asi psychika nemůže
. Já právě měla vždycky všechna vyšetření u praktika i urologa v pořádku.