Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já alergik, manžel astmatik, alergik a i atopik (ten tedy teď v dospělosti už problémy moc nemá, astma vůbec, ekzém taky ani ne, alergie ho potrápí sem tam)
Mladší syn, na alergie mu na testech něco málo vyšlo, ale fakt malinko, na jaře a na podzim tedy trpí na průdušky, což míval manžel taky..astma ale potvrzené nemá.
Starší syn to teda schytal bohužel víc, alergie má docela dost, astma naštěstí taky ne, ale teď poslední dva roky se mu rozjel ekzém - hlavně pod očima ![]()
A stejně jako mladší trpí na ty průdušky v alerg. období, ale musím zaklepat, že už mnohem míň…nejspíš z toho konečně vyrůstá.
Až na to astma naprosto kopírujou (hlavně tedy ten starší) muže - hlavně s tím ekzémek kolem očí a těma průduškama…takže doufám, že později budou taky takhle bez obtíží jako on.
@donaga já se spíš bojím aby se to neprojevilo na novorozenci, nemám s dětmi zkušenost a vůbec nevím co bych s ní dělala
@Alyss průdušky nebudou dobrý asi nikdy. Vlastní zkušenost
ale jsou na to naštěstí léky dobré léky, bojím se spíš toho ekzému.
@Bella1988 Tak to já doufám, že u nás z toho kluci vyrostou jako manžel…Ten na ně trpěl hodně jako malej a na základce ho to přešlo…Starší kluk už to má taky lepší, vlastně loni ho to chytlo snad jen dvakrát slabě, když tak nad tím přemýšlím (teď doufám, že to nezakřiknu)…Oproti záchvatům ob dva týdny, co dřív míval, to je celkem pokrok ![]()
Ten ekzém mě taky štve…(ale taky doufám
)…hlavně teď kluci mají vysazené léky na alergii, protože půjdou zase na testy a jeho to hrozně svědí, tak to škrábe a vypadá to teda hrozně někdy ![]()
Já jsem alergická na pyl a hmyzí bodnutí. U syna se potvrdila alergie na pyly a roztoče. Genetika hraje podstatnou roli.
@marrcellka pak se ale nabízí otázka po kom to mám já, když jsem první z rodiny
@Bella1988 píše:
@marrcellka pak se ale nabízí otázka po kom to mám já, když jsem první z rodiny
Alergií může člověk onemocnět v průběhu života. Moje mamka třeba po druhém porodu, já někdy v pubertě.
@marrcellka ale píšeš o genetice… já jsem první z rodiny, takže.. nějakou roli tam hraje ale asi ne 100%
Mám atop. ekzém a bohužel u obou mých dcer se už projevil.
U starší se objevil ve 3 měsících, u mladší asi ve 2 letech.
@E.K.L. tedy se projevila ta samá alergie jakou máš ty, jestli to chápu správně?
@Bella1988 Ta samá alergie to je, jen alergen bude asi u každé z nás jiný. Jedna dcerka se mi osypává po něčem jiném než ta druhá a naopak.
@Bella1988 já mám lehkou alergii na kočky, přítel snad ne (resp. myslím že ne - nikdy si nenechal dělat alergo testy, ale občas má záchvaty kýchání) - máme doma dvě kočky. Mě se alergie nijak neprojevuje až na to, že mám permanentně takovou slabší rýmu, ale jsem na to tak zvyklá, že to vůbec nevnímám a žádné kapky si nekapu. Máme 3 měs. mimčo a nic nesleduju. Stále ji preventivně prolívám Physiomerem, což je mořská voda na zvlhčení sliznic. Dětská dr mi říkala, že pokud jsem byla v těhotenství v kontaktu s alergenem, že je malá šance, že by mimi mělo nějakou těžkou alergii. Jo a nedělám nějaké opatření jako že bych vysávala x krát denně, izolovala dítě od koček (chlupů), malá s náma spí v posteli, kam můžou i kočky. Jsem taková spíš neřešící. Ale bojim se, aby se u ní alergie neprojevila, to bych se fakt picla. Jo a oba s přítelem jsme byli jako miminka atopici, malá zatím nic (ťuk ťuk), ale má citlivější pleť, tak se možná ještě AE projeví.
@marg tak já zvířata miluju, ALE KOČKA ANI PES DO POSTELE NESMÍ. FUJ. to tam prostě nepatří, ať si kdo chce říká co chce
@MARKETAB81 jj o tom jsem taky slyšela, alergie se opravdu mění.. no snad to malá mít nebude
aspoň manžel je zdravý a já mám spíš lehčí středně těžkou formu