Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky,tak máme asi alergii na mlíko.Dost dětem peču bábovky,buchty a tak podobně.Skoro do všeho se dává olej nebo máslo,zkusila jsem dát místo toho sádlo jako to dělaly naše babičky,buchty i bábovky výborné,ale…nedělám něco proti dietě?Pereme se s tím teprve měsíc,tak ať něco neděláme špatně.Margaríny moc používat nechci,připadají mi takové moc umělé.Navíc nejsme v čechách,tak nemáme moc výběr v nahrazování potravin.Luxus je pro nás kukuřičné mléko,nebo standart sojové.Prcek má 15 měsíců.
Jo a mouku jinou než obyč neseženu,maximálně snad rýžovou,ale to teda nevím jak bych použila ![]()
Stella se dá použít místo Hery, je čistě rostliného původu. Pečivo - stačí si napsat do pekáren, která vozí do obchodu, kde ho kupuješ, pošlou ti složení, skoro nikde není ani mlíko, ani syrovátka. Proč řešíš mouku při alergii na mlíko? Má i alergii na lepek?
mouku neřeším,jen předcházím nedorozumění se supermatkama,které řeší úplně vše ikdyž mají zdavé děti ![]()
No,nebydlíme teď v česku,ale ve Vietnamu a tady asi nikdo neřeší co se do čeho dává,nemají potravinové normy na kvalitu.A místní margarín je chutí i vůní jak rozpuštěná umělá hmota,no a oleje tak těm moc nevěřím ani v čechách natož tady.
Místo mléka používám na pečení sojové,taky jiné neseženu.Jen jsem chtěla vědět,jestli je sádlo v pohodě.Někde jsem se totiž dočetla,že by se měly používat suroviny více rostlinné než živočišné.Tak jsem z toho trochu nervozní.
Je pravda, že cpát do všeho sádlo, tak to je trochu o tloušťku. Nevím, jak je to s přepalováním, ale sádlo tvoří poměrně dost nezdravé látky, ne? ![]()
Co si nějaké suroviny objednat přes net? Teda asi by to chtělo rodilého mluvčího na vyhledávání, ale třeba tam taky někdo v rámci zdravé výživy dováží něco kvalitního a má internetový obchod.
No,nevím jak je to se sádlem a tloušťkou,u nás nikdo vyloženě tlustý není a sádlo dávám téměř do všeho.Olej se ti přepálí už při 130 stupních,tím pádem když smažíš máš jídlo plné nezdravých věcí z toho přepálení.Sádlo vydrží snad do 200 stupňů,ale nevím co je na něm nezdravé
snad jen to,že vše líp voní a víc toho sníš
.
Objednávat tady přes net je na dlouho a nevím v jakém stavu by to došlo.Pošta je neskutečně pomalá a představa,že si objednávám jídlo a cestuje to 3-6 týdnů v horku 40-50 stupňů, mě teda odrazuje.
Jen jsem chtěla od jiných zkušenějších zjistit jestli sádlo neublíří na tenhle typ diety. ![]()