Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky
chtěla jsem se zeptat, syn má dva týdny červené oči z alergie na pyl, dávám mu Fenistil kapky dvakrát dennně po pěti kapkách. Mám čekat na nějaké zlepšení očí nebo to tak bude dokud nepřestane být pyl? nebo máme zkusit jiné kapky? a jak dlouho to máme užívat, dokud to neodezní nebo po nějaké době máme zajít
znovu k lékaři?
Zdravím, syn 4,5 roku má také potvrzenou pylovou alergii. Šla jsem s ním k alergoložce a dostal sirup Aerius, do očí Opatanol a do nosu Momox a hned se to zlepšilo. 5 kapek Fenistilu mi přijde málo, kolik syn váží? Jinak z volně dostupných léků nám lépe zabíral Zyrtec. ![]()
Syn má těmeř pět let cca 14,5kg. Zyrtec neměli tak nám nabídli Fenistil, byli jsme jen u obvodní, na alergologii jsme nebyli ani nás neposílala paní doktroka. Projevuje se to na něm jen červenýma očima, jinak nepšiká ani nesmrká ani mu neteče z očí.
Pokud jsou to jen priznaky na ocich, tak nejvic pomuzou kapky na alergii primo do oci. Syn ma Allergocrom a sirup Jovesto, ale jen Jovesto nestaci. Kdyz je nejvetsi sezona, tak nestaci ani ta kombinace
Urcite pozadej pediatra o doporuceni na alergologii. Dulezite je to nemnout.
@rawala objednej se na alergologii. Fenistil je na celkové zklidnění. Do očí je super ten Opatanol. Ale myslím, že ten dětská předepsat nemůže, to může jen alergolog. Jo a také hodně pomáhá omývat obličej studenou vodou, hlavně když se přijde z venku. A doma umýt okna, vyprat záclony, závěsy a vyprat postele. Jak je pylová sezona, peru záclony jednou za měsíc a u toho vždy přejedu hrubě i okna. Já mám doma dva silné alergiky na pyl, tak to už máme vychytané. A jinak v 5 letech se dá zahájit léčba vakcínou na míru. Dceři to docela dost pomohlo. Ale je tak na 3-4 roky pravidelného užívání.
@nozu Jojo, na pojišťovnu to může psát jen oční nebo alergolog, ale „hradí pacient“ by to měl moct předepsat i ten praktik… a co tak koukám, tak bych těch 60,– příspěvku pojišťovny asi oželela.
@nozu Zajima me ta vakcina na miru, muzes mi napsat vic?
Jinak my mame protipylove site do oken, cisticku vzduchu, taky umyvame oblicej po prichodu domu, venku ma bryle a ksiltovku, prevleka obleceni po prichodu domu, idealne to chce i casteji myt vlasy. Bytovy textil jsem driv zaklizela, ale od doby siti, tu uz moc prachu neni.
@Zuzaja Tak ono jestli 120,– nebo 180,– už mi nepřijde jako tragický rozdíl…
@Zuzaja alergolog udělal kožní i krevní testy a podle toho navrhl složení vakcíny, kterou dělali na míru myslím ve francii (jmenovala se Staloral). kapala se jako kapky každý večer pod jazyk. Dcera má pylovou alergii na břízu a všechny trávy (k tomu jako bonus kříženou potravinovou). Projevovala se jí jak rýmou, tak i záněty spojivek a kožním ekzémem. Po té kůře už v podstatě ve vrcholné sezoně jen „trpí“ na rýmu a to jsme schopni zvládnout s xyzalem. Bohužel se jí s věkem zhoršuje potravinová alergie, ale to zatím také zvládáme s jednorázovými léky. Jinak ty vakcíny jsou docela drahé. Dopláceli jsme cca 500 na tříměsíční kůru a když jsem viděla ve výpisu ze zdravotní pojišťovny plnou cenu, tak jsem jen valila oči.
@Zuzaja Syn má diagnostikovanou alergii na trávu, je v pravidelné péči alergologa. Před pár lety nám dr nabídla právě tyto vakcíny na míru - podle síly a typu alergie se namíchá roztok (my měli Staloral) a buď se aplikuje orálně nebo injekčně. Kluk měl kapky asi čtyři roky, 3× týdně pod jazyk, ale pak měl výrobce 2× dlouhodobý výpadek a měla jsem pocit, že mu to stejně moc nepomáhalo, tak jsme se letos rozhodli pro injekční vakcínu. Tam je potom několik možností dávkování. Kluk dostal postupně během 3 zimních měsíců 6 injekcí a uvidíme, co to v létě udělá. Příští zimu budeme pokračovat, vždycky je to tak na 3-5 let. Není garantované, že to 100% zabere a alergie vymizí, na každý organismus to zapůsobí jinak, ale snad by se alespoň měly zmírnit obtíže. Uvidíme, budu doufat v to nejlepší
Každopádně tohle je jediné řešení, které alergii léčí, všechno ostatní jen tlumí příznaky.
@nozu jé hele vidíš a to je zvláštní, kluk měl ten Staloral na trávy jen 3× týdně, ale muselo to být hlavně ráno před jídlem ![]()
@j.a.n.i1
Tak v nouzi jsem to taky brala u pediatra. Ale v nasem pripade jsou bohuzel naklady na lekarnu dost vysoke, navic mame sezonu vic jak pul roku.
Nejspis nas to ceka podzim.
Synek ma brizu, travy, obili, nejake zvirectvo, a to se netestovalo vsechno ![]()
Manzelovi vakcina nezabrala, ale nevim, co presne podstoupil. Pak zkousel i akupunkturu.
Ahoj, my máme zkušenosti s vakcínami jen ty nejlepší.
Jak manžel tak syn užívají. Manžel je alergický na pyl trav, bere Oralair, vždy jen půl roku a v létě měl už druhý rok klid.
Malý je alergický na břízu a letos to bral prvně a zatím dobré, je v pohodě