Alergie na roztoče a záclony. A jak to vypadá bez nich?

459
11.4.22 17:31

Alergie na roztoče a záclony. A jak to vypadá bez nich?

Zdravím,
synovi zjistili alergii na roztoče a já bych jejich výskyt chtěla doma eliminovat co nejvíce.

A zajímají mě záclony. Někde jsem četla, že je to na škodu stejně jako koberce apod., jinde zase říkají, že chytají prach, který se pak aspoň nevíří (no nevím, při každém otevření okna a posunutí záclony to z nich musí přece lítat).

Jaké máte zkušenosti vy, co vám doporučili alergologové?

A co si případně myslíte o oknech bez záclon? V malém domku bych to zvládla, ale panelákové okno přes celou stěnu mi přijde hrozně prázdné. (To, jestli jde dovnitř vidět, bych neřešila, bydlíme ve 4. patře a žaluzie máme.)

Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
187
11.4.22 17:53

Jáj… Tak 28 letý alergik na prach a roztoče ti ted poradí…

Nejlépe plovoučku… žádné koberce prosím tě… Pokud tak často čistit.. ale ty potvory tam prostě jsou a budou… Záleží jen na Vás v jaké míře,,.. ale vždy nějaké

Záclony - to samé jak koberce, ale za mě menší zlo.. Peru každý měsíc a nemám problém a opět. Potvory tam jsou a vždycky budou…

Hooooodně se zaměř na ložní prádlo a to per na 90 C. Nekupuj jen a pouze polštáře ap s nálepkou pro alergiky.. „je to jen nálepka“ Je totiž jedno, zda tam je, že je to pro alergiky či ne. Jde o to, že pravé polštáře ap pro alergiky by měly být odolnější vůči vyšším teplotám při praní.. Roztoči chcípají při praní okolo 80-90C.. Často ale nacházím ložní prádlo, které je pro alergiky a per jej na max 40 C :D :D Prostě fejk… zaměř se na teploty… A vše per na 90 C… Jediné co nevypereš je asi ten koberec.. tak se ho zbav…
A nebo dej klukovi do pokoje běhouny z Ikey a ty vypereš a je to.. :mavam:

Ale záleží, jak velkou alergii má a zda mu nebudou vadit i ty běhouny..
To už musíš uvážit sama…

Já ty záclony, koberce zvládám ;) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1380
11.4.22 18:19

Na koberce doporucuji sprejik - bud od eurony nebo z lekarny - pouzivam i na velkyho plysaka, kteryho dcera dostala k narozeni a nevejde se do pracky.

Jinak zaclony a zavesy perem jednou za 14dni.

Dcera je tezky alergik, tedka dostala v listopadu rocni kuru - kapem kazdy den roztoce pod jazyk, tak se zkuste zeptat na alergologii, doktorka rikala, ze vysledky jsou perfektni :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10140
11.4.22 18:38

My třeba alergie nemáme a zaclony nemáme xxlet.. přesně proto, že s ní hnes a hned litá prach a bordel.. a taky mě nebaví to vesit :mrgreen:.. teď třeba nemáme ani garnize, tak mi to asi ani divný nepřijde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
424
11.4.22 18:50

Synovi zjištěna alergie v loni. Doporučeno vyměnit u něj v pokoji perove periny častěji prát povlečení. O záclonach nikdo nic neříkal. Mocná že nemá tak silnou alergii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
11.4.22 19:13

Máme zjištěnou alergii od prosince u dvouleté. Záclony mám, bez nich to vypadá strašně. Peřiny Peru co týden na 60, bylo mi řečeno že to stačí. U nás jsou problémem koberce, které se budou měnit nejdřív za 2 roky a stříkat je ničím nesmím, malá má velmi citlivou pokožku na všechnu kosmetiku a jelikož se na zemi valí stále, byl by zas průser ekzém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.4.22 19:26

@Fircon alergie nemáme a záclony taky ne :mrgreen: a to bydlíme v domě u cesty :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16289
11.4.22 19:27

Já bych řekla, že malý kobereček, který je pratelný v pračce, má svoje opodstatnění, prach se v něm lépe usadí a nevíří se. Nebo bráchovy děti mají místo běhounu takovou tu koupelnovou pěnovou rohož, jak se prodává jako metráž. Dá se vybrat z hezkých vzorů, tlumí to zimu, a jak tam jsou takové dírky, tak to zadrží dost prachu, který se nevíří. Potom se to vyluxuje z obou stran a dá se to omýt i Savem.
Hlavně prát polštáře (nejen povlečení, ale koupit i za vysokých teplot pratelný polštář a deku).
Můžu se zeptat, když už tu jsou větší odborníci, jestli má někdo dobrou zkušenost s těmi protiroztočovými prostěradly Nanospace? Je to dost drahá sranda, ale kdyby měl někdo výrazně pozitivní zkušenost, budu o tom uvažovat i pro manžela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
11.4.22 21:30
@sluníčk0 píše:
Máme zjištěnou alergii od prosince u dvouleté. Záclony mám, bez nich to vypadá strašně. Peřiny Peru co týden na 60, bylo mi řečeno že to stačí. U nás jsou problémem koberce, které se budou měnit nejdřív za 2 roky a stříkat je ničím nesmím, malá má velmi citlivou pokožku na všechnu kosmetiku a jelikož se na zemi valí stále, byl by zas průser ekzém…

60C je blbost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
11.4.22 22:03

@Fircon na okno bez zaclon si v poho zvyknes a kor když jde o zdraví, tak není co řešit.

Netrpime alergii a zaclony ani závěsy nemáme v celém domě. Máme jako vy vnitřní horizontální žaluzie, které jsou pořád stažené tak, ať je skrz ne pěkně vidět ven. Takže už jen s těmi žaluziemi není to okno zdaleka tak nahé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
24.4.23 06:57

Válka s roztočem

Prát na 60°. Někdo radí 90, ale je to zbytečné. 60° zahubí všechny tyhle parazity. Mám psy a o tohle se dost zajímám a dost dlouho. Na veškeré prádlo i to, co nelze prát na vyšší teploty, používám vždy do praní desinfekci prádla sanytol, ale značek je nepřeberné množství. Pak mám od sanytolu i sprej proti roztočům. Ošetřované místo důkladně vysaju (i po vyprání, plyšáky, deky, polštáře…) Nastříkám důkladně sanytolem proti roztočům a nechám schnout a působit co nejdéle. Ideální udělat ráno a nechat přes den pracovat. Pak večer opět vysaju. Je to náročné. Utírat prach, není to alergie přímo na roztoče, ale na jejich výkaly a ty bohužel tvoří až 70% prachu v domácnosti. Dokonce polštáře a deky.. jejich váha je z 30ti procent tvořena právě těmi výkaly. Proto nestačí jen prát, musí se to i vysát. Moje dcerka má tak silnou alergii, že je byla věčně osypaná a neustálý kašel a zadní rýma. K tomu zvýšené teploty. Hurá, že existují takové usnadnovace. Další věc, kterou si teď pořídím, je ruční vysavač Hoover. Má v sobě zabudovanou UV lampu, která vraždí všechny ty oškliváky. Je to přímo na postele a záclony. Od té doby, co má moje malá ty projevy alergie a já začala bojovat s tím hajzlem roztočem, se i mě začalo mnohem lépe dýchat. Ale jak říkám. Chce to neustálé uklízet, čistit, držet to fakt v klidu. A co se ještě u mě chystá je sušička prádla. Protože sušička z oblečení a z úplně všeho dostane takový bordel, že je to až neuvěřitelné. Ale nejsou peníze, aby člověk mohl mít vše ihned, takže řešíme postupně.
Hodně štěstí. Věřím, že to zvládnete. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6052
30.9.25 17:08

Ahoj, obnovuji diskusi - synovi zjistili krom jiného alergii na roztoče. Takže vyhodíme koberec. Koupíme nové matrace a na ně potah. Polštáře i peřiny máme už v protiroztočovém povlaku.

Co si tady čtu, tak závěsy tedy prát jednou týdně by mohlo stačit. Vyhodíme plyšáky (stejně si s nimi děti nehrají). Ale manžel nechce závěsy. Žaluzie místo nich nejsou dostatečné a propouštějí dost světla, což mu nevyhovuje v místnosti, kde jsou počítače.

Můžete mi doporučit něco místo žaluzií? Nějakou rozletu, která bude fungovat? Jinak budeme muset prát i závěsy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24785
30.9.25 18:14
@Modesta píše: Více

Manžel spíš závěsy chce, ne? Jinak existují zatemňovací rolety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6052
30.9.25 21:50
@lucad77 píše: Více

Jo promiň, manžel závěsy chce :) já bych si dneska měla sedět na rukou, protože mozek už nepremává. Děti nemocné, ale se 3 z nich jsme dneska museli do Prahy… fakt hrůza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný