Alimenty po 18. narozeninách. Jak by to mělo být?

3
28.1.26 15:59

Alimenty po 18. narozeninách

Dobrý den / Ahoj,
doma teď řeším jeden problém a chtěla bych znát váš názor nebo pohled na věc.
Mám rozvedené rodiče cca 10 let. V listopadu jsem měla 18. narozeniny a teď v lednu jsme se s tátou domluvili, že peníze bude posílat mně. Ještě než mi alimenty přišly s mamou jsme se domluvili, že mi pošle s kapesným 2 500kč ( v tý ceně je kapesný, antikoncepce, příspěvek na stůl do pokoje). No mně alimenty přišly a mame jsem nic neříkala. No a dneska že vyřešíme kolik mi teda mama pošle a ona, že jestli nevim proč nepřišly alimenty od táty. Tak jsem řekla, že přišly mně, že od 18. let mají už chodit mně. No a mama začala, že bych ji měla posílat tolik a tolik. A hned jsem ji zastavila, že ne, že jsme to počítali a že to co by měla ona posílat nebo to má být ta její půlka na to výživné tak akorát stačí na bydlení (voda, elektřina, atd..). A mama se začala obhajovat, že ne, že není vdaná a že nemá dvě výplaty v domácnosti jako tata…

Co si o tom myslíte? Jak bych se popřípadě měla zachovat?
Jenom poslední měsíce sleduju jak mama si objednává všechno možný a mně zaplatí sotva jídlo. Kdyby nedělala problémy zajít i na ten nákup jídla nevrtala bych se v tom…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26872
28.1.26 16:02
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8570
28.1.26 16:09

Pokud po tobě chce peníze na nájem, jídlo, elektřinu apod., tak se domluvte o jakou částku by se mělo jednat.
No a kdyby bylo úplně nejhůř, tak se osamostatnit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24891
28.1.26 16:11

@Jsemtu07 no, výživné je pro tebe, ale ty se doma myješ, svítíš, jíš… takže celé výživné jako kapesné bys spotřebovat fakt neměla, zvláště když má máma hluboko do kapsy a sotva vše poplatí… pokud chceš kapesné jen pro sebe - proč nejdeš na brigádu?? a máma ti jistě kapesné dává? nebo aspoň platí ve škole obědy, dopravu, tvé jídlo… ne?? jsi trochu sobecká… víš, kolik bys platila někde za spolubydlení?? klidně víc jak 5000 jen za ubytko v 1 pokoji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21430
28.1.26 16:19
@Jsemtu07 píše: Více

Tady dostaneš slušnou čočku. Nicméně argument o dvou platech táty je mimo - pokud nechodí do dvou prací.
Ale spíš než počítat, že ona má platit „půlku“ bys měla matčin příjem hodit do kalkulačky výživného a potom udělat transparentní rozpočet domácnosti.

Ale to je ideální stav, ne vždycky je to férové. Takže je možné, že se prostě nebude chtít dohodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
337
28.1.26 16:28

@Jsemtu07

Ve stejne situaci jako ty jsem mame posilala 80% penez od taty a zbytek jsem mela jako kapesne. Kapesny od mamy jsem si nebrala a nevypocitavala jsem ji, koli by mi mela teda poslat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32186
28.1.26 16:29

No tak alimenty od táty máš asi jako kapesné, ne? Nebo co s nimi děláš? A u mámy bydlíš, živí tě, proč by ti měla něco posílat?

Příspěvek upraven 28.01.26 v 16:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
337
28.1.26 16:30
@Lucy75 píše: Více

Samostatný pokoj ve sdilenem byte brne/praze vyjde ted cca na 11 tisic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33843

Proč tedy nežiješ s tátou, když je máma tak hrozná? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
541

Máma ze svého neplatí jen jídlo, ale také vodu, topení, elektřinu, možná i nějaké pojistky, nájem. S tím co posílal táta, počítala do rozpočtu pro vás obě. Asi ještě nepracuješ, když dostáváš kapesné a 2.500,– je poměrně dost. Mámě bych navrhla, že si něco z tátových alimentů ponecháš a zbytek dáš na domácnost, tak aby jste byly spokojené obě. Jinak můžeš zkusit brigádu, synovec roznášel 2× v týdnu letáky a na kapesné mu to stačilo + to co máš od rodičů a budeš si žít královsky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1815
28.1.26 17:07

Pokud bydlíte u svojí mámy a neplatíte jí nic na bydlení a jídlo, potom nechápu, jaké výživné po ní chcete? Proč by vám měla posílat kapesné? Místo toho teď máte ty alimenty, které dřív chodily jí a z nich vám nejspíš to kapesné posílala… V 18 letech si můžete v klidu přivydělat na brigádě. Dělá to tak nemalý počet středoškoláků i vysokoškoláků. Prostě každému rodiče nemohou nebo nechtějí dát tolik, kolik by si představoval. Znám slečnu, které je 16 let a chodí na brigádu. A z těch peněz, co vydělá, přispívá svojí mamce na domácnost. Protože její mamka je samoživitelka a má jen o maličko víc, než je minimální mzda… Jestli se s mamkou špatně žije a nejste tam ráda, tak jakmile to půjde, odstěhujte se. Spolubydlení nebo kolej (v případě, že půjdete na vysokou školu) to jistí. Myslím, že z kombinace alimentů a brigády se dá spolubydlení nebo kolej uplatit poměrně pohodlně. A kdybyste nebydlela doma a studovala, tak vám mamka možná něco přispěje, protože už by vám neplatila bydlení dom a jídlo. Takhle to asi fakt bere tak, že když vám to doma platí, tak nic dalšího už nemusí…

Příspěvek upraven 28.01.26 v 17:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
28.1.26 17:10

Asi takhle, zkouset na me v 18 dítě, ze alimenty jsou jeho, tak mu tu druhou pulku klidne pridam, at si z toho raci nekde zaplatit bydleni a komplet se o sebe postarat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
28.1.26 17:13

Nějak nechápu. Chceš si alimenty nechat jako kapesný a máma aby tě živila a platila za tebe zbytek? Víš kolik stojí tvé bydlení a tvé jídlo? Co ty platíš z těch alimentů od táty? Samozřejmě, že v 18 přechází alimenty do rukou dospělého dítěte. Tak nějak se počítá s tím, že dospělý člověk ví co všechno stojí a umí si to spočítat. Ale není to o tom, že od 18let dostáváš alimenty jako kapesné od jednoho rodiče na oblečení a zábavu a druhý tě komplet živí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16384
28.1.26 17:26
@Pajjjina píše: Více

Presne tak. Ani me nenapadlo si neco nechat, vse jsem davala mamce :nevim: Ta mi pak podle potreby dala penize na to, co jsem proste potrebovala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
28.1.26 17:31
@Dahlia0409 píše: Více

Připomíná mi to když jsem po škole začala dávat rodičům peníze a měla jsem vnitřně pocit, že jim dávám hodně. V tý době 1/3 platu a zdálo se mi to moc za bydlení a jídlo. :lol: Pak jsem se po 2 letech odstěhovala a po zaplacení všeho jsem byla ráda, že mi ta 1/3 vůbec zbyla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna