Alternativní rodičovství?

21
1.4.15 12:23

Alternativní rodičovství?

Ahoj, chtěla bych se tady seznámit s někým kdo jede tak trošku alternativně. Čekám druhé dítě a rozhodla jsem se pro alternativní metody. V první řadě mne zajímá používání látkových plen oproti papírovým - Já předpokládám, že látkové jsou výhodnější? Kolik jich je třeba máte typy na nějaké nejlepší? Kolik jich je potřeba - jak to děláte vy? Potom bych si nechtěla pořizovat kočár - i první dítě jsem nosila v šátku - nebo manduce -, ale vzhledem k tomu, že jsem na výchovu byla sama a žila u rodičů, tak mi tam tyto alternativy moc neprocházely. U druhého budu mít spoustu času a vlastní prostor tak to chci vyzkoušet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
858
1.4.15 12:31

@MishaKashe na plenky si pročti nějakou diskuzi, máš hrozně moc možností. Já mám třeba 26 ks SIO vnitřků, 5ks plenkových kalhotek na noc a 4 ks svrchních kalhotek a jsem spokojená. :palec: Ale ty třeba budeš chtít něco jiného, to si musíš rozhodnout sama podle toho, jak rychlé potřebuješ schnutí, jestli chceš skládat plenky a tak. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
1.4.15 12:36

Chceš být alternativní? Kup si asi tak 60 ks čtvercovích plen, udělej si z jádrového mýdla sliz a budeš alternativní..ovšem ten kočár bych zrovna nezavrhovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1482
1.4.15 12:41

Ahoj, jsi dobrá, já se celkem považuju za alternativní osobu (ani televizi nevlastním) ale látkovky jsem nezvládala, ovšem to je spíš asi o mé lenosti :nevim:. Zaplatpánbůh za pampers.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
1.4.15 12:42

Z látkových plen používám ty co vypadaj jako jednorázový, dovnitřklasický čterce a na vrch separačku splachovací… plenky jsem kupovala z ebay za cca 100,– kč/kus, čterce v akcích a končila jedna prodejna, tak tam měli kus za dvacku… šátek jsme měly půjčenej a teď máme mai tei z maggionu, ale miminko to moc nenadchlo, tak bych ani kočárek na tvým místě uplně nezavrhovala, už jen na spaní na balkoně/zahradě pokud to jde… a teda alternativně koupu, ospruchuju, našamponuju vlasy(alverde zatím až dojde máme babydream) a namažu olejem(jeden byl hydrofilní od hádka, pak alverde, babylove a te´d babydream a u něj asi zůstanu) ze začátku jen olivový olej z lékarny(kupoval přítel a lékarnice mu vysvětlila, že krom toho, že je jediný, co tam maj, tak je i nejlepší… :twisted: ) a ten jsem trochu nabrala do injekce a stříkla do vody ve vaně, potom už není třeba mazat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117

Me prekvapuje to spojeni alternativni rodicovstvi=latkove pleny. ja cekala, ze si poctu neco o vychovnych metodach :D
nic ve zlem, jen mi to evokovalo neco jineho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485

Těch systémů plenkování je v současné době mnoho druhů. Klasické čtverce se doporučují pro novorozence s řídkou stolicí. Stejnou službu udělají i vícevrstvé plenky (de facto mnohem tlustější čtvercová plena, která je ještě v prostřední třetině zesílená dalšími vrstvami látky). Vypadají třeba takhle http://www.branakdetem.cz/…n-vicevrstva… Možnosti skládání u nich jsou též různé a záleží na věku, rozměrech a stolici dítěte. Hodně oblíbené jsou kalhotkové plenky (na suché zipy, na patentky nebo snapi sponku) a vypadají třeba tak http://www.anavy.cz/…i--rostouci/. Nebo jsou pelnky s chobotem http://www.katyvbaby.cz/…sova-plena-s
Na všechny tyhle plenky použijete ještě svrchní kalhotky, které můžou být s PUL zátěrem, flísové nebo pletené či háčkované ze 100% merino vlny. Pak ještě existuje systém SIO, kdy nacvaknete přímo do svrchních kalhotek savá jádra a měníte jen počůrané jádro (nedoporučují se pro děti s řídkou stolicí, protože ta proteče i na svrchní kalhotky). http://www.bamboolik.cz/…stovaci-sada… A nesmím zapomenout na kapsové plenky http://www.papilios.eu/…design-.html.
Hodně záleží taky na materiálu a jeho gramáži, tím se určuje savost - nejsavější je bambus (převážně se z něho dělají noční pleny). Jinak počůranou plenu házíte přímo do koše s uzavíratelným víkem. U pokaděné vyhodítě separační vložku (viskózové nebo celulózové nebo flísové) i s nadělením, plenku můžete lehce přeprat od toho nejhustějšího v ruce, ale nemusíte. DOporučuju flek potřít tekutým žlučovým mýdlem a mrsknout též do koše. Za 2-3 dny perete na 60 stupňů. Víc savé pleny schnou déle. Potřeba je asi 30 plen (u čtverců více). Odlátkovala jsem jedno dítě, druhý adept už mi zraje též. Kdybyste potřebovala něco více, tak se klidně ozvěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
1.4.15 12:45
@Malike píše:
Chceš být alternativní? Kup si asi tak 60 ks čtvercovích plen, udělej si z jádrového mýdla sliz a budeš alternativní..ovšem ten kočár bych zrovna nezavrhovala.

my jich 60 máme a ještě než jsem dokoupila ty kapsy, tak jsme je zvládali dost protočit na ublinkávání, přikrytí hlavičky, kazajku v kombinaci s zavinovačkou a utírání po odsávání…ale mám koupenou barvu na textil abych od sebe pak odlišila ty na „jídlo“ a ty „plenkové“, snad to zvládnu než se to promíchá uplně :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4984
1.4.15 12:50

Sorry zas budu za rypnu ale pod pojmem „alternatovni rodicovstvi“ si predstavuju trochu vic, kdyz tyhle veci ted dela kazda druha. Je to ted moderni :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
1.4.15 12:54

@Gosi ono je to pak jedno :-D časem beztak šáhneš po prvním po ruce a bude ti fuk že ty béle jsou na zadeček.. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
1.4.15 12:55

Což mi připomíná že musím pověsit ty plenky na balkon, zrovna tam fičí..tak by mohli být suché cobydup. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
1.4.15 12:58

@Gosi Tak já „alternativně“ sprchuju cca dvakrát týdně, mýdlo a šampon používám asi dvakrát do měsíce, mažu momentálně sebamedem, bo mám vzorky z porodnice. Jinak jsem měla tělové mléko Babylove. Synovi je 5 měsíců a pokožku má citlivou. Denně mu teda myju zadek pod tekoucí vodou.

Jinak šátek mám taky, co jsme ho koupila, tak kočár moc nevytahuju, ale počítám s tím, že přes léto využiju kočár spíš než šátek, protože si nedovedu představit, že půjdeme se starším na písek, nebo na kolo a mladší to vydrží celou dobu v šátku.

Látkovky nepoužívám. Sice mě tíží svědomí vůči přírodě, ale přes zimu nám prádlo v bytě schne dva, tři dny a kolikrát nestíhám prát oblečení, natož ještě pleny do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
1.4.15 13:08

Ja mela latku na starsiho, jen si ucurnul tak rval, prebalovala jsem klidne co 15 minut, uz mi z toho hrabalo. navic se desne prudil. presla jsem na papir a byl klid :nevim: jinak satek je super, ale nositko se mi osvedcilo lip, na druhatko ho mam od zacatku :-)
jinak jo, latkovani je ted v mode ;-)

• Citovat
  • Upravit
4658
1.4.15 13:21

To není alternativa, ale moderna…Za pár let bude in dávat dětem na zadek rákos a taky se to bude považovat za alternativní rodičovství?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
1.4.15 13:29
@Raduš.ka44 píše:
@Gosi Tak já „alternativně“ sprchuju cca dvakrát týdně, mýdlo a šampon používám asi dvakrát do měsíce, mažu momentálně sebamedem, bo mám vzorky z porodnice. Jinak jsem měla tělové mléko Babylove. Synovi je 5 měsíců a pokožku má citlivou. Denně mu teda myju zadek pod tekoucí vodou.

Jinak šátek mám taky, co jsme ho koupila, tak kočár moc nevytahuju, ale počítám s tím, že přes léto využiju kočár spíš než šátek, protože si nedovedu představit, že půjdeme se starším na písek, nebo na kolo a mladší to vydrží celou dobu v šátku.

Látkovky nepoužívám. Sice mě tíží svědomí vůči přírodě, ale přes zimu nám prádlo v bytě schne dva, tři dny a kolikrát nestíhám prát oblečení, natož ještě pleny do toho.

taky jsem měla takovej plán, ale mimino má víc vlasů než půlka chlapů v rodině dohromady a i když občas vynechávám šampon, tak nemýt to denně prostě nelze… jsou vyjimky, ale většinou to zapotí, natahá si tam ručičkama zbytky mlíka a trošku i blitky… no mít plešounka, taky by ta frekvence byla jiná, to je fakt :) u nás je taky každý přebalování pod tekoucí vodou, v praze i na nákupech oceňuji, že tam maj místnost pro přebalení a kojení i s umyvadlem :twisted: takže naše alternativa se krom lékaře vztahuje i na nepoužívání vlhčených ubrousků 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí