Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Holky, myslíte, že je možné, abych chytla angínu při braní ATB? Ty jsem dostala před týdnem na zánět průdušek… Mám je dobrat zítra… Dneska ráno mě začalo škrábat v krku, koukla jsem si na mandle a měla jsem tam bílou tečku/čep(?) co nešel „setřít“
občas se mi udělá na mandli afta co se zamění s angínou, ale po těch letech co mě to trápí, tak to po cca půl dni rozeznám
Teplotu nemám ani zvýšenou (svých klasicky pod 36°C
) ale tečky/čepy už jsou tam 2
takže se bojím jestli na mě nejde angína ![]()
Jsem na respirační nemoci ATB nebrala 8 let (jen po porodu dcery, ale tam byl důvod jiný)… A za poslední 4 měsíce mám teď druhé
tak právě nevím jestli je to možné
a můžu mít angínu bez teplot?
když jsem ji mívala jako děcko, tak vždy s horečkou kolem 39°C…
Tak teoreticky bys ji mít mohla, na angínu většinou platí jiný ATb než na zánět průdušek, ale vzhledem k tomu že nemáš teplotu, tak dle mě to na 95 procent angína nebude.
@slavuska1 píše:
Tak teoreticky bys ji mít mohla, na angínu většinou platí jiný ATb než na zánět průdušek, ale vzhledem k tomu že nemáš teplotu, tak dle mě to na 95 procent angína nebude.
Já jsem na angínu brala zrovna ten Klacid. Jinak souhlasím - při angíně mám vždy horečku, kromě toho je mi celkově hodně zle (bolesti kloubů, hlavy, nevolnost, zimnice).
No, doufám, že to ta angína fakt nebude a jen zbytečně plaším
uvidíme jak se budu cítit dál, ono stejně nemá smysl letět na pohotovost když to není nic akutního… k výraznému zhoršení snad nedojde, to by bylo
![]()
@Mysicka31
Teoreticky byste mohla mít angínu způsobenou bakterií, která je na makrolid clarithromycinum rezistentní. Jedná se ovšem o bakteriostatické ATB, které jen dává čas imunitnímu systému, aby se s patogenem vypořádal. Nepředpokládám tedy pomnožení cizorodých bakterií na úkol normální mikroflóry, která infekci brání (na tyto bakterie navíc imunitní systém primárně neútočí), což by vyústilo v tonsilopharyngitis acuta (angínu). Když už jsme u zánětu průduše (bronchitis acuta), tak dle doporučení se nedoporučuje antibioterapie, neboť 90 % infekcí je virového původu, na tyto tedy ATB neúčinkují. Něco jiného je ovšem exacerbace chronické bronchitidy…
@Doctus Děkuji za odpověď, nevím jestli jsem to pochopila správně… Na zánět průdušek mi tedy dr. ATB dávat neměla? A pokud to co mě trápí, tak je angína, tak ta ATB co mám ji nezaléčí a musela bych k dr. pro nová ATB? Jestli tomu tedy rozumím správně
![]()
@Mysicka31
Na bronchitidu, jež je způsobena převážně viry, by se ATB neměla dávat, většina lékařů se ovšem bojí bakteriální superinfekce, která je s virovou infekcí velice často spojena. Makrolidy se považují za ATB 2. volby u angíny, v případě alergie na peniciliny jako 1. volba. ![]()