Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera má skoro 3roky a barvy neumí. Syn uměl barvy ve 2letech včetně odstínů, každé dítě je šikovné na něco.
@Rebrambora píše:
hele ale jinak mě to nějak netrápí, že jiní umí víc - podle toho, co vím, ze mladých géniů jsou stejně obvykle průměrní studenti.
taky si myslim, ze to docela plati… a ja nastesi nejsem ambiciozni matka, budu rada za to, kdyz dcerka bude mit treba „jen“ ucnak, hlavne kdyz bude v zivote stastna
V pohodě. Já si taky procházela tímto období. Kdy tři leté děti uměli barvy, psát, počítat, chodí do angličtiny, takže to že dcera je pozadu mě hodně trápilo i když jsem věděla, že na to má spoustu času, ale ten tlak byl veliký.
No malýho se při 3leté prohlídce nikdo na barvy neptal, jinak bych dotyčnou mudru měla asi za pošuka, to snad mají děti umět až při zápisu do 1 třídy, takže osobně si s tím hlavu nelámu.
Barvy jmenuje jen podle věcí (jako sluníčko, travička a pod., vždy mu řeknu i název barvy, ale dál si s tím hlavu lámat nemíním).
Pro mě je důležité, že se sám domluví, obleče, obuje, nají a dojde na záchod, což spousta dětí ve věku 3-4 let okolo neumí, to třeba přijde divný mě.
Za pár měsíců tě třeba překvapí a barvy pojmenuje sám od sebe ![]()
Malá umí barvičky, když si chce malovat tak ukáže a řekne barvu, dále umí názorně na věcech ukázat barvičky, potom počítá do 10 a píše jedničku s hvězdičkou, kreslí postavičky, srdíčka, ap.,ale je to tím že 9letá si s ní hraje na školu skoro každý den, jinak by spoustu věcí neuměla, já to netlačím, ![]()
No ve třech a půl to už snad umí všichni ne? Mates od tří umí napočítat do jedenácti a to rozhodně není nijak extra nadaný.
@pccolor
Nemyslím, že je to normální. Náš malý sice umí počítat do dvaceti od dvou let, ale jeho nevlastní brácha se to naučil až před nástupem do školy. Záleží asi na mamince co dítě učí. Někdo to tak brzy nepovažuje za důležité.
No za mě každé dítě má jiné tempo. Tak jak se učili chodit. Někdo to zvládl do roka a někdo do dvou. A opravdu takové řeči, že to snad umí všechny a že to záleží na mamince mě opravdu vytáčí. Dcera když měla 3,5 roku tak barvy taky neuměla i když všichni se do učení zapojovali tak ona nechtěla. Naučila se to okolo 4 roku sama ve školce. Počítat se do deseti taky naučila až po 4roce. Ale zase umí r, jezdit na kole bez koleček prostě je to individuální a opravdu si někdy nevidíte do pusy když toto dokážete napsat. Teď má 4roky a má sama zájem o učení do té doby to bylo marné, učení básní, malování, počítání, barvy šlo vedle ní byl to pro ní jen stres.
Ahoj, náš maly mel 3 v září a už je umí, ale paní doktorka říkala, že má čas do 5-ti. Tak se s tím moc netrap. Každé dítko to má prostě jinak.
Starsi dcera se naucila az kolem 4 let. A to se je ucit chtela, furt jsme prohlizeli knizky, barvy, tvary, ale proste ne a ne ji to do hlavy vlezt. Samotna z toho byla smutna. Dle meho ani moc nechapala co po ni chcem, prislo me, ze ty barvy snad ani nevidela.Uz jsem zacala mit taky podezdreni na ocni vadu
. No a pak sla do skolky, chvilku se na to zapomelo a behem tejdne najednou vsechny barvy i s odstinama. Bud ji to secvaklo, nebo nekdo ve skolce ukazal nejaky figl ![]()
Mladsi od dvou let pozna stribrnou, ruzovou a hnedou. A to ji to nikdo neucil. Takze to nelam pres koleno.
Jo a taky jsem si myslela ze jsme jediny kdo to neumi, ale jak tu nekdo pise, neco jinyho tvrdi maminy a neco jinyho jsem videla na detech.
Syn má 3,5 za pár a barvy umí teprve chvilku, číslovky umí do pěti a celkově mluví jakž takž srozumitenlně ani ne půl roku. Oproti tomu naše slečinka se veze s ním, takže to co on umí ona ve dvou letech. Prostě co dítě to originál. Rozhodně bych netalčila na pilu.
Nám se velice osvědčilo hrát kuželky. Každá má jinou barvu kterou při sražení říká a zároveň počítá kolik jich srazil.
Tím se naučil i ty složitější barvy.
Ahoj holky, oživuji téma, dcerce je tedy pouze 2roky a 7měsíců a barvy nám zatím moc nejdou, výborně pozná bílou a žlutou, to je super, jedeme tramvají a už volá:„Žlutá tramvaj“,občas pozná šedivou a hnědou, ale červenou, modrou a zelenou pleteme, jako někdy to řekně správně, ukazuju jí obrázky v knížečce, ale spíš to plete, jen ta žlutá a bílá, to se nikdy nesplete, ale zas je šikovná v jiných věcech, umí počítat do 10,pozná jednotlivé číslice do 9,umí doplňovat jednotlivá slova u básniček, pár básniček s mojí pomocí zvládne, pozná písmeno A a D a někdy i F
koukáme na knížky, tak jí občas říkám i písmenka, ale nehrotím to, skládat puzzle umí z 9ti, někdy i z 12ti dílků, ale zas máme pleny na odpo a noční spaní, to se nám zatím nedaří odbourat, ale každé dítko je jiné, nejlepší je nesrovnávat
Já jsem ráda, že je hlavně zdravá a jestli něco neumí, co jiný děti, no tak co, vždyť se to naučí později, hodně na ní mluvím, učíme se, ale nechci jí to zprotivit, když jí to nebaví, tak si radši hrajeme, ve školce se to všechno doučí ![]()