Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
chtěla bych si tu ověřit mojí teorii..
Kamarádka se mi svěřila, že je v 7tt ale má strašný strach, protože před otěhotněním měla chlamidie a brala antb. Doxyhexal. Brala je v tom cyklu co otěhotněla, ale těhotná ještě nebyla.
Spočítaly jsme to zhruba na:
20 DC začala antibiotika brát a brala je až do 5 DC (v průběhu užívání proběhla menstruace) následně pak měla ovulaci okolo 15 DC a otěhotněla.
Tedy mezi dnem kdy dobrala antibiotika a proběhlo oplodnění bylo cca 10 dnů.
Za mě v takovém případě dítě ohrožené není, ale nabídla jsem ji, že se tu poptám.
Sama jsem ještě úspěšné těhotenství neměla, tak chápu že má obavy.
Děkuji za odpověď ![]()
První tři týdny těhotenství jsou takzvaně všechno nebo nic. To znamená, že kdyby ty ATB počínající těhotenství nějak poškodila, tak by kamarádka potratila - v tomto případě by prostě přišla opožděná menstruace. A teď koukám, že vlastně ani těhotná nebyla, takže může být úplně v klidu co se těch ATB týče.
Nevím no, zeptala bych se doktora, ale to co píše @anavi13 dává smysl.
Já je dobrala den před ovulací, ze které jsem otěhotněla. Následně jsem brala už v začátcích těhotenství další ATB, byla na operaci v narkóze, RTG plic…
Probírala jsem to s doktorkou a ujišťovala mě, že pokud by byl se zárodkem problém, tak se ani pořádně „nechytne“. A pokud ano, tak je to ok, protože ještě nenastalo období zásadní pro organogenezi.
Mám zdravého tříměsíčního chlapečka.
@anavi13 píše:
První tři týdny těhotenství jsou takzvaně všechno nebo nic. To znamená, že kdyby ty ATB počínající těhotenství nějak poškodila, tak by kamarádka potratila - v tomto případě by prostě přišla opožděná menstruace. A teď koukám, že vlastně ani těhotná nebyla, takže může být úplně v klidu co se těch ATB týče.
Ano, právě že nebyla ani těhotná. Vystrašila ji kolegyně která ji řekla, ze muže mít postižené dite ![]()