Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, potrebuju radu, mate nekdo zkusenosti, ze by vam antikoncepce (u me minerva) zvysila jaterni testy ALT a AST?
Příspěvek upraven 18.10.17 v 15:45
Ano me antikoncepce zvysila jaterni testy..znamenalo to, ze moje jatra neco drazdi. Byla to antikoncepce a byla jsem kvuli tomu 14dni v nemocnici…za me antiko.uz nikdy.
Ja doporucuji antikoncepci nebrat. Je to pekne svinstvo. Neberu ji uz v podstate 10 let a je mi dobre. Minimalne rok trvalo, nez se telo od tech sracek s prominutim vycistilo. Na akne to sice pomahalo, ale to bylo tak jedine. Chut na sex sem s ni stejne nemela a byla jsem naladova az hruza. Pupinky vyres stravou. Odbourej mlecne a sladke nebo alespon co nejvice minimalizuj. Hodne tekutin, idealne voda, minimum nebo zadny alkohol. A plet budes mit nadhernou ![]()
@Renca8 píše:
Ano me antikoncepce zvysila jaterni testy..znamenalo to, ze moje jatra neco drazdi. Byla to antikoncepce a byla jsem kvuli tomu 14dni v nemocnici…za me antiko.uz nikdy.
A jake jsi mela hodnoty? Pamatujes si to? ![]()
Příspěvek upraven 18.10.17 v 15:46
Pokud ti HA nesedi a drazdi ti jatra, nepokousela bych ani jeji zmenu a rovnou se na to vykaslala. Nestoji to za zniceny zdravi. Nekomu to neudela nic a nekoho to muze zabit. Ja beru nizkohormonalku, zadny problemy nemam, beru ji dlouhodobe - kolem 10let, testy v poradku, nepocituju negativni vlivy. Chut na sex mam, vykyvy nalad/vahy nemam, plet mam hezkou, ale to jsem mela i predtim. Stery OK, vysetreni od dr v pohode, konzultace taky. Avsak sama si zodpovidam za to, ze v dlouhodobejsim horizontu vsechno OK bejt nemusi - uvedomuju si, ze muze bejt problem v budoucnu otehotnet, uvedomuju si veskery rizika. To uz jde na moje triko a cas ukaze. Nicmene - pokud bych zaznamenala nejakej naznak problemu, a tim myslim napr. zvyseny jaterni testy (coz ale muze mit na druhou stranu xy pricin), spatny stery apod., okamzite bych s uzivanim HA prestala. To je prvni a dulezita znamka toho, ze na to telo spatne reaguje.
Ja vim a taky se toho bojim, ale bohuzel muj ksichtik potrebuju mit krasny k praci ( je to jako by nekdo delal ve fitku a byl by obezni) a s timhle se to opravdu neda, diety a vsechno uz jsem zkousela.. ![]()
@Ingeblond píše:
Ja vim a taky se toho bojim, ale bohuzel muj ksichtik potrebuju mit krasny k praci ( je to jako by nekdo delal ve fitku a byl by obezni) a s timhle se to opravdu neda, diety a vsechno uz jsem zkousela..
A vsechny ruzny dalsi vysetreni mas? Nenech se odbyt. Nemusi to byt jen prace pro dermatolozku, zajdi k praktikovi, at te odesle na dalsi potrebna vysetreni. HA neresi pricinu, resi jen dusledek, jakmile ji vysadis, budes zase tam, kde jsi bez ni. Musi na to fungovat jinej figl, ktery resi pricinu, pripadne uprava stravy, vysledovat, co ti vadi. Ja se vcera nacpala cokoladou a buchtou u mamy a dneska mam ksicht jak pubos ![]()
V poslední době zjišťuji, že lidi kvůli tomu chodí na alergologii - možný vliv intolerance potravin. Ale zkušenost nemám.
@Ingeblond píše:
A jake jsi mela hodnoty? Pamatujes si to? Ja vim, ze normalne by se clovek do antikoncepce znova nepoustel, ale dermatolozka mi chce predepsat dokonce roacuttane, coz mi prijde jako jeste mnohem vetsi zloPříspěvek upraven 16.10.17 v 22:35
Hodnoty si nepamatuju, je to dva roky zpatky…vubec na to nerada vzpominam..nevedeli co semnou maji delat, co mi vlastne je. Byla to moje prvni zkusenost s nemocnici, zrovna na interne kde umirali stari lide-hlavne v noci…nic prijemnyho. Pamatuju si jen, ze hodnoty byli hodne vysoke, ptz me prevezli z jedne nemocnice do druhe kde se na to specializovali, konkretne olomouc
Nicit si zdravy kvuli pekne pleti je pro me nepochopitelny. Plet se ti uzdravi sama, az se telo vycisti od ha uplne..a to chce cas, neni to jenom o pleti..ha ovlivnuje i mysl, chut na sex, nalady, cloveka tlumi… celkove je to svinstvo…pokud jsou schopni te v praci vyhodit jen kvuli pleti, premyslela bych spis o te tvoji praci ![]()
Jo jinak ja sem mela taky nizkohormonalni ha, konkretne Lunafem
brala sem ji asi 7let…
@Renca8 píše:
ha ovlivnuje i mysl, chut na sex, nalady, cloveka tlumi… celkove je to svinstvo…
Ale tohle už je fakt fanatismus ![]()
HA prostě působí na každého individuálně, a na každou babu, které zhorší jaterní testy (ano, jsou takové, jejichž játra to prostě nedávají…) je jiná baba, která HA naprosto nic nedělá nebo jí naopak pomáhá. A nemyslím s podělanými pupínky na čele, u mě to byla anémie. Ono i vlastní tělo může být někdy pěkné svinstvo, dámy…
Opět vznáším obvyklý dotaz, jestli ty řeči o s. ačkách vedete i před nastávajícími maminami, které dlabou utrogestan a v něm tolik hormonů, že to ženská s antikoncepcí neprožere ani za několik životů.
Za sebe si myslím, že opatrnost je na místě. Pokud to někomu zhoršuje jaterní testy, je na místě to řešit. Ale není na místě tomu paušálně přisuzovat všechno od moru po vyhynutí lidstva. ![]()
@Ingeblond píše:
Ja vim a taky se toho bojim, ale bohuzel muj ksichtik potrebuju mit krasny k praci ( je to jako by nekdo delal ve fitku a byl by obezni) a s timhle se to opravdu neda, diety a vsechno uz jsem zkousela..
Muzu se zeptat co delas za praci?
Tipuju dobre, ze kosmeticka? ![]()