Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@reincarnate píše:
První den po letních prázdninách, v páté třídě jedné berlínské základní školy učitel kontroluje přítomnost žáků:
„Mustafa El Ekh Zeri.“
„Zde.“
„Achmed El Cabul.“
„Zde.“
Kadir Sel Ohlmi."
„Zde.“
„Mohammed End Ahrha.“
„Zde.“
„Mi Cha Elma Yer.“
Ticho …
„Mi Cha Elma Yer.“
Nikdo se nehlásí …
„Ješte jednou – Mi Cha Elma Yer!“
V zadní lavici vstane chlapeček:
„To bych mohl bejt asi já, ale čte se to Michael Mayer.“
Ten je dobrej.
Ale je to oříšek pro vypravěče. ![]()
@Takyjedna píše:
@arada Vím. Ale rýmuje se to.
Teď už to víš, když jsi to psala, evidentně jsi to nevěděla, jinak bys to neuvedla jako příklad.
@arada
Psala jsem, že je hezký, když se jméno rýmuje jako celek. On si to taky zvolil, aby to vypadalo esteticky. I to tvrdý y v mládí. Sis jako myslela, že si myslim, že je to křestní, jo? No tak ty seš zlatíčko. A Magor je taky křestní? ![]()
@Leni_2019 píše:
Ja jsem tu kvuli vyberu jmena a nechci se prokousavat diskusemi o nabozenstvi.
Tak to přeskakuj. Taky hledáš arabské jméno? ![]()
@Yasmina21 píše:
"Nikdy jsem nevěřila v Křesťanství a ani nebyla pokřtěná. Věřila jsem v Jediného Boha tak, jak učí Islám. Pokud chcete, klidně napište SZ.
A křesťanství nebo třeba judaismus neučí v jediného Boha? A jelikož je islám z nich nejmladší, tak na to přišly dříve než on.
A proč jsi nikdy nevěřila v křesťanství, které má u nás mnohem větší a delší tradici, když to taky vyznává jediného Boha? ![]()
@MrsNorris píše:
@jege
Paní ve starší diskuzi argumentovala, že muslimem/muslimkou se narodí každý člověk, proto asi ta debata o konverzi nikam nevede
Tak když člověk vyznává jediného Boha, tak je vcelku jedno, jakou konkrétní víru vyznává. Mimochodem, když jsem byl v Jeruzalémě, tak je to až komické, jak všichni vyznávají prakticky to samé, a přitom jeden druhého nenávidí! ![]()
@Yasmina21 píše:
@jege Poslední, co zde píšu. Nehodlám zde plevelit. Nikdy jsem nevěřila v Křesťanství a ani nebyla pokřtěná. Věřila jsem v Jediného Boha tak, jak učí Islám. Pokud chcete, klidně napište SZ.
Pěkný večer
Jenže Abrahamovský Bůh a muslimský Alláh je jeden a ten samý Bůh. Al přece znamená bůh arabsky.
Mimochodem, ještě k těm jménům. Co třeba tyto, co jsem našla behind the name: Hania, Odeta, Hariet, Alia, Aja, Dana, Dina, Duha, Jana, Lina, Nadja, Ragna, Sabina, Jara.
@Mykhaila17
Z těch jmen, tebou uváděných, Lajla, význam nic moc, ale líbí se mi nejvíc.
@Mykhaila17 leyla se mi nelíbí, tu má každý druhý. Líbí se mi Amani, Amal, Mariam, Kareema. Z tvého výběru nejvíc tvar Amaya.
@tlustyhrosik píše:
@Mykhaila17 leyla se mi nelíbí, tu má každý druhý. Líbí se mi Amani, Amal, Mariam, Kareema. Z tvého výběru nejvíc tvar Amaya.
Zrovna ta Mariam (Miriam)mi přijde taková mezinárodně použitelná a nic proti ničemu. Arabské jméno to sice původem není, ale mezi Araby je oblíbené a docela hojně využívané a oblíbené.
@tini píše:
Samara
To je město v Rusku 🙄
Pokud dotaz začíná slovy " bydlíme v Německu, a tak (logicky) chceme dát arabské jméno", jde o trolla snaziciho se vyvolat hádku o náboženství v v Evropě.
Jinak k přijmeni Taha mi nesedí žádné z uvedených jmen. Dala bych něco delšího. Ale posuzuju to z hlediska českých uší. Doporučuju zeptat se na německém či arabském fóru.
@Santa Juana píše:
To je město v Rusku 🙄Pokud dotaz začíná slovy " bydlíme v Německu, a tak (logicky) chceme dát arabské jméno", jde o trolla snaziciho se vyvolat hádku o náboženství v v Evropě.
Jinak k přijmeni Taha mi nesedí žádné z uvedených jmen. Dala bych něco delšího. Ale posuzuju to z hlediska českých uší. Doporučuju zeptat se na německém či arabském fóru.
V tom případě se minimálně polovina české populace řadí mezi trolly. Asi vám to nedochází, ale velká část běžně užívaných jmen v ČR není českých, ale naopak blízkovýchodních. Jmen skutečně českého původu se dává velmi málo a to je podle vašeho přemýšlení přece velmi nelogické, tak proč se nad tím také nerozčilujete. Btw otec dítěte je z Blízkého východu, na tom dát potomkovi arabské jméno není nic špatného.