Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Radka 101 : ahoj přiznám se, že nevím, zda to jde či nejde domluvit, ale zdá se mi, že jsem někde četla, že místo revize je možná i hysteroskopie.. ale asi záleží na konkrétních okolnostech.. zkus se na to zeptat.. při hysteroskopii by kamerou viděli, co dělají, takže by to jistě bylo šetrnější… jinak držím pěsti at žádný zákrok není potřeba..
@radka101 no panejooo az me zamrazilo.. bohuzel nevim jestli nebudu kecat, protoze to nemam overene… ale myslim, ze snad ve vetsich mestech by byt uz mela, ale cenove myslim, ze vyjde stejne jako interupce… nemam vlastni zkusenost ani s praskem ani s interupci, ale za to se spackanou revizi… takze za me : urcite bych se optala… preju moc moc sil…
@radka101 Ahoj, pokud to vypadá na afetální vejce, tak jsi tak max. v 8 tt, ne? To bych asi smlouvala a čekala na samovolný potrat - nevím, jak dlouho jsi nosila mrtvá mimi během tvých dvou ZT (jakože oni zjistí, jak je veliké a jak by mělo být veliké a dle toho se tedy ví, jak dlouho už nežije, víš, jak to myslím), jak jsi se u toho cítila a jak jsi s těhotenstvími byla daleko. Já byla v 12./13. tt a mimi bylo mrtvé alespoň 3 týdny a zpětně mě mrzí, že jsem šla na revizi, když už se mi vlastně začal rozjíždět potrat. K Dr. jsem šla totiž tehdy, když jsem začala špinit a bolelo mě břicho - ale to bylo jen ten jeden den, začalo to dopoledne. Ještě den předtím jsem šla na odběry krve kvůli screeningu a cítila se úplně v pořádku… Odpoledne pak už mi šly i kousky sliznice a prostě se to rozjíždělo samo. U mě se to tedy nezjistilo namátkou na kontrole ultrazvuku, že mimi nežije a věřím, že by se s tím tělo asi vypořádalo samo. Ale samozřejmě je to samé „kdyby“ a „myslím“ a „v mém případě“ atp.
Mimoňka
edit: musím ještě dopsat, že ona to tedy zase možná taková výhra s tou vyčkávací strategií (na samovolný potrat) není, myslím, že moje tělo bylo už dost na hraně - vypadala mi většina vlasů (a to je vlastně jen to, co bylo vidět, co se dělo v těle)… ale jak píše ashermanka za mnou, třeba by šlo se domluvit na odběrech krve kvůli komplikacím, přeci jen mrtvý plod ženu asi pomalu otravuje - ale to pochybuji, že půjde domluvit…
A ještě jsem slyšela, nebo prostě myslím, že se může stát, že v počátcích (což možná ještě jsi) se „to“ může prostě vstřebat, ale to nevím, do jakého týdne je to možné a je-li to vůbec pravda.
Hodně sil…
Příspěvek upraven 22.07.14 v 20:09
@radka101 Radko, to je mi líto, měla jsem afetální vejce také a čekala na samovolný potrat tři týdny..dýl už jsem to psychicky nezvládla a doteď mě to mrzí, právě při revizi mě tak debilně poškodili. Každopádně co se týče potratové pilulky, tak myslím, že ji u nás ještě nenabízí. Ptala jsem se na to tehdy v lednu a bylo mi řečeno, že je to u nás stále nedostupné. Nevím, možná se za ten půlrok něco změnilo, rozhodně se informuj, a když tak si vyžádej šetrnou revizi.
Radka101
Je mi to moc líto, čím musíš procházet a pevně doufám, že se to ještě může změnit a afetální to nebude. Kdyby ano, tak za poslední půlrok se právě změnilo hodně a potratová pilulka už je k mání, myslím snad od června. Měla by stát cca 3500, ale počítám, že by snad mělo být rozlišitelné, kdy ji někdo potřebuje a tedy by ji měla hradit pojišťovna (podobně jako revize při ZT) a kdy ji někdo chce jen proto, že se mu dítě zrovna nehodí do krámu a pak si ji platí sám (podobně jako revize-interrupce). Ale nejsem si jistá. Každopádně jak radí Mimoňka, je to sice u doktorů méně oblíbené, ale druhou možností k revizi je také konzervativní vyčkávací postup, tj. pokud to psychicky dáš, tak čekat na samovolný potrat. Není to lehké a nemusí být třeba úplný a nakonec se třeba revizi stejně nevyhneš, ale aspoň budeš vědět, že jiná možnost nebyla. ZT se bohužel hysteroskopicky odstranit nedá - ptala jsem se přímo MM, kdyby to u mě nedopadlo a radil mi vyčkávat co to půjde. Můžeš si pro jistotu vyžádat ATB nebo chodit na pravidelné odběry (CRP) jestli se ti nerozjíždí zánět, ale dokud budeš bez komplikací, tak pokud ti potratovou piluli nedají, volila bych toto. Moc ti držím palce, aby všechno dobře dopadlo!
Holky strašně moc děkuju za rady, doufám, že je nebudu muset využít. Byla jsem na UTZ, šla jsem tam s přesvědčením, že si jdu už stejně jen pro špatné zprávy, jelikož v 6+5 nebylo vidět nic jen dutinku. No a včera jsem byla 7+2 a najednou se zárodek objevil a tlouklo mu i srdíčko, jsem se tam málem rozbulela. No ale moc dobře vím, že ještě nemám vyhráno, ještě se plně radovat nemůžu, ale naděje tu je.
Radka101: moc gratuluji
já jsem dneska 5+3
tak taky doufám, že bude vše v pořádku.. minule byl jen váček
jdu až 4.8. tak nemůžu vydržet.. ![]()
@radka101 @lusienda Holky, hlavně ať to dobře dopadne
- myslete pozitivně - jako v těchto dnech já (jasně, zase mě to přejde a budu depkovat) - já si říkám, že už na úspěšně ukončené těhotenství a zdravé mimi v náruči mám prostě nárok ![]()
Mimoňka
Ahojki holky tak podávám zprávu, že jsem dneska byla na kontrole a bije už i srdíčko
tak jsem moooooccc štastná. Bohužel pořád špiním tak nevím jak to dopadne, ale doufám, že na jedničku a v březnu k nám přiletí čáp nebo vrána. Dostala jsem od doktora magnésko a duphaston. tak se uvidi. Mám dotaz na ty, kterým se i přes srůsty podařilo mimi donosit - taky jste od počátku špinily?? Vím, že je to individuální, ale nedá mi to se nezeptat. Doktoři jsou strašní skeptici
mějte hezký večer. L
Lusienda
Tak to je paráda! Se spinenim si nelam hlavu, máme to za sebou každá a všem to dobře dopadlo, tak si jen rikej, ze to k tomu patří… Držím palce!
@lusienda ja sem nespinila, ale spini hodne tehuli, nic neobvykleho ![]()
Ahoj holky, dlouho jsme se „neviděly“, doufám, že se máte všechny fajn a užíváte si prázdniny
dnes ráno jsem na testu našla //, jsem úplně v šoku, šťastná, zmatená, prostě všechno dohromady, ale to asi znáte ![]()
jsou to necelé tři měsíce od poslední kontrolní HSK, dala jsem se na Mojžíšovku a užívala čínskou medicínu.
Modlím se, ať je to tentokrát v pořádku a doklepu to do zdárného konce.
Jen jsem chtěla povzbudit všechny s AS, že není všem dnům konec a my to vybojujeme všechny ![]()
Ahoj holky,
pár týdnů jsem si zakázala číst jakékoliv diskuse, ale opět jsem tu a s lehce pokročilým dotazem
. Můžete mi poradit, nebo předat vlastní zkušenost, jestli je špinění po ASH. „běžná věc“?
Resp. jsem desátý den po IVF, sliznice byla na začátku hodně nízká a do toho se objevili i další komplikace, takže nám všichni IVF doporučovali, včetně Máry… Dnes beru Utrogestan 3×2 a Estrofem 3×1, ale už dva dny špiním. Předchozí těhu nedopadlo vůbec dobře, tak jsem z toho na nervy..sjíždím různé rady, ležím, tabletky zavádím, ale nějak to nepomáhá…
Díky za Vaši zkušenost…