Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
887
11.11.14 18:52

@ashermanka Moc děkujeme :) Obě jsme dopadly dobře, už znovu na HSK nemusíme, tak samé dobré zprávy. Srůsty obě jen malé, vše rozrušeno, teď ještě pár měsíců hormony a hurá na snažení.
@Linaka Ráda jsem tě poznala :) aspoň to vše uteklo rychleji, když jsme povídaly. Teď už nás doufám čekají jen pozitiva, jen těch pár měsíců ještě vydržet. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
11.11.14 19:45

@ivvit dneska jsem na vás myslela jak jste dopadly, to jsou super zprávy!!! já měla HSK dvě, měsíc po sobě, ta druhá jen povrdila, že srůsty jsou všechny rozrušeny..u vás to teda bylo jen trošičku, to je bezva!
ad hormony, já je teda nebrala, vsadila jsem na čínskou medicínu a otěhotněla za dva měsíce, teď končím 17týden a doufám, že už všechno bude jen v pořádku.
Tím nechci říct, abyste je nebraly, byla jsem připravena je nasadit, pokud by sliznice nedorůstala a byly by problémy, naštěstí to dopadlo jinak, jen chci říct, že po HSK a následné léčbě určitě nebude s otěhotněním problém..Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
887
11.11.14 22:37

@zabzule Děkuji, snad už to bude vše bez problémů :) Já taky měla dnes druhou HSK, po cca měsíci, při té první srůsty masivní, tak dnes fakt pozitivní výsledek. Hormony beru teď druhý měsíc, se snažením stejně já musím čekat ještě 4 měsíce, takže hormony ty necelé tři měsíce už doberu, i když nadšená z nich taky nejsem. Linaka určitě bude moci začít se snažit dříve ;-) Věřím, že to obě zvládnem a těhu se nám podaří a Tobě moc držím palečky ať zbytek těhotenství si užiješ bez problémů a pak se raduješ z krásného zdravého miminka :kytka: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
12.11.14 13:43

@ivvit Taky jsem te ráda poznala. Byla jsem ráda, že tam nejsem úplne sama. A všechno dopadlo snad dobře. A ted už jen samé pozitivní věci. Preckame ty hormony a hurá na snažení.
Jinak všem moc děkuji za podporu, jste úžasné!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
12.11.14 14:13

Linaka a Ivvit

Holky, tak to jsem moc ráda! Snad teda toho cestování nelitujete :) A teď přesně jak píše Linaka - jen přečkat ty hormony a hurá na to. Moc vám držím palce, aby to trvalo jen takovou chvilku jak nakonec ty HSK. To by jsi ani snad v té Olomouci nakonec nebyla rychlejší, ne?

Nestresujte se vracením srůstů - nevrátí se! Raději nečekejte, že budete ty šťastné, kterým se to povede hned, i když bych vám to moc přála. Spíš si říkejte, že teď nějakou dobu nebudete čekat nic a necháte to jen tak běžet, vím, je to těžký a od MS k MS najednou proklatě dlouho, ale to zklamání je pak trošku menší. Já když se pořád měla k čemu upínat - transfery, dovolené a samé takové zaručené okolnosti (…), tak nic, pak jsem začala chodit na Mojžíšku a i když jsem to úplně nevypustila z hlavy, tak jsem si řekla, že teď teda budu 3 měsíce jen cvičit a spíš nic nečekat, protože ta doba na „vycvičení“ je cca 6 měsíců a fik - za měsíc jsem byla těhotná :D Moc držím palce, ať tady brzo rozšíříte řady těhulek.

Zabzule

Jé, na tebe já zapomněla :oops: Omlouvám se! Tak super, že jsi se ozvala a že je vše jak má! Už jsi skoro v půlce, tak ať i ta druhá proběhne v pohodě, tyhlety miminka jsou vážně za odměnu, ve všech ohledech :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
734
12.11.14 21:53

:hug: :hug: jak uzasne se ctou takove zpravy :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3175
5.12.14 10:26

Ahoj holky, jdu vás poprosit o radu…

Bohužel jsem se včera dozvěděla, že mám v děloze srůsty. Je to zřejmě následkem revize po zamlklém těhotenství… Tenkrát jsem čekala 2 týdny, zda neodejde těhotenství samo, ale pak jsem už neměla na to psychicky a šla na revizi…
Včera jsem byla na hysterosonografii v Gennetu s tou kontrastní látkou a dr.mi nejdříve řekl, že vše ok, ale pak se objevily v pravé části dělohy srůsty… ale jsou nějaké minimální, vejcovody jsou prý průchodné a mám se rozhodnout, zda chci jít na rozrušení… podle doktorky by to ale těhotenství bránit nemělo, tak opravdu nevím… Jinak menstruace mám po revizi hodně silné, silnější než před ní…třeba 4 dny krvácení silného, tak i podle toho snad doufám, že ty srůsty nebudou tak vážné, ale teď opravdu nevím, dr. nebyl sdílný, v podstatě udělal jenom diagnostiku a žádné doporučení, toho se dočkám až při konzultaci…
Vy jste si tu bohužel prošly mnohem horším, tak chci poprosit o radu či váš názor, co tedy teď dál?
Děkuji moc a všem přeji hodně síly a hlavně zdraví :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
8.12.14 20:33

@hipisek84 Já bych radila rozhodně podstoupit HSK, která jediná ti na 100% potvrdí, jestli tam srůsty vůbec jsou a pokud budou, tak se dají hned odstranit. Je to maličký zákrok a když ho dotyčný dr. umí (což bych se v CARu trošku bála - alespoň já jsem tenkrát narazila), šance na miminko je veliká. Ne nadarmo se Ashermanův syndrom (nitroděložní srůsty) jinak označuje jako sekundární sterilita, takže ano, těhotenství ty srůsty bránit nemusí, ale jen v případě, že se ti s nimi podaří otěhotnět, což rozhodně není běžné, je to spíš výjimečné. Jsou tady holky, které měly srůsty jen malinko a přesto neotěhotněly třeba roky a až když se rozrušily, tak se zadařilo. Trošku mě mate ta silná MS, to by se srůsty být nemělo, i když Linaka tady taky psala, že jí to sílu MS neovlivnilo a pak srůsty byly… Ona ta HyCoSy není na diagnostiku 100%-ní, tak zatím nezoufej, třeba to bylo něco jiného, ony se občas v těch dělohách dějí věci… :lol:

Možná bych ti na začátek poradila kontaktovat Mudr. Máru, pokud chceš zatím řešit „neosobně“ a sbírat názory, buď jeho poradnu na porodnice.cz nebo přímo jeho na myom@seznam.cz a uvidíš, co poradí, no. Víc poradit nedokážu. Každopádně přeju, ať je to brzy za tebou a miminka se brzo dočkáte. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3175
11.12.14 09:18

@ashermanka Děkuji moc za radu :hug: Podstoupit hysteroskopii určitě plánuji, doporučila bys mi na to někoho? Třeba ten MM je na to asi dobrý viď? Zkusím se k němu objednat, ráda bych to ale ambulantně, to lze?

Dnes mám právě pozitivní ovu test, tak nevím, zda se snažit… bojím se, aby z toho případně nebylo mimoděložní, ikdyž ted vejcovody jsou průchodné, ale nikdo neví… tak vlastně ani nevím, zda se snažit…

Každopádně tobě a vám všem, co se potýkáte s AS přeji hodně štěstí a hlavně zdraví a miminek :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
11.12.14 20:01

@hipisek84

Já právě doporučuju jedině dr. Máru (tedy MM), jela jsem za ním přes půl republiky a rozhodně nelituju. Těchto zákroků dělá, troufnu si říct že desítky ročně, což není vůbec běžné a tím pádem těžko najdeš někoho kvalifikovanějšího, čímž neříkám, že bys neměla u někoho jiného štěstí, zvlášť pokud bys byla jednodušší případ. Určitě je dobrý i jeho šéf doc. Kužel a pár holek tady mělo dobrou zkušenost (rozuměj následné miminko) i v Havířově u dr. Kováře. Nevýhoda je, že pokud nejsi z Prahy a okolí, je to horší na dojíždění a že pokud už nemáš po předchozí HSK diagnózu, že to srůsty jsou, tak si tě pozve na vyšetření a konzultaci k sobě do soukromé ambulance, kde zaplatíš cca 2.500. Ale pak se o tebe stará jako o vlastní :lol: Na maily odpovídá téměř okamžitě a ochotně, u mě nikdy nic nepodcenil a vždycky se staral dost nadstandardně, i v době, kdy už bylo po srůstech a byla jsem „jen“ těhotná.

HSK dělá jen ambulantně - sice poprvé pod narkózou, ale ráno nastoupíš a odpoledne jdeš domů, omezení nebo bolesti a krvácení po tom zákroku jsou fakt minimální (max. den dva, pokud jsi větší „cíťa“). HSK a všechno kolem pak už hradí komplet pojišťovna, krom Hyalobarrier gelu, který se zavádí jako prevence znovuvytvoření srůstů a stojí cca 3.000. Pokud by se srůsty potvrdily, dělá následné HSK v rychlém sledu, tj. hned další měsíc, takže neztrácíš čas a i se minimalizuje pravděpodobnost, že by se srůsty znovu vytvořily. Těžší případy jsou pak za 3-4 měsíce bez srůstů, což je jinde průměrná doba, kterou se čeká teprve na 2. HSK. No a pak už jen zkoušet a zkoušet, to miminko bohužel ani on nezajistí, ale není to beznadějné, to vůbec ne.

Tak ti přeju hodně štěstí a ať to nakonec byla jen špatná interpretace HyCoSy. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
887
12.12.14 22:51

@hipisek84 Držím palce ať je vše brzy v nejlepším pořádku, třeba opravdu srůsty nebudou žádné a nic nebude mimču bránit, nebo je při HSK odstraní :-) Proběhlo snažení nebo jste to raději kvůli HSK odložili?

@ashermanka Ty to vždy tak hezky napíšeš :palec: Určitě nebýt Tebe tady, tak plno z nás ty problémy dosud nemá vyřešené :kytka: Jen to čekání s hormony teď nějak moc neutíká ;-)

Jinak v soukr. ambulaci se platí teď 3.000,–Kč a za gel jsem platila necelých 2900,–Kč, ale to myslím není zas až tak podstatné. Já byla těžší případ, srůsty masivní a stačily 2 měsíce a jsem bez srůstů, takže také MM mohu jen a jen doporučit a to jeho jednání a ochota je opravdu nadstandardní. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
13.12.14 11:04

Ahoj holky, přečetla jsem jen něco málo z celé diskuze, spíš začátek, je strašně dlouhá a tak možná bych v ní určitě našla odpovědi na své otázky, ale snad nebude vadit, když se přímo zeptám. Byla jsem na HSK teď ve čtvrtek, takže jsem 2 dny po zákroku, a byly mi zjištěny srůsty po revizi dělohy zejména ve střední části. Prej šly dobře odstranit. Chtěla jsem se vás zeptat, jestli jste po zákroku vyloženě ležely, nebo jak dlouho jste se šetřily nebo odpočívaly. A ještě bych ráda věděla, trošku mě to pobolívá, jestli je to normální… nekrvácím, jen mi přijde že odchází malinko toho hyalobarier gelu. Moc díky za odpovědi!! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
13.12.14 11:07

Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli si mám zajistit ten gel i na kontrolní hsk 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
887
13.12.14 13:22

@Nadena Ahoj :-) Já si myslím, že po HSK vůbec není nutné vysloveně ležet. Není to náročný výkon, spíš jen nezvedat nic těžkého a nedělat nic fyzicky náročného alespoň pár dní. Ale koupání, sex apod. rozhodně vynechat déle. Pobolívání, když je jen trošku, je taky normální. Já tedy krvácela po obou HSK, pár dní a pak špinění a gel odcházel trochu taky právě s tím krvácením či špiněním. Třeba poradí @ashermanka, já nevím jestli někdo jiný po HSK vůbec nekrvácel či aspoň nešpinil.
Já byla na HSK u doc. Máry u Apolináře a tam si gel zajišťovat nemusíš, prostě když je potřeba tak ho použije, samozřejmě s předchozím souhlasem. Při druhé HSK mi rozrušoval už jen malé srůsty, přesto gel použil. Ale těžko říct jestli si gel máš zajistit, když nevíš, jestli tam ještě srůsty budeš mít, přeci jen není zrovna nejlevnější :-( Držím palce, ať Ti to dobře dopadne a při druhé HSK uslyšíš jen dobré zprávy :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
13.12.14 21:08

@ivvit : Já vím, to čekání je hrozný, ale zase hlavně že je takhle rychle po srůstech! Prostě je to nutný zlo, zkus si v tom najít nechci říct něco pozitivního, ale aspoň nějakej řád a rutinu, jakože co všechno stihneš dokud nebudeš těhotná, protože pak už nebudeš moct :) Třeba při takové Mojžíšce to fakt utíká ;) Tam máš cvičit aspoň 3 měsíce, než vycvičíš ten základ, tak to třeba vzít tak, že aspoň do té doby než dobereš hormony se stihneš maximálně připravit a pak budeš těhotná vcukuletu! Moc bych to tu všem přála.
A díky za aktualizaci „ceníku“ :mrgreen:

@Nadena : Ivvit má pravdu - pokud jsi absolvovala u Apolináře, tak ti ho dají, pokud bude třeba a pak „jen“ proplatíš. Většinou totiž u té 2.HSK už potřeba není, tak ať nekupuješ zbytečně.
Jinak já žádný šetřící režim po HSK neměla. Šestinedělí jsem teda dodržovala, ale hned druhej den už jsem normálně fungovala, třetí chodila do práce, jen jak píše Ivvit, žádný zvedání těžkejch věcí, to aspoň týden a žádný cvičení nebo extrémní namáhání, určitě do doby než přestaneš krvácet a špinit, což je taky asi tak týden. Mírné pobolívání je v tom prvním týdnu normální, to se asi děloha ještě trochu jakoby zavinuje a čistí (včetně gelu), kdyby to bylo na zánět, tak by ty bolesti byly velký a většinou ještě horečka nebo silný krvácení.
Jinak se srůstama ve střední části jsou vyhlídky poměrně dobrý myslím, držím palce ať druhá HSK dopadne na jedničku a je to za tebou. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí