Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Nadena : Tak to vypadá nadějně, když ta MS celkem šla, to by bylo fajn, kdyby se jim to v RF podařilo. No ale nicméně bych stejně na kontrolní HSK trvala a pak mi přijde jako výhoda, mít to u MM - kdyby tam náhodou ještě něco bylo, tak to určitě zvládne a třeba to bude i bez narkózy, na co zbytečně zatěžovat tělo a riskovat komplikace. Tak uvidíš, jakej z něj budeš mít dojem.
@WTFAsherman : Jé, jak já ti rozumím…
Já taky chtěla 4, 2 mi přišlo málo a 3 blbý číslo
No a teď jsem ráda za dvě a uvidíme, jestli to třetí budem pokoušet. Ráda bych, ale momentálně uvidím, jestli mi vůbec po porodu naskočí MS nebo bude AS zpátky, pak už bych to asi nechala tak a zůstala u dvou, protože to všechno znovu absolvovat se mi nechce, navíc, když vidina nekomplikovanýho těhotenství je dost mizivá a hlavně, když jsem to druhý těhotenství a miminko absolvovala už s pocitem, že může být poslední, to už je něco jinýho, než když to mateřství v sobě jakoby nemáš ještě uzavřený, těšíš se na další mimčo a pak taková rána, jako že ho nemůžeš mít. Takže naprosto chápu, jak se cítíš a vůbec není důvod se kvůli tomu cítit provinile vůči ostatním. Jo, jsou tady na tom holky hůř, ale taky je mraky jiných, kterým se tohleto nikdy nestalo a taky se necítí provinile vůči tobě. Takže tohle hoď za hlavu, počítám, že dvě děti ti tu nikdo vyčítat nebude, i když to některým bude líto a to taky chápu. Ale jak já pořád říkám - dočkáme se tu všechny, jen vytrvat.
To mi připomíná, z jedné zahr. diskuze vím o paní, která má 3 poashermanovský děti, takže vážně to není zas tak strašný, jak bývá prezentováno. To období než to vyjde je krušný, to přiznávám, ale jednou skončí! Když jsem otěhotněla já (dokonce i já!
), tak jsem si tady dělala takovou malou statistiku, jak to vlastně je, a z téhleté diskuze loni na podzim bylo ze 17 holek, 10 těhotných, 2 se jen mihly před HSK, takže je otázka, zda AS vůbec měly a 4 byly čerstvě „v procesu“ (z toho 1 už je taky těhotná, další těžko říct), takže pokud ty dvě vyřadím, tak úspěšnost je 73,3%!!! To vůbec není málo! A s ohledem na to, že těhotnět 1 rok je normální, tak těch dalších 25% třeba už teď těhotných taky je, nebo brzy budou - moc se těším na takové zprávy!
Mezitím tu teda zase pár holek přibylo, ale už z nich některé taky uspěly a ostatní jsou třeba jen pár měsíců po HSK, tak to je ještě brzy na nějaké závěry. Budu muset svůj seznam zase zaktualizovat a pak sem dám pro povzbuzení, že to zas tak černé snad nebude. Jo a jen dvěma bylo pod 30, jinak většina kolem 35 let, dokonce i 41! Takže ani věkem a ani výškou sliznice bych se moc nestresovala.
Tak přeju šťastnou cestu a zítra ať jde všechno hladce! ![]()
@ashermanka … jsem si pri tom cteni zavzpominala
… a doufam, ze v " anketě " jsem taky zapocitana…
… by jsme to tu meli zase oprasit mi stalice, at muzeme podporit nove - vsak jak to tenkrat " nakoplo"nas, kdyz jsme otom procitali a cetli, ze to jde ![]()
WTFAsherman: taky držím pěsti na úterý, ať to dobře dopadne!! Já mám u MM konzultaci ve středu, tak jsem taky zvědavá.
ashermanka: moc díky, uvidím, co mi řekne MM, každopádně jsem fakt z Reprofitu zklamaná, hlavně, když každý z lékařů v RF mi podal ohledně té první HSK uplně jiné informace, asi abych si vybrala co se mi víc líbí nebo nevím co si o tom myslet
…
@WTFAsherman Tak jak jsi dopadla? Doufám, že vše v nejlepším pořádku
Myslela jsem na Tebe…
Tak holky, jsem zpět. První skvělá zpráva je, že jsem po narkóze nezvracela:-) něco mi tam namíchali a povedlo se. Jinak jak jsem čekala masivní srůsty, prý se nemohl ani do dělohy dostat. Co šlo tak rozrušil, dal tam gel a hotovo. Další HSK mám 3.3. A ode dneška beru hormony na 3 až 4 měsíce. No a teď budu věrně čekat na MS. všem děkuji za podporu:-)a za užitečné rady.
dostali jste fakt všechny MS po první HSK, nejak se mi nechce věřit, že tam něco doroste za 21 dnů, když tam byly takové srůsty.
A dostali jste to přesně v te hormonove pauze?
@Nadena tak co konzultace?
@-elisa : Jasně, že tam jsi taky ![]()
@WTFAsherman : Neboj, já to taky měla dost divoký a za dvakrát u MM nebylo co řešit.
Já po první HSK (ne u MM) hormony nebrala a MS přišla, nevím už za jak dlouho, ale byla a od té doby naprosto pravidelně. Když pak bereš ty hormony, tak přijde v té pauze, protože ti jako HAK řídí cyklus - takže i kdybys měla ovulaci dnes, tak je to jako bys antikoncepcí oddalovala MS a přijde až vysadíš. Jen tady holky mívaly trochu zpoždění z té Provery, co se bere v druhé půlce cyklu. A za ty tři týdny doroste, když jsi bez srůstů. I když je tam nějaký trvalý poškození, tak některý místa v děloze určitě zůstaly netknutý, takže tam to doroste „jako zamlada“
, zbytek bídněji, ale na slabší MS to bude, neboj.
@WTFAsherman
Tak hlavně, že to to máš úspěšně za sebou, ještě jednou a uvidíš, že budeš zcela bez srůstů
Já měla taky masivní srůsty, problém se tam dostat a byla jsem „jen“ dvakrát. A MS dorazila i po té první HSK. Hormony taky na 3-4 měsíce, jen jak píše Ashermanka, tak Provera mi to postupně oddalovala, takže jsem to dostala poprvé asi po 3-4, pak po 5-ti dnech po dobrání - v hormonální pauze. Víc jak po dvou letech od porodu MS, pro mě úspěch
Teď je to ještě dýl, po to čtvrtém měsíci, ale věřím, že MS dorazí. Sliznici jsem měla cca 6mm teď v lednu. Před HSK celý cyklus do 2-3mm. Určitě ti taky MS dorazí ![]()
Ahoj holky, tak hlášení dne. Dneska jsem byla na kontrole 22DC, zda prskl folikul a na měření sliznice. Tak ovulace proběhla, ale sliznice (i přes braní estrofemu 4 prášky denně) se sliznice ani nehla a má 5 mm a k hrdlu se zmenšuje. No doktor byl dost skeptický a říkal, že se vrátíme k tomu, že začnu brát od začátku cyklus estrofem 3 prášky denně. A říkal, že jako s takovou sliznici neotěhotním a že když jo tak to nedonosím grrrr. A že bohužel je zde i možnost, že těhotná nikdy nebudu. Takže takové jobovky
. No nevěřím tomu, že najednou když budu brát tři prášky místo dvou vyskočí na jejich požadovaných 8 mm. Je to trochu začarovaný kruh a nevím jak z toho ven.
Tak jsem z toho trochu rozpačitá. Já jsem byla už na jedné HSK 10/2014 a po te mi to srostlo ještě více. teď jsem byla prvne u Máry a nevěřim ze mi 2HSK teda dohromady 3 budou stačit. Ale snad máte všechny pravdu a ja konečně dostanu MS. Tak se na to „zamlada“ těším:-) vzdy jsem na MS nadávala a nikdy mě nenapadlo, že se na ni budu těšit jako na vánoce ![]()
@Linaka : No tak když se budoucím doktorům rozdávala empatie, tak tenhleten tvůj zrovna dělal pomvěda na pitevně, ne?
To je fakt otřesný chování… Žádná ženská přece nemá děti zaručený, i ta stoprocentně zdravá, existuje třeba i idiopatická sterilita nebo jiný potíže, mnohem vážnější než tzv. nízká sliznice. To je v CARu a snaží se tě dotlačit do IVF nebo je to klasickej OG? Že se sliznice směrem k hrdlu ztenčuje je normální, ne? Aspoň já si to teda myslela… A to měření je taky dost subjektivní, třeba máš 5.8mm, což už je skoro šest, ale to on naměřit nechce nebo se dost nesnaží, aby to naměřil, ono tady u těch měření je trošku přání otcem výsledku
Jinak si taky nemyslím, že by tě jeden Estrofem navíc spasil, tělo prostě zužitkuje jen to, na co má „kapacitu“, přebytek nespotřebovanej vyloučí, to máš jako s vitamínama. Spíš bych zkusila jeden cyklus v nativu a srovnala s těma na hormonech a podle toho se zařídila - v podstatě máš 3 možnosti: buď půjdeš jinam, nebo zůstaneš a budeš pouštět ty kecy jedním uchem tam a druhým ven a budeš zarputile trvat na těch IUI v nativu, nebo chvíli budete zkoušet „bez stresu“ a neustálých kontrol jen doma. Pokud to vůbec bude ještě potřeba
Pro mě přesně tyhlety řeči, kterýma mě naprosto odepsali (že prý má jediná šance je náhradní matka - jakoby ty otěhotněly vždycky z prvního transferu…) akorát nakoply k tomu, že jsem si řekla „a teď ti teda ukážu, ty blbe“ a hele div se, za tři měsíce se to podařilo, po víc než roce, kdy nás takhle dotlačili do IVF s asi 4 neúspěšnýma ET
Takže asi tak. Já vím, že je to těžký, ale máš teprve dva, tři? měsíce po HSK a byla jsi lehčí případ, proč by to nešlo? Žádná z holek tady neměla 8mm, to ani náhodou, max. těch 6 a přesto jich víc jak dvě třetiny otěhotněly! Držím palce!!!
@WTFAsherman : No tak MS dostaneš stopro a myslím, že ty jeho 2 HSK fakt stačit budou. Víš, ono to možná není horší, než ten první nález, ono dost záleží, kdo to „nalezne“ a jak se v tom vyzná, to bude u spousty dr. kámen úrazu. Heleď já měla zprávu po 1.HSK - děloha vyplněná srůsty. A to bylo jako všechno! To je jako bych tam ani nešla, to jsem věděla i bez toho… A gel je malej velkej zázrak, to si teda piš!
S tou MS jsem to měla podobně, vždycky to byl opruz a pak jsem ještě s lítostí vzpomínala, jaký to bylo, když jsem ještě byla ženská
Tak si ji užij ![]()
@Linaka ja bych se z toho ještě nehroutila, i mě řekl, všemi milovaný doc. Mára, že děti mít s největší pravděpodobností už taky nebudu. Ale ja to prostě nevzdám. Jsem odhodlána bojovat se vším a se všemi. Prostě je třeba se obrnit a odhodlat. Když jsem odcházela z jeho ambulance, tak jsem bulela mala holka. A vydrželo mi to jeste asi 3 hodiny po te. Ale pak jsem se rozhodla, že takhle teda ne. a od ty doby je mi lépe. Hlavně žádný předpovědi nás nemůžou rozhodit, je třeba se hodit do pohody a zbavit se co možná nejvíce pesimistu v okolí a ja věřím, že nakonec se to prostě musí podařit. I když to bude trvat ![]()
@ashermanka jak ráda bych věřila že MS teď přijde. Ale myslím že si dá ještě na čas. Ocekavam to po další HSK, bale pak věřím že už to pujde jako nadratkach. No a horší to určitě bylo, protože předtím se tam aspoň dostal a objevil tam ashermana, pak tak odborne zasahl a Mára už se nemohl dostat vubec dostat do dělohy. Prostě odborník zasahl. Ale věřím, že teď to bude mnohem lepší a hlavně tak nekrvacim jako minule.
@ivvit a to se berou ty hormony nepretrzite, nepocitam týdenní pauzy, po celych 3-4 měsíců. I když chodis na ty HSK, pořád je bereš? Takže i ten den HSK?
@WTFAsherman Jojo, hormony jsem brala nepřetržitě, prostě 21 dní týden pauza a dalších 21 dní atd. 4× A pokud ti vyjde HSK na termín hormonů, tak bereš i ten den HSK ![]()
Holky my to nevzdáme, musíme bojovat a věřím, že se dříve či později dočkáme ![]()
@Linaka Myslím, že ten Estrofem žádná velká výhra o prášek navíc nebude. Možná tě jen chce dotlačit k IVF. Já už hormony nechci vidět…snad to už půjde bez nich.
Já teď místo MS jen špiním čtvrtý den, ale pravděpodobně to není posunutý cyklus Proverou, ale MS potlačují cysty na vaječníkách, co teď mám
Snad se to už konečně dá dohromady.
@ivvit @WTFAsherman @ashermanka No já vím, že to snad tak hrozné není. Ale jako ten přístup toho doktora mě fakt naštval. Až to sestřička musela zachraňovat a utěšovat mě slovy, že se to určitě povede atd.
. No k těm hormonům, já právě taky nevěřím, že by mi jeden prášek mohl nějak pomoci. Spíše se přikláním k cyklu bez stimulace a asi přejdu jinam. O IVF zatím teda nepadlo slovo (asi proto, že stejně by mi to neudělali, když nemám jejich magických 8 mm) ale nějak mi vadí jejich přístup. Já potřebuji podporu a ne ještě srážet na kolena. Takže tak
.
Děkuji za vaši podporu jsem ráda, že vás mám. A přeji všem ať zmizí srůsty, cysty a všechny chmury co nás trápí!!!
@WTFAsherman : Hmmm, tak to je pech, ale věřím, že to dá do kupy a za pár měsíců budeš v cajku ![]()
@Linaka : Heleď, když je to CAR, tak i když s kecama a skřípěním zubů, tak stejně udělají, na čem budeš trvat, to je zase výhoda, že jsi „klient“. Pokud jsi rozhodnutá jít cestou IUI, tak bych na nich trvala, třeba i v nativu, byť by tě odrazovali sebevíc a dřív nebo později určitě jedna vyjde. ![]()
Čau holky, potřebuju radu, jsem týden po HSK a začala jsem zase špinit, má s tim někdo podobnou zkušenost?