Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, nezkoušely jste na tu sliznici utrogestan ve vyšších dávkách? Jen mě to tak napadlo, já třeba na duphaston téměř nereagovala a s tím utrošem mám dobré zkušenosti. Dokonce jsem ho brala i jeden cyklus před první HSK a sliznice se mudr v caru zdála natolik pěkná, že dokonce řekla, že tam snad ani srůsty nebudou (mimochodem já taky doufala, protože jsem na utrogestan ten jeden cyklus hodně dobře zareagovala a i menses vypadal o 50% lépe), bohužel srůsty byly, ale jen mě napadlo, co třeba zkusit ještě místo provery atd. ten utrogestan třeba dávkování zavádět 4 ráno a 4 večer… já ho zkusím bez těch estrogenů, ale až po 2. HSK, teď nevím na čem jsem, tak se mi do hormonů zatím nechce. Jdu ale až v dubnu, tak zatím nemůžu napsat výsledky…
@Nadena Nene, utrogestan jsem ještě neměla, ten mi dr. říkal, že bych dostala v případě těhotentví
Myslíš zavádět celý cyklus, začít už po MS nebo až po ovu? Já MS žádná sláva, tak sliznice asi víc jak 5-6mm nebude. Já jsem byla na konci ledna ráda, že po čtyřech cyklech jsem se estrofemu a provery zbavila, tak nevím jestli by tohle mohlo.
Holky, představte si, že jsem měla zcela nečekaně 30 DC sliznici 7mm a ve fundusu 8mm a navíc jsem měla těsně před ovulací!!
Ten cyklus jsem 11 dní brala estrofem - bez výsledku, jen 5mm. Pak jsem šla náhodou 20 dní po vysazení na UZ a bylo to nejlepší od revize… ![]()
@Lorela Tak to je super
Jen jak toho dosáhnout? To tělo je velká záhada, jak a jestli na něco zareaguje…
@ivvit Jo, je to záhada… Zatím těžko říct, jestli je to setrvalý stav. Udělali mi IUI a příští měsíc půjdu stejně na tu HSK. ![]()
@Lorela Třeba už na HSK nepůjdeš a budeš těhulit
To by bylo super ![]()
@ivvit No to by bylo sice krásný, ale nestimulované IUI má úspěšnost asi 8%, takže s tím nepočítám. Ale hodně mi psychicky pomohlo, že vůbec můžu mít sliznici 8mm ![]()
@Lorela Šance, ale určitě je a sliznice 8mm fakt už pěkná a i na psychiku vzpruha, takže
Já chci taky… ![]()
@ivvit utrogestan se bere nejen na udržení těhu ale taky na zkypření a přípravu sliznice… mě dávali v CARU po IVF vždy koňské dávky, ráno zavádět 4 globulky a večer taky 4 a bere se to až ve druhé fázi cyklu, takže po ovulaci (a ovulku to pak neblokuje). Jen mě to nepadlo, že já to možná proberu s Mudr a zkusím to touto cestou, protože jsem na to vždycky dobře reagovala. Jinak myslím, že ten utroš obsahuje přirozený hormon progesteron, ty ostatní na druhou fázi nějaké umělé, nevím, ale mě jiné přípravky tak dobře nikdy nezabíraly, a jak jsem psala, brala jsem ho v cyklu pře první HSK v malinkaté běžné dávce a výsledek byl takový, že jsem si myslela já i MUDr, že srůsty snad ani nebudou…
@Lorela to jsou krásné výsledky, moc pozitivní zprávy, držím pěsti abys už na HSK nemusela
![]()
Ahoj holky, mam jit na operaci s Ashermanovym syndromem. Chtěla jsem se jen zeptat kterou nemocnici by jste mi doporučily???Mam s toho hodně velký strach
@zuza87 Ahoj jsem z Olomouce a byla jsem u Dr. Máry u Apolináře v Praze. a myslím si, že všechny zde ti doporučí tohoto doktora ![]()
@Nadena Díky za informace k Ultrogestanu, můžu zkusit se dr. poptat, ale nevím jestli bude odchotný ho napsat. Asi se spíš budu muset obrátit na CAR. Stejně má dr. u mě podezření ještě na PCO.
@zuza87 Ahoj Zuzko, jak píše Linaka, tady Ti určitě všichni doporučí docenta Michala Máru U Apolináře ![]()
@zuza87 Ahoj, určitě se objednej do Prahy k doc. Márovi, já jsem zprvu taky šla na první HSK na jinou kliniku tady u nás v Brně, ale pak jsem toho litovala a taky se objednala k Márovi, stojí to i za to cestování. Jinak se vůbec nemusíš bát, zákrok je v pohodě.
@ivvit a podle čeho má tvůj mudr podezření na PCO??
@Nadena Podezření má podle ultrazvuku. Oba vaječníky měly hodně větších folikulů. Já to zatím nezkoumala, ale doufám, že to nebude tak špatný. Nízká sliznice, 8DC asi 3,7mm, MS byla hodně slabá a ještě možná ty PCO, ach jo ![]()