Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky moc děkuji za vaše odpovědi, moc jste mi pomohly! Na HSK jsem byla v beněnském Reprofitu, mám díky nim ročního chlapečka po 5 letech beznadějných pokusů a všeho možného, kdy mi bylo na jiných pracovištích řečeno, že nemáme šanci mít vlastní dítě… proto mám v ně důvěru a i po tom, co jsem doktorce řekla asi jen polovinu problémů, které mám, tak hned řekla, že to vypadá na Ashermanna a vše mi kolem toho vysvětlila a objednala hned za 14 dni na HSK (já už to teda tušila předem). Akorát u nich je to tak, že ten gel si prostě musím objednat u nich do lékárny a použijí ho tak či tak, holt je to reprocentrum
. Já jsem po porodu před rokem pořád krvácela, bolelo mě břicho a pak se začala přidávat teplota, zjistili mi zbytky placenty a já jsem musela 10. den po porodu na revizi, pak jsem půl roku kojila, takže nic zvláštního, ze MS nebyla, ale po tom, co jsem přestala kojit, MS sice přicházela pravidelně, ale proběhlo 7 cyklů a byla neskutečně slabá… tak jsem začala pátrat a i díky této diskuzi se rychle dopátrala…no a zbytek už jsem psala ![]()
@ashermanka Jsem moc ráda, že je tak rychle po srůstech
ani nevíš jak moc. Mít po třech letech MS (už byla druhá) je super, by člověk nikdy neřekl, že se z příchozí MS bude radovat
Už od první operace jsem hledala pozitiva, že vyrazíme na hory a užijem si lyže. Mojžíšku bych musela cvičit nějak sama doma, u nás se v blízkosti necvičí. Hormony budu brát už jen do ledna, to uteče…a na jaře už to máme povolený
Děkuju, jsi hodná, já věřím, že se taky dočkám ![]()
@Nadena Tak aspoň, že jsi v dobrých rukách, máš v nich důvěru a řeší se to
Já kojila 14 měsíců a až rok po ukončení kojení jsem se po první HSK dočkala MS. Sis tedy s první těhu užila
Držím palce, ať už je vše v pořádku. S gelem je to na tobě, max. přijdeš o ty peníze za něj a to se svět nezboří. Hlavně, aby bylo po srůstech!
@Nadena : Tak důvěra je hodně důležitá, i když Asherman není IVF. ALe snad se ti u nich dobře povede a hlavně doporučuju kontrolní HSK před případným KETem.
@ivvit : No tak to už je za chvilku, užiješ zimu, pořádně si zalyžuješ (pokud bude na čem) a na jaře to půjde. ![]()
Heleď s tou Mojžíškou je to tak, že se nechodí cvičit někam do skupiny, ale právě naopak, ty doma cvičíš vybrané cviky, které ti ušije na míru ta fyzioterapeutka, která Mojžíšku umí, podle toho, co na tobě zjistí za blokády. Určitě to není tak, že by všechny holky, co cvičí Mojžíšku dělaly stejné cviky. Pokud žádnou v dosahu nemáš, podle mě se vyplatí zajet i někam dál na tu konzultaci a úvodní vyšetření a pak už doma cvičíš sama a jednou za čas se jí jedeš ukázat, jak se ti to podařilo posílit, příp. ona něco odblokuje apod. Zkus to zvážit. Já teď byla u té svojí, aby mi sestavila poporodní cvičení a zrovna si mě zapisovala do své statistiky „otěhotněných“, tak jsme se o tom bavily a říkala, že jí otěhotní každá třetí! A to za sebou mají některé i několik IVF… To je statistika, kterou teda může směle konkurovat libovolnému CARu, nehledě na to, že toho úspěchu se dosáhne „jen“ poctivým cvičením, bez hormonální, psychické nebo finanční nálože. To číslo mě vážně dost překvapilo.
Jinak holky všem krásné Vánoce a v novém roce jen samá miminka!!!
Ahoj holky, byla jsem 11.11.2014 dr, Máry na HSK. Nález byl, jen malé srůsty po stranách. Dostala jsem hormony Estrofem 2× denně. A pak k tomu Provenu na podporu růstu sliznice. Protože jsem ji měla jen dle dr. Máry 2-3 mm (dle mého dr. 5 mm). Prášky beru už druhý cyklus menzes přišla ok. Intenzita normální nic extra. Dneska jsem šla na měření sliznice do CARu jsem 16DC a dr. naměříl jen 6 mm. Řekl, že s těmi prášky by to mělo být min 8 mm, takže výsledek nic moc a nadšený nebyl vůbec. No tak mi zvýšil dávku Estrofemu n 3× denně a mám přijít 30 na další kontrolu zda narostla. A prý když nenaroste, tak to budeme muset řešit. K tomu mi napsal ještě Anopyrin prý proti trombóze. Tak to mě vyděsil maximálně. Ne jen že mi neroste sliznice jak by měla, ale ještě tohle grrr. Takže mám zkažené Vánoce a budu se třepat strachy jestli do toho 30 naroste ![]()
jinak přeji všem krásné Vánoce!!!
Ahojky, tak jsem dostala něco jako menstruaci (navázala jsem plynule na špinění po HSK), jsem týden po HSK, ale přijde mi úplně stejná jako před zákrokem
, uvidím na té kontrolní, ale moc nedoufám..
Ashermanko, já vím, že IVF a srůsty jsou uplně něco jiného, ale mám v ně důvěru, protože za tu dobu, co jsem tam řešila své problémy s otěhotněním, jsem zjistila, že lékaři mají opravdu přehled. I ve chvíli, kdy jsem přišla za MUDr. s tím, že mám slabou menstruaci a že jsem měla revizi dělohy, vůbec mé problémy nijak nezlehčovala, hned mi řekla, že to může být ashermannův syndrom, vše vysvětlila, objednala mě hned za 14 dní na první HSK a že pokud se to potvrdí, budu muset cca za 4 týdny znovu. Nastínila i jak bude probíhat případná hormonální léčba… tím na mě působí důvěryhodně a budu doufat, že vědí, co dělají ![]()
Jinak holky Mojžíšku také doporučuju, ale cvičit u odborníka i s mobilizacemi, mě sice k těhotenství nepomohla (i když možná v souhrnu všeho ano:))), ale vyřešila spoustu jiných problémů a při mobilizacích člověk na vlastní kůži zjistil, že pokud poctivě cvičí, tak to opravdu vliv na pánevní dno má obrovský…
Přeji taky všem krásné svátky a v roce 2015 ať jste samé těhulky ![]()
@Linaka : Nechci bagatelizovat, ale tím se prosím tě VŮBEC netrap! 6mm je krása! Žádná z nás tu myslím neměla víc a otěhotněly jsme i tak. Už si nevzpomínám, jaký je důvod, proč to řešíš v CARu, ale heleď, ti doktoři tam to mají hrozně jednoduše nalajnovaný, prostě musíš ve všem splňovat tabulkový hodnoty a když ne, tak máš hned nějakou diagnózu a musí se to řešit, nejlíp IVF-ICSI… A nějakou hodnotu mimo tabulky by našli u každýho, i těch, co otěhotní přirozeně, protože to otěhotnění není jen pravidelná ovulace-dobrý spermiogram-hezká blastocysta-vysoká sliznice, ale i spousta dalších věcí mezi nebem a zemí, který ten výsledek ovlivní.
Já brala Estrofem 6mg denně a nikdy jsem po něm neměla sliznici vyšší než v nativu. Jednak jak je ta sliznice poškozená, tak na to nedokáže správně zareagovat a hlavně, co ti zapomněl říct, že SPOUSTA žen, které mají sliznici naprosto v pořádku, jen nízkou, na Estrofem taky nereaguje - našla bys na to tady spoustu diskuzí a i já se s tímhletím vysvětlením v CARu setkala. Nemusí to být nutně Ashermanem a teda myslím si, že jeden prášek denně navíc tomu moc nepomůže. Srůsty jsi měla jen málo, fundus, kde embryo nejčastěji niduje máš nepoškozený a tam je sliznice prostě v původním stavu a taky jsi tak už jednou otěhotněla. Navíc kde ti to měřil? V jednom místě? Můžeš tam mít tisíc dalších mikroskopických míst, kde je sliznice 9mm, jen to není tak dopodrobna na UTZ vidět a tomu embryu stačí najít tohle jedno místečko. Hodnota 8mm vychází ze statistik CARů, že kdo měl sliznici na transfer 8mm a vyšší, tak tam bylo vyšší procento „otěhotněných“, ale kdoví, co se do toho ještě dalšího promítá, určitě všechny porovnané ženy neměly stejné „parametry“ ve všem a určitě je i dost významné procento těch, které otěhotněly při 6,5mm.
Neber si to, nekaž si Vánoce, nenech si brát naději, na otěhotnění to stačí, hlavně že nejsou srůsty! Anopyrinem nic nezkazíš, někdo to tu dokonce bral po několika ZT, aby se nevytvořila sraženina, co ucpe placentu a tak způsobí potrat. Prostě já, s tím vším, co mám za sebou, bych měla krásný Vánoce - nejen že bez srůstů, ale ještě TAKOVÁHLE! sliznice
Nezoufej!
@Nadena : Však já ti to neberu, snad ti pomůžou a dobře do dopadne, jen prostě ta zkušenost tam nemůže být tak velká jako v FN (což na mírného Ashermana ale může stačit, neříkám že ne) a pokud bych po druhé HSK nebyla bez srůstů, tak bych se rozmýšlela, jestli to dál řešit tam. Ale nechci tě odrazovat nebo znervózňovat, mám za sebou prostě hodně špatnou zkušenost, tak jsem dost kritická. ![]()
Ashermanko rozumím, co tím myslíš… je jasné, že všechny reprocentra jedou hlavně na výdělek… a v podstatě dlouhodobé problémy… to je pro ně jedině plus… uvidím, co bude na té další HSK ![]()
@ashermanka Děkuji za podporu. Jsi fakt zlata. No ted ty prášky budu zobat a toho 30 uvidím, jaké budou výsledky. Jen nevím, co se mnou bude dělat, když ta sliznice bude stejna. Už ted tum branim navíc mi prodloužil cyklus. A co se potom nasazuje za léky, když se nereaguje na Estrofem nereaguje? Nebo co se s tim děla ![]()
Ashermanka: musím říct, že jsi mě nalomila, pořád nad tím přemýšlím, jestli jsem udělala dobře a neměla se objednat raději hned do Prahy. Prosím mohla bys mi napsat, jaké byly tvé zkušenosti s jinými lékaři, co ti tvrdili a co ses pak dozvěděla od MM? Ať vím, na co se mám připravit…:(
@Nadena : Jé tak to já nerada, abys pak ještě kvůli mě neměla zkažený Vánoce přemýšlením „co by kdyby“, to by mě mrzelo… Nechci na ty CARy jen brblat, určitě chtějí člověku pomoct a když se to podaří, věřím tomu, že z toho mají dobrej pocit, ale holt kdyby to bylo zadarmo, tak jich tolik asi nebude, že…
Spíš jde o tu zkušenost s HSK, že tam dělají hlavně ty diagnostické, když se IVF nedaří, tak aby vyloučili případnou vadu dělohy a sem tam seškrábnou nějakej polyp, takže na počet zákroků toho nemusí mít málo, ale kolik tam můžou mít těch srůstů? Jestli 10 do roka, tak to je podle mě moc a obzvlášť tady je ta zkušenost HROZNĚ důležitá, je to taková dost jemná chirurgie, řekla bych, kdy se může i dost pokazit a dost záleží i na té použité technice, UTZ navigaci apod. Nehledě na to, že já ty narkózy moc nemusím a moc mi vyhovovalo, že to u Apolináře jde potom i bez toho. Ale taky tu nechci vypadat jako nějaká MM-ova naháněčka, to vážně ne, jen se prostě snažím pomoct jak nejlíp umím
Prostě kdyby ti někde na okresní poliklinice našel tvůj dejme tomu kardiolog nějakou vadu na srdci s tím, že ti to může za 14 dní zoperovat on nebo taky že můžeš do Prahy k Pirkovi, kam bys šla? Zbytek napíšu raději do SZ, pokud nevadí, je to na dýl ![]()
@Linaka : No jde vyzkoušet ještě píchat FSH, ale to už je jako klasická stimulace na IVF, i když třeba v menších dávkách, ale už se tvoří i víc vajíček a tak… Ani to mi ale nepomohlo, u mě zabrala jen kombinace koňské dávky trpělivosti a štěstí a jeho neúnavného pokoušení
A taky zdravé naštvání na CAR a jejich praktiky
Plus jak už jsem psala: Maca, Mojžíška a Conceive gel ![]()
Ashermanka: já s tebou naprosto souhlasím… jsem ráda za každou radu, určitě nad tím uvažuju objednat se do Prahy, hlavně i teď, když vidím tu svoji menstruaci nemenstruaci po HSK, to jsem si myslela, ze bude trochu normálnější, ale je to uplně to samé, jako před HSK, hooodně slabá
, takže to nahrává tomu, že ta operace asi nebyla příliš zdařilá, začínám prostě pochybovat. Budu moc ráda, když mi písneš své zkušenosti s doktory na SZ, až budeš mít chviličku času, třeba po svátkách
. Moc díky!!! ![]()
@Linaka ahoj, naprosto souhlasím s ashermankou, 6 mm je krása, při ní jsem teď otěhotněla; minule se starším synem při 7mm. Taky jsem cvičila mojžíšovku, podstoupila dvě mobilizace, pořídila si Conceive gel a brala čínskou medicínu a jsem teď ve 23týdnu s druhým synem. Nestresuj se, určitě to bude všechno v pořádku a miminka se brzy dočkáš! ![]()
@Linaka
6mm určitě není zase tak špatné (pro CAR možná jo, ale jinak plno holek s takovou sliznicí opravdu otěhotní a vše mají ok). Uvidíš, určitě se to do 30-tého ještě hýbne nahoru. Já měla u MM i u mého gyn. stále i před MS jen 2-3, jdu na UTZ až v lednu, ke konci čtvrtého měsíce s hormony, tak jsem sama zvědavá jaká sliznice bude
a pak půjdu ještě v únoru, co to udělá bez hormonů. Užij si krásné Vánoce a netrap se tím, hlavně, že srůsty jsou pryč a sliznice je neporušená.
Držím palce na 30-tého, písni pak.
Jinak všem přeji krásné Vánoce ![]()
@ashermanka Děkuju, uvidím, ještě po té Mojžíšce znovu kouknu, určitě by mi to to čekání zase trošku ulehčilo
Jinak sníh jsme pojistili Alpama, tak aspoň prodloužený víkend si lyže užijeme. Tam snad bude…když nic víc ![]()