Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@ashermanka Tobe by zlato fakt meli za Tve rady platit
… jsi uzasna..
A musim souhlasit.. nepamatuju nikoho kdo by psal o 6 mm - takze na opak, uzij Vanoce, zapij naposled silvestr a pozor na psychiku… ta je mocna
Krasne svatky všem ![]()
Ahoj holky, tak dneska jsem byla na te kontrole měření sliznice. A samozdřejmně se ani nehla, takže stále jen 6 mm. Takže žádný posun ikdyž jsem měla zvýšenou dávku estrofenu. Dr. řekl, že s tím už nic neuděláme. Že víc neporoste. Takže se příští měsíc máme snažit přirozeně. Mám teda přijít na měření zda vyrostl folikul a když to nepůjde tak že na umělé
jsem z toho zase dost špatná. Doufala jsem, že by mohla trochu povyrůst a ono ani prd
Cvičím mojžíšovku a začnu zase zobat nějaké přírodní produkty, ale příjde mi že moje tělo vůbec na nic nereaguje
jsem asi nějaká divná ![]()
@Linaka Škoda, že se už nehla
Tak snad aspoň ten folikul bude v pořádku a půjde to přirozeně. I při těch 6 mm to určitě jde
Cvičíš Mojžíšovku, k tomu přidáš ty přírodní produkty, to by bylo, aby se to už konečně nepodařilo
Prostě je třeba věřit, že se to podaří. Já jsem taky zvědavá, jakou budu mít teď v lednu sliznici. Dobírám ty hormony 21.1., tak kolem toho data zajdu na měření. Pak už na hormony kašlu, 4 měsíce až až…
@Linaka : No nechci vypadat jako paní chytrá, ale já jsem si to myslela…
Já vím, že člověk vždycky doufá ve víc, ale 6mm vážně není málo! Vyštrachala jsem kvůli tobě svoje lékařské zprávy, tak snad tě to uklidní: v nativu jsem měla sliznici v půlce cyklu 5,5 místy 6mm. Při IVF jsem se dostala na 6,5-7, což teda není téměř rozdíl na to, že tam bylo estrogenu z téměř 20(!) folikulů… A na to, že to pokaždé měří někdo jiný a 1mm může být klidně chyba měření. Na jeden KET jsem zkusila brát 8mg Estrofemu denně a měla jsem ještě míň než v nativu a prý to tak má spousta ženských (když jsem se ptala, čím to je, bylo mi s úsměškem řečeno, že to je typicky ženská otázka a samozřejmě jsem se dozvěděla kulový…
Kdo by na gynekologické klinice čekal jiný než ženský dotazy, to teda vážně netuším. Ale to hlavní - miminko máme! Přes všechny negativistický prognózy a přirozeně. Jako téměř 90% holek tady!
Nesmíš se teď upínat na to, že kvůli AS je všechno ztracený a všechno tomu připisovat, tím se akorát dostaneš pod strašnej psychickej tlak. Prostě teď jsi bez srůstů, v místech, kde srůsty nebyly, je sliznice v původní výšce a nepoškozená a tak není důvod, proč by to nemělo jít. Já nevím, jak rychle jsi otěhotněla poprvé a pokud ne hned, tak jak jsi k tomu přistupovala. Šance otěhotnět během jednoho cyklu, i když víš, kdy máš ovulaci není moc vysoká, myslím, že ve 3/4 případů se to nestane a nemusí to být hned kvůli srůstům, ale těch vlivů, které se spolupodílí na úspěchu je strašně moc, tak to zkus brát jako bys za sebou žádnou anabázi s AS neměla a naopak si řekni, že když se to tady povedlo tolika holkám, není důvod, proč by se to nepovedlo i tobě! Teď už tomu otěhotnění nic nebrání
Hlavně se nenech zbytečně brzo natlačit do IVF, vážně tomu dej čas. Kdyby tělo nereagovalo, nenarostla by ti ani na těch 6mm a přírodní produkty prostě ne vždycky fungují, no… Ale je pozitivní, že ti aspoň pohlídá tu ovulaci, to je dobrý, zkus to takhle 3 měsíce, zjistíš aspoň jak moc pravidelnej ten cyklus máš a pak už to trefíte i bez UTZ, pokud to vůbec bude dýl jak 3 měsíce trvat
Držím palce!
@ashermanka Já si tohle vždycky taky říkám a pak stejně propadnu panice atd
. Mě ty srůsty ani tak nestraší, jak to, že ikdyž jsem brala tolik estrofemu tak mi sliznice vyrostla „jen“ na 6 mm. A ted se obávám, že když tento cyklus nic zobat nebudu, tak že mi nevyroste ani na těch 6 mm
. No jinak otěhotněla jsem po skoro roce snažení přirozenou cestou. Takže jsme si nějakou dobu počkali a to jsem už stresovala
prostě jsem od přírody stresař. Ted poctivě cvičím Mojžíšovku a jakmile to dostanu začnu nějaké ty přírodní produkty, ale to jen spíše pro ten pocit že pro to něco dělám (ale jinak si fakt myslím, že to na mě nepůsobí
).
Děkuji za podporu, snad se i na nás usměje štěstíčko konečně.
Ahoj holky, jsem tady nová a ráda bych se s vámi poradila, protože jak si čtu diskusi, máte s tím většina zkušenost – jsem tři týdny po revizi dělohy po zamlklém těhotenství v 9tt a na kontrole mi gynekolog řekl, že mám na děloze 4 cm srůst. Prý ho může odstranit menstruace, na kterou čekám jako na smilování, nebo mi je odstraní bez narkózy při příští prohlídce. Prý je to sice trochu bolestivé, ale že ten zákrok snad vydržím. V únoru chci jít na KET, dle něj nemají srůsty na KET vliv. Na netu jsem si ale o tom přečetla a zděsila se, že srůsty po revizi vznikají nešetrnou kyretáži, kde se odškrábne příliš sliznice (revizi mi dělal přímo můj gynekolog, je výborný, ale už v důchodovém věku, toto by se mu stát nemělo) a hrozí nemožnost otěhotnění a opakované potraty, taky se mohou stále obnovovat a narušit menstruační cyklus, tím že neroste sliznice. Jsem z toho špatná, nejdříve potrat, teď komplikace po revizi, nevím, jestli nemám KET odložit. Smůla se mi lepí na paty, sliznice byla to jediné, co jsem měla vždy v pořádku, a teď díky špatné práci doktora můžu mít následky a třeba už neotěhotnět, protože se embryo nebude mít kam uhnízdit. Ach jo. Poradťe prosím, myslíte si, že se může jednat o AS a může to vidět doktor na ultrazvuku? Je nutná hysterektoskopie? díky za odpověď
@Linaka : Já jsem právě taky dost stresař, navíc mám pocit, že to, čeho se bojím, na sebe tím jak na to myslím ještě přivolám… Takže jak jsem u prvního těhotenství byla ochotná čekat rok, rok a půl než se zadaří, protože to „je normální a nic to neznamená“, tak po AS stačily 3 měsíce, abych začala panikařit, že je to kvůli srůstům a skončila v CARu.
Což byla velká chyba. Tak spíš před tím jsem tě chtěla varovat.
Jinak myslím, že i bez Estrofemu těch 6mm mít budeš, tak zkuste vychytat pár ovulací a bude to, uvidíš. Taky trochu věřím na to, že když už tělo jednou těhotný bylo, že si to pamatuje a podruhé to jde většinou snáz. Věř tomu a vyjde to, ale vyzbroj se pro jistotu trpělivostí ![]()
@Bella10 : Ahoj, je mi líto jak to dopadlo, ale nějak se bohužel moc neorientuju v tom, co píšeš. Rozuměli jste si s doktorem správně? Srůsty určitě na UTZ vidět nemůže, natož aby je mohl změřit a nebo aby je „odplavila“ MS. To, co by mohlo odejít s MS bývají většinou nějaké zbytky po revizi, ale 4cm se mi zdá dost, nebyly to spíš 4mm? V řádu centimetrů můžou být v děloze snad jen myomy, možná ještě polypy, ale ty by určitě s MS neodešly, to se musí řešit chirurgicky. A jak to chce odstraňovat z dělohy bez narkózy? Ambulantní hysteroskopie? Kyretáž? (to bych si hodně rozmyslela teda) Dilatace děl. hrdla? (to asi taky) Ráda bych ti poradila, ale vážně tomu moc nerozumím. Pokud by to byly srůsty, tak určitě na KET vliv mají, ale podle toho, co píšeš dál si nemyslím, že to srůsty budou. Na tvém místě bych spíš zkusila kontaktovat nějakou kliniku nebo ambulanci v nemocnici, že chceš druhý názor, co to je a co se s tím dá dělat a pak se podle toho zařídila. Jinak na MS je ještě trochu času, tak snad to nebude hned to nejhorší. Přeju hodně štěstí.
@ashermanka moc děkuji za odpověď, dnes jsem volala se sestřičkou a ta mi udělala jasno, nejedná se o srůsty (špatně jsem doktora pochopila), ale mám u čípku mukametru - hlen o velikosti 16×7 mm, jinak žádné zbytky v děloze nejsou. Snad se to odplaví s menstruací, jinak se to prý dá odstranit v ordinaci bez narkózy, prý je bolest stejná jako když se zavádí nitroděložní tělísko, ale zřejmě se bude dělat dilatace, což bolí. Určitě si to nenechám u něj dělat, půjdu ještě na kontrolu do CARu. Jinak tři týdny po revizi mám HCG 12,6, CRP 8,1, výška sliznice 3,2, tak nevím, jestli je to v pořádku. Ale doufám, že v únoru KET dopadne dobře.
Ahoj holky, tak už jsem taky v klubu Ashermanů. Je tu někdo s Ashermanem až po dítěti. Jinak řečeno, vše ok, ale po porodu jaksi nepřišla MS?
@WTFAsherman Ahoj, tak myslím, že je nás tu takových víc. Mně nepřišla MS po porodu (resp.po revizi po šestinedělí), kojila jsem, tak se to neřešilo. Kojit jsem přestala ve 14ti měsících malýho a pak se to až po pár měsících začlo řešit
Než se přišlo na problém trvalo taky pár měsíců (díky této diskuzi a Ashermance jsem si AS sama diagnostikovala a bohužel se při hysteroskopii potvrdil). Ale už je to snad vše ok, tak musím věřit, že se druhémo mimča dočkáme ![]()
@WTFAsherman : Vitej v klubu… ![]()
Tak jestli myslíš AS po revizi pro residua po porodu, tak kromě mě a Ivvit ještě Amber a Nadena, pokud jsem na někoho nezapomněla. U mě dost podobnej průběh jako u Ivi. A v jaké fázi jsi ty?
mmch dobrej nick ![]()
Tak já jsem na tom dost podobně. Po kyretáži po šestinedělí. Kojení bez MS, neřeším, pak dlouho dlouho nic, no a pak bych ráda další škrvně a pořád nic. Tak jsem byla teď v listopadu na HSK, celá děloha srostlá, tak to rozrušili, no a do dnes ani náznak MS. Takže už mám termín k Apolináři na 27.1. Doufám, že už se něco hne. Kolika HSK jste prošli? A jak dlouho trvalo než jste se dostali k normálnímu cyklu? Mám pocit, že už si nebudu umět ani nalepit vložku ![]()
@WTFAsherman
Ahoj, tak to mě mrzí, že jsi na tom stejně. Já měla srůsty masivní (dle zprávy), jen malé dutinky po stranách dělohy byly volné. A vše rozrušeno na dvě HSK u Apolináře u doc. Máry. Takže dobře, že jdeš tam. MS jsem dostala hned po první HSK (v říjnu 2014) a od té doby běží. Dobírám 4-tý měsíc hormony, tak jsem zvědavá, co to bude dělat bez nich. Já byla bez MS, když nepočítám šestinedělí, skoro tři roky, takže úplně chápu tvé komentáře s vložkou
U Apolináře - doc. Máry jsi v nejlepších rukách, uvidíš, že se MS taky ukáže
Moc držím palce a dej vědět, jak to dopadlo a co řekl. Myslím, že tam pořád srůsty můžeš nějaké mít, že ti to nerozrušili všechno nebo to zase srostlo, když MS od listopadu není. Dávali ti po HSK Hyalobarrier gel proti srůstům?
@ivvit Ahoj,jj, Mára je sympaťák
kdy ti nasadil hormony? Hned po první HSK? Bohužel jsem se dostala do rukou odborníků a ti mi srůsty pouze rozrušily a nic do dělohy nevložili. Na základě tehle zkušenosti jsem vyhledala Máru a objednala se. Jak to v nemocnici probíhá a v kolik asi pouští?
Diky za odpovědi, mám asi milion dalších otázek ![]()
@WTFAsherman Jj, je to sympaťák
nejen, že je špičkový dr., ale i to osobní jednání
Hormony mi napsal (doporučil v propouštěcí zprávě) po první HSK na 3-4 měsíce a hned jsme se domlouvali na termín druhé HSK. Na ten gel se tě zeptá před zákrokem, zda ho můžou použít, když bude potřeba, platí se cca 2800Kč. V nemocnici asi ve většině případů cca v 7hod nástup v kartotéce v přízemí vpravo(max.do osmi není myslím problém). Vyplníte papíry a pošlou tě dál na G3, kde už na pokoji zase papíry, pak s tebou mluví dr. i doc. Mára se ukáže a pak se jen čeká až pro tebe přijdou. Operuje se od 9hod, chodí se po dvou(dle pořádí, které si určí operatér) a jedna vždy čeká před vstupem k operačním sálům. Za dopol. bývá max.cca 5 operací. Myslím, že poprvé budeš mít u něj narkózu, takže pouští, když není žádný problém, cca 4-5hod po probuzení. Já šla v listopadu třetí a pouštěli mě ve tři s tím, že doprovod tě musí vyzvednout na oddělení - to je vždy po narkóze. Bez narkózy pouští kliďo po půl hoďce. Ptej se, jestli tě ještě něco zajímá. Pokud budu vědět, ráda poradím. Třeba holky doplní, ale myslím, že takto to běží skoro vždy ![]()