Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Linaka
Zkušenost nemám, u me to byl bohužel hned AS, ale vím, ze spousta holek ma po revizi dost rozhozeny cykly, tak snad to nebude hned to nejhorší… Vyvolavacku jsi nedostala? Teoreticky, kdyby to byl AS, tak bys během pár dní měla dostat druhou jakoby MS, tak pokud bude stejná a vyvolavacky nepomáhají, tak bych určitě šla na HSK. Určitě je dobře, ze máš aspoň doktora, kterej tu možnost pripouští. No a buď se potvrdí a budeš to moct vyřešit ještě než ti uplynulou ty požadovaný tři cykly, nebo nepotvrdí a budeš mít jistotu a klid. Snad jen sliznici dyl trvá než se po tom zákroku vzpamatuje a naroste a pak uz to bude zase v pořádku. Držím palce!
No vyvolávačku mi nedal, řekl, že menstruaci během tohoto týdne nedostanu dle té sliznice která je tak malá. No trochu jsem tě ted nepochopila
. Když to ted někdy dostanu a bude to tak slabé zase (jako jen špinění ) tak to AS? Nebo není? My ted jedem na tři týdny mimo ČR a jsem k němu objednaná až na 4. srpna. A tam se uvidí zda to to během toho dostanu. prosím můžeš mi to etda ještě jenou vysvětlit, kdy by to měl být AS a kdy ne. Děkuji
Ahoj holky
koukám že diskuse teda pokročila
mám na vás dotaz -prosím ty z vás co měly delohu úplně srostlou, jak silnou máte ms? Chápu, že je to individuální, ale ja to mám ve srovnání co bylo před tím strašné slabé. Menstruují slabĕ 2 dny a 3 spinim
piju kontryhel..při měření sliznice mám obvykle kolem 6 milimetrů..hsk mám za sebou 2..myslíte že by to mohlo být kvůli novým srustum? Doufám, že brzo otěhotnim a nebudu uz to muset řešit ![]()
Linaka : po dvou revizich takhle po sobě můžeš mít podle me nízkou sliznici, snad nepůjde o srusty..počkej jestli ms přijde a pokud ne tak zbývá tak jak ti psala ashermanka hysteroskopie a pak budeš mít jistotu, o co jde. Přiznám se, že bych si ale nechala píchnout vyvolavacku, pak budeš mít taky jasno.. mě jich napíchal as5 a ms pořád nikde..drž se, vše bude urcite ok
No mě ji asi nepíchl proto, že mám terpve těsně před ovulací. Mám folikul 21 mm a říkál akorát na otěhotnění. Ale že ta sliznice je málo. A že ať nepočítám, že v nejbližších dnech příjde menstruace. Možná proto mi ji nepíchl. Já už jsem z toho zmatená a hlavně smutná. Mám vážné obavy že to bude ten AS mě totiž nic nejde jednoduše. Ale to asi tady nikomu že ![]()
Linaka : hele tak zkus vydržet do termínu ms a uvidíš.. pokud nebude, nebo budeš jen spinit tak bych se asi objednala na tu hsk (doporučuju prahu -apolinare ).. ale neves hlavu, třeba sliznice poroste a vše bude ok. Může být jen oslabená po těch revizi!!.. jo a kdyby to byl asherman, tak to nemusí být žádná hrůza, tady je spousta holek co uz v rukou chovají miminka ![]()
@Linaka ahoj, je mi líto, čím procházíš, každá jsme si to tady zažila, ale bojujeme a některé už mají děti a to je super povzbuzení
ashermanka to myslela tak, že AS se projevuje hlavně tím, že v období, kdy bys měla mít menzes, tak ji nemáš a nebo jen slabounce špiníš.. cyklus v podstatě jde normálně, ale kdykoli to máš dostat, tak MS není.. u mě se to projevovalo tím, že v době MS jsem měla klasické bolesti a křeče a krev bohužel nešla ven skrze srůsty a městnala mi v břiše. HSK se srůsty rozrušily, děloha se vrátila do původní velikosti, protože těmi srůsty se mi děložní dutina zmenšila a krev může zase volně odtékat. Nyní jsem už po druhé MS po hysteroskopii a víceméně je MS stejná jako před revizí.
Gratuluju Ashermance k miminku, zaslouzila si to jako nikdo
Nejlepsi zprava dne. Zdravi, Andrea Novotna.
Linaka
Přesně jak píše Zabzule, u AS je místo MS v lepším případě aspoň špinění, v horším nic. Takže pokud by i další MS byla velmi slabá, tak trochu důvod k obavám to je. Ale zase 5mm sliznice je na AS docela dost, i když teda záleží jestli je to po celé děloze rovnoměrně, takže třeba jen sliznici víc trvá, než se z té kyretáže vzpamatuje. Ale jinak myslím, že i s 5mm bys měla odmenstruovat, to zas taková tragédie není a sliznice roste ještě po ovulaci, myslím, že maximum je cca 22DC. Tak držím palce ať se dočkáš!
Lusienda
Měla jsem to taky tak - sliznice 5-6mm a 3 dny slabého krvácení, 2 špinění a to jsem byla už definitivně bez srůstů. Ono to tak u nás je že tohle teďka bude tvůj novej normál, k tomu, co bylo se to už nevrátí. Naštěstí na otěhotnění to vliv nemá ![]()
Greenwood
Děkuju Andrej a taky moc zdravím ![]()
Ahoj holky, tak děkuji moc za podporu
no uvidíme jak se vrátíme z dovolené. Ale trochu mi to tu radost na dovolenou zkazilo, protože ted na to mírně myslím a modlím se aby přišla pořádná menstruace. Ale popravdě já jsem nikdy neměla moc silnou menstruaci. Ještě jednou díky jste zlaté!!!
Linako, ještě moje zkušenost - MS jsem kvůli Ashermanovi neměla vůbec (ani špinění) a sliznice mi nedorůstala ani po vyvolávačkách. Myslím, že se může taky stát, že máš srůsty jen v děložním hrdle a v děloze ne (někdo to tu takhle měl) a pak můžeš mít v děloze zdravou sliznici, ale krev při MS nemůže pořádně odcházet. Každopádně je dobré, že tvůj Dr. o tom uvažuje a kdyžtak to budete brzy řešit. A neboj, hystereskopie se dá zvládnout, opravdu je to krátký zákrok a hned jsi fit a většina holek už se tu k miminku dobojovala nebo jsou na dobré cestě ![]()
Zabzule, Mimonko, hlásím se po delší době. Mám za sebou kontrolní HSC, ještě tam objevil nějaké minimální srůsty. Sliznice mi prý na těch původně srostlých místech dorostla, ale je hodně nízká, tak mám ještě dva cykly brát estrofem a proveru a pak máme zelenou. Tak přemýším, že si pak zajdu na kontrolní UTZ, jak to vypadá s výškou sliznice a jestli mám po těch hormonech ovulaci..
@momo2 ahoj, takže jsi po kontrolní HSK? fajn, teď už jen doživit sliznici a můžete začít. Já jsem po druhé MS a chceme na to hned vlítnout, však uvidím. Taky jsem přemýšlela, že si zajdu na kontrolu výšky sliznice, ale jsem zbabělec, nechci se zase vystresovat, tak to teď nechám koňovi. Beru čínské bylinky, cvičím Mojžíšovku, teď před ovulací si zavdávám červené vínko (moc příjemné)
až to přijde, tak to bude
Holky, jdu se vypsat.
Kontrolní hsk u doc Máry výborná, bez narkózy a hormony brát už jen měsíc.
Jenže jsem bez ms, i když jinak jsem sice slabě ale menstruovala (před hormonama s nízkou děl. sliznicí, teď s nízkou až střední a dle MM není důvod, proč by ms neměla přijít). Zítra mám začít znovu estrofem 4mg denně po týdenní pauze estrofemu+provery, ale prostě jsem doteď nezačala menstruovat. Jsem neskutečně naštvaná, že jsem s těma hormonama před měsícem začínala. OG, když jsem odnášela zprávu z nemocnice, mě zpražila, že od začátku vím, jakej jsou hormony humáč, že od začátku vím, co si ona o nich myslí. Ne, naopak před měsícem mě se sestřičkou skoro prosily na kolenou, abych to brala… tak jsem si pak aspoň pobrečela. Prý když už jsem je teda jó začala brát, tak už je teď mám brát i dál, že už je to všechno jedno. A na ms, kdy přijde, mi řekla, že to nikdo neví a že do šesti týdnů (?!), ale až zase začnu brát ty hormony, tak samozřejmě nepřijde. Vyvolávačku mi nedá, protože mám nízkou až střední sliznici (i když s nízkou a bez hormonůnjsem menstruovala normálně). Zve si mě v půlce příštího cyklu na ultrazvuk a kdyby ms nepřišla, tak mi píchne vyvolávačku. Jsem zvědavá, jestli bude čekat těch 6 týdnů…
Jako poberu hodně, ale když se mi někdo vysmívá do očí a podsouvá, co jsem neřekla, tak to je moc.
Takže dumám úplně stejně, jako před měsícem, zda mám začít hormony zítra jíst. No, jako před měsícem to vlastně není, protože jsem bez ovu a bez ms. A po jednom cyklu braní, kdy vím, co to se mnou udělalo. A naprosto bez důvěry jakýmukoliv dr. vč. MM.
V týdnu mi přijde ortilie a mám gynex, což je teda hrozně svůdný s hormonama už nezačít.
Zatrpklá, stará, tlustá, protivná (a zase už ubrečená)
Mimoňka
(dnes raději bez smajlů, byl by to samej čert s vidlema a mlácení hlavou do zdi)
@mimonka ahoj,tak to je na prd.mi před časem og napsal estrofem. začala jsem ho brát, na sliznici nepomohl, to jsem ještě nevěděla že mám srůsty. po měsíci užívaní jsem čekala na MS.MUDr říkal ze do týdne dorazí.nic.tak jsem mu volala a on, ze i když MS nedorazila mám estrofem zase užívat. Já se na to vykaslala, přestala jsem prášky brát MS přišla s sestidennim zpožděním. Od te doby jedu na přírodní vlně MS chodí pravidelně. Jestli jsem mela poslechnout a hormony brát, ukáže čas. třeba bych už s nima byla v tom, ale pochybuji. Je mi úplně jasné jak se cítíš, já dalana instinkt, ale tebe nepremlouvam
jen píšu jak to bylo se mnou. nejdůležitější je se hodit do klidu.
Mimonka
Jé, tak to je něco na mě, jak já tohleto chování doktorů nesnáším
Se paní doktorka tváří, jako že v životě nepředepsala platíčko antikoncepce nebo co… Tak to by na mě taky nebylo a taky už jsem si vyslechla leccos, včetně toho, s kolika dětma bych měla nebo neměla bejt spokojená a o co se jako teda snažím ![]()
Heleď, zkus to hodit za hlavu, je to nána, která ani neví o čem mluví, nebo ti na AS přišla ona?
Snad tě trochu utěším - ta MS stopro přijde, určitě je jen zpožděná, dost holek tady, které braly Proveru to tak měly, určitě Elisa, myslím že i Amber a nevím kdo ještě a vždycky přišla pár dní po vysazení. Estrofem ti MS blokovat nebude, takže já bych brala dál a myslím, že do tří dnů začneš krvácet (Zabzuli MS nepřišla kvůli srůstům, ne proto, že by to nefungovalo). Já brala Estrofem a Utrogestan (jiná značka progesteronu) a po jeho vysazení přišla MS asi třetí den, ale vím, že ta Provera častějc dělá v tomhle zmatky a holky musely čekat dýl. Hlavní je, že to vypadá dobře a za měsíc už se můžete snažit o miminko, už je to jen poslední krok k tomu. Na druhou stranu si myslím, že když se rozhodneš dál nebrat, tak to snad žádná trága taky nebude, nevím. To záleží, jestli ještě něco rozrušoval nebo už to tentokrát bylo bez srůstů. Hlavně se připrav na to, že jak potom půjdeš k té své zvěrolékařce, tak že ať ti naměří cokoliv, tak tě zpraží s tím, že pod 8mm stejně neotěhotníš, v tomhle jsou všichni tihle neumětelové, co o AS nic nevědí stejní. Tak jen aby ses pak zbytečně nehroutila, těhotníme tu běžně s 5 i se 3mm, tak si z ní moc nedělej…
Držím moc palce a gratuluju k opravené děloze ![]()
@ashermanka máš pravdu, tu MS (či spíš špinění) bych určitě dostala, i kdybych začala Estrofem zase brát, ale nějak jsem to psychicky nezvládla. Navíc jsem si byla téměř jistá, že mi hormony v tu danou chvíli nepomůžou (a bylo tomu tak), můj OG byl připraven mě Estrofemem ládovat půl roku a pak prý se uvidí. Jak to dopadlo, už víme. Několikrát jsem četla, že se výška sliznice přeceňuje, právě kvůli tomu ani nechci ke svému „zvěrolékaři“ jít, protože mě zase psychicky vydeptá. Už si hledám jiného. Se synem jsem otěhotněla na 7mm, tak to nebudu řešit. pevně věřím, že ke mě mimino už brzy přijde:)