Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Všem děkuji za gratulace
@zabzule @momo2 držte se a nebojte vše dopadne dobře…podívejte na mě prý že nemůžu otěhotnět a prcek je v bříšku- i přes srůsty ![]()
@zabzule Mohla bys mi, prosím, napsat, které z těch tablet užíváš?
Nabízí jich spousty. Radila ses s léčitelem o výběru nebo jsi si vybrala sama? Možností je totiž tolik (už jen, co tu v různých diskuzách holky doporučují, že jim pomohlo), že váhám, jestli postupně zkoušet, co pomůže nebo jestli si zajít k nějakému čísnkému léčiteli nebo homeopatovi pro radu.. Jinak já mám tříletého chlapečka. Pokaždé, když jsem smutná (byl to už druhý potrat), tak si říkám, jaké mám štěstí, že ho máme a že si nesmím stěžovat. Ale jak tu psala ashermanka, i tak to moc bolí, že druhé nepřichází, nejenom kvůli tomu, že bychom si s manželem přáli dvě děti, ale taky, když vidím malého, jak by potřeboval parťáka a je s námi doma „sám“..
@mus Moc ti gratuluji a držím palce!
Dávej, prosím, vědět, jak se vše vyvíjí a co se vlastně stalo s těmi srůsty (při těhotenství samy popraskají, zmizí?)..
@momo2 uzivam Zklidnění zcerene hladiny, Zvelebení rumelkoveho pole a Nápoj nebeské vily.To jsou nazvy
ale mám to indikováno od toho doktora, on tu kuru vyloženě sijou na tělo. Není to nic levného, ale jak jsem říkala, mám s tim dobře zkušenosti. ještě jsem sháněla tu ortilii, ale v bylinkárne ji neměli a ted to nebudu míchat. beru to necelý měsíc, co pocituju, je značně zklidnění a nemám už takové úzkosti, které jsem mela po potratu.mas pravdu, ve svých dětech máme velkou útěchu, ale ta touha po dalším je velká. omlouvam se za chyby, píšu z mobilu
@momo2 @zabzule…je to tak ze jsem mela dve laparky za sebou a dali mi akorat nejak provizorne do kupy vejcovody s tim ze se srustama v deloze si nevedeli rady ze jsou moc tuhe…tak jsem bylla uz domluvena na treti operaci k doc. kuzelovi a mela jsem se uz jen objednat podle menstruace, ale mela jsem uz 8dni spozdeni, nenapadlo me ze muzu byt tehotna protoze mi tvrdili ze ted normalne neotehotnim, tak jsem myslela uz na nejhorsi, ze uz ani menstruaci nemam a pritom jsem byla uz tehu
Ted jsem v 10tt a nejsem ani na rizikovem, mam normalni tehotenstvi, jelikoz se deloha zvetsuje srusty plodu nijak nevadi a gyndar rikal ze po porodu nejspis bude po srustech
akorat beru nejaky untrogestan na zmekceni delohy…takze jak bylo u me vse cerne, tak to snad dobre dopadne, protovam pisu at myslite pozitivne…ja byla psych.na dne a pak sem si rekla a dost budu bojovat, dokonce jsem se vrhla na cviceni at to ze sebe vybiju a zaclo me to bavit prestal jsem myslet na to co me ceka a bum ho…tak vam posilam trochu pozitivni energie ![]()
@mus tak to je báječné, holt psychická pohoda dělá svoje..je ale hrozně těžké se do pohody dostat, nemyslet na to. Ale už se na tom pracuje
držím palce ať všechno klape jak má
Ahoj holky, jsem tu nová… četla jsem celou diskusi a následně vyhledala Dr, Máru.
Teď jsem k němu objednaná na HSK - podle ultrazvuku podezření na srůsty ve většině dělohy po listopadové revizi v 12./13.tt
.
Zajímalo by mě, jak se to má s tou konzultací po operaci, jak jste tu zmiňovaly - že tedy po operaci už ho neuvidím, ale když budu chtít, tak tam někde sedí a můžu za ním, aby mi vysvětlil to, co bude psáno ve zprávě? To se doptám sestřiček?
A ještě si chci upřesnit, co jsem tu vyčetla - on tedy tak trochu pozná/odhadne, zda jsou průchozí vejcovody? (mimi jsem nosila mrtvé minimálně tři týdny, tak samozřejmě plaším, že tam mohl udělat zánět a srůst vejcovody - nebo je to hloupost, když mě nic nebolelo?)
Děkuji za případné odpovědi,
Mimoňka
@mimonka ahoj, vítám Tě k nám, je to smutné, že se naše řady rozšiřují ![]()
jak je to s konzultací po operaci nevím, já ho podstupovala ambulantně, tak jsme si hned s doktorem sedli a on mi řekl co a jak.. více probereme po dalším zákroku, na který jdu 3.6..to už mi dá zprávu pro mého dr. a pobavíme se o tom detailněji.
co se týče průchodnosti, tak mi zjistil jeden průchodný /pumpoval tam tekutinu/,druhý enviděl, takže si myslím, že u Tebe to taky prověří
jak se u Tebe AS projevuje? nemenstruuješ vůbec nebo špiníš? já vždy v dobu menstruace slabounce špinila, ale zbytek krve šel do břicha
@mimonka ahoj mimoňko, pokud jsem MM správně pochopila, tak průchodnost vejcovodů zjistí nepřímo tak, že při zákroku vpouští do dělohy vodu (hysteroskopem nebo něčím jiným) a pokud je alespoň jeden vejcovod průchodný, tak skrze něj vytéká ta voda do dutiny břišní. Takže pokud ta voda vytéká z dělohy do břicha, tak vědí, že alespoň jeden jen průchodný, ale přesnější infomaci nezískají (jestli oba nebo jen jeden a který..). Ale byla jsem an to vyšetření trochu mimo, tak nevím, jestli jsem to pochopila dobře.
Na HSC k MM jdu příští týden a taky jsem zvědavá kdy a od koho se dozvím výsledek. Tak potom napíšu, abys věděla, co můžeš čekat.
@zabzule díky za názvy těch bylinek ![]()
@mimonka ahojkx je mi lito co se stalo, jaky je duvod ze miminko se neudrzelo? Jsem zazrakem 9tt tak jsi me vyplasila ![]()
@momo2 není zač:) láduju se tím už skoro měsíc a příští týden čekám MS, tak uvidím jak zapůsobily, jestli MS přijde načas a jaké to bude..zní to blbě, ale hrozně se na ni těším, doufám, že proběhne jak má.
s kontrolou průchodnosti jsi to napsala přesně, taky mi tam pumpoval vodu, pak jsem měla pár dní trošku bolesti, asi než se vstřebala.
Holky, děkuju za reakce.
@zabzule Jo, řady se rozšiřují, na druhou stranu aspoň jsem si stanovila diagnózu
. Upřímně, kdybych byla bez internetu, dodnes se chlácholím slovy své gynekoložky - když máte jedno dítě, bude i druhé, do čtyřiceti času dost, nemůžete otěhotnět - to je psychikou - moc na to myslíte, srůsty to nejsou, ty jsou vzácné atp…
To člověku po revizi skutečně moc nepřidá, zvlášť když si jako myslím, že není důvod mít najednou slabou ms a že je to jako normální
Jinak tedy menstruuji ale slabě - ale ve srovnání s většinou z vás jsem na tom myslím docela slušně (to se jako nechválím, ale konstatuji
): ovu podle BT probíhá, cyklus hned po revizi jako hodinky, vždy jsem otěhotněla v prvním cyklu… takže vyhlídky snad slušné. Odhad MM na ultrazvuku je srostlá děloha kromě 1-1,5 cm (naštěstí je v pořádku ta nejdůležitější část hned u ústí vejcovodů).
@momo2 ano, napiš prosím.
@mus Nikdo to nezjišťoval, prostě že se to děje (jasně, histologii dělali, ale na nic se nepřišlo). Každopádně tě snad uklidním tím, že v 5. a 6. tt jsem měla chřipku - týden teplot 39-40, srážet paralenem (max 3 denně) fakt nešlo, nic jsem nejedla, skoro jsem ani nevstávala, prostě chřipka - takže každý to hned přičítá té chřipce. Zase na potvrzení těhotenství jsem byla asi za dalších 14 dní po uzdravení, srdíčko bilo, velikost taky vcelku odpovídala (jako bylo trošku menší ale první dítko bylo taky pořád menší a pořád mi posouvali TP, nakonec jsem rodila 41+4 a přenošené tedy rozhodně nebylo), kdoví… Na ZT se přišlo tak, že 5 dní před screeningem bolesti jako při ms, pak špinění a odpoledne v nemocnici už ze mě šly i kousky, na revizi jsem šla druhý den. Za chvilku mám TP (vlastně už by to bylo v termínu i třeba dneska…) ale rodit fakt nebudu, doufám, že si to v hlavě konečně srovnám a pochopím, že mimi prostě nebude (no, jsem docela cvok
) a společně s HSK u MM mě to definitivně zbaví chmur… teď si tedy dáváme jó pozor, abych neotěhotněla, protože bych se strašně bála, že to v částečně srostlé děloze zase zamlkne… ale MM na to řekl, že to prostě nikdo neví a že by se to mohlo ale nemuselo podařit donosit.
Jinak kontryhel jsem po revizi pila až do třetí ovu, pak už jen od MS do ovu, teď ho teda nepiju (už mi lezl i ušima) ale po HSK zase začnu. Další cyklus nasadím gynex, dva měsíce cvičím poctivě mojžíšovou, byla jsem na jedné mobilizaci - prý vše ok, a muž má kotvičník. Kdo by tohle slyšel, asi by si o mně pomyslel, že to fakt nemám v hlavě v pořádku
, ale já bych neuměla fungovat s pocitem, že jsem mohla udělat víc ale neudělala
…
Ale musím říct, že až to, že jsem se objednala k MM mě uklidnilo a maminám na pískovišti už nezávidím ty jejich bříška
, který se po zimě vylouply (teda závidím
, ale jako v klidu).
Mimoňka
@mimonka hlášky doktorů mě opravdu dostávají..u mě je to úplně na chlup stejné. Srůsty to nejsou, jsou vzácné, nebudeme do vás přece znovu hrabat, raději dám hormony.. bylo mi to divné, kdybych se řídila jím, tak následujícího půl roku valím Estrofem a bez užitku.. Já taky „menstruuji“ jestli se tomu dá říct, prostě slabě špiním, MS mám pravidelnou a ovulaci taky, teď teda jsem poslední měsíc neměla, protože mi ji Estrofem zablokoval. Už ho neberu, snažím se hormonům vyhýbat. Uvidím co mi řekne dr. po kontrolní HSK, pak vletím ke svému gyndařovi a hodím mu zprávu na stůl. Jsem zvědavá jak bude reagovat.
@mimonka je to smutne ze se takove veci dejou, ale my zenske zvladnem preci vsechno
jinak ja sem mela taky skoro celou delohu srostlou a ted nejsem ani na rizikovem me gyndar rekl ze ty srusty vubec tomu tehotenstvi nebrani jelikoz ta deloha se dost zvetsi, tak snad me to nijak neohrozi..kdyz uz sem teda zazracne otehotnela
tak se drz a at ti to dobre dopadne
Holky, snad se nebudete zlobit za můj další delší příspěvek, ale nedá mi to a musím připsat pro ostatní, které by mohly mít podobný problém, jak u mě probíhalo měření děložní sliznice a jak jsem se nechala chlácholit
.
Revize tedy byla v listopadu, první ms po 30 dnech a ostatní další také vždy po 30 dnech ale tedy slabší, občas i třeba jen dva dny. V únoru už mi hrabalo, co je špatně, už jsem četla tuhle diskusi, pobrečela jsem si a byla vcelku rozhodnutá se objednat k Dr. Márovi. Takže jsem umluvila Dr. k ultrazvuku, který mi od revize nikdo nedělal, zda je jako v pořádku narostlá sliznice - předpokládala jsem, že to bude nula nula trochu jo. Před ovu naměřili 6,4, když se snaží a hledají- prý žádná sláva ale dobrý. Tak jsem se uklidnila, že je to dobré. Další ms taková stejná, pak ta dvoudenní, a to už jsem se k Dr. Márovi objednala na konzultaci. A Dr. jsem umluvila k dalšímu ultrazvuku - před ovu 6,9. To už jsem se vyloženě ptala, zda nemůžu mít srůsty - prý „Ashermana? To jsem viděl jen jednou a vypadalo to úplně jinak…“ No. A já přemýšlela, zda se odhlásit z konzultace u Dr. Máry… naštěstí jsem to neudělala. Když jsem u něj pak byla, říkala jsem mu o těch hodnotách sliznice, a prý jsou to normální předovulační hodnoty (já bych teda raději brala tak aspoň 3 mm navíc…) a že to zřejmě všechno moc řeším - to teda i v souvislosti s mým ms kalendářem a hodnotama BT, kterou podle mě neuznává a nebere. A chápejte - on byl moje poslední naděje…
No pak udělal ultrazvuk on - a ano, měla jsem sliznici tak nějak přiměřeně cyklu, ale jen v té malé nepoškozené části dělohy. Jinde nula nula nic. Ukazoval mi to na obrazovce a i já jsem to viděla… proč to neviděli u obvodního gynekologa? ![]()
Pro mě z toho vyplynulo, že při ultrazvuku u obvodního gynekologa se prostě nestarali, zda je sliznice všude nebo ne - prostě hledali tak dlouho, dokud nenašli, a tam to změřili, vyšlo to v pořádku a uchlácholili mě…
a já to mohla přitom řešit už v tom únoru…
Aby se předešlo pochybnostem, na tom druhém ultrazvuku jsem byla ve stejném cyklu, jako u Dr. Máry, takže to podle mě muselo vypadat stejně…
Ještě jednou se omlouvám za délku příspěvku, ale i kdyby to jen jediné pomohlo, budu ráda
.
Mimoňka