Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Amber
Chápu zklamání, ale zase je to naděje, protože spousta holek, co ma jeden měsíc biochemicke teh., tak další měsíc pak už jsou těhotný doopravdy, prý se tím to tělo nějak nastartuje. S léčbou nevím - jak ti na ten Clostil zareagovala sliznice? Většinou ji prý totiž snižuje, obzvlášť, když se bere dlouhodobě. A když ovulujes i normálně, tak moc nevím, i když je pravda, že někomu potom dozraje kvalitnější vajíčko a šance je pak větší.
Duphaston (já brala Utrogestan) určitě až po ovulaci, ale nevím, jestli o den dřív by tě ovulaci ještě stihl zabránit. Stejně je jen na přípravu děložního sliznice, aby se tam líp vajíčko uchytilo a do tě dělohy mu to trvá 5 dní, tak ho klidně ber až třeba 16 nebo 17 DC, to by asi nemělo ničemu vadit. Nakonec je to jen podpora, svýho progesteronu, kterej by tohle měl zmaknout máš určitě dost. Akorát ja ho teda brala až do 28DC a vysazovala jen když jsem nebyla těhotná, aby si zas tělo nemyslelo, že pokles progesteronu = zánik žlutého tělíska = nastartovat MS ![]()
A taky výhodou toho Utrogestanu je, že není syntetickej, ale přírodní a když se zavádí, tak ho tělo víc využije.
No, je to těžký tohleto tehotneni, ale moc ti držím palce, at už to dlouho netrvá ![]()
Ashermanka: moc díky za odpověď. No, sliznici mi teď vůbec neměří a ani nic jiného nekontroluje. Prostě Clostil na 3 měsíce a přijít těhotná nebo až po třech měsících. Teď jsem měla nějakou kvas. infekci, tak jsem u něj byla a říkala mu o té slabé čárce, ale žádné vyšetření. Nemohla jsem tomu těhotenství uškodit tou pauzou s Duphastonem? Mám asi hloupé otázky, ale fakt už nevím. Napřed problém se sliznicí, až je ok, tak zase Clostil, který ji snižuje. Pak zase duphaston ještě před ovulací. Zajímalo by mne, zda ostatní lékaři při těchto lécích třeba pacientky nějak průběžně sledují. Co to dělá s ovulací a sliznicí atd. Každopádně ten Duphaston asi začnu brát až budu vědět, že ovu proběhla a budu ho brát déle.
Amber
To teda nic ve zlým, ale to mi přijde jako dost flink, jestliže ti dává léky na podporu ovulace, tak by si měl taky ověřit, ze na ne správně reaguješ, tj. udělat UTZ 10-12DC, zkontrolovat, jak velkej je folikul a tím pádem dopočítat, kdy asi praskne a navíc i změřit tu sliznici. On zas ten Clostil není žádnej neskodnej vitamín, aby se bral jen tak, spousta holek z toho ma cysty nebo nepoužitelnou sliznici a dat to takhle bez kontrol na celý tři měsíce mi nepřijde moc rozumný. Dva měsíce bych to zkusila určitě, ale s kontrolama, takhle bych byla opatrná.
S tím Duphastonem nevím, fakt nejsem dr., zase snad kdyby to mohlo potenciálně způsobit nechtenej potrat, tak to by snad nedoporučil přerušovat. Zkusila bych se tím netrápit a vrhnout se na to tento měsíc, i bez testů když se na to vrhnete každej druhej den a 13-15DC každej, tak to prostě musíte trefit
Budu ti moc držet palce!
Ashermanka
Jsi moc hodná, díky, že vždycky tak poradíš. Já jsem celkem bezradná, co se týče těch doktorů. Tento by ml být opravdu jeden z nejlepších, alespoň dle doporučení. Už ani vůbec nebere nové pacientky. Ale také se mi to nezdá, všude se dočítám právě o těch průběžných kontrolách… Myslíš, že třeba někde v Heliosu, či jiné repro klinice, by to sledovali lépe? Půjdu asi už kamkoli
.
Amber
Tak já zas nechci vypadat, že nasazuju na všechny doktory, ale zase když máš v příbalovym letáku napsaný, za se nemá brát víc než 6 měsíců za život, tak proplytvat polovinu té doby jen tak bez ověření, jestli to ma na tebe ten spravnej účinek se mi zda škoda.
V CAR by ti to kontrolovali určitě, už tohle jsou pro ne peníze od pojišťovny a příležitost jak na tebe udělat dojem, protože neví, která pacientka pak u nich skončí na IVF, tak si je předcházejí všechny. No za konzultaci nic nedáš a treba nekde někoho napadne něco, co by vám mohlo pomoct. Nebo se naopak ujistis, že takhle ne a povzbudí vás to natolik, že se to podaří vlastníma silama ![]()
Ahoj holky
tak jsem se chvíli neozvala a koukám že diskuze je tady zase v plném proudu. Zítra jdu na druhou hsk k doc. kuzelovi tak please držte pěstí
dobrá zpráva pro skeptiky
když jsem rok nemestruovala a delohu měla úplně srostlou tak po první hsk ( v únoru) jsem uz mě 2× menses juchuuu.. všem vzkazuju - neveste hlavu a naděje je vždy. Uvidím co m reknou zítra. Všem čerstvým mamcam gratulace a ostatním hodně stesticka.paa
@lusienda @ashermanka Ahoj holky tak do patku se dozvím termín operace v praze, ale nejspíš na 90proc. mě bude operovat doktor kužel, @lusienda mám taky uplně srostlou dělohu, za sebou dvě operace v ostravě a ted jdu na třetí do prahy, jak to u tebe probíhá???
Mus : ahoj na první hsk jsem byla v únoru, a to po dvou zbabranych revizich. Doc. kužel je naprosto úžasný člověk s velmi lidským přístupem. Obracela jsem se na něj mailem a velmi ochotně mě vzal jako pacientku. Tak jak píšu hned po hsk se dostavila ms, a to uz 2×. Doc. bohužel říkal, že mám téměř nulovou šanci znovu otěhotnět protože nenašel sliznice. Ale vzhledem k tomu že menstruují tak předpokládám že zabraly hormony a čaje
v každém případě neměj strach je to odborník. Ja jsem měla delohu jednu placku, jeden velký srust a krasne mi ji prý zrekonstruoval. Věřím tomu že do léta jsem těhu
teda pokud přemluvim chlapa
zítra jdu na druhou hsk tak uvidím co mi djinak jsem doc. rekne m vědět. Paa
@lusienda ježiši tak to si mě uklidnila ja už od ledna zažívám horory 2 laparky a jediné co udělali že nějak uměle zpruchodnili vejcovody které jsem měla taky srostlé, prý to není ale nadlouho
ale s dělohou si tady v ostravě nevědeli rady se srůstama v děloze že prý jim to nešlo odstranit že jsou ty srůsty moc tuhé, prý v praze jsou na to lépe vybavení, ale dost mě postrašili že to mám celé takové blbé, ale já menstruuji normálně takže jim nevěřím že je to uplně ztraceno ![]()
@lusienda četla jsem to ještě jednou a trochu to nechápu tak doc. kužel ti řekl že nemůžeš mít děti i když ti tu dělohu krasně zrekonstruoval??a pak ti dal nějaké hormony ještě na zachranu a ty zabraly?
Mus : no pro otehotneni je potřeba více věci než pouze deloha
průchodné vejcovody, sliznice ať se má kde vajíčko uhnizdit, ovulace, atd. Doc. Mi sice rekonstruoval delohu ale řekl mi že tam nemám tu sliznice. Při těch revizi mi ji seskrabli více než měli. Dál hormony že to zkusíme, zda nedoroste z nejakých pozustatku a díky bohu ms přišla. Toho se ale neboj, ja nmenestruovala víc než rok
bez sliznice není ms. Při nízké sliznice je ms slabá. Ale ber mě z rezervou vycházím taky jen že svých zkušenosti. Kdyby cokoli písní
zítra drž pěstí. ![]()
@lusienda jasne drzim pesti, at ti vse dopadne dobre…dej pak vedet, ja uz zitra budu taky vedet vic…my zenske zvladnem vsechno, musime zabojovat
o to to potom bude mit vetsi cenu!
Lusienda
Moc držím palce. Je super, ze tu někdo zprostředkuje zkušenost i s jiným dr. a jeho skepse se neboj, podle me je rozhodující spíš ta druhá HSK, teprv tam se uvidí, jak na tom ta sliznice je a jak se to zhojilo, je jasný, ze se srustama tam skoro žádná není. Ale MS je dobre znamení!
Mus
No tak jestli máš pravidelnou MS, tak to přece nemůže být zas tak strašný, to dost pochybuju, ze bys měla delohu celou srostlou, protože pak bys nekrvacela VUBEC. Takže čekám optimistické zprávy. A na jednu stranu klobouk dolů před těmi dosavadními dr., uznat, ze někde to umí líp a pacientku tam poslat se jim většinou moc nepodob Řada z nás skončila s tím, ze s tím nic dělat nejde a máme se s tím smířit. A není to podle me o technické vybavenosti, ony ty hysteroskopy jsou v principu všude stejný, ale hlavně o zkušenostech, takže ver, ze jsi v nejlepších rukou!
@ashermanka taky jsem rada ze se do toho nepousteli kdyz jim to neslo, oni meli dost prace uz s temi vejcovody a jak se dostalli k deloze hned ze startu to bylo zatuhle tak to nechali byt, s tim ze ke sliznici se vubec nedostali…menstruaci mam pravidelnou to je jedine co me uklidnuje..snad me uz ceka treti posledni operace ani nevim jestli me budou operovat zase Laparoskopii nebo Hsk…nemluvim ani o nervech co zazivam tady s tim ze me ostravsti doktori maji objednat do prahy musim se pripominat prosit a furt nevim termin, sem si dokonce sehnala na doktora cislo domu a musel mi slibit ze mi to zaridi…ja se odbyt nenecham
tak snad v pondeli uz budu vedet vic @lusienda jak ti to dopadlo? ![]()
Ahoj holky tak uz jsem doma
a mám ty úplně nejlepcejsi zprávy
predstavte si, že srusty sice byly ještě na prave polovině dělohy, ale levá uz je úplně v pohodě a sliznice normální nález
mám měsíc počkat a pak se mužem snažit otěhotnět juchů juchů juchu ![]()
![]()
takže ikdyz mi tvrdili že by to byl zázrak tak se snad dějí ![]()
pan docent kužel opět nezklamal, byl naprosto ale naprosto super. Mám se ozvat v září pokud bych neotehotnela
a hned jak otehotnim ![]()
Všem vzkazuju ze pozitivni přístup je půlka vyhry ![]()
Jinak mus : ja jsem vůbec nečekala až si gyndar udělá čas a objedná mě k apolinari. Normálně tam zavolej a řekni že ti byl doporučen doc. kužel nebo doc.mara a že se chceš objednat k vykonu. Mě dala sestřička mail na docenta, tomu jsem napsala co mi je, a on mi řekl, že mám znovu zavolat do ambulance ať si zarezervuju termín a za 3 týdny uz mě operoval
můžeš se vklidu objednat takhle sama a nemusíš se nikoho prosit. Tady je telefon do ambulance : 224 967 491
Buď ti dá hned termín operace nebo té ještě zkoukne, mě ale když přečetl v mailu zprávu z ambulance.hsk hned dál termín kdy dorazit na operací.
Tak jsem holky úplně šťastná že to není ztraceno. Mám sice viditelny vstup jen do levého vajecniku ale to snad bude stačit
jo jinaknjsem si nechala i tentokrát aplikovat hyalobarier gel.
Tak se zatím mějte hezky a verte na zázraky
![]()