Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22
12.2.14 12:06

Rendaa
teda ty sis uzila:((( objednanim k marovi urcite nic nezkazis…je fakt dobrej…jen bych zkusila jeste najit nejakeho machra na neplodnost, protoze mara spis dava do kupy delohy, ale dal te uz musi provazet nekdo jiny…jestli jsi z prahy, muzu doporucit prave hulverta, aspon na konzultaci. Ma ordinaci na florenci a pak dela primare v iscare. Me hodne povzbudil…nebo zkus najit nekoho jineho, kdo by ti vyhovoval. Od te doby, co vim o ashermanovi, jsem presvedcena, ze nezalezi moc na nemocnici, do ktere clovek chodi, ale na doktorovi, kteremu se dostane pod ruce…moc drzim palce :kytka: :kytka: :kytka:

lucicek79
gratuluju:)) :hug: uzasne…tohle presne potrebuju cist:) drzim palce a informuj nas prosim…

lusienda
jo! proste se nedame!!! musi musi to vyjit…diky za optimismus…taky ti preju brzy dalsi miminko a at mala prospiva a mas z ni radost :kytka:

moris šatavari už je doma na stole a vrhám se na ní :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
12.2.14 14:09

@lusienda Tobě taky plno sil a je dobře, že věříš! Tady je dost příběhů, kdy řekli nám, že nebudem mít děti a máme! :mrgreen: Prostě jsme neposlušné a neposlechli jsme doktory. :D Někdy je potřeba tomu pomoci a někdy to vyje samo, jen se tím neničit a věřit! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
206
12.2.14 15:26

@Xuan ahoj díky za info, ale já si myslím že ohledně mimi už ztracím naději :,( jsem z Prahy byla jsem v pronatalu u doc.mudr.Mardešiče a i v iscaru u Hulverta a nakonec jsem se rozhodla pro Pronatal myslím že docent pro moji diagnozu udělal vše měli jsme při posledním ivf 10dobrých vajíček, ale po předchozích neuspěších jsem si nechala udělat PGD a z toho zbylo jen jedno docela dobré jinak geneticky neb yly v pořádku :( měli jsme i dlouhej rozhovor s embryoložkou a ta mi řekla že kdyby se nedělalo to PGD tak by mi dávali uplně jiné embrya a bud by se to neuchytlo a nebo bych zase měla zamlklý potrat… :roll: takže si myslím že už jsem stará vyprodukovat dobré vajíčka bude mi letos 38l :-O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
12.2.14 15:35

Rendaa
mne je taky 37…přece to nevzdame…kamaradka po dlouhych peripetiich ve 39 pri tretim ivf otehotnela a za 14 dni rodi…nevzdavej to…zajdi za tim marou, at ti zkoukne delohu a pak uvidis…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
13.2.14 20:55

Luci

Moc moc gratuluju! Téda kolikrát já si na tebe za ten poslední skoro rok vzpomněla, jak to s tebou asi dopadlo - a jsem moc ráda, že nejlíp jak mohlo :D Tak ať jde i nadále všechno tak jak má, užívej těhotenství a těším se, že v létě nám sem napíšeš, že už máš miminko v náručí!

Rendaa

No páni, na tobě se teda taky doktoři vyřádili teda… No, těžko říct, co teď, možná ten MM není špatnej nápad, ať to omrkne, jestli je děloha v pořádku a dál uvidíš. MOžná to vypadá beznadějně, ale vážně to nevzdávej, někdy to vyjde i přes všechny špatné prognózy doktorů. Co nějaká čínská medicína? MACA? Cokoliv… Chápu že ten věk limituje a všechny ty neúspěchy moc nepřidají, ale přesto je dost ženských, které otěhotněly i když podle doktorů neměly a měly za sebou teda taky věci. Moc ti držím palce, ať je to i tvůj případ!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mus
154
20.2.14 10:12

Ahoj holky líbí se mi jak tady spolu všechny držíte, je to moc pěkné :mavam:
Nevím jestli patřím zrovna do tady téhle diskuse, ale jsem po laparoskopii, kdy nález je takový, že jeden vejcovod uplně na nic, v děloze srůsty a druhý vejcovod ještě nevím, protože se k němu přes ty srůsty nedostali, tudiž mě za 10dní čeká druhá operace, kdy mi budou odstranovat ten jeden vejcovod a rozrušovat srůsty v děloze, jsem z toho zoufalá, protože vůbec nemám ponětí, jak tahle operace může dopadnout? máte některá zkušenosti? :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
21.2.14 19:48

Mus

Tak je mi to líto, ale pokud jsou srůsty v děloze, tak bohužel zrovna do téhle diskuze patříš… Máme za sebou všechny dost podobné věci, vypadá to sice beznadějně, ale zase je tu spousta šťastných konců, který snad dodají optimismus, tak to hlavně nevzdávej a neděs se zbytečně dopředu. Většina z nás teda podstoupila jen hysteroskopii (zavedení kamery do dělohy a pak rozrušení srůstů), není to pro tebe jako pacientku nijak extrémně náročné ani bolestivé, ve spojení s laparkou to budeš mít trochu horší (ale to už vlastně jednou za sebou máš, tak asi víš, do čeho jdeš), zase je to ale přesnější, je menší riziko poranění dělohy, když zavádějí kamery i vně dělohy a taky se rovnou zkontrolují ty vejcovody, abys věděla, na čem jsi. Co je ale důležité je, že úspěch operace, znovuvytvoření nebo nevytvoření srůstů a hlavně následné otěhotnění velmi výrazně závisí na tom, kdo operaci dělá, jestli má dostatečné zkušenosti a za sebou dost takovýchto vyřešených případů. Bohužel ne všichni doktoři jsou v obraze a možná si některé věci budeš muset prosadit sama nebo pokud budeš mít pocit, že to nebyla šťastná volba, tak jít jinam. Naštěstí to v dnešní době není nic obtížnýho nebo neřešitelnýho. Co bych ti poradila aby sis zajistila už před operací je, aby ti aplikovali po zákroku Hyalobarrier gel, působí protisrůstově a jsou s ním velmi dobré zkušenosti, rozhodně za ty peníze stojí. Já osobně bych se vyhnula tělísku, které se dřív používalo, je tam riziko zánětu dělohy a v dnešní době se od něj spíš upouští, ale pokud by se ti zánět vyhnul, tak funguje taky dobře, takže to je rozhodnutí spíš na tobě. Zásadní mi po mých zkušenostech taky přijde, aby ti kontrolní nebo další operativní HSK udělali co nejdřív po té první, pokud se srůsty rozruší v rychlém sledu operací, tak je mnohem menší šance, že se znovu vytvoří. My jsme tu většinou chodili na kontrolní HSK měsíc po první, ale nevím, jestli po té LSK to nebude chtít větší odstup, to nemám zkušenost. Taky to dost pomůže psychicky, že se dlouho netrápíš zbytečným čekáním a řeší se to opravdu rychle. Rozhodně bych pak ale další LSK už nepodstupovala a měla by ti stačit jen klasická HSK.
Držím palce, ať je nález co nejpříznivější a bez komplikací! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mus
154
24.2.14 14:28

ashermanka

@ashermanka děkuji za podporu :kytka: Ten gel proti srůstum si určitě koupím, o tom informace již mám, ale o tom kdo mě bude operovat ne, prostě mě poslali do nemocnice a před operací se mi příjde představit někdo kdo mě bude operovat, jako při minulé laparce, tak to asi nijak neovlivním, každopádně v neděli nastupuju do nemocnice a v pondělí mě to čeká tak se pak ozvu jak to proběhlo, snažím se myslet pozitivně, tak snad nebudu pak zdrcena :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
10.3.14 14:43

Ahojte holky,

mohu mit prosim dotaz. Uz cca rok se lecim pro neplodnost v CARu, duvodem je nedorustajici sliznice. Mam pred sebou 3 pokus, za 4 dny a dnes mi dr. rekl, ze uz mam maximalni davky estrogenu a ze na ne vubec nereaguju. Sliznice 5-6 mm :-(
Napadlo ho, zda bych nemohla mit srusty, ale nejde mu do hlavy, ze jsem nikd ynemela zadny gynek. zakrok, zadne tehotenstvi, zadny potrat.
Nevite, jesti je mozne mit srusty i „jen tak“ nebo po zanetech… par jsem jich mela, ale zas ne nic dramatickeho.
Jedine co mam jsou pozitivni HPV viry, ale to s tim pry nesouvisi…
Ja uz nevim, mam strach podstoupit dalsi pokus IVF, kdyz by se to nahodou povedlo a ja opravdu mam AS, tak tu hrozi potrat nebo spatne ummistena placenta.
Jestli ma vubec smysl chodit a platit za IVF 8o 8o 8o
Diky za odpoved… jestli mate nektera zkusenost, budu vdecna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
10.3.14 16:14

83eve

Pokud nebyly žádné zákroky na děloze, pak AS je možný už jen jako následek zánětu DĚLOHY, tj. pokud jsi měla jen „obyčejný“ poševní zánět, tak bych to viděla jako hodně nepravděpodobné. Spíš mě zaráží, že ti nikdo hysteroskopii po tolika neúspěších ještě nenabídl, není jen na srůsty, ale může se pomocí ní odhalit i spousta jiných příčin neplodnosti, které třeba UTZ nezjistí. Navíc pokud máš nízkou sliznici (ale 5-6 mm není žádná katastrofa, byť se tak v CAR tváří, otěhotnět se s tím dá!), tak tím spíš, omrknout, jak to v děloze vypadá. Nicméně důležitější než výška sliznice je její kvalita a existuje spousta žen, které na estrogeny nereagují, příp. mají po nich ještě nižší sliznici než v nativu, já to tak taky měla. Alternativou je, pokud podstupuješ KET, připíchávat v první půlce cyklu maličké dávky FSH (Menopur, Puregon…), na to sliznice reaguje spíš, nejsou to estrogeny umělé, ale hormony podporující růst folikulů a jak ti jich dozraje víc než v nativu tak samy vyprodukují víc přirozeného estrogenu, na který ta děloha reaguje líp.
Já bych na tvém místě další transfer odložila a šla do HSK, nejlépe bez dilatace a narkózy, když je pravděpodobnost srůstů malá, příp. do HSK s biopsií děložní sliznice pokud ti ji nabídnou, pak bych možná dva tři měsíce počkala, někdy se to tou HSK jakoby protáhne a jsou holky, které pak další měsíc otěhotněly přirozeně, ale samozřejmě nevím, co je důvodem vašeho IVF. A až bych věděla, že je děloha v pořádku, tak bych teprv podnikala další pokusy IVF, přece jen to stojí hodně nervů a peněz, tak ať zbytečně nepřicházíš o pokusy… Držím ti moc palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.3.14 21:51

Ahoj holky, mám dotaz. Prodělala jste některá kyretáž a pak jste měli problémy s placentou? Já jí prodělala a pak otěhotněla, bohužel jen do 25+2 a pak následovala abrupce placenty. Nemáte některá podobný zážitek? Pořád přemýšlím, proč se to stalo a nikdo mi není schopen odpovědět. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
11.3.14 16:42

@ashermanka
diky moc za info :-) jedinym nasim problemem je sliznice. Puvodne to vypadala, ze mam zvysene protilatky, ale to se nejak upravilo.
Ja prave nevim zda ten pokus neodlozit. Mel by byt za 3 dny, ja jsem nadopovana vsim moznym, tak se mi to odkladat nechce, kazdopadne nevim jestli delam dobre…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
12.3.14 13:39

83eve

To těžko radit, chápu tu situaci, že už se těšíš, až ten pokus proběhne a doufáš, že bude úspěšný, na druhou stranu ta nejistota, jestli o něj zbytečně nepřijdeš je hrozná, to znám. A s krátícím se počtem pokusů panika roste, je to vážně těžký. Asi dej na intuici - jestli se ti to nezdá, tak to vzdej, ať si to pak nevyčítáš, že jsi o ten pokus přišla zbytečně. Chápu, že každý měsíc čekání se zdá nekonečný, ale když na ty léky nereaguješ, tak by asi stejně nepřinesl nic navíc oproti normálnímu snažení. Navíc vysvětlení, že nemůžeš otěhotnět jen kvůli nízké sliznici se mi moc nezdá, spíš doktoři nic jiného nenašli, co by se vymykalo tabulkovým hodnotám, tak to připisují tomu, ale jak už jsem tu psala tolikrát, co my víme, kolik je ženských s ještě nižší sliznicí, které s otěhotněním problémy neměly a zakopaný pes je jinde? My všechny tady máme jako důsledek zmršených kyretáží nejen nízké sliznice (místy žádné), ale taky jejich kvalita je dost bídná, přesto je tu úspěšnost spontánního otěhotnění dost vysoká. Já se například v jednom CARu dozvěděla, že pokud by problémem otěhotnění měla být jen nízká sliznice, přesto by žena měla být schopná se dopracovat alespoň k pozitivnímu testu nebo biochemickému těhotenství, že v těch prvních pár dnech než oplozené vajíčko zaniduje není vyživováno sliznicí, ale takovým živným hlenem, který se vyskytuje ve vejcovodech a děloze (proto existuje mimoděložní těhotenství, kde sliznice není žádná a přesto embryo prosperuje) a až potom, když se nezahnízdí, tak to nedopadne. Je to teda jeden názor z mnoha, ale určitá logika v tom taky je. Ráda bych ti poradila něco zaručeného a dodala optimismus, ale neznám tě, nevím, co všechno už jsi zkusila a soudím jen na základě svých zkušeností, které nejsou moc dobré, co se týká IVF. Co zkusit dát si na tři měsíce pauzu, poctivě cvičit Mojžíšku u nějaké dobré cvičitelky a cpát se s manželem zde tolik vychvalovanou Macou v prášku, nic od toho nečekat a regenerovat na další pokus? Někdy to dokáže zázraky! :kytka:
Každopádně ať už se rozhodneš jakkoliv, tak moc držím palce!

JanaŠvan

Je mi moc líto, co máš za sebou, vůbec si to nedokážu představit… Bohužel asi moc neporadím, protože zkušenost s abrupcí nemám a myslím, že je to tak nejednoznačné najít nějakou zaručenou souvislost mezi kyretáží a abrupcí, že proto na to asi moc nejsou schopní odpovědět ani doktoři. Z mého laického pohledu a dostupných informací bych řekla, že jakýkoliv zákrok na děloze zvyšuje pravděpodobnost poruch placentace, ať už je to vcestná placenta, vrostlá nebo poruchy její funkce, že špatně vyživuje miminko apod. Na druhou stranu se to asi stává i u těhotných bez jakýchkoliv komplikací, že k takovému neštěstí může dojít, takže to může být stejně nahodilý jev jako potrat apod., i když mnohem vzácnější. Možná proto k tomu nedokáže nikdo nic konkrétního říct.
A do té doby ti na UTZ žádnou vadu na placentě nenašli? Že by byla nízko uložená nebo tak něco? Chápu, že se to snažíš nějak pochopit a eliminovat riziko do budoucna, ale myslím, že to je věc, kterou nejde nijak ovlivnit, leda snad pečlivým sledováním placenty v příštím těhotenství, který ti rozhodně přeju nekomplikované a se šťastným koncem! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
734
13.3.14 17:34

Ahojky holky :mavam: tak já si 6 týdnů poležela v nemocnici, ale už mě pustili a zbylé 4 týdny si už snad užiju doma :pankac:

Je mi moc líto, že nás tu tolik přibilo…

Ale ve zkratce : jsem jedna z vás - bez MS, s ashermanem, hormony, tělísko, několik HSK… a stejně sliznice sotva 3 mm…

Až když mi řekli " bohužel… ", tak jsem BEZ mensrtuace otěhotněla.

Jsem 35 tt a ikdyž následky a problémy mě provází pořád, miminko je hodně malé, tak statečně bojujem… jen tím chci říct, že opravdu duležité je asi nejvíc to, to nevzdávat.

Myslím na Vás… :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
14.3.14 11:12

Ahoj, dříve jsem sem hodně chodila(srůsty po potratu a následné revizy) a pro ty kdo mě pamatují a zajímá je to 6.2. se nám narodila překrásná holčička Sárinka s 3,330 kg a 50cm a i přes 2 potrtaty, revize,2 HSK u DR Máry se prdelka držela do 41+1 a narodila se v den nástupu kdy mi měli porod dokonce vyvolávat.. chtěla jsem Vás tady všechny povzbudit protože i já probrečela noci že nebudu už nikdy mít děti..všem tfuj, tfuj.. :kytka: :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí