Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1400
24.11.13 10:05

@elenah Není to mé první. Mám už dva dospělé, ti už jsou z domu a malý ma 11 let, tak jak jedináček. Tak jsem chtěla ještě jedno, ale pořád to bylo zamlklé těhu. Doktor to pak dával na věk v létě mi bylo 42.Po revizích se mi udělali srůsty, zmizela ms, tak zas, že přechod, at se s tím smířím. Cítila jsem, že to blbost. A sama sháněla info a řešila. Když jsem dřív neměla žádný problém, otěhotněla jsem lehce, tak jsem tušila, že tam musí být nějaký důvod. Srůsty se podařili rozrušit a sliznici jsem obnovila ortilii. V Plzni mi zjistili, že mi houstnou krevní destičky a to byl důvod. Tady mi nezjistili nic. :| Ta ortilie mi krásně dělohu spravila, kontryhel mi začal vadit, dál mi imunoložka doporučila brát pivní kvasnice, kyselinu listovou, vitamín E, hořčík, selen. Vše zvlášt. Ještě jsem si koupila balení mateří kašičky s ženšenem v tinktuře. To jsem brala už než jsem otěhotněla. Ale přibrala jsem i po těch vitamínech. Za dva měsíce jsem šla do inseminace a vyšlo to. Celé těhu bylo bez problému. Ted jsem už zas štíhlá. Uvidíme, zda to vydrží. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
25.11.13 19:41

Xuan

Sílou MS se nestresuj, jak píše Moris, hlavně že je a neslábne. Moje zkušenost teda je, že vždy první MS bezprostředně po HSK jsem měla silnější než tu druhou, ale všechny ostatní pak už byly stejné. Měla jsem sliznici v půlce cyklu 5,5-6,5mm (dost často je po AS takto nepravidelná, podle toho, jak moc byla poškozená) a taky jsem se na víc než tři dny MS nedostala a to bylo tak max. na dvě vložky denně v průměru. Sice to vypadá logicky, ale u nás nejde hledat přímou úměru mezi výškou sliznice a sílou MS. Jak jsme to tady dřív s holkama probíraly, tak všechny jsme byly v průměru na těch cca 6mm a některé krvácely třeba 5 dní středně až silně, některé slabě 3 dny i míň, takže tím bych se moc nestresovala, hlavně když nebude časem výrazně slábnout. To je taky trošku povzbuzení pro Elenah - není nutné se upínat k magickým 8mm propagovaným doktory, vážně stačí 5-6mm, 8mm nemají ani všechny zdravé ženské, které otěhotní klidně na první pokus. I v 37 letech! :lol: A to, že se doktoři u Moris takto spletli? Bohužel smutnej paradox je, že o AS ví většina dr. tak strašně málo, že se pletou velmi často a pokud nemluvíš s opravdu odborníkem, tak bych si z jejich závěrů dělala jen VELMI málo.

Elenah
Chtěla jsem tě jen trošku povzbudit - žádná z nás nemá po HSK jinou sliznici než nízkou a často jen místy. HSK je právě ten začátek, teď teprv má sliznice šanci vyrůst a začít se hojit, takže špatné myšlenky hoď za hlavu, dřív než v půlce dalšího cyklu nemá cenu výšku sliznice hodnotit. A jinak myslím, že MS určitě dostaneš, i když nejsou rozrušené ještě všechny srůsty, tak většinou i jedna HSK, kdy se rozruší i kdyby jen ty nejspodnější (a MM většinou zvládne téměř všechny naráz, pokud nejsou někde obtížně uložené, že by se nůžkami nedostal a musel příště elektrodou), tak to k MS stačí a pak už se děloha jen vylepšuje a vylepšuje a MS krásně chodí. Člověku to sice moc nepřidá, pokud si ho pořád zve na další a další HSK, ale věř, že je to jen pro tvoje dobro, ta děloha musí být v co nejlepším stavu, aby byla šance na otěhotnění co největší a on se o tom musí dostatečně přesvědčit. A i tobě by pak po delší době vrtalo hlavou, jestli se náhodou srůsty nevrátily… Takhle když ti řekne, že je to v pořádku, tak tomu opravdu můžeš věřit!

HSK bez anesteze vážně v pohodě, většinou dávají čípek proti bolesti už před ní, kdyby s ním sestra nepřišla, tak si o něj normálně řekněte, někdy zapomenou, ale já ho kromě jednou vždy měla a je to pak lépe snesitelné. Navíc vás MM nepožene do HSK bez anesteze, když by věděl, že bude moc rozrušovat, takže to už je vážně jen zkouknutí dělohy a kdyžtak trošku píchnutí nůžkama do nějakého tenkého blanitého srůstu, který má tendenci se ještě obnovit a bolestivé to není. Trochu nepříjemný je ten tlak jak napouští roztok do dělohy, ale to po chvilce ustane a je to už vážně dobrý.

Holky držím vám moc palce, přeju pevné nervy, vysoké sliznice, pravidelné a silné menstruace a hlavně pak jejich brzký výpadek alespoň na 9 měsíců! Držte se, bojujte a hlavně se nedejte!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
734
26.11.13 10:06
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xuan
26.11.13 17:43

Ashermanka
celkem jsi me uklidnila, ze nemam hledat umeru mezi silou menstruace a vyskou sliznice…diky :)
u me je jeste trosku chaos ohledne prvni/druhe HSK, protoze prvni mi vlastne udelalali uz v CARu - ta mela byt jen diagnosticka, ale nejake srusty v deloznim hrdle mi narusili. Potom jeste muj gynekolog nechapal, kam mi udelali ten transfer, kdyz do zpravy z hsk, kterou delali mesic po transferu, napsali, ze mam delozni hrdlo nepruchodne, takze mi zkousel zavest transferouvou trubici pod ultrazvukem u nej v ordinaci - moc to neslo (mam podezreni, ze v Caru, kde mi transfer delali bez ultrazvuku, mi dali emryjko jinam :? ale to je jina historie…), ale je mozne, ze mi nejake blanite adheze v deloznim hrdle muj doktor take narusil. Takze kdyz jsem sla k MM na “prvni” hsk, tak uz jsem menstruaci mela o neco lepsi nez pred par mesici. Proto jsem taky uz ted mela asi tech 7-8 mm sliznici…A cekala jsem, ze po HSK u MM se mi menstruace jeste vice rozjede. Ale bohuzel tak zasadni pokrok to nebyl. No uvidime ted napodruhe u MM, co mi rekne…
jinak k memu veku - citim se mlada, i tak myslim vypadam, ale nekdy mi zatrne, kdyz si uvedomim, kolik mi je…nastesti to neni casto…a porad verim, ze to dopadne dobre :) vlastne se sama divim po tech letech snazeni, ze mam jeste nejakou viru…na cele tehle zalezitosti s ashermanem me vlastne nejvic stve, ze se na to prislo az tri roky po zpackane revizi - ze jsem se zbytecne trapila a ztratila spoustu casu…no nic, ted uz s tim nic neudelam…treba casem zjistim, ze to tak melo byt a ze to k necemu bylo dobre…co te nezabije, to te posili…
a hlavne ti preju, at se tobe konecne zadari a muzeme blahoprat…moc bych ti to prala, vsem bych nam to prala :hug:

moris
dekuju za podporu s menstruaci…a mas muj obdiv, zes v tom boji vytrvala a nedala se doktory zastrašit!!!
dej, prosim, vedet, az prestanes kojit, jakou mas menstruaci…diky, ze nas takhle neopoustis, i kdyz uz mas urcite jine starosti nez ashermana :)

elenah
predstav si, ze jsem mela jit take 17.12., ale musela jsem se preobjednat, protoze mi hormony, co beru, posunuly menstruaci…skoda, ze se nepotkame…take na tebe budu myslet…uz sis uzila dost, takze pocitam, ze mas taky vybrano, zadne dalsi diagnozy uz tam urcite nemaji a ted bude jen lepe a lepe…je pravda, ze nejhorsi ted budou asi ty 4 mesice cekani, musis naplanovat nejakou dovolenou nebo tak neco, aby ti to uteklo :) na druhou stranu je mozne to brat jako oddychovy cas, protoze ted se snazit nemuzes, takze se nemuzes ani nervovat…aspon u me to tak trosku je…malinko se bojim, jestli se na novy rok nedostanu zas do stresu, pokud mi MM rekne, ze muzeme zkouset tehotnet…takze cerpam energii :)

1Amber
co se tyka ovulacnich testu, tak ja se s nima tak vycvicila, ze ted uz ovulaci poznam i bez nich :D sice pred hsk mi to bylo na nic, ale doufam, ze tuto svou nabytou schopnost vyuziju v novem roce… jinak je pravda, ze podle ultrazvuku to doktor pozna uplne presne…drzim palce…zajimalo by me, kdyz jsi prestala brat hormony, jestli se ti nejak posunula menstruace… jak vse po vysazeni prasku probiha…diky moc!

elisa
tvuj pribeh je uplny dojak :D v tom nejlepsim slova smyslu :D drzim palce a dej nam vedet, jak miminko roste!!!

holky: ortilie objednana :mavam: mejte se krasne…eva-xuan

• Citovat
  • Upravit
228
26.11.13 19:50

Xuan

No, je to vážně podivný s tou sliznicí a MS, já když jsem přišla k MM, tak jsem měla ještě půlku dělohy srostlou a MS sice po jeho HSK lepší, ale určitě ne dvojnásobná, prostě jen mírné zlepšení, takže tím se vážně netrap. 7-8mm jsou suprový čísla! A taky máš pravdu, že ty HSK vlastně člověka na jednu stranu uklidňují, že se ještě nemusí snažit a zjišťovat, že to hned napoprvé ani napodruhé nevyšlo. Tady každá další MS je sice úspěch, ale na druhou stranu vždycky zamrzí. Sice se snažíme držet při zemi, ale pořád tam ta jiskřička naděje je, že zrovna my budeme ten zázrak jako Elisa… Tady se prostě těma nervama obrnit musíš, ale nic se neboj, vyjde to jednou každé z nás, o
tom jsem přesvědčená! Když pročteš zpětně ty příběhy tady, tak ta úspěšnost je téměř 100%, fakt nekecám!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
26.11.13 19:51

Ahoj Evi, zatím nevím, jak to bude vypadat po vysazení s MS, protože jsem zatím první cyklus bez hormonů. Dám určitě vědět. Jinak se po vysazení cítím dobře, žádné velké změny.
Teď jsem trochu mimo, co se těch testů týče. Poslední MS jsem měla 15. 11. a už někdy 8.DC jsem ten test zkusila jen tak ze zvědavosti. Byly tam dvě čárky, ale ta testovací slabá. Pak jsem to testovala skoro každý den, někdy obden a pořád ta slabá čárka. Dnes jsem 12.DC a čárka pořád slabá, možná slabší. Tak nevím, jestli ovu už byla nebo jestli jsem nějaký zvláštní případ nebo špatné testy :-). Nebo je normální, že ta slabá se ukazuje tak dlouho? Každopádně u gyn. to bude určitě přesnější anebo je třeba se často snažit :-).
Držím všem moc palce!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xuan
26.11.13 20:11

Holky, díky za reakce :mavam:
jen v rychlosti - 1amber:
na ovulacnim testu musi byt urcite testovaci carka minimalne stejne silna jako ta kontrolni…ale neves hlavu, ja zhruba pred dvema lety nemohla nekolik mesicu zadnou ovulaci pomoci testu zjistit a uz jsem myslela, ze neovoluju…potom jsem si dala pauzu a v poslednim roce vim urcite, ze jsem ovulovala kazdy mesic, kdy me sledoval gynekolog…nevim, jestli jsem pred tim spatne merila nebo spatne fungovala…zkus to mozna u toho doktora - mne to prislo min stresujici, protoze on ti rekne, jestli se ovulace uz blizi nebo uz je po ovulaci nebo jak je to a clovek zbytecne nespekuluje…
 papa

• Citovat
  • Upravit
228
27.11.13 13:50

1Amber

Neboj, slabá čárka = žádná čárka, jak to detekuje ten LH, tak ten můžeš mít v malé koncentraci v moči pořád, proto se ti ta čárka objevuje, ale při ovulaci musíš mít mnohem vyšší hladinu a až ji v moči budeš mít, bude ta čárka stejná nebo silnější než kontrolní. Takže doteď ovulace nebyla a ještě bude. Pak je to vážně ze dne na den, takže vytrvej, určitě až aspoň do 17DC, ukázkový 14DC má málokdo. Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
734
27.11.13 14:16

Ahojky holky
Já když to tady pravidelně pročítám, tak mi je do breku - úplně se mi vybavuje jak jsem tímto procházela já. Ta bezmoc je hrozná…
Držím Vám všem moc palečky, je to boj a to hodně těžký, ale pořád stojí za to bojovat. Já jsem už v půlce a není dne kdybych neděkovala za ten zázrak co mě potkal a za to, že jsem potkala tyhle stránky a hlavně Vás. Ale veřte mi, bude líp - nejsem jediná, které se to povedlo, je nás tu víc ikdyž už třeba nepíšou. Doporučuju tu ortilii, šatavari a hodně si holky chválí ten nosifol ( jsou tu na něj také stránky ).
Ovu testy jsem také zkoušela, vlastně vše co se dalo, ale asi nejlepší je sexík ob den :mrgreen:
Moc na Vás myslím, držím palečky a hlavně to nevzdávejte :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
28.11.13 17:49

Ahoj holky,
než Vám odpovím Eli, Ashermanko, Xuan, Moris :) a i ostatní spřízněné duše, můžu se zeptat… první HSK jsem měla minulé úterý, včetně remodeláže dělohy. Po zákroku klasika asi den dva zašpinění a pak už nic. No a včera mě začal strašně bolet podbřišek a dnes už od rána krev… a docela dost. Budu se ptát asi jako naprostý blázen, ale nemůže to být menstruace?? i ty bolesti podbříšku by to vysvětlovaly :)… máte s tím následným krvácením někdo nějakou zkušenost?…ještě by se tělo mohlo čistit po té HSK?? ale že by až takhle po týdnu??
Moc díky za jakoukoliv radu…nechci něco zanedbat, nebo naopak nebýt za plašilku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
28.11.13 19:36

Elenah

Tak pokud to břicho tě už nebolí a to krvácení není nějaký extrém, tak by to snad MS být mohla. Na dočišťování bych to už neviděla. Předtím jsi MS neměla vůbec, abys mohla odhadnout jestli to termínově vychází?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
28.11.13 22:18

Elenah:
Určitě. Když jsem byla na první HSK (ještě ne u Máry), tak jsem měla to samé. Už po týdnu bolest břicha a slabší krvácení. Hned jsem běžela k doktorovi, který mi HSK dělal, bála jsem se nějakého zánětu. Řekl mi, že je to MS. Takže buď v klidu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
10.12.13 10:06

druhá revize

Ahojky holky, prave jsem se tady zaregistrovala. Je mi 23 let, otehotneli jsme s manzelem na poprve, bohuzel zamkle tehotenstvi 7 tt, prislo se na to az 9 tt, hned revize (minulou stredu). V sobotu me dost rozbolelo bricho, jela jsem na pohotovost, kapacka oxytocinu. Krvacela jsem. Dnes jsem byla na kontrole, doktorka rikala, ze tam jeste zbytky vidi, takze dnes a zitra injekce tusim methylu rikala, ve ctvrtek uz mam prijit lacna a pokud to nevyjde dote doby samo, mam jit na druhou revizi. Bojim se nasledku, jsem psychicky skutecne vycerpana. Moc Vas prosim o radu, jak bych mohla postupovat. Opravdu neni nadeje vyresit vse jinak? Touzim po zdravem diteti. Jsem z Brna, chodim na Obilnak. Budu Vam skutecne vdecna za jakoukoliv radu. :hug: Maruska

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
10.12.13 20:25

Maruško,

doufám, že ti budu moct být nějak nápomocná, ale nevím jistě… Je dobře, že na tobě napřed zkouší ty injekce, třeba si děloha dá říct a ty zbytky sama vyloučí. S další revizí bych byla hodně, ale hodně opatrná, jen nevím, v jakém jsi teď stadiu, jestli ty bolesti přisuzují zánětu? Pak by ale podle mě nebyl čas na injekce a na revizi by tě hnali hned a ještě bys dostala antibiotika. Pokud ti žádné nedali, možná by bylo dobré si je vyžádat i preventivně a hlavně se pořádně vyptat, jestli to teda zánět je nebo ne, jak velká jsou ty residua, jak dlouho si můžeš dovolit vyčkávat apod.. Kromě bolestí bys u zánětu taky měla mít horečky a to krvácení by mohlo být cítit, ale někdo prodělá zánět i bez příznaků, tak to je těžké hodnotit. Určitě tu to riziko je, jakmile tam zůstanou tkáňové zbytky, tak zánět mohou vyvolat, ale stejně tak ho můžou způsobit opakované „vstupy“ do dělohy, o možném poškození kyretou nemluvě. Navíc bych to dost rozmýšlela i proto, že tu první revizi jednoznačně pokazili, když tam něco zůstalo a ani to po tom zákroku nezkontrolovali. Moje rada je, zavolat si na nějakou soukromou kliniku jako je v Brně např. Helios, Reprofit apod, kde kromě IVF dělají i normální gynekologii a i tyhlety zákroky, hradí je pojišťovna a zkusit se domluvit na nějaké expresní konzultaci do konce týdne, ať máš ještě jeden názor, já už bych do nemocnice, kde to nechali dojít až sem nešla. Je to těžký, přijít o miminko a ještě pak řešit tohle, ale podle mě je to nejjistější cesta, jak se z toho rychle dostat pokud možno bez následků. Držím ti moc palce a snad to bude ve čtvrtek čistý a nebudeš muset nikam. Drž se!
PS: Výhodou soukr. klinik je, že když už by na zákrok došlo, většinou tě 2 hodiny po probuzení pustí domů a nemusíš tam trčet do druhého dne, zničená, poslouchající brečící miminka maminek po císaři nebo na pokoji s těma, co na revizi šly, protože se jim dítě zrovna jaksi nehodilo do krámu. To potom člověku taky moc nepřidá. Jo a dost často se tam revize nedělá kyretou ale odsávačkou a to je přece jen šetrnější, když už to musí být. Tak zlom vaz!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
10.12.13 21:58

Ashermanka:
Napadá mě, taky jsem měla zánět kvůli residuím a šla na tu revizi. Nebylo by to ale možné hysteroskopicky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí