Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Elenah:
Ahoj, chtěla bych Ti taky dodat optimismus. Ta poškozená sliznice byla můj případ. Měla jsem vážnější formu ashermana. U první HSK mi doc. Mára řekl, že mám pouze ostrůvky sliznice a že buď se podaří ji za pomoci hormonů obnovit anebo taky ne. Nasadil mi silné hormony, ale jen na nezbytně dlouhou dobu. Byla jsem u něj na třech HSK a na poslední byla sliznice na 90% dělohy a byla střední výšky!!! Sám byl překvapený. Holky mi tu poradily pít ortilii a myslím, že to taky mělo obrovský význam. Zrovna dnes jsem vysadila hormony, tak uvidíme. Budu držet palce a jsi opravdu v těch nejlepších možných rukou!
Hodně štěstí!
Xuan:
Tak třeba já jsem dostala v prvním cyklu MS už za dva dny po vysazení a ve druhém až za týden nebo osm dní! Už jsem psala SOS ashermance a ta mě uklidnila
, že MS přijde a přišla. Zvláštní bylo, že jsem dostala MS bolesti a nic. Pak se pár dní nic nedělo a naráz MS. Tedy samozřejmě slabší MS než před Ashermanem.
Elenah :
Mě řekli, že po 8 měsících hormonů, po 3 s děložním tělískem, po laparoskopii, několik hysteroskopiích bohužel ani umělé nepůjde z důvodu, že bych to malé neudržela, sliznice pořád nerostla, menstruace pořád žádná.. pak mi předepsal prášky pro ženský v přechodu a to už jsem rezignovala, brečela jsem a vzdala to.
Nejvíc mi pomohli tyhle stránky, holky mi opravdu dodali sílu a trpělivě mi odepisovali na vše, že to chce čas ať to chvilku nechám na přírodě. Otěhotněla jsem hned měsíc potom co jsem vysadila hormony, akorát jsem otom ještě dva měsíce nevěděla
a byla objednaná k MM na další HSK.
MM je opravdu člověk, který ví co dělá a věř mi, že ten umí zázraky.
![]()
1amber: Ahoj, Amber, děkuju moc za podporu, strašně mi to pomáhá. Píšeš 3 HSK
, můžu se zeptat, to se ti ty srůsty pořád tvořily, nebo to nešlo všechno odstranit na jednou?…a taky, neřekla bys mi název těch hormonů, kt. jsi užívala? ptž. mě na gyn. napsala prášky pro ženy v přechodu, ale jsou fázové a ten čtvrtý týden má přijít „menstruace“. Tu tedy nemám už stejně hodně dlouho…ale nejsem si jistá, jestli je to pro mě to pravé, když se snažím, aby co nejvíc narostla…navíc doktorka si taky nebyla moc jistá
volala ještě nějaké kolegyni, ale prý nemá s tímhle zkušenosti, tak řekla, že zkusíme tu fázovou
. Co je to Ortilie, to se budu muset podívat…
, děkuju za tip.
úplně mám radost za tebe! na 90 % a střední výšky, to máš to nejhorší za sebou**Taky Ti budu držet pěsti, ať jsi co nejdřív z toho všeho fit a ať se „zadaří“
Elisa:… bude to znít dost ujetě, ale už se na tu HSK těším a chci to všechno už mít za sebou
Vůbec nechápu, že jsi po takovém zápřahu na tělo i na duši psychicky v pořádku
se vší úctou, já už mám občas pocit, že mi z toho hrabe
. Moc mi nejde myslet na něco jiného, nebo se zabavit…stačí reklama pro těhulky v TV a jsem jak želva,… nějak mi to těhotenství a drobeček chybí
. Tyhle stránky jsou fajn,…když čtu, že to „dobře dopadlo“, tak mám nějak pocit, že to dobře dopadne i u mě
. Ty sis toho ty dva měsíce vůbec nevšimla?
?? Myslím, že budeš pro MUDr. Máru ta nejlepší reklama
. Tak držím pěsti**
@elenah víš název těch prášků co Ti doktorka napsala?? Já těch 8 měsíců brala ESTRIMAX A PROVERU a pak mi doktor už z nouze předepsal TRISEGUENS a ten jsem právě už nebrala - a ještě že tak, protože jsem měla začít začátkem srpna a to už jsem měsíc byla těhotná ![]()
Věř mi a komentáře tak deset stran zpátky to dokazují a třeba Ashermanka by mi byla svědkem, že opravdu psychicky jsem na tom byla špatně. Sobecky s myšlenkama jen na sebe jsem jí řvala do soukromných správ, nadávala na spravedlnost, že už mě to nebaví a že se na to už leda tak můžu
( fakt se až stydím ), ale pravda je a přiznám to, že jsem fakt už byla v koncích. Pomohlo mi číst tyhle příběhy, o holkách co prochází tím samím a bojují jako já, o holkách co nad tím osudem vyhráli. Brečela jsem taky při reklamách, po nocích do polštáře, stačili ty pohledy v práci " a ty jako těhulkovat nebudeš "?
Ty dva měsíce jsem opravdu neměla tušení ba na opak - z posledních zbytků sil jsem ještě zkoušela léčitele, zajímala se reiky, magii.. pak odjeli na dovču, dali se do rekonstrukce bytu. Menstruace nebyla dva roky tak mě nepřekvapilo, že pořád není, chutě žádný, nevolnosti - opravdu nic.
Já po tom všem opravdu věřím, že to dobře dopadne pro všechny z nás co jsme tu ( řadím se pořád mezi Vás ) a vím, že opravdu nejduležitější je potkat doktora co o tomto problému něco ví a věř mi, že setkání s MM je už půlka vítěztví. Já k němu byla na cestě už dvakrát, už objednaná, dokonce jsem si s ním psala emaily a vždy ochotně odepisoval. Ale poprvé začátkem roku se trochu změnili plány mé doktorky a na po druhé už jsem to naštěstí nestihla.
Holky držím všem moc moc palečky… myslím na Vás. A stálice moc moc zdravím a zpětně ještě jednou děkuju
![]()
Elenah:
U mě byly asi fakt srůsty hodně masivní. První prognóza Máry nebyla moc optimistická. Ale i tak napoprvé rozrušil dost srůstů, dutinu remodeloval. Řekl, že mě čekají ještě asi 2, protože nějaké srůsty zanechal v rozích, kde je to hůř dostupné. Pak mi tam dal HB gel. Při další HSK se srůsty skoro už neobnovily, rozrušil ten zbytek a poslední byla víceméně kontrolní, jen pár srůstů laterálně. Vždycky použil ten hyalobarrier gel. Ale jak říkám, byla jsem závažnější forma ashermana a všechny revize jsem měla v celkové anestezii. Taky už jsem měla skoro 3 roky po porodu dcery a po zkažené revizi, která to všechno způsobila, takže dost dlouho. Čas tam taky hraje roli. Léky jsem brala Estrofem a Proveru, takže to samé co Elisa. Ortilie je ruská bylina, která působí úžasně na dělohu. Mají ji jen na intrenetu. Myslím bylinky.com nebo ipavelvana.eu.
@1amber S tou ortiilii můžu potvrdit. Mě to krásně obnovilo sliznici, ale brala jsem ji v bobulkách, nejsem na čajíčky. Byli sice hnusné, ale zabralo to.Je pak dobré, jak se plánuje dítě, brát preventivně něco. Ortilie je na sliznici a já pak přidala ještě šatavari, to je zas na kvalitu a růst vajíček. Na vše se najde něco. Jak jsem otěhotněla, malá pak vzorově rostla.Ale celé těhu jsem se bála, že zpočátku zas to bude zamlklé těhu, pak, že to potratím, ale byla jsem tak asi zoceléná, po všech těch produktech co jsem brala, že nebyl žádný problém. Tak všem mnoho úspěchů! ![]()
Moris:
Díky moc za radu. Šatavari jsem právě objednala
, tak vyzkouším. Mně ta ortilie už i celkem chutná. Ve srovnání s kontryhelem je to delikatesa
. Taky co by člověk pro zdraví neudělal. Taky všem přeji moc úspěchů!
@1amber Mě po nějaké době ten kontryhel dělal spíš zle. Lepší je brát to nějakou dobu a tělo si řekne, zda to brát dál nebo ne, nebo vyzkoušet něco nového. A pořád něco hledat a zkoušet dokud se nepodaří.
Uděláme tím i dost pro své zdraví, po těch lékách co do nás cpou a hlavně věřit, že na konci bude ten krásný výsledek, že budem mít zdravé dětatko. ![]()
Ahoj všem, ![]()
na chvíli jsem se odmlčela, mám první HSK za sebou a čekala jsem trošku lepší výsledek, tak jsem to musela chvilku rozdýchat
1amber:
mám už taky remodelaci za sebou a rovnou jsem objednaná na další HSK, asi jak jsi psala, že jsi to měla na vícekrát, tak se bojím, že to čeká i mě. HB gel jsem dostala také
..asi ho dávají už standardně
, tak teď doufám, že se už moc srůstů neobnoví, tu poslední „kontrolní“ HSK jsi měla taky v celkový anest.?? Ptám se možná hloupě, ale já bych měla v relativně krátkém čase už čtvrtou a pátou
Jak jsem se probrala teď z té narkózy, tak jsem myslela, že se mi po břiše něco proběhlo
, nevím, kolik toho tam nechal…ptž. v operačním protokole jsem měla napsané, že z dutiny mi zbyla v podstatě jen úzká trubice a vše musel znova vymodelovat…prý to není úplně ideální, ale odvedl kus práce, no..
Estrofem a Proveru vždycky na týden jsem dostala taky, ptala jsem se, jestli můžu pomoct i nějakými přírodními přípravky a MUDr. mě pobavila, prý: „Víra Tvá Tě uzdraví, ale osobně si myslím, že tady pomůžou jen prášky/hormony“. Ale kdo ví, třeba ta Ortilie fakt zabírá a zkusit chci všechno. A vlastně teď, když máš tu horší část za sebou, jak se cítíš, resp. funguje všechno, tak jak má? Možná strašně spěchám, ale jsem zvědavá, jestli už příští měsíc bych to mohla dostat… ![]()
Elisa:
Eli, ahoj. předtím mi moje MUDr. napsala Klimonorm a teď ty dva estrofem a prvoveru.
Endometrium mám teď prý sporé a samozřejmě velmi nízké, když to čtu, jsem naštvaná
třeba kdyby tu druhou kyretáž nedělali tak silně,… chjo.. ale to je už teď asi jedno, no..zkrátka užívání těhle horm. mám zatím na 4 měsíce a pak se prý uvidí
.
strašně moc si přeju, abych to finále měla jako Ty
. Po všech těch útrapách Ti to moc přeju.
Když jsem teď ležela s holkama na pokoji, tak až na jednu už měly všechny děti a řešily buď tělíska, nebo obtíže po porodu…prostě úplně jinde, všechny se bavily o dětech, jak se za nimi už těší atd…bylo to dost těžký ![]()
Takže úplně vím, o čem píšeš…jenže když to přijde na mě, tak to všechno tlačím na přítele, což není úplně ideální
…mě pomáhá vědět, že to má ty šťastný konce, no…
nějak potřebuju slyšet, že to všechno dobře dopadne…
Já moc na léčitele apod. nevěřím, neberu to ostatním, jen si myslím, že by to na mě nějak neúčinkovalo, nebo co
, takže můj největší odvaz teď bude ta Ortilie ![]()
Jinak Máru chválily všechny ![]()
, ta jedna spoluležící to řekla vtipně, že jsou do něj všechny spasitelsky zamilované
Je pravda, že je fakt zlatej, vím, že ten můj stav není úplně dobrý, ale aspoň mě zbytečně nestraší víc, než je nutný
. Odepsal mi taky právě velmi ochotně a empaticky a když přičtu to, že je fakt odborník, tak máš pravdu, že už tohle je krok na správnou cestu ![]()
Všem pěkný dnešek, ahoj..
Elenah:
Já jsem měla i tu poslední v celkové. Pokaždé, když jsem se vzbudila, mě to břicho dost bolelo, ale vždycky jsem si řekla o čípek proti bolesti a do půl hodiny to bylo pryč. Po jedné anestezii mi bylo i trochu špatně od žaludku, tak při dalších dvou mi dali rovnou do žíly zároveň s anestezií Torecan či něco podobného proti nevolnosti. Raději si vždycky řeknu
. Neboj, brzy to budeš mít za sebou. S Márou to jde opravdu všechno ráz naráz a taky proto je úspěšný. Prostě nepochopím, proč se to takto nedělá i jinde.
Jinak menstruaci jsem dostala vždy do týdne od vysazení hormonů a to bylo třeba jen týden po HSK, takže zatím vše funguje dobře. Teď jsem ale teprve první měsíc bez léků, takže uvidíme, co to udělá. Dám vědět. Momentálně jsem ve fázi zkoušení ovulačních testů. Nemám s tím žádné zkušenosti, protože první dítě bylo na první pokus.
@elenah Cci ti říct, že já dřív taky spoléhala jen na léky. Ale je to kolikrát jen byznys doktorů. Jak máš malou náděj, chytáš se pak všeho i léčitele. Ale taky těžko poznáš hned, zda je dobrej. Věř, že přírodní produkty hodně pomůžou. Vždyt dřív se léčilo jen tím. Ale je to o trpělivosti. Mě ta ortilie pomohla spravit dělohu. Po několika otěhotnění se špatným koncem jsem kromě léků pak brala několik přípravků, ortilii na dělohu, šatavari na růst a kvalitu vajíček a vitamíny. Dnes ma malá už měsíc a to mi doktor řekl, at se smířím s tím, že dítě už asi mít nebudu.Tak věř, já věřila sobě, že ho mít budu a nevzdala to.Kde nemohli lékaři, pomůže příroda.
![]()
Ahojte všechny spolubojovnice ![]()
neměla jsem teď příliš možností trávit čas na netu, tak píšu až teď, ale xkrát jsem si na vás vzpomněla a chtěla si tu vyventilovat svoji frustraci… Mé čekání na první menstruaci po hsk bylo ve znamení trnutí. Všechno bylo jinak, než jsem čekala. V den, kdy bych svoji minimenstruaci normálně dostala v případě, že bych nebrala estrofem a proveru, jsem začala špinit, což trvalo asi čtyři dny. Pak jsem konečně dobrala ty zpropadený hormony a doufala, že se menstruace pořádně rozjede. A nic. Ani špinění. Pak konečně po dalších čtyřech dnech přišla. Ale jen krátká, trvání jen tři dny. Samozřejmě jsem měla nakoupené normal vložky, že konečně po třech letech také použiju jiné než slipové, ale použila jsem jen dvě…zbytek zase slipové
prostě žádný hit…tak nevím…je to ujetý takhle se babrat v síle menstruace, ale věřím, že mi rozumíte…ach jo…desátého prosince kontrolní hsk…tak uvidíme…
pozitivní zas je, že když jsem byla na kontrole u svého doktora(12. den cyklu), což bylo necelý týden po hsk, tak jsem prý sliznici měla 7-8 mm - to ujde, ne?? aspon mne se to zdalo dobry…tak proc potom zas tak slaba menstruace?? ![]()
já vím, že leckdo na tom byl z vás po první hsk hůř a taky mi to dodává naději, ale stejně pořád pochybuju, jestli moje děloha funguje jak má a budu moci otěhotnět…holky, me bude v lednu 37
ja myslela, ze v tomhle veku uz budu mit nejmit dve deti ![]()
jinak co se týká mého užívání přírodních léků a bylin, tak já frčím na kontryhelu…a kupodivu mi ten čaj i chutná
…nasušila jsem si hned v létě po zjištění diagnozy velkou sklenici a ted každý den v první části cyklu popíjím…a věřím tomu…a ted zvažuju tu ortilii a taky si ji asi objednam…
jinak do te dalsi hsk jsem rozhodnuta jit bez anestezie…a moc dekuju, ze jste me tak povzbudily, ze se to da vydrzet…
pro Elenah:
kdy jdes na dalsi hsk? ja jen, jestli se nahodou nepotkame
kazdopadne ti taky drzim palce!!!
musíme to zvladnout! proste musime ![]()
diky vsem za uzitecne info a zkusenosti, porad musim opakovat, ze jste mi vsechny moc pomohly…hezky vecer…eva (xuan)
Ahojky, má menzes po rozrušení srůstů už nebývala tak silná, jak předtím, když jsem neměla ještě žádný problém. Trvala jen tři dny, tak délka by nevadila.Ale druhá má menzes byla zas o něco slabší, a taky se potvrdilo, že srůsty se obnovili, ale v malé míře. V pohodě mi to na kontrolní HSK bez narkozy rozrušili. No a pak jsem už byla těhotná. Zatím jsem to nedostala, ještě kojím. Tak uvidíš, co na té kontrolní. Jestli bude vše ok, tak hlavně, že to máš. Zkus tu ortilii, ta je na dělohu.
![]()
1Amber:
Díky za dobrý tip
o čípek si příště řeknu, prý jsem dostala něco proti bolesti už na sále, tak mi tentokrát nic nedali, ale vydržet se to dalo, jen člověk neví, jak si už pak lehnout. … to je strašný, teď jsem se úplně rozesmála, jak už jsme „my pacientky“ zběhlý …řekneš si o Torecan,..používáme zkrátky typu HSK, SL HSK atd.
chjoo
. No nic jiného nám nezbývá, než prostě tohle všechno absolvovat, fakt je, že čím víc slyším o Márovi a jeho úspěších, tak si ho opravdu jako odborníka moc vážím. Než odešel domů, tak se přišel s námi rozloučit a stačí takových pár drobností a na psychiku to udělá hrozně moc…ani nevím, jak mu poděkovat.
Páni, máš takový pokroky, to je úplně skvělý!! Určitě dej vědět, budu držet pěsti, aby to šlo i bez hormonů tak, jak má.
Jinak jestli Ti můžu poradit, tak ovulku Ti prý mohou hlídat i u Tvého OG. Jak jsem byla teď po HSK za svým OG pro recept, tak jsme se bavili a prý mi taky po ukončení hormonální léčby budou sledovat, jestli mi dozrávají vajíčka a jestli mám ovulaci.. prý k tomu stačí jen ultrazvuk, ale víc jsem o tom zatím nezjišťovala … jak mě to čeká až za 4 měsíce… (asi mi z toho mezičasu hrábne)
, a do té doby budeš určitě už v jiné diskusní skupině .
Moris:
Je to neuvěřitelný a skvělý, že se i doktor může takhle zmýlit, gratuluju
, … přesně, chytám se všeho, takže proč ne ta Ortilie, jsem zvědavá, jak bude chutnat
. Obecně se snažím žít celkem zdravě, takže to množství hormonů a ostatních léků u narkózy apod., to víš, nejsem z toho odvázaná, ale beru to jako nutnost. Takže ať už zaberou bylinky nebo léky…budu vděčná a zkusím obojí…jen prostě k léčitelům nemám důvěru. Je fajn vědět, že to má dobré konce, dává mi to naději… To je vaše první miminko?
Xuan:
Evi, ahoj, já jdu v úterý 17.12. a uvidíme, co se mnou pak dál …ty jdeš přesně o týden dřív
, budu na Tebe moc myslet. Náhodou sliznice 7-8 mm je úžasná…vlastně v tuhle chvíli je 8 mm můj cíl
. Co se ostatního týče, budu bedlivě číst, co Ti tady holky budou radit, ptž. mi to vůbec nebude připadat ujetý a budu sama čekat, jestli a jak to dostanu…. 37 je ještě pořád slušný věk, neblbni… řeší to i ženy dlouho po 40, a to už pak začíná být jiný závod, každopádně máš ještě pořád nejmíň 3 roky náskok… Jo a k té HSK bez anestezie, budu držet pěsti! Nemám zkušenost, ale sestřička od Apolináře tam někomu říkala, že to tedy sice osobně nikdy nezažila, ale že na to k nim chodí holky jako na běžícím pásu a prý to všechny zvládly
….byla strašně hodná, tak ať to vůbec necítíš a máš všechno hezky zahojené
.