Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1400
25.9.13 14:51

@-elisa Tak to ti gratuluji!!!Normálně mi hrkli slzy do očí. Je to nádherné, že po tím vším, čím sis prošla a ta beznaděj a nakonec ti řeknou, že jsi už 8 týden! Tou beznaději jsem si prošla i já. Ted už to chci mít za sebou, poslední týdny jsou hrozný. Děcka se mi narodili dřív a po tolika zamlklých těhu, srůsty, věk, jsem si myslela, že malá bude taky tak a ona se vůbec na svět nechystá. Je pořád vysoko, ani se neotvírám. Což se mi nezdá. Obávám se, že mě tak nechají co nejdýl a pak až císař. Už jsem přestala brát léky na ředění krve a bojím se, aby to po nějaké době zas malé neublížilo. Piš, jak to probíhá u tebe. Jestli je vše ok, jak roste. Já vím, že tady někdo psal, že tato diskuze není o těhu, ale jen o ashermanovy, ale myslím, když to po tom všem vyjde, tak zajímá ostatní, jestli v těhu byl nějaký problém, nebo to rostlo jak má. Aspon mě to bude zajímat. Takže srdíčko už máš a bereš nějaké léky? Já se do 12 týdne nervovala, i když kritickou dobu jsem překonala, ale obavy byli pomali celé těhu. Tak se drž, raduj se a těším se na zprávu! Jsem ráda, že když to tu čtu, je tu dost holek co si tím prošli a dopadli dobře. Pro ty nové, dá to náděj, jako kdysi mě. :mavam: :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1klari
26.9.13 09:02

Elisa:
To teda koukám! A hrozně moc gratuluji!!! Je vidět, že to opravdu jde! A řekli Ti, v jakém stavu je sliznice? Budu moc ráda za informace o průběhu těhotenství.

• Citovat
  • Upravit
228
26.9.13 21:23

Elisa

Ještě jednou velká gratulace, včera jsem na tebe myslela, jestli všechno dopadlo tak jak má. A přeju pozitivní výsledky (resp. negativní) i příští týden. Drž se, snad je nejhorší za tebou!

Moris

Už se blížíš do finále! Držím palce, ať to obě zvládnete a ať je to čekání co nejkratší :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
severina ne
26.9.13 21:40

Elisa
No vida! A je to tady!!! Mám z toho strašnou radost, i když to možná vypadá trochu uchylně, že už mimino doma mám a pořád vás tu šmíruju, ale prostě nesnáším ashermana a takovýhle informace hltám. Je to obrovská naděje pro všechny holky s touhle diagnózou a Tobě, Eliso, gratuluju a přeju ať Ti to všechno jde jako po másle a máš za chvíli miminko pod střechou, krásný a zdravý. Je to prostě bomba!!! :kytka: :potlesk: :palec: :srdce:

• Citovat
  • Upravit
734
27.9.13 09:39

Jůůůjjj holky děkuju moc :srdce:
Moris já myslela že už?? Tak to nás pak musíš informovat. Já jsem dnes 11+4 a mám jen utrogestan ještě na týden jinak nic jen nervy :mrgreen:, ale ty stejně budu mít už asi do prckova plnoletosti :lol:
1klari na sliznici jsem se ptala, ale na to mi moc odpovídat nechtěla, prej teď už to duležitý není, že ten 5-6 týden je za mnou a to je hlavní. A v té době jsem lítala někde po horách, jezdila závody na kole, stěhovala byteček a slavila narozky 8o :oops:.. prej právě proto že jsem neměla nejmenší tušení a nebyla přivázaná k posteli ze strachu o mimi, tak právě proto je třeba vše v pořádku :lol:
Ashermanko, Severino díky. Já si taky myslím, že bez rozdílu na to kdo dítko už má, nebo čeká nebo pořád doufá - tak pořád nás ten asherman bude spojovat - proto i nadále chci být tady mezi vámi a dělit se s vámi o zkušenosti. Mě to hrozně pomohlo číst, že se někomu zadařilo. Proto doufám, že to pomůže i ostatním. Samozdřejmě že jsem třeba taky trochu pocítila lítost, ale spíš mi hodně pomohlo vědět, že to zkrátka JDE. A to si myslím, že je nejduležitější.
Holky přeju krásný slunečný víkend ( asi poslední hezký ) a napíšu jak v Praze. Zatím paaa :hug: :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xuan
27.9.13 13:47

dalsi

Dámy, nejprve velké díky za tuhle diskuzi!!! Máte můj obdiv! Četla jsem vás teď několik dní v každé volné chvilce - celou debatu od začátku do konce:)a jsem dojatá posledním vývojem a moc moc gratuluju:)
ráda bych se s vámi podělila o svůj příběh, který co se Ashermana týká, začal před třemi lety, kdy jsem ve 33 letech poprve otěhotněla (po čtyřech měsících snahy). Samozřejmě jsem s dětmi nechtěla tolik čekat, ale nějak se mi život zamotal…Bohužel se nerozjela srdeční činost embryjka, takže následovala revize. Já kráva, jinak to nejde napsat, to tehdy moc neřešila, respektive jsem byla ráda, že to jakžtakž psychicky zvládám a nebyla jsem schopná hledat na internetu nějaké info o revizích a možných komplikacích. Po revizi jsem půl roku nedostala menstruaci a můj doktor zůstával v klidu - prý, že věří, že se rozjede. A ona se opravdu po půl roce malinko rozjela. Miniaturně. Což komentoval slovy, že nezáleží na síle menstruace, ale na ovulaci. OK, sice jsem mu částečně věřila, nicméně stále jsem brala různé podpůrné prostředky na menstruaci, protože se mi to zároveň nezdálo úplně v pořádku (homeopatika, čínská medicína, akupunktura, kontryhel, psyholog,…no znáte to…) Po dvou letech mě můj gynekolog začal natvrdo léčit na sekundární neplodnost (clostylbegyt, pregnyl, možná ještě něco…) Poté nástup do CAR, tam to mělo rychlý spád, první IVF letos v létě (vyprodukovala jsem 22 vajíček, dobře se vyvíjelo 9 embryjek - takže po této stránce, zdá se mi, fungujeme) Těhotenský test mi vyšel pozitivní, nicméné hned v zápětí přišly křeče, potratila jsem. Díkybohu přirozeně přestože v Motole na pohotovosti (kam mě poslali z CAR kvůli podezření na mimoděložní těhot.) mi opět navrhovali revizi. Tu jsem NAŠTĚSTÍ odmítla - představa, že zas nebudu půl roku menstruovat vůbec, mě děsila.
Poté jedné doktorce v CARu seplo a poslala me u nich v CARu na kontrolní HSK. Tam jsem se minulý pátek dozvěděla PO TŘECH LETECH! diagnozu Asherman. Hned po zákroku, když jsem se probrala z narkozy a čekala něco ve stylu: „ta sliznice není nic moc, ale není to zas tak špatné“ jsem slyšela: „máte tam srůsty, rozsáhlé. Ale neklesejte na mysli, zázraky se dějí. Slyšel jsem i o paní, která otěhotněla se sliznicí jako nit a dokonce přirozeně porodila placentu…“ Samozřejmě jsem se totálně zhroutila. Těch několik let jsem celkem držela, ale tohle mě totálně sebralo. Během tří let jsem si pořád říkala, že mi asi dobře nefungujou hormony, ale vůbec mě nenapadlo, že je všechno úplně jinak a že se o to postarali v nemocnici (na revizi jsem byla u Apolináře!).
No a pak nezbylo nic jiného, než se sebrat, začít žhavit internet a telefony (naštěstí můj chlap se nenechá nikde odbýt a umí být hodně naléhavý:) a začít bojovat. Takže příští týden jsem objednaná na tři konzultace. Ve středu mě čeká MM:) Dámy, ještě jednou díky! Sebrala jsem se i kvůli Vám:)

• Citovat
  • Upravit
1400
27.9.13 14:00

Ahojky xuan, teda taky tě potrápily. Nemělas asi nic moc zpočátku doktora.Jak může říct, že na síle ms nezáleží. Mě řekl doktor pravý opak a taky se srůsty potvrdily, ale naštěstí se to řešilo dřív, né po takové době jak u tebe.No a když ti dělali hysteroskopii tak se jim nepodařilo srůsty rozrušit, přece se do tebe nedívali jen tak, když ti dělali i narkozu. Mě je rozrušovali hned, pak konečně byla normální ms a po 3 měsících ještě jedna, začala slábnout ms a srůsty se vrátily. Po dalším rozrušení za dva měsíce úspěšné těhu. Tak at to dopadne dobře i tobě. :srdce: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xuan
27.9.13 15:03

Ahoj moris, děkuju za podporu…
před histerospií mi doktorka řekla, že je to jen diagnosticke vyšetření optikou. Nevěděla jsem, že to jde i bez narkozy - a to mám navíc z narkoz lehkou fobii…
Zaveden mi byl, del zpravy, 4 mm hysteroskop. Ve zprávě je napsáno: „Endocervix do 20 mm, sliznice bez atypií, dále blanité adheze, přecházející v pevnější adhezivní utávěr děložního hrdla a po 5 cm adhesiolysy hysteroskopem vyšetření ukončuji pro riziko možné perforace.“
Já se pak zpětně uplně vyděsila, když jsem zjistila, že mi tam něco dělali, já fakt myslela, že se do dělohy jen kouknou…Teprve teď mi začíná docházet, že musím vše kontrolovat a na vše se tisíckrát zeptat a hlavně - být už předem poučená…Je to na palici. Psala jsem MM, jestli mi tam nemohli ještě více nic „pokazit“ a psal, že asi ne
Teď už se někomu jen tak nesvěřím…
a já držím palce, aby ti porod proběhl bez problémů a už sis v klidu doma užívala miminko:)

• Citovat
  • Upravit
1400
28.9.13 09:34

Xuan, tak to máš podobné. Taky jsem měla blanité srůsty, ty šli krásně rozrušit. A tam kde to přechází v pevnější, to pro dobrého doktora, snad taky nebude problém. To tě jen zkontrolovali, což je trochu škoda. Na normální hysteroskopii by to už rozrušovali a byla bys o krůček blíž k cíli. Ale aspon víš, na čem jseš. Pokazit nic fakt asi nemohli, jen nakoukli a ukončili to jak píšou z důvodů rizika perforace, což je, že by to mohli přetrhnout a tím by se mohlo něco poškodit. Sliznice bez atypií, tak to máš taky dobrý. Ted at ti to rozruší a napiš brzy dobré výsledky a zprávy! Kdy jdeš na rozrušení? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
29.9.13 11:19

Xuan:
Adhesiolysa JE právě rozrušování srůstů, takže jak píšeš, dostali se u Tebe do 5 cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
29.9.13 20:27

Xuan

Je mi moc líto, že jsi rozšířila naše řady… Jak píše Amber, k rozrušování u tebe došlo, uvolnili ti tím 5cm dělohy z celkových asi 7, což není špatný, hlavně je super, že jsi aspoň nějakou MS měla i s Ashermanem, to je dobrý znamení, že část sliznice je úplně v pořádku a funguje a jak se zbavíš srůstů, tak by snad otěhotnění neměl být větší problém. A pokud se rozhodneš pro MM, tak to má i rychlý spád - žádné velké rozestupy mezi zákroky, i když chápu, že u Apolináře se ti asi otevírá kudla v kapse už ve vrátnici…
Tou první revizí se netrap, to o AS jsi nemohla vědět (stejně jako my všechny tady), o tom prostě dr. neinformují a obecně se revize bere jako rutinní nekomplikovaný zákrok (nechápu!!!), takže tvoje vina to určitě není. A člověka prostě nenapadne, že by mu dr. o rizicích nebo alternativních neinvazivních řešeních (jako je vyčkávání na SP) řekli. Držím ti palce, ať je to trápení brzo za sebou, taky sis teda zkusila… Drž se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xuan
29.9.13 21:20

Holky, díky za dovysvětlení! ashermanko, tys mi to podala, jako by vše, co mě ted čeká, byla úplná brnkačka, takže je mi zas o trochu lépe:) :)
budu vás po středě informovat, co jse se dozvěděla od MM. Zítra mě čeká konzultace v Podolí…hezký zbytek večera všem…

• Citovat
  • Upravit
4068
30.9.13 13:21

@-elisa velká gralutace :kytka: asi jsme se tady zrovna minuli, když jsem přispívala i já

holky poctivě Vás čtu a všem přeji to nej, ale už moc nepřispívám, myslím, že tedka když mám prcka už to sem moc nepatří, v pátek už mu byl rok a ted když zpětně vzpomínám jaké to bylo trápit se AS, zdá se mi to jako dlouhá doba… všem moc držím palečky, no já za měsíc pojedu na gynekologii na ko a jsem zvědavá co mi poví na sliznici a tak, zatím druhé neplánujeme, protože ta pravděpodobnost ležení celé těhu jako předtím je velká a to bychom ted moc nedali, když je prcek malý a manžel musí chodit do práce, tak jen tak málo o mě jak se mám

holky všem všem moc vám přeji aby vše dopadlo tak jak má a mějte se hezky a já se zase někdy ozvu :mavam: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
30.9.13 14:11

@Pajkax Ahojky,no s malým už asi toho času ani moc není. :D Třeba další těhu už nebudeš muset tak ležet. Každé těhu je jiné. To, abych tě uklidnila. :mrgreen: Ale to by tě ted malý dost proháněl a nemohla bys ani ležet. Tak si ted užívej malého a jak budeš mít v plánu mimčo další dej vědět. I jak jsi dopadla na kontrole, ale myslím, že by ted mohla být sliznice ok.Tak zatím :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
734
30.9.13 16:53

Xuan z vlastní zkušenosti vím, že ty zázraky se opravdu dějí a to jsem na tom taky nebyla o moc líp, takže si troufám říct, že to bude v pohodě - přeju Ti to. Já otěhotněla bez MS! :D
Pajkax moc děkuji a naopak myslím, že Vás s prckama tu potřebujeme :pankac:. Přemýšlím teď hodně otom, na co si v těhotenství dát pozor po AS. Nikdo nás nevaroval co může přijít po špatně provedené revizi, proto se už snažím přemýšlet do předu a zajímal by mě Váš názor. Jaká jsou rizika, na co se zaměřit při kontrole, na co se ptát? Potom všem už mám strach a nechci nic zanedbat. Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí