Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky - píšu to pokaždý, ale přesto DĚKUJU, že jste se mě zastali a, že jste pochopili, že tu nechci brečet. Prostě jak jsem psala - dolehlo to na mě a nějak jsem chtěla napsat někomu, kdo chápe jak mi je. Jsem ráda, že jste to ode mě " vzali " a podpořili mě. Má to neskutečný účinek. Hned po ránu jsem chtěla dát vědět, že jsem to tak nějak " rozdejchala " oklepala se a chci jít dál.
Ashermanko napsala jsi to opravdu dobře a myslím, že tak to pochopí i Miska. Já jí k tomu své napsala i na chatu a ikdyž se to vlastně " rozjelo " díky mě, tak se pokusím to trošku uklidnit. Chci aby jsme si tu nadále mohli vzájemně podporovat, motivovat a zdělovat své zkušenosti. Uznávám i svou chybu, je pravda, že tu píšu hlavně když mi zrovna není " okej " a vážím si KAŽDÉHO příspěvku který sem dáte. Pokud mohu mluvit za sebe, tak mě to vždy pomohlo a hlavně jsem díky Vám všem lépe věci pochopila, doktor Vám to tak nevysvětlí.
Holky mám návrh - prostě tuhle věc uzavřeme, opravdu nechci aby jsme se tu hádali a něco si vyčítali. Spolu jsme se trochu prali oto kdo má pravdu, ale proběhla vzájemná omluva a popravdě měla opravdu nervy jak dnes dopadne… tak prosím smažme to… chci aby jsme tu byli všichni i Vy co jste těhotné - pro nás je to motivace ![]()
A děkovat budu asi pokaždé, protože mě opravdu přijde hrozně milé, že si ( skoro ) cizí člověk najde těch pár minut na to, aby mě povzbudil, podpořil a vše vysvětlil. A s prominutím všem, děkuju hlavně Ashermance, která trpělivě odpovídala podrobně na vše co jsem psala.
Misko Ty se vrať zpátky, uzavřeli jsme to. Jinak s dovolením prozradím že kontrola dopadla velice dobře a tím Ti za nás všechny gratuluju.
Díky všem za podporu i pochopení, myslím že není třeba to nadále řešit, prostě nám oboum povolili nervy a myslím, že nikdo to nemyslel špatně a Misko to platí i o těch reakcích… tak se na mě i na ostatní nezlob.
![]()
Jejda, holky, co se to tu stalo?
jdu ted z jednoho fora, kde jsem se pohadala a koukam, ze tady se to nejak hada taky
Jsem si aspon kvuli tomu obnovila zapomenuty heslo ke svemu uctu na emimino, proto jsem moc nepsala. A ono taky nebylo moc o cem psat, tehotenstvi mam teprve v zacatku a nechci se rouhat, nedej boze sem davat nejake snimy z ultrazvuku, nemam je zatim ani doma a jako tehotny (nemam ji v cem zavidet) se mi vubec nelibilo, ze je sem Miska v takove frekvenci davala. Ted jdu v pondeli na velky ultrazvuk na vyvojove vady, kde se vsechno rozlouskne a pak snad budu o tehotenstvi vic mluvit. A abych byla spravedliva, tak musim ferove rict, ze jsem si s Miskou vymenila na uplnem zacatlu tehotenstvi par soukromych zprav a vzajemne jsem si take pogratulovaly k tehotenstvi. Pak zrejme zavladly trosku ty tehotensky hormony plus nervy a radeji se momentalne kontaktu s ni vyhybam
A dost mi prekvapilo, ze si brala me jmeno do ust, ze tehotne sem nepisou, protoze na ne nikdo nereaguje ci co? tak v mem pripade to vubec neni pravda. Ale na druhou stranu to chapu, ono nam trosku sploucha na majak. Ja osobne mam teda hrozny nervy, moc ted pred ultrazvukem nespim a kdyz usnu zacnou horor sny.
Marsi
Já ten svůj příspěvek nebrala jako tvoji obhajobu, to myslím zvládneš sama, ale prostě jsem musela reagovat, abych se ohradila sama za sebe. Ono totiž tou formulací jak to Míša napsala to nebylo myšleno jen na tebe, ale na nás všechny včetně mě, což se mě VELMI dotklo! Vážně nemám ráda, když mi někdo podsouvá něco, co jsem neřekla, neudělala nebo necítila, to si myslím, že je zejména takhle přes internet docela odvaha.
Jinak souhlasím, že nemá smysl si tady tu naši myslím vcelku příjemnou a přející atmosféru kazit, takže tímto se k tomu už nehodlám vracet.
Andrejko
Neboj se, přes všechny moje řídké příspěvky na tebe myslím a věřím, že všechno dobře dopadne! Drž se, už to budeš mít brzo za sebou a už si to budeš opravdu jenom užívat. Jinak je to fakt zážitek, v tom 13tt už hotový miminko!
Diky moc Ashermanko
Vam at jde poradne snazeni a budu tady cist jen a jen same dobre zpravy. Marsi, tobe vse dobre samozrejme taky!
Jinak to tu Marsi v té včerejší přestřelce trochu zapadlo, ale ten Tamoxifen ti fakt můžu dát, záleží, jestli ti k něčemu bude. To bych spíš probrala v nějaké soukromé zprávě, ale na to by ses tu musela asi zaregistrovat, což je ale zase dobrý i na to, že pak tady nemusíš dávat veřejně mail nebo nějaký osobní informace a dojde to pak jen tomu komu chceš.
Peníze neřeš, bylo to 100 tablet s příplatkem v řádu desetikorun, takže toho mám mraky a to bych ti poslala zadarmiko v rámci své „charity“ ![]()
Ahoj holky, tak se hlásím zase po nějaké době. Brala jsem teď 6 týdnů v kuse estrofem s tím, že by se pak měla dostavit MS…a nic. V září mě čeká druhá hysteroskopie, tak uvidíme. Nějak kolem mě teď všichni těhotní, zrovna dnes mi to oznámila blízká kamarádka a moc jí to přeju, ale trochu to na mě padlo. Však to mnohé z Vás znají. První dítě jsme čekaly spolu zároveň a já se teď snažím a výsledky zatím noc moc. Tak jsem se chtěla jen trochu vypsat. Vy mě tady chápete
.
Ahojky, jestli jsi měla srůsty, možná se ti vrátili. Ony se rády vracejí. Já to měla taky tak. Rozrušili je, pak ms normální a pak začala slábnout a už jen špinění. Tak jsem si nechala hysteroskopii udělat znova, bez narkozy a zas tam byli.Hned mi je rozrušil a řekl, hned po ms se snažte. Už by se vrátit neměli. Měl pravdu a za dva měsíce jsem byla v tom.Tak přeji ti, at najdou příčinu, a né jen do tebe cpou léky. ![]()
1klari
Naprosto tě chápu, člověk to přeje, ale na druhou stranu by taky chtěl, aby se dočkal a přitom ví, že má mnohem menší šanci než to okolí, no, bolí to. Kolem mně už všichni co první dítě porodili až rok po mě mají teď už druhé a je to hodně těžký jim to nezištně přát, resp. nepřeješ jim nic zlýho, ale říkáš si, že už by sis to sama taky přece zasloužila, obzvlášť po tom všem… A to ještě pro to nevědoucí okolí seš ten sobec, co ani chudákovi maličkýmu nedopřeje sourozence a CHCE mít jen jedno dítě
![]()
Kdy jsi dobrala ten Estrofem? Někdy to trochu trvá než to naskočí zpátky, klidně i týden, dva. Nemusí to být hned úplně v háji, tak zatím zkus nezoufat. Navíc tobě tam nějaké srůsty ještě zůstaly, co se mají ještě rozrušovat (už teď někdy ne?), takže nějaké vodopády to hned na začátku nebudou, ale určitě něco málo přijde, neboj. A kdyby ne, tak ti to tam brzo zkoukne, co může být problém. Je možný, že se třeba znova utvořil nějaký srůst někde v čípku, co to nechce pustit (máš nějaký bolesti jako na MS?) a on ho uvolní a bude. Někdy je ten AS na dýl, ale neboj, jsi v nejlepších rukách, on tě těch srůstů zbaví ![]()
Holky, opravdu moc děkuji za podporu! Je to moc fajn, že si tady můžeme vzájemně pomoct. Snažím se na to dívat tak, že je obrovské štěstí, že jedno dítě mám a nic lepšího si nemůžu přát a pokud má být druhé, tak bude a pokud ne, tak nebude. Jen prostě občas ty emoce neovlivníme. Včera jsem pročítala zase tu naši diskuzi a zároveň poradnu doc. Máry a brečela jsem jak želva… za prvé z toho, jak všichni ohlašují těhotenství a já nic a za druhé mě trochu dojal i pan odcent, jak se opravdu usilovně snaží pomáhat a díky Bohu jsem, jen díky Vám a Vaší diskuzi, v jeho rukou!
Ashermanka:
Vystihla jsi to úplně přesně! Neustále čelím otázkám, proč chci tak velký věkový rozdíl apod. Nedávno sousedka potkala manžela na koupališti i s malou a prý kde jsem ja. Tak řekl, že odpočívám a druhý den se mě hned ptala, jestli jsem těhotná
. Ještě k tomu rozdílu. Já jsem s bratrem o 5 let a máme úžasný vztah, takže rozdíl bych tak neřešila. Spíš už bych se teď na mimi dost těšila já. Tvoje děťátko je jak velké?
K tomu estrofemu: brala jsem 6 týdnů 4 mg denně, pak týden pauza a pak ještě 3 týdny 2 mg + po dvou týdnech proveru. V tom týdnu se měla dostavit ms a nedostavila se. Naštěstí na hystero jdu 10. 9. Zní to asi dost divně těšit se do nemocnice, ale už se nemůžu dočkat. Aspoň se zase někam posuneme. Jen mám strach, že estrofem nezabral a sliznice bude nic moc.
Holky, snad se nám tady dříve či později zadaří všem!!! Soudě i podle Mišky to není nemožné!
To víš, že o věkový rozdíl zas tak nejde, že na vztah těch sourozenců má větší vliv přístup rodičů a povaha dětí, ale zase nějakých 10 let to už je vážně skoro jiná generace. Ačkoliv to teda zatím vypadá, že momentálně bych byla ráda i za těch 10 let… Malýmu budou čtyři a já prostě tak nějak cítím, že by toho sourozence mít měl, aby tady jednou nezůstal na světě úplně sám. Možná se to zdá jako prkotina, ale mám kolem sebe pár jedináčků a ti, co jim už rodiče zemřeli to teda vůbec lehký nemají. Prostě jsou věci, s kterýma ti může pomoct jenom ta rodina a pak je těžký, když žádnou nemáš… Já jsem teda taky vděčná za to, že aspoň to jedno dítě mám, ale prostě se nějak nemůžu smířit s tím, že to druhý a třeba i třetí nemám jen kvůli zbytečné chybě doktorů a jejich lajdáckýmu přístupu. Kdyby to nějak nešlo od přírody, asi bych se s tím dokázala smířit spíš. A taky jsem si prostě ještě chtěla užít aspoň jednou to úplný miminko, u toho prvního jak jsem byla ze všeho vyjukaná, nevěděla moc co s dítětem ani se sebou a hlavně nevěděla, že je to třeba naposled, to mám takový „zamlžený“, moc jsem se na druhý těšila, že už to budu umět a užiju si to… Tak snad to ještě na nás někde čeká, věřím že jo! A moc držím palce na další HSK, taky jsem se vždycky těšila ![]()
1Klari
Ještě jsem koukala do tvých starších příspěvků, že jsi psala, že po první HSK jsi měla 3 měsíce aspoň špinění, tak myslím, že ta MS ještě určitě přijde. Po zákroku u MM to určitě nemůžeš mít v horším stavu, takže snad je jen cyklus trochu mimo z těch hormonů a teprv to startuje… Držím palce!
Mám to přesně tak. Mojí malé budou 3 a sourozenec by jí prospěl určitě a z vlastní zkušenosti vím, že není nad to ho mít. S tím lajdáctvím doktorů máš úplnou pravdu… já jsem ale hned po té revizi tenkrát nějak tak blbě tušila, že druhé mimi bude problém. Jinak teda teď budu absolutně předbíhat, ale jak jsem tak včera brouzdala v té diskuzi, našla jsem odpověď doc. Máry ohledně porodu po vyléčeném Ashermanovi a dospěla jsem k tomu, že pokud by se přece jen zadařilo, pojedu snad rodit do Prahy. Kvůli zachování dělohy… Nechci vidět všechno černě, ale jak psal ve svém příspěvku sám MM, když si představím dorazit do porodnice s porodními bolestmi někdy v noci a tam na službě někdo 2 roky po škole a s nulovou zkušeností s Ashermanem, tak potěš…dovedu si představit následky. I když už nejde třeba o další těhotenství, ale přece jen by bylo fajn mít dělohu i nadále. Ale to jsem hodně předběhla. Nicméně opravdu pevně věřím, že se nám tady zadaří všem. Mimochodem právě jsem objednala ortilii, kontryhel samozřejmě také popíjím ![]()
Tak tohle mám taky tak - nemůžu jít přece rodit do porodnice, kde mě takhle zmrzačili!!! I kdyby mi už nešlo ani o dělohu, ani o třetí dítě, ale když mohli takhle chybovat pokud šlo jen o mě (jsem přesně ten případ, co on popisuje - neděle v noci, neatestovaná dr. s minimem zkušeností…), v čem všem by mohli chybovat u dalšího porodu, když už tak se dá předpokládat, že bude rizikovější než před Ashermanem. Co kdyby mi nechali to dítě přidusit apod., no už to máš taky za sebou, takže si dokážeš živě představit, co všechno se může stát. Tohle vážně nevím, jak budu řešit…
Ale to vážně předbíháme
Tak ať bylinky zafungujou a MS zdar ![]()
Ashermanka
A to včetně tajemnýho dovětku o pokrytectví, kterej bych měla taky sto chutí slečně vmést! 
Ty brďo, normálně koukám, jaks to neuvěřitelně trefně napsala