Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Amber
Tak já se teda nechci šťourat v něčem, do čeho mi nic není, ale ty ještě pořád chodíš k té své gynekoložce?
Já myslím, že základ úspěchu je ji co nejdřív vyměnit, pokud můžeš. Doktorka, která ti s největší pravděpodobností AS zanedbala, protože pokud máš takto závažný AS, tak vsadím boty, že ti při té revizi museli vzít i kus myometria (děložního svalu - bude to napsané v histologii z toho zákroku a ten záznam máš v kartě a máš právo si ho okopírovat - její záznamy ne, ale to, co k ní přijde externě jako porodopis apod. ano) a tím pádem tě měla upozornit, že v nejhorším možném případě je něco takového jako AS možné a připravit tě na ty příznaky, aby sis to sama mohla ohlídat. Ale i kdybych jí teď křivdila, tak minimálně to, že tě ani neupozornila, když jsi pak brala HAK, že sice nekrvácení může být normální, ale v naprosté většině případů to znamená, že může HODNĚ dlouho trvat, než ti sliznice naroste zpátky, až budeš chtít otěhotnět je prostě lehkomyslnost. Víš kolik je holek, které skončily v CAR jen kvůli chronicky nízké sliznici, kterou si „zničily“ dlouholetým braním HAK? No a na závěr už jen ten fakt, že když už sis vybojovala tu HSK sama a tím jí dokázala, že není neomylná, jak si pravděpodobně doteď myslela, tak teď bojkotuje veškerou tvou léčbu a dává ti to najevo, to by na mě teda nebylo. Chápu, že nevíš, jestli si někde jinde pomůžeš, ale třeba na někoho dobrého natrefíš. Navíc mám tu zkušenost, že když řeknu tomu novýmu dr., že jsem přestoupila proto, že ten předchozí nechtěl dělat to a to, tak ten novej se snaží vytáhnout, že on je samozřejmě lepší a nehází to pod stůl, byť by třeba několika předchozím pacientkám to stejné udělal taky. Tak třeba bys měla štěstí. Protože to s tou sliznicí by měla dělat právě tvoje gynekoložka! Měla by přistoupit na to, že tu folikulometrii třeba první 3-4 měsíce potřebuješ, abys věděla, a hlavně i ona, jak se to regeneruje a jestli to IVF je opravdu nevyhnutelné. Protože dokud sama ovuluješ, máš průchodný alespoň jeden vejcovod a nemáte nějak katastrofální SPG, tak ta šance na přirozené otěhotnění je velká. To že viděl průchodnost jen jednoho vejcovodu neznamená, že druhý průchodný není - někdy to tam není vidět nebo se tam ten roztok nedostane, ale přitom ten vejcovod průchodný je - cokoliv mimo laparoskopii jsou totiž jen nepřímé metody zjištění průchodnosti a tak se to taky musí brát. Ale každopádně pokud by byl i jen jeden, tak k otěhotnění to stačí. Víš, ono totiž obrátit se na CAR vypadá jako nějaké úžasné řešení, ale taky to nemusí pomoct, resp. pokud jsi pročítala celou tuhle diskuzi tak víš, že jsme se o to pokoušely jen dvě (já a Botaska) a ani jedné to nevyšlo, zatímco všechny ostatní holky otěhotněly přirozeně, nakonec i Botaska, to už o něčem vypovídá. Jak tu psala Severina, CAR ti sice nějakou šanci nabídne, ale pomůže zrovna v našem případě? Obecně je jejich úspěšnost cca 30-35%, ale tím se myslí jen pozitivní TT, ne porozené živé dítě, to jsou ty procenta ještě nižší, potratovost po IVF je 2-3× vyšší než u přirozeného početí. Můj názor je, že proto, že právě takhle otěhotní někdo, u koho to normálně nešlo a určitým způsobem je to proti přírodě. Tím to nijak nechci shazovat, protože i tak dost velkýmu procentu lidí pomůže a toho dítěte se dočkají, což je super, ale taky myslím, že tou kultivací mimo tělo se embryu „vypnou“ určité reflexy a fígle, které jinak má příroda zmáklý líp a holt to nedopadne. Trošku mě pak zpětně mrzelo, že mi to MM nastínil jako v podstatě jedinou možnost, jak se dočkat a mimo jiné i proto jsme se do toho hned vrhli a nebylo to vůbec hezký období a vlastně se mi moc ulevilo, když jsme se rozhodli, že toho necháme a budem zase zkoušet doma. My jsme teda měli CAR, kde nám samozřejmě řekli, že bez IVF šance není, ale že když budu chtít chodit nějakou dobu jen na folikulometrii, tak že klidně můžu, takže to obecně lze. Podle mě trošku vyčůraně spolíhají na to, že po třech měsících už z toho budeš vynervená, zvlášť když to pokaždé pošťouchnou nějakou „dobře“ míněnou poznámkou, jako že za takových podmínek by transfer zrušili, ale ty že seš asi na svým maximu a lepší už to nebude, že s takovou sliznicí to nejde, že si máš najít náhradní matku a blablabla, tak pak rychle přistoupíš na to IVF, protože ono je to vlastně strašně jednoduchý to podstoupit, těch cca 20tisíc se taky najde a myslíš si jak budeš v pohodě. A oni tě v tom samozřejmě hrozně podpoří, proběhnou ušlechtilé řeči o tom, jak budete společně bojovat a jak ti přejou, aby to dopadlo a udělají pro to všechno a pak šup jeden transfer - no, příště to vyjde, potřebujete jen štěstí, pak druhej - víte, existuje i něco jako náhradní matka, s takovouhle sliznicí je to bída, třetí - proč se tomu tak bráníte, náhradní matka by všechno vyřešila, vaše šance jsou v podstatě nulové, leda bysme zkusili další stimulaci (to máš zamraženo ještě třeba několik embryí, protože kromě AS jsi úplně v pořádku a proto kvalita i kvantita vynikající) a v tomto okamžiku jsi ta, co jim tam jen kazí statistickou úspěšnost a je potřeba ji uvrtat do nějaké „metody“, která už konečně vyjde, ne kvůli tobě, ale právě kvůli procentům úspěšnosti apod. Pak zmíní to, že ostatní pacientky se taky bránily třeba darovaným vajíčkům a pak se do toho nechaly dotlačit a jak jsou teď štastné, těhotné s cizím dítětem. Takže jakkoliv nechci házet všechny do jednoho pytle, tak i když jsou určitě rádi, když se jim někomu podaří pomoct, tak zadarmo by to samozřejmě nedělali a můj pocit z toho byl, že tě teda nabudí, dají ti pár šancí v podobě 3-4 transferů a pak, pokud SI MYSLÍ(!) - a neomylní teda nejsou, že je problém v kvalitě vajíček, tak tlačí do darovaných, pokud ve SPG, tak do dárce spermatu a pokud v děloze, tak do náhradní matky. Ale v přírodě běží tolik věcí naprosto nevysvětlitelně, někdy i zázraky se dějí, že to takhle nejde všechno pojmenovat a zařadit, resp. vyřadit. Moje rada, pokud bys o ni stála, je dát tomu minimálně půl roku a zkoušet a zkoušet, kontrolovaně s ultrazvukem, ale IVF opravdu až jako poslední možnost. A to ani nemluvím o tom, že už se pak nikdy nezbavíš pochybností o tom, co se udělalo se zbytkem kvalitního spermatu, když na ICSI použili např. celkem 15ks spermií z 500 milionů odevzdaných, jestli opravdu ta vajíčka, která ani neoplozovali byla nezralá, nebo se jim zdálo, že mi jich ještě zbyde dost a ani je nestihnu všechny využít, tak je využijí jinde…, to stejné s embryi, která se papírově nevyvíjejí… No nechci být paranoidní, ale člověku to nedá a tou hlavou to občas proběhne. Prostě je to strašně snadno zneužitelné.
Ale toho, že by se urazili, kdybys k nim nechtěla na kontrolní HSK bych se nebála, to pro ně takové peníze nejsou, budou se tě snažit udržet na tu stimulaci a IVF, tak si tě nebudou chtít popudit a navíc myslím, že je docela pochopitelné, když řekneš, že už jsi byla jinde a chceš, aby to dělal vždycky stejný dr., žes tam byla spokojená. Na to podle mě nikdo nic neřekne.
Mám toho hodně přečteno i na zahraničním webech a samozřejmě, že tam nepíšou všechny postižené, ale můj pocit z toho je, že do roka se podaří otěhotnět naprosté většině z nich přirozeně - IVF na západě je tak drahé, že prostě musí zkoušet doma a až na nějaké opravdu zoufalé a nešťastné případy, kterých mi je vážně líto k tomu miminku dojdou. Moc ti přeju, aby se ti to taky tak podařilo! A omlouvám se za tak dlouhý příspěvek, ale prožila jsem si toho už vážně dost, tak mám pocit, že vím…
WÁÁÁUUUUU
, Ashermanko já tě prostě " žeru "
, hltala jsem každé Tvoje slovo a klidně bych se Ti pod tohle i podepsala
jsi prostě profík. ![]()
Amber hrozně ráda bych Tě podpořila jako Ashermanka, ale vše bylo řečeno. Takže za mě jen jedna věta. Nikdy nesmíš přestat věřit!!! Ta naděje je vždycky
![]()
Ashermanko,
já Ti hrozně moc děkuji za tuto zprávu!!! Ani nevíš, kolik mých otázek jsi zodpověděla, aniž bych se Tě přímo ptala. Předně změna gynekoložky je to, co teď řeším a usilovně sháním reference. Teď se rozhoduji mezi dvěma tady v Brně, ale odcházím od té své stoprocentně. Teď k tomu IVF. Dá se říct, že po Tvém příspěvku jsem se rozhodla stoprocentně. Byla jsem pořád na vážkách, ale spíš více proti. Nebo spíš původně úplně proti, ale pak mě zpráva od MM trochu nahlodala. Napsal výhledově IVF. Myslím si, že u něj určitě nejde o byznys, že spíš chce to naše „štěstí“ pojistit, co to jde. Co se týče ale těch všech luxusních reproklinik, jsem už jiného názoru. Je to fakt obrovský byznys. Navíc to etické hledisko a vše, co s tím souvisí a co popisuješ Ty… teď jsem rozhodnutá, že do toho jít nechci. Buď to půjde samo nebo nepůjde. Myslím si navíc, že ani pro náš vztah by to nebylo ideální. Sice všechno spolu řešíme a probíráme, ale je fakt, že ti chlapi to mají trošku jinak a asi je těžké prožít všechny ty pokusy a čekání atd. v klidu.
Fakt moc Ti děkuji a vážím si toho, že investuješ svůj čas, abys pomohla nám ostatním. Je to neuvěřitelné, že můj Asherman se diagnostikoval díky Tobě tady na této diskuzi a moji lékařku nenapadl. A taky díky Tobě se konečně léčí s nějakými výsledky.
Holky, bylo by fajn se sejít, až se nám všem zadaří
!
Amber
Ty sis diagnostikovala AS na základě téhle diskuze?
Tak to klobouk dolů, seš dobrá! To mě nikdy nenapadlo, že by se podle toho dalo jít i obráceně, psala jsem to proto, že když už někdo o tom svém AS ví, tak aby taky rychle našel správné a kvalitní ošetření a nemusel si procházet všemi těmi zklamáními, deziluzeni a falešnými nadějemi jako já. Tak jsem vážně ráda, že to užitečné je a nebylo to nadarmo. ![]()
Jinak já se na MM kvůli tomu IVF nijak nezlobím, taky si myslím, že jen doporučuje tu „nejjistější“ metodu, ale obávám se, že zrovna u AS to tak přímočarý není. Můžeš do dělohy posílat embrya jak splašená a stejně z toho nic nemusí být, protože (moje zoufalá teorie po těch neúspěších) takový „umělý“ embryo vůbec nechápe, co se děje, když ho z té transferové trubice najednou vypustí do neznámýho prostředí, tak se holt vystresovaný přicucne hned kde se mu to zamane a pokud je to zrovna to špatný místo, tak to nevyjde. Zatímco to, který si tam pět šest dní plave někde vejcovodem a nějak „normálně“ funguje, má pud sebezáchovy
pak taky pečlivě vybírá a vážně mu stačí jedno mikroskopický místečko s nepoškozenou sliznicí, kterou má každá z nás, sice přímo úměrně tomu poškození, ale každé z nás nějaká zbyla. A pokud ji najde, je z poloviny vyhráno. Jen holt u někoho ji najde za dva měsíce, u někoho za rok a někomu to trvá dva, ale jde to! A půjde, uvidíš! Já kdysi byla naprosto proti IVF, ale pak tě tolik okolností zviklá, říkáš si, musím pro to udělat všechno, ať si to pak nevyčítám, kór když ti to doporučí někdo jako MM, no a vidíš, aspoň mě to utvrdilo, že IVF vážně ne. Pozdě, ale přece. Znova už bych do toho nešla. Tak hodně zdaru s novou gyndr. a ať ti změna přinese štěstí…
Holky, mně to IVF Mára taky doporučil, že to máme zkusit jednou, dvakrát sami a pak tohle. A to jsem toho Ashermana nejspíš neměla nijak hroznýho. Taky jsem byla dřív proti tomu, ale teď, po všech těch peripetiích, unavená a naštvaná, jsem po tom skočila jak divá. Ale šla jsem k Apolináři, žádná ultra hyper moderní klinika ![]()
Asi bych to zkusila, ale pořád bych dávala největší šance přírodě.
Ashermanka
Já jsem si tenkrát zadala do googlu něco jako revize po porodu a absence MS a hned vyskočil asherman a Vaše diskuze. Hned ten Tvůj dlouhatánský příspěvek co to vlastně je, co dělat a kam jít a to mi STRAŠNĚ moc pomohlo. Ještě jsem pak ale zkusila na veliká doporučení toho doktora v Brně, čeho jsem pak litovala, protože o MM jsem už od Tebe věděla, ale říkala jsem si, když mám na něj takové dobré reference, bude taky dobrý… Na druhou HSK už jsem naštěstí šla k MM. Dnes mám pozitivní info, protože jsem ve čtvrtek vysadila na týden estrofem a dnes v noci tolik očekávaná bolest podbřišku! Teda jen trošku, ale MS přišla! Asi se tomu ani nedá říct MS, ale pořád lepší než to nic, co bylo doteď, tak snad ta sliznice aspoň trochu pracuje. Už zase odpočítávám dny na další HSK
. Pak hlavně, aby mi nasadili dobře zase ty hormony. Ty se mi asi ještě nějaký čas nevyhnou. Myslím, aby třeba nefungovaly antikoncepčně… V pondělí hned volám tomu doktorovi, co jsem si vyhledala, reference má výborný, tak jen aby mě vzal. Vy jste po všech peripetiích našly dobré gynekology?
Amber
Ony ty hormony bohužel antikoncepčně působí, Estrofem ve vysokých dávkách (což už ty 4mg denně jsou) blokuje ovulaci, ale MM ti ho určitě na víc jak měsíc, max. dva po HSK nenasadí a to se dá vydržet. Pak kdyby ti ho chtěl nasadit někdo jiný, tak bych byla hodně obezřetná, protože teď po té HSK působí jednak protisrůstově, jednak pomáhá té sliznici, aby se trochu vzpamatovala, ale několik měsíců po HSK, když už srůsty nemáš podle mě nemá smysl ho brát, protože i ta děloha sice ještě trochu regeneruje, ale extra vliv to už mít nebude, to nejhorší, kdy je pro ni Estrofem nejpřínosnější už má za sebou. Je lepší dát tomu čas a nechat to nějakou dobu běžet přirozeně, aby tělo samo naběhlo. Ale věřím, že to nebude potřeba, že už ti MS bude chodit pravidelně. Tohle „rozmenstruování“ MM dokáže vždycky, co bude dál už je dílem dřina a štěstí
Hlavně se nestresuj, že bude MS slabá, to co to bývalo kdysi už to bohužel nikdy nebude, ale k otěhotnění to stačí. Nakonec k otěhotnění ti stačí i jen děloha bez srůstů a ovulace, takže se hlavně od nikoho nenech vystrašit, že už to nikdy nepůjde, to teda půjde, uvidíš.
Jinak já dr. měnila, jestli jsem teď spokojená zatím nedokážu říct, hodná a milá je, to jo, ale já už si taky všechno hodně řeším a zjišťuju sama a k dr. chodím jen na prevenci, příp. žádanku na předoperační vyšetření k MM, s kterým se sama domlouvám. Když je nejhůř a nevím kudy kam a vysvětlení dr. v CARu se mi nezdála, tak mu píšu buď přes poradnu pokud je to hodně obecný nebo přímo soukromě, pokud to jsou už moc detaily a týká se to toho, jestli další HSK nebo ne. Nikdy mě nezklamal, že by neodepsal nebo mě odbyl. BOhužel podle mě se dobrý dr. pozná až když je nějaký průser, fyziologické těhotenství, preventivní stěry a přeléčení kvasinkového zánětu podle mě zvládne i pokročilejší medik, takže zatím jsem v hodnocení zdrženlivá a uvidím, co bude dál. Ale je pravda, že když řeknu, že chci to a to, protože ten předtím to zanedbal, tak se může přetrhnout, aby byla lepší
Tak přeju dobrý výběr!
Ashermanka
To se jsem se tedy obávala správně s tím antikoncepčním účinkem. Tak snad bude nový doktor ok a předepíše jen co je nezbytně nutné. Té minulé gyn. jsem naposledy řekla, že doufám, že hormony už nebudu muset brát po všech těch HSK a ta mi odpověděla, že budu muset a to dlouhodobě!!! Takže tento snad bude rozumný. Jinak souhlasím s tím, co píšeš. Moji dr.si také dost chválí, je milá, usmívá se, mykózu Ti přeléčí, ale až je průser…tak dopadneš jako já. Díky Bohu za ty konzultace s MM přes mail. To tak budu určitě řešit i nadále. Jen aby ty potvory srůsty se tam už neudělaly znovu. Dám vědět zase po příští HSK. Vždycky jsem si říkala, jak je důležité nechat všemu volný průběh a nemyslet na to, že to nejde, že je to o psychice, ale kolik času denně teď strávím úvahami o Ashermanovi, hrůza. No, musí se nám zadařit
! Obzvlášt Tobě to moc přeju!
Amber
No, já to myslela tak, že bych hormony brala jen po tu dobu, co ti řekne MM a víc nic. Pak bych tomu dala půl, třičtvrtě roku intenzivní dřiny
a pak by se vidělo. Oni tě jiní dr. už teď budou přesvědčovat, že bez stimulace to nejde, že s takhle nízkou sliznicí je otěhotnění skoro vyloučený a podobně, ale je tu myslím víc než dost důkazů o tom, že i s takovýma sliznicema to jde. Ono stejně to, co ti MOŽNÁ zvýší sliznici, tak ti zablokuje ovulaci a opačně. Já například mám na Estrofemu nižší sliznici než v nativním cyklu a není to ojedinělý, v CARu mi řekli, že na někoho ten Estrofem prostě nepůsobí (resp. mi řekli, že u mě je to důkaz toho, jak je ta děloha vyřízená, ale že se to stává i „zdravým“). Takže si stůj za tím, že zatím žádný hormony nechceš a po půl, třičtvrtě roce uvidíš. Kdyby se ti kdykoliv zdálo, že ti MS slábne, napíšeš MM a on si tě pozve na kontrolní HSK, to vůbec s gyndr. řešit nemusíš, ten by ti cpal jako u Elisy akorát HAK… Ale třeba budeš mít fakt někoho, kdo bude dobrej a bude mít snahu to vyřešit. Tak ať to všechno dobře dopadne a děkuju za přání, jsi milá.. ![]()
Jinak s psychikou se taky moc netrap, prostě potřebuješ teď vědět, co se děje a bude dít, co co znamená, důvody, příčiny, následky, i si připustit, že to nemusí dopadnout (ale nakonec dopadne!), to je přirozený a myslím, že je to ku prospěchu věci. Já taky za svou mateřskou strávila na AS všechen svůj volnej čas. Jedinou knížku jsem nepřečetla, fotky nevytřídila, koníčky odsunula, zato o AS bych snad mohla napsat román…
Moc bych to s tou psychikou nepřeceňovala, mám pocit, že je to dost často vděčnej způsob, jak dr. zdůvodní něco, co nemají jak jinak zdůvodnit. Prostě do toho pojmu se vejde všechno a když už vážně neví, tak je to prostě psychikou…
Hlavu vzhůru a ať je ta příští HSK už ta poslední!
Par rad od anonyma pro Amber:
Pokud ma zena vyssi naroky na gynekologa, hledala bych takoveho, ktery: 1. ma vedle sve gynekologicke praxe ma uvazek ve fakultni nemocnici ve velkem meste (Praha, Brno) 2. ma titul minimalne PhD, zaruka toho, ze precetl nekdy odbornou literaturu a drzi aspon trochu krok s dobou, 3. nebude se poustet do mixovani hormonu, protozto proste neumi a odkaze pacientku k odbornikovi s dobrymi referencemi, rozumej kolikbeznadejnych pripadu privedl k otehotnenti (btw ani slavny Mara se v hormonech neumi vubec pohybovat, ten je dobrej „na ruce“m ale ne na chemii)
S IVF s Ashermankou ostre nesouhlasim, jen v soukromych IVF centrech lze najit par odborniku, kteri dokazi pracovat spravne s hormonama. A souhlasim s Amber gynekolozkou, ze budes spravne namichane hormony potrebovat, zvlast pokud mas tezsi formu Ashermana. Jen bude hodne tezky najit v CR nekoho, kdo ti to spravne namicha, aby tve telo reagovalo, tak jak ma…ono je to totiz tak trochu veda.
Hormony
Děkuji za reakci. Co se týče úvazku ve fakultní nemocnici, ráda bych souhlasila, ovšem co se Ashermana týče… to je jiná kapitola. I ve fakultních nemocnicích Vás pošlou na secoond look za půl roku! To hovoří za vše bohužel. Po mé zkušenosti se v této nemocnici na HSK nedostali v děloze dál než do poloviny dělohy. Desítky zkušeností tu potvrzují, že jen opravdový odborník na AS toto umí. K hormonům a Márovi. Ani nikdy netvrdil, že toto umí, naopak. Upozornil mě, že to dávkování konzultoval s endokrinologem u Apolináře a sám mi poradil vyhledat odborníka do budoucna.
Co se týče mé gynekoložky, nevím, zda jste četla tuto diskuzi, ale mám opodstatněný důvod s její léčbou polemizovat po svých zkušenostech. Je možné, že hormonální léčba bude třeba, ale nerada bych například brala mix hormonů, které budou mít antikoncepční účinek. Při plánování těhotenství to není ideální
. S názorem Ashermanky na IVF se naopak ztotožňuji. Moje diskuze s ní byla a náš negativní postoj k IVF byl nejen o tom, že je to business, ale i o různých jiných pohledech na věc, třeba etických a ty u mě převažují. Tím nechci říkat, že by nebylo IVF dobré. Jen ne pro mě.
Hormony
Díky za názor. Argumenty jak vybrat dobrého dr. vesměs správné, ale… ve vyhlášené fakultní nemocnici mi AS způsobili (v tu chvíli NAPROSTO zbytečná kyretáž, nehledě na to, že když už, tak to v mém případě neměla být kyretáž ale přímo HSK jak se nyní po porodu má dělat), v té samé FN mě AS zbavit nedokázali, pouze odmítli odpovědnost, ačkoliv z jejich zprávy o revizi vyplývá, že AS mi způsobili oni, o naprosto neprofesionálním přístupu ani nemluvím. BTW v jedné z těch FN co zmiňuješ tvoří naprostou většinu lékařského personálu neatestovaní dr., Ph. D. aby mezi nimi pohledal, resp. z těch, kteří se věnují operativě jsou to všeho všudy tak tři… Takže v tomto FN žádnou zárukou není. Jak už psala Amber, MM se nikdy nechlubil tím, že to s hormony umí. A do třetice - je nás tu poměrně hodně a žádná z nás k otěhotnění žádný hormonální koktejl nepotřebovala, naopak, několik z nás prošlo různými CARy, vč. soukromých, a nikde nám k otěhotnění nepomohli. Navíc jak píše Amber, etických otazníků visí nad IVF poměrně hodně a proto to pro mě (navíc po těch zkušenostech) není cesta.
1Amber děkuju MOC MOC, že jsis vzpoměla
ALE…
Každý den Vás poctivě čtu a pokaždé jsem měla neodolatelnou chuť vše okomentovat, napsat svůj názor. Ale chtěla jsem počkat do dneška ![]()
Hodně jsem tu psala otom čím jsem si za poslední roky prošla : zamklé těhu, rok čekání na to až vůbec někdo dokáže asherman pojmenovat, laparoskopie, nespočet hysteroskopií, 8 měsíců hormony, tělísko další 3 měsíce, neprůchodný vejcovod, asimetrická děloha a psychika v.. háji. V červenci jsem si vydupala kontrolní HSK a dopadla výborně jenže MS pořád nikde, takže mi nasadili od srpna antikocepci u které v letáku psali, že se podává ženským v přechodu a to byla asi poslední kapka. Vzdala jsem to a DÍKY Ashermance která mi hodně pomohla jsem se rozhodla, že už to prostě nechám aspoň chvilku na přírodě a nějakou antikocepci už do sebe cpát nebudu. Stejně mi řekli, že bude dobré začít uvažovat otom náhradním mateřství, že ikdyž to bolí tak pořád je to aspoň možnost, popřípadě se začít aspoň informovat o adopci. Nechtěla jsem tomu uvěřit, pořád jsem měla výčitky, ptala se PROČ JÁ??? Je to hrozná bezmocnost. Řekla jsem doktorce, že chci bojovat, že to nechci vzdát - ne potom všem čím jsme si prošli, ale to mi opatrně naznačila, že ikdyž otěhotním a to bez MS nebude jen tak, tak s mou sliznicí ( kolem 3mm ) se plod zřejmě neudrží. Došli mi síly, proto jsem začala psát Ashermance i soukromně. A díky téhle úžasné dušičce jsem se dokopala objednat k MM.. a tam jsem právě měla být v tuhle dobu. ![]()
ALE začátkem tohoto měsíce jsem zjistila, že jsem těhotná - ten šok asi ani popisovat nemusím, řvala jsem jak želva a nějak se ve mě míchali pocity. Hned druhý den jsem letěla k doktorce, už sestra na mě koukala jak blázen a raději mě připravila na to, že to hned nemusí být těhotenství. Doktorka byla v šoku, potvrdila těhotenství a pak šokovala ona mě : jste 8 týden! Celé ty probulené noci, hysteroskopie, od srpna nasazená antikocepce která měla být, je tolik náhod… ale řekla jsem si, že počkám na další kontrolu a ta byla dnes. Ty tři týdny doma mi fakt lezly na mozek, ale se slzama v očích musím hrozně ráda napsat, že zatím ten boj s osudem holky vyhrávám
![]()
Ashermanko bez toho už by to nešlo : DĚKUJU, protože ikdyž jsem sama nechtěla, tak až Ty jsi mi pomohla se rozhodnout s tou antikocepcí nezačínat.
1amber Tobě přeju hlavně hrozně moc sil, není to snadný a zestárneš asi o deset let za měsíc
jak to leze na mozek, ale snad jsem Ti dodala aspoň trošku malé naděje, že zázraky se dějí ![]()
Moris i Tobě děkuju a koukej napsat, netrpělivě už čekáme na info
![]()