Ashermanův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Pali.L
2.11.13 10:06

Ahoj, chtela jsem se zeptat, co pak bylo s tim dvojcatkem, kteremu prestalo bit srdce. Jsem 8+2 a ve ctvrtek zjistili ze jednomu prestalo bit srdicko. Pry by se udajne melo vstrebat a neohrozit to druhe, ale bojim se. Taky se ti vstrebalo a to druhe se zachranilo? Moc dekuju za odpoved.

• Citovat
  • Upravit
xuan
2.11.13 18:25

po hsk

Dámy, zdravím a gratuluju k dalšímu miminku i k dalším menstruacím:D tyhle zprávy mi fakt dávají velkou naději a nová miminka mě vždycky dojmou :)
mám také dobré zprávy: 29.10. jsem byla na HSK u MM a dopadlo to dobře :D
MM říkal, že ho to až překvapilo… na začátku roztlačil blanité srůsty v hrdle a když se dostal dovnitř, děloha byla srostlá po stranách. Když srůsty rozrušil citace ze zprávy: „obraz dutiny děl. makroskopický i UZ se mění k lepšímu - dutina nyní více symetrická a zejména výrazně širší.“ Vejcovody mám prý průchodné, tam to srostlé nebylo vůbec. Endometrium nižší, ale souvislé, růžové, nesusp.
Uf uf…
za měsíc prý zkusíme bez anestezie - bojím, že to nedám, jsem poděs, abych ho nekopla…
jinak doporučil hormonální léčbu (estrofem, provera), v pondělí pro ně jdu ke svému doktorovi.
Na dotaz, zda bych mohla otěhotnět i přirozeně, říkal, že by to snad šlo, ale vzhledem ke věku je ivf pro mě lepší…tak uvidíme, co na to můj nový gynekolog…
takže tak…
jo a ještě zdravím jednu moc sympatickou čtenářku našich příspěvků, která se stejnou diagnozou byla se mnou na pokoji :mavam:

• Citovat
  • Upravit
1400
3.11.13 09:32
@Pali.L píše:
Ahoj, chtela jsem se zeptat, co pak bylo s tim dvojcatkem, kteremu prestalo bit srdce. Jsem 8+2 a ve ctvrtek zjistili ze jednomu prestalo bit srdicko. Pry by se udajne melo vstrebat a neohrozit to druhe, ale bojim se. Taky se ti vstrebalo a to druhe se zachranilo? Moc dekuju za odpoved.

Nemusíš se bát, já si tím prošla. Tomu mému přestalo srdíčko v 9 týdnu. Doktor řekl, že se to vstřeba a v 5 měsíci už tam po něm nic nebylo. Zbytečně nás ženou do revize, když je tam jen jedno a pak máme z toho problémy. :cert: Horší je, pokud to druhé umře po 12 týdnu. Do 12 týdne se to stává poměrně často. Dřív nebyli ultrazvuky, tak se to kolikrát ani nevědělo. Já se sice pořád ted strachovala, ale malá rostla jak měla a už je 14 dní na světě. Dnes si myslím, že to druhé je silnější, zdravější a vydrží, uvidíš. Po 12 týdnů je téměř vyhráno. Víš já byla nakonec i ráda, že čekám jen jedno. Hlavně, že bylo vše v pořádku. A dnes si představit, mít tu dvě, tak nevím jak bych to dělala. Kojení a pod. Stejně po ashermanovy, nemusí to dopadnout dobře a může hrozit předčasný porod. Dvě pro tělo je dost.Dej pak vědět, jak pokračuješ. Jo a nemusela jsem ani na plodovku.Dle ultrazvuku a testu ve 12 týdnu bylo vše v pořádku, nabídnout mi to doktor musel, říkal kvůli věku, ale neviděl důvod, abych tam šla a ani já ne. A vše je ok. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
3.11.13 09:52

@moris Moc dekuju ted jsem trochu klidnejsi. A byla jsi potom doma na rizikovem? Ja jsem od ctvrtka doma a asi bych mela byt do 12 tydne coz je na konci listopadu. Od kolika let se chodi na plodovku? Me je 32 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
4.11.13 10:50

Mě je 42.Na plodovku bych nešla ani tak, byla jsem rozhodla, pokud dítě žije a bylo by nemocné, nechat si ho a dát mu možnost být tady.Tak bych stejně do ní nešla. Zvyšuje se u ní riziko potratu. Naštěstí ultrazvuk vyšel dobře i krev, tak i doktor říkal, že je to zbytečné. V papírech do porodnice jsem měla vysoce rizikové těhotenství, ale nijak jsem to nepoznala. Kontroly jednou za měsíc, až poslední měsíc co 14 dní a pak každý týden. Tak jsem byla pořád nervozní. Hold pojištovny jim zkrátily o dost co jim proplácí. Naštěstí vše bylo ok. Máš asi stejné pocity jak já. Vydrž to. Druhé se nevstřebá, když žije. Ted jen roste a vyvíjí se. Malá byla čilá a to je dobré znamení. Zůstalo ti jedno, protože je zdravější. Tomu věř, šetři se a vitamíny první tři měsíce si dávej. At má vše co potřebuje. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
4.11.13 16:20

@moris moc děkuju za podporu. Ja otěhotnela po iui v caru. Ted chodím každy týden na ultrazvu a jsem doma na rizikovém. V papirech mám taky s nejvyšším rizikem. Musím doufat, že vše dobře dopadne. Ve čtvrtek jdu na kontrolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
4.11.13 20:23

Moris

Malá je krásná. Jinak jestli se můžu zeptat - při porodu teda žádné problémy nebyly? Žádná vrostlá placenta ani nic jiného? Jsem ráda, že ti to dobře dopadlo!

Xuan

Tak to je fakt nadějný! HSK bez anesteze se neboj, je to fakt jen mírně nepříjemný, ale to spíš až při rozrušování, což si myslím, že u tebe moc nebude. Ty blanitý srůsty už zpátky srůstají jen minimálně a i některým masivním stačí jen jedno rozrušení a už se pak neobjeví, tak jsem to měla já. Takže můžeš doufat, že už tam moc k rozrušení nebude a zase budeš ráda, že ti všechno na místě vysvětlí, ukáže, uklidní. Ono je dobrý, aby to zkouknul ještě jednou, než tě nechá otěhotnět, aby byla větší jistota, že je všechno v pořádku. A z věku si nic nedělej, já dost pročítám tu jeho poradnu na porodnici.cz a jakmile tam píše ženská nad 35 let, tak píše o velmi nízké šanci na těhotenství. Jasně, oproti dvacítkám asi je, ale pořád je spousta ženských, který i v tomhle věku otěhotní na první pokus (znám jich několik) a nakonec podívej na Moris :lol: Tak neházej flintu do žita, IVF je dobrý mít v záloze, ale trošku tomu svýmu tělu věřit taky musíš ;) Tak držím palce!
A taky zdravím další čtenářku a doufám, že u ní Asherman taky nebude znamenat dlouhý trápení! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
734
5.11.13 11:01

@ashermanka :pankac:
Xuan přidávám svůj názor - když mě řekli bez anestezie tak jsem týden nespala a ten tlak na sále jak před infarktem!! :oops: Ale zpětně fakt musím uznat, že se nebylo čeho bát. Já asi minutku cítila přesně tu slabou nepříjemnou bolest jakou máš při menstruaci NIC VÍC, při tom rozrušování jsem vždycky zatnula všechny svali v obličeji ( jak při porodu ) abych to trochu zmírnila a čekala a čekala… pak mi jen řekl, na co čekám 8o, že už dávno nic nedělá :mrgreen:
Opravdu se nemáš čeho bát. Jinak mě bude 32, otěhotněla jsem hned měsíc po vysazení hormonů - fakt to pak jde už snadněji. Držím palečky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
5.11.13 16:41

@ashermanka Kupodivu celé těhotenství nic. Placenta v pořádku, normální. Asi jsem se těmi různými přírodními prostředky po rozrušení, dala pořádně dohromady.Jen po tým vším, jsem čekala, že malá bude dřív i děcka byli dřív a to jsem neměla žádné problémy. Ale pořád jsem se neotvírala, malá byla vysoko, měla jsem obavy, tak jsem si vyžádala císař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
11.11.13 14:58

Ahoj, nevím, jak se do těhle diskusí přispívá, každopádně od kolonky „snažilek“ přes UPT a kyretáže jsem až tady v Ashermanu :(… chci Vám, „holky“ moc poděkovat, pročítala jsem si tuhle diskusi a hledala i střípky, co by se mohly týkat mě. Narazila jsem na doc. Máru a teď čekám na hysterosk. Jsem před zákrokem a vyděšená k smrti :( Strašně se bojím, ptž. nevím, co mě čeká a po všech zákrocích už moc nevěřím,…po návštěvě u své gyn. jsem psychicky úplně mimo.. věta „naděje umírá poslední“ mi moc nepomohla. Moc se bojím, abych měla ještě v děloze nějakou sliznici a mohla mít ještě miminko..v srpnu jsem měla všechny ty zákroky a od té doby bez menstruce. Při první kontrole mi řekli 1-2 mm a teď u Máry 3 a místy i 4 mm… ale vůbec nevím, jak to „vypadá uvnitř“.
Prý mě čeká remodeláž dělohy, nemáte s tím, prosím, kdokoliv zkušenost (nejlépe tu, co skončila dobře :) ) Děkuju Ela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xuan
11.11.13 15:22

Ashermanka:
dekuju za povzbuzeni… presne to jsem potrebovala slyšet :) snazim se na svuj vek moc nemyslet, ale jde to tezko…zatim se priklanim k variantě, že bychom to po další hsk zkusili přirozeně pár měsíců a pak kdyžtak šli do ivfka…jinak nejhorší pocity teď mám z těch hormonů, co beru…vedlejší možné efekty jsou fakt děsivý čtení…ale jinak se po tom zákroku cítím skvěle - asi jen dva dny mě malinko bolelo břicho a špinění jen také dva dny…uf…a jsem zvědavá na menstruaci…se na ní těším a doufám, že konečně po třech letech použiju i jiné než slipové vložky :lol:

elisa:
děkuju děkuju děkuju :) člověk se hned cítí normálněji, když ví, že i jiní se bojí…půjdu do toho bez te anestezie a snad to zvládnu…

holky, ještě se chci zeptat: až teď doberu první várku hormonů, tak menstruaci mám čekat tak za 3-5 dní??? matně si z příspěvků tu na foru vybavuju, že to vždy trvá déle než by člověk čekal, tak abych se na to psychicky připravila…děkuju

eli:
já ti tak rozumím, že se bojíš…já už těch strachů taky přetrpěla…ale je pravda, že jsi asi v nejlepších rukou…Mára je fakt dobrej…když jsem ted byla na hsk, tak se mnou na pokoji byla holka, které vyoperoval myom 10×8×6 cm a znovu ji dal dělohu dohromady…se mnou tam už byla v momentě, kdy to kontroloval…a také se chystala na první miminko…a další holce zase vyoperovával masivní vrozenou přepážku v děloze…a taky plánovala miminko :)
budu na tebe myslet…dopadne to dobře! musí! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
734
11.11.13 18:59

@elenah ani nevíš jak já Ti rozumím… jako bych to před půl rokem psala já :mrgreen: co je přímo remodeláž dělohy nevím… na to Ti odpoví asi jiný, ale dle mě Tě čeká určitě ještě nějaká kontrolní hysteroskopie.
To zoufalství známe úplně všichni a já se přiznám, že jsem to snášela opravdu snad nejhůř, však pár stránek na zpět jsem otom psala dost. Cítila jsem jen vstek a bezmoc a nějak ani nebyla chuť bojovat dál. No zkrátím to, holky co jsou tu mi strašně moc pomohli a vděčím jim opravdu za hodně, hlavně za to, že mi ukázali cestu, ukázali že to jde, že stojí za to bojovat. Bylo to fakt těžký a ta cesta dlouhá, ale stálo to za to. Dnes jsem krásných 18 týdnů těhotná :srdce: :srdce: :srdce:
A podotýkám : měla jsem 3 mm sliznici ;)
@elenah držím palečky :palec: :palec: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
734
11.11.13 19:02

Xuan věř mi, že opravdu se nebojíš víc než já se bála tenkrát :oops:. A věřím, že nám se pak napíšeš " holky! Ono to fakt nic nebylooo " :lol: budu tu větu tady hezky poctivě vyhlížet… :potlesk: 8o :mavam: :pankac: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
11.11.13 20:32

Xuan

Dobrej plán. Chápu, že ten věk je prostě limitující a že to IVF v tomhle případě může pomoct, i kdyby jen jako nějaká psychická podpora. Ta je moc důležitá. Ale nějak věřím, že na něj nebude muset dojít. Na ty možné vedlejší účinky hormonů se snaž moc nemyslet a brát to jako nutné zlo, o to líp když pomůžou a vyhneš se další hormonální náloži v podobě stimulace. Kontrolní HSK máš za měsíc? Držím palce, aby to byla poslední!

Elenah
Neboj, zní to asi hrozně, ale horší než teď už to určitě nebude. MM tě dá do pořádku, tomu věř, nebolí to, za měsíc, dva uvidíš výsledek v podobě MS a zase můžeš do kolonky snažilek a snad se brzy zadaří. Remodeláž dutiny je právě její jakoby rekonstrukce, obnovení původního tvaru a prostornosti. Ona je teď vyplněná srůsty, děložní stěny drží těsně u sebe, proto ti nemůže narůst sliznice natolik, abys mohla menstruovat a i kdyby místama narostla, tak srůsty tu krev nepustí ven. Děloha je málo prostorná a má deformovaný tvar - místama je určitě normální a pak jsou místa, kde ji ty srůsty jakoby slepí a zdeformují a zaplní. To dá všechno do pořádku právě tím, že ty srůsty rozruší. 3-4 mm sliznice nejsou žádná bída, to je právě tím, že ty srůsty brání sliznici narůst a proto i místa, kde je sliznice nepoškozená jsou takhle nízká, ale jakmile se rozruší, možná podpoří hormonama, tak to vyběhne, neboj. I tam, kde poškozená byla, tak se částečně obnoví, přeroste novou sliznicí, ale to chce trošku času. Teď hlavně nezoufej, upni se k tomu, že jsi v dobrých rukou - podívej, kolik už nás dal do cajku - a těš se, že za dva, max. tři měsíce to bude v pořádku a zase se budete moct snažit o miminko. Někdy to pravda trvá a je potřeba na to být připravená a obrnit se nervama, ale někdy je to natošup, tak snad to tak bude i u vás. Nakonec gynekoložka, která ti řekne, že naděje umírá poslední je v tomhle případě ještě docela výhra, vyslechly jsme si tady mnohé i drsnější hlášky. Tak ti držím moc palce a ať je to brzy šťastně za tebou!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
12.11.13 17:46

Xuan: ten strach je asi nejhorší, no..příští týden už budu vědět, jak na tom jsem. Už jsem si začínala připadat jako blázen..prostě jsem měla pocit, že fakt nikdo nechápe, jak mi je a jak je to sakra těžký. Jak Ti vlastně dopadla ta hsk? …s těmi myomy..je to úplně děsivý, až do letošku jsem neměla tušení, jaké existují všechny nemoci a zákroky – třeba jak píšeš o té vrozené přepážce…nikdy jsem o ničem podobném ani neslyšela. Ty jsi šla taky na hsk bez celkové anestezie? Jinak je to legrační, ale přeju, ať Ti dorazí ta menstruace co nejdřív a je to v pořádku :). Kdy Tě vlastně čeká kontrola?

Elisa: ….jsem teď pořád nějak naměkko, úplně jsi mě rozbrečela ..sakryš.. Gratuluju-moc, 18 týdnů je už pořádný kus cesty :). A to se povedlo všechno přirozeně? …jen 3 mm sliznice? …já jsem koukala na základní podmínky pro IVF a tam psali alespoň 7 mm, ale tohle je asi dnes ta nejlepší zpráva, co čtu :)
Ashermanka: …už jednou, když jsem si jen četla vaše příspěvky, mě zajímalo, jestli máš nějaké zdravotní vzdělání, nebo kde čerpáš všechny ty vědomosti a znalosti. Vůbec nechápu :), procházela jsem weby, stránky klinik, četla „bakalářky“ na tohle téma…prostě jsem hledala jakýkoliv zdroj, ale když čtu Tvé zprávy, jsi fakt dobrá! Děkuju! Za podporu a za slova naděje… vlastně i toho doc. Máru jsem našla díky vám, holky… Můžu se jen zeptat…nikde se mi nepodařilo najít (a Ty o tom píšeš), že i poškozená se může obnovit.. to znamená, že i kdyby teď prostě v nějakém místě nebyla sliznice vůbec – tím myslím tu druhou část, co i při menstruaci zůstává, tak to funguje….řekněme jako mech? :) :) (napadlo mě to jako první), že prostě zakryje časem to poškozené místo a doroste?
Ptám se možná hloupě, ale MUDr. viděl jen kousek, pak už mám dělohu uzavřenou…tak právě nevíme, jak moc je to zachovalé/poškozené.
Skoro všechny tu píšou o nervech, … a musím dát za pravdu, je to na psychiku jako blázen…myslela jsem, že když jsem šla na to UPT, protože miminko mělo vážné vrozené vady, tak že to je to nejhorší, co mě mohlo potkat, ale pořád se učím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí